PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 到底邊個好用? [打印本頁]

作者: 大富翁    時間: 2008-5-1 09:12:36 PM     標題: 到底邊個好用?

到底依2個邊個會令到兔兔易d 食到呢?
因為我就係用跟第1個個..我見到caca好似唔多識用咁.!
而且好難食到!
你地又覺得點呢?

grassholder_ab 草架
grassholder_mr 鐵球
作者: christineo_o    時間: 2008-5-1 09:24:52 PM

我買第二個 bubu無問題 不過剛加滿時佢會食得好粗暴 仲會"fing"個草球添
不過無咁滿個時bubu什至會訓係度食既
至於第一個 應該易食d 不過聽店舖d人話d草好快就會跌晒出黎
作者: wesky    時間: 2008-5-1 09:29:36 PM

我屋企係用第二隻草球~~
有兩隻,  就咁放落地下~~ 佢地都好識得食~~
坐係度,  就咁"蚊"黎食~~ 好易~~
第一款我覺得兔兔可能要打側個頭先食到入面果D~~
作者: casey    時間: 2008-5-1 09:31:53 PM

我就用第二個
除左食之外
仲可以當埋玩具TIM
我聽人講第一個最到最低時兔兔食唔到D草
作者: mim0510    時間: 2008-5-1 09:36:28 PM

我地無用呢d野ga................
作者: casey    時間: 2008-5-1 09:37:37 PM

咁0係咪將D草就咁放0係個籠到呀??
作者: mim0510    時間: 2008-5-1 09:47:24 PM

佢個食飯兜好大ga , 有時放入個兜,有時放係地下
作者: 大富翁    時間: 2008-5-1 10:38:48 PM

我依加就係想用第2個..因為見佢都食唔到.....搞到我要打開個口!
見你地個個都係用跟第2個.!
好似真係唔錯!~
作者: lingyan    時間: 2008-5-1 11:10:08 PM

我用第二個。

第一個個草架我覺得好細,無咩用。
作者: TINA    時間: 2008-5-1 11:14:03 PM

我都是用第二個,,,,
兔兔會方便d食草,,,
作者: lingyan    時間: 2008-5-1 11:18:23 PM

以前有兔友話,第二隻草球,唔係隻隻兔都識用,
但係我又覺得,大家有無留意到,好多 pet shop 賣兔兔,
都係用呢種草球,兔兔其實都應該係已經細細個時識食,
如果唔係兔兔懶既話,都應該識得用。
作者: lingling    時間: 2008-5-1 11:18:30 PM

我都係用第2隻!不過上次行開旺角有一隻新既,好似個信箱甘,用木做,放係籠出面,有個開口向籠比兔兔食草,好似都唔錯:066:
作者: 大富翁    時間: 2008-5-1 11:22:52 PM

你係咪講跟依個??
http://www.petism.net/rabbit/product.php?cid=2188&id=105465
作者: lingling    時間: 2008-5-1 11:31:01 PM

係呀!有無人有緊呢隻呀?好唔好用?我而家用緊圓形個隻,佢一食就會拉左好多草碎出黎!
作者: lingyan    時間: 2008-5-1 11:33:17 PM

呢種既我會建議買鐵,因為清洗方便d,
木做既洗完又要等乾 *0*
:059:

我之前係q兔買個個,又係籠外草架,
好無奈地 miffy 點都唔肯用 = =||
超級硬頸。
作者: 大富翁    時間: 2008-5-1 11:33:52 PM

我覺得唔係咁好...可能兔兔食完..!
下面特出黎個d./....入面個d 咪唔會出黎!
因為點都知道冇可能會慢慢咁滑落去....係冇咩可能~!
作者: nievedith    時間: 2008-5-1 11:35:23 PM

第二個~~ 因為我自己都係用開那种波波型
作者: lingyan    時間: 2008-5-1 11:42:28 PM

原帖由 大富翁 於 2008-5-1 23:33 發表
我覺得唔係咁好...可能兔兔食完..!
下面特出黎個d./....入面個d 咪唔會出黎!
因為點都知道冇可能會慢慢咁滑落去....係冇咩可能~!

a_grassholder_alex

呢種後面開通哂既比較好,
就算草草唔滑落去,
兔兔都有辦法食到***至愛**

有時候無聊坐係籠邊望住 miffy,
草球入面剩返幾條草,完全無凸出黎,
佢都有辦法食哂入面既草,好勁 !!
作者: wesky    時間: 2008-5-1 11:43:46 PM

我地好似幫R記宣傳咁 = =
作者: 大富翁    時間: 2008-5-1 11:46:06 PM

原帖由 wesky 於 2008-5-1 23:43 發表
我地好似幫R記宣傳咁 = =

你咁講又好似係wo!!
冇計啦...鬼叫佢地d 圖咁好用咩!!~
作者: 大富翁    時間: 2008-5-1 11:47:23 PM

原帖由 lingyan 於 2008-5-1 23:42 發表

a_grassholder_alex

呢種後面開通哂既比較好,
就算草草唔滑落去,
兔兔都有辦法食到***至愛**

有時候無聊坐係籠邊望住 miffy,
草球入面剩返幾條草,完 ...

你隻miffy 真係好勁!
我個隻完全唔識點整d 草出黎!!
作者: lingling    時間: 2008-5-2 12:05:23 AM     標題: 回復 21# 的帖子

次次佢未食完我就加定俾佢!
作者: 大富翁    時間: 2008-5-2 12:06:39 AM

原帖由 lingling 於 2008-5-2 00:05 發表
次次佢未食完我就加定俾佢!

