PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 飲食一問 [打印本頁]

作者: 007reborn    時間: 2008-5-6 04:59:03 PM     標題: 飲食一問

我隻毛毛四個幾月大, 平均每日食一個草球, 二十粒兔糧, 木瓜丸, 南瓜子, 香蕉乳酪各一粒. 唔知算唔算係正常呢?  我仲想開始餵佢食一條菜心, 唔知食得未呢?
作者: wesky    時間: 2008-5-6 05:02:26 PM

南瓜子, 香蕉乳酪 可以喂少D∼
話晒都係零食嘛∼∼
菜心你可以試下俾一小塊佢試下先  
睇下佢會唔會有軟便~~
作者: Colleen    時間: 2008-5-6 05:03:02 PM

南瓜子, 香蕉乳酪? 係咪寵物店叫你買果d ar?

菜既話最好等6個月大先餵,太細食菜容易有軟便ga
作者: 007reborn    時間: 2008-5-6 05:34:46 PM

原帖由 wesky 於 2008-5-6 17:02 發表
南瓜子, 香蕉乳酪 可以喂少D∼
話晒都係零食嘛∼∼
菜心你可以試下俾一小塊佢試下先  
睇下佢會唔會有軟便~~

謝謝, 喂少D南瓜子, 香蕉乳酪 甘幾耐餵一次先適中呢? 2, 3 , 5日? 一星期?
作者: 007reborn    時間: 2008-5-6 05:37:18 PM

原帖由 Colleen 於 2008-5-6 17:03 發表
南瓜子, 香蕉乳酪? 係咪寵物店叫你買果d ar?

菜既話最好等6個月大先餵,太細食菜容易有軟便ga

係寵物店叫買果d... 其實佢無叫我買, 只係我自私想見到兔兔開心雀躍
作者: wesky    時間: 2008-5-6 05:46:33 PM

當然食得越少越好啦   最好唔好俾佢地食
睇睇以下有關資料~
http://mini-house.info/viewthread.php?tid=62&extra=page%3D1
木瓜丸已經好夠架啦~
作者: lingyan    時間: 2008-5-6 05:46:56 PM

原帖由 007reborn 於 2008-5-6 17:37 發表

係寵物店叫買果d... 其實佢無叫我買, 只係我自私想見到兔兔開心雀躍

不如你試下唔好再餵寵物店個D所謂既零食,
轉俾D新鮮既菜菜俾佢地,又有益又健康又便宜。
兔兔都鐘意食GA。

4個月大就開始餵少少菜菜俾佢地,5-6個月大就可以食少少水果。
作者: 007reborn    時間: 2008-5-6 05:52:42 PM

原帖由 lingyan 於 2008-5-6 17:46 發表

不如你試下唔好再餵寵物店個D所謂既零食,
轉俾D新鮮既菜菜俾佢地,又有益又健康又便宜。
兔兔都鐘意食GA。

4個月大就開始餵少少菜菜俾佢地,5-6個月大就可以食少少水果。

我試吓餵一條菜心比佢食口拉, 乜果d零食真係甘差咩?
作者: seefun    時間: 2008-5-7 01:35:11 AM

兔兔腸胃不太適合消化種子和奶類食物.
所以南瓜子和乳酪都不太適合兔兔食的.

作者: lingyan    時間: 2008-5-7 02:18:25 PM

原帖由 007reborn 於 2008-5-6 17:52 發表

我試吓餵一條菜心比佢食口拉, 乜果d零食真係甘差咩?

個D零食無咁健康,特別日本個D,會有味精。

我初頭都唔敢俾菜菜兔兔食,因為個時先得5個月大,上網又見到D兔友話6個月先食得,
不過個時睇醫生,BETTY叫我唔駛怕,4個月大就可以食少少菜,6個月就可以少少水果,
我先敢餵。有時趁兔爸既媽咪煮飯,就去廚房拎幾條洗好哂既俾 MIFFY 仔食。
作者: 007reborn    時間: 2008-5-7 02:27:05 PM

原帖由 lingyan 於 2008-5-7 14:18 發表

個D零食無咁健康,特別日本個D,會有味精。

我初頭都唔敢俾菜菜兔兔食,因為個時先得5個月大,上網又見到D兔友話6個月先食得,
不過個時睇醫生,BETTY叫我唔駛怕,4個月大就可以食少少菜,6個月就可以少少水 ...

口甘你第一次餵邊種菜同餵幾多條比佢架?  d菜洗左幾耐吖? 駛吾駛浸一個鐘頭水先食得? 唔該!

作者: christineo_o    時間: 2008-5-7 02:27:13 PM

bu bu除左草同糧  基本上每日會有一大碗菜
1至2 or 3星期會有一小舊生果  不過兔爸有時會親我唔知自己靜雞雞比bu bu食多舊
有次仲比左粒成個半乒乓波既士多啤梨佢食:077:
係最初黎時我買過apd 心形好似草餅既零食
不過宜家都無lu
作者: 007reborn    時間: 2008-5-7 02:30:11 PM

原帖由 christineo_o 於 2008-5-7 14:27 發表
bu bu除左草同糧  基本上每日會有一大碗菜
1至2 or 3星期會有一小舊生果  不過兔爸有時會親我唔知自己靜雞雞比bu bu食多舊
有次仲比左粒成個半乒乓波既士多啤梨佢食:077:
係最初黎時我買過apd 心形好似草餅既零食 ...

甘你餵邊種菜多架?
作者: wesky    時間: 2008-5-7 02:34:28 PM

唐生菜~~~~~ 西生菜唔食得~多水~
浸兩個鐘乜都夠~~
用厨紙抹乾淨D水先俾佢地食~~
作者: lingyan    時間: 2008-5-7 02:36:16 PM

我第一次俾既係小白菜,2條 。
通常佢都係食哂綠色個D,剩返條白色既係到。
個時我都浸左成個鐘,再用食水洗下,用廚房紙印過哂D水先俾佢食。

MIFFY食過小白菜、白菜、菜心、介蘭。
仲有番茄BB。

作者: christineo_o    時間: 2008-5-7 02:44:59 PM

原帖由 007reborn 於 7-5-2008 02:30 PM 發表

甘你餵邊種菜多架?

菜心 唐生菜 油麥菜 娃娃菜 白菜 九層塔(羅勒) 豆苗 青瓜
佢最愛我估係豆苗同青瓜 最唔愛應該係白菜同九層塔
bu bu有d怪 eg菜心 白菜 若果成碗咁比佢 佢一定食晒d綠色先
但若果逐次一兩棵咁比佢 佢就會食完一棵先食另一棵

生果就有蕉白色d絲 木瓜 菠蘿 萍果 藍梅 橙 士多啤梨
樣樣都咁愛
作者: christineo_o    時間: 2008-5-7 02:47:20 PM

原帖由 lingyan 於 7-5-2008 02:36 PM 發表
我第一次俾既係小白菜,2條 。
通常佢都係食哂綠色個D,剩返條白色既係到。
個時我都浸左成個鐘,再用食水洗下,用廚房紙印過哂D水先俾佢食。

MIFFY食過小白菜、白菜、菜心、介蘭。
仲有番茄BB。

芥蘭我無比 因為含有水銀 而且係一種比較高鈣既菜 我唔知會唔會唔係咁好
作者: 007reborn    時間: 2008-5-7 02:48:50 PM

唔該日西大家提供甘多十分有用嘅資料!

作者: wesky    時間: 2008-5-7 02:52:57 PM

已取消內容乾擾碼
重新複製貼上即可~~
作者: lingyan    時間: 2008-5-7 03:09:50 PM

原帖由 christineo_o 於 2008-5-7 14:47 發表

芥蘭我無比 因為含有水銀 而且係一種比較高鈣既菜 我唔知會唔會唔係咁好

我同兔爸都好鐘意食  :040:

最主要既係...屋企個日煮飯有咩菜 :040:
作者: nievedith    時間: 2008-5-7 03:25:55 PM

好耐以前上網睇過話兔的味蕾很發達, 所以比得太多好野佢地食, 會令到佢地咀刁, 所以我隻女都係主打兔糧 + 草 + 一種零食 (不記得叫乜名, 好像瓜子肉的樣子)

因為兔家是實行無火煮食, 所以新鮮菜波子都好少食到, 一有得食便會好快咁食曬.
(上個禮拜係度見到話兔仔會食蕉, 買比佢食佢又唔食, 仲走夾唔"頭"tim......... :068:  )
作者: wesky    時間: 2008-5-7 03:30:52 PM

哈~~ 我兩隻女好鍾意食香蕉架~~
見你食緊就會行埋黎  又企又爬咁~
小丸仲連蕉皮都唔放過!
作者: lingyan    時間: 2008-5-7 03:35:21 PM

miffy又未食過香蕉 wor,
今晚返去試下先 :040:
作者: Colleen    時間: 2008-5-8 06:37:46 AM

原帖由 wesky 於 2008-5-7 15:30 發表
哈~~ 我兩隻女好鍾意食香蕉架~~
見你食緊就會行埋黎  又企又爬咁~
小丸仲連蕉皮都唔放過!

包包都係,簡直為左蕉可以以身相許:059:

包包同muffin試過既菜菜果果多到都費事打lu:040:
作者: nievedith    時間: 2008-5-8 10:14:47 AM

哈~ 我尋晚試過鍡蘋果比波子食, 食得好快, 好鐘意食咁, 呵?~ :023:
作者: nievedith    時間: 2008-5-8 10:15:56 AM

原帖由 lingyan 於 7-5-2008 15:35 發表
miffy又未食過香蕉 wor,
今晚返去試下先 :040:

呵, 記得話我知MIFFY有乜反應, 睇下會不會同波子一樣
作者: lingyan    時間: 2008-5-8 03:54:12 PM

原帖由 nievedith 於 2008-5-8 10:15 發表

呵, 記得話我知MIFFY有乜反應, 睇下會不會同波子一樣

尋晚,屋企D香蕉無哂,試唔到。

不過有個榴槤,我就諗住整蠱佢,俾佢聞唔俾佢食,
等佢有得望 無得食,
點知佢一聞就跑走左 :040:
作者: 007reborn    時間: 2008-5-9 09:52:49 AM

原帖由 lingyan 於 2008-5-8 03:54 PM 發表

尋晚,屋企D香蕉無哂,試唔到。

不過有個榴槤,我就諗住整蠱佢,俾佢聞唔俾佢食,
等佢有得望 無得食,
點知佢一聞就跑走左 :040:

俾榴槤甘攪嘢?:040: 我曾經有一刻想有甘嘅魔鬼念頭 不過驚佢食咗會釘蓋 :041: 你知兔哥條命脆過著片啦!:049: 話byebye 就 bye bye...都唔使理主人感受嘅!:044:

作者: lingyan    時間: 2008-5-9 11:12:44 AM

原帖由 007reborn 於 2008-5-9 09:52 AM 發表

俾榴槤甘攪嘢?:040: 我曾經有一刻想有甘嘅魔鬼念頭 不過驚佢食咗會釘蓋 :041: 你知兔哥條命脆過著片啦!:049: 話byebye 就 bye bye...都唔使理主人感受嘅!:044:

呢d叫整蠱 哈哈 :040:
榴