其實你地會整實d 定鬆d 咖??
作者: hh0    時間: 2008-5-2 12:10:41 AM

講真呢幾個款我都用過意見如下:

第一個四方草架可以裝住D較碎既草, 但實際容量較細, 比較適合幼兔用, 成兔用就要成日加草

第二個草波可放很多草, 但貪玩既兔會玩個鐵波好嘈, 仲有D草容易跌落籠底, 最好用平底籠無豬仔板果D

第三個外掛式草架只係方便入草但唔夠草波多, 兔兔扯扯下又容易彈到D草在籠外

三個當中以草波最好用,
不過宜家反而咩都無用
只係放D草係籠入面任食任行

作者: 大富翁    時間: 2008-5-2 12:17:00 AM

原帖由 hh0 於 2008-5-2 00:10 發表

第一個四方草架可以裝住D較碎既草, 但實際容量較細, 比較適合幼兔用, 成兔用就要成日加草

第二個草波可放很多草, 但貪玩既兔會玩個鐵波好嘈, 仲有D草容易跌落籠底, 最好用平底籠 ...

咁你依加用跟邊隻呀???
作者: lingling    時間: 2008-5-2 12:21:40 AM

原帖由 hh0 於 2008-5-2 12:10 AM 發表

第二個草波可放很多草, 但貪玩既兔會玩個鐵波好嘈, 仲有D草容易跌落籠底, 最好用平底籠 ...
甘佢會唔會訓到成身都係草碎呀?
作者: lingyan    時間: 2008-5-2 12:23:30 AM

原帖由 大富翁 於 2008-5-2 00:06 發表

其實你地會整實d 定鬆d 咖??

我會實整d,因為我唔想佢懶 = =||||

miffy 以前係將個食物兜拉去自己身邊,之後邊訓邊食,
邊行多步到懶 = =:043:
作者: lingyan    時間: 2008-5-2 12:25:21 AM

唔知大家有無發現,
兔兔一食差 a 草,就成身都係碎,好鬼死污糟,成日俾兔爸話佢似污糟貓。
但係只係t草,就完全乾乾淨淨。
作者: hh0    時間: 2008-5-2 12:46:52 AM

a草係碎D, 食少少都唔會搞到好烏糟既
作者: lingyan    時間: 2008-5-2 11:29:09 AM

我個隻搞到好似落雨咁 /_\

成頭都係,幫佢拎走佢,佢又走 = =
作者: casey    時間: 2008-5-2 12:28:12 PM

原帖由 lingyan 於 2008-5-2 11:29 發表
我個隻搞到好似落雨咁 /_\

成頭都係,幫佢拎走佢,佢又走 = =

如果你將d a草轉左apd
就包你冇lee個問題
自從昨日買左之後
我就好似有就分咁
成日話apd草好
不過真係冇得彈
作者: lingyan    時間: 2008-5-2 03:54:33 PM

我一直以為 A 草係咁既色,因為見到 OXBOW 同 KAY 都係咁既色,
點知見到 PAD,就差太遠囉。
作者: 大富翁    時間: 2008-5-2 05:07:34 PM

哇...你地咁講...
真係好想立即我依加依包kay ge a 草唔要!
四一包新ge apd a 草!
作者: williamaaaa    時間: 2008-5-10 06:52:14 PM

我兩個都買左,
但最後都冇用,
因為我個龍唔大,
最後我都係用d草加埋紙沙當墊用
作者: wesky    時間: 2008-5-10 06:59:37 PM

怕唔怕兔兔食左D 污糟左既草落肚??
作者: williamaaaa    時間: 2008-5-10 07:02:50 PM

原帖由 wesky 於 2008-5-10 06:59 PM 發表
怕唔怕兔兔食左D 污糟左既草落肚??

我唔知呀,
因為我睇書話可以喎
作者: wing1994121    時間: 2008-5-10 07:13:58 PM

原帖由 lingyan 於 2008-5-1 11:33 PM 發表
呢種既我會建議買鐵,因為清洗方便d,
木做既洗完又要等乾 *0*
:059:

我之前係q兔買個個,又係籠外草架,
好無奈地 miffy 點都唔肯用 = =||
超級硬頸。

我隻仔毛mo都係用緊係q-pxt既籠外草架
佢食得ok,不過有時d草跌晒落佢個頭到,
佢唔fing個頭,攪到好似好dirty咁:029:
要我用手幫佢抆:034: 當正我係工人:030: haha
作者: lingyan    時間: 2008-5-10 07:46:21 PM

原帖由 wing1994121 於 2008-5-10 07:13 PM 發表

我隻仔毛mo都係用緊係q-pxt既籠外草架
佢食得ok,不過有時d草跌晒落佢個頭到,
佢唔fing個頭,攪到好似好dirty咁:029:
要我用手幫佢抆:034: 當正我係工人:030: haha

我個隻用草球,都係成日都成頭草 哈哈:053:
作者: vice0926    時間: 2008-5-10 09:31:03 PM

咿...呢個問題我答到大家喎..
因為呢三隻我都有用過..

我覺得鐵草波係最好!
一來兔仔鍾意玩之餘..又容易加草..
草波可以成個拎出黎打開加..
但係木果隻個位太細..會入到周圍都係..
同埋鎖住左個草架又唔易拆落黎..
我發覺用木果個架ge兔仔唔太食草咯..
但係草波果隻就每日清..可能方便d食同埋成個波係掛起入面..有得玩..
膠果個入草ge話要拿住ja草入去加咯..
搞到周地草..所以宜家都冇用lu..

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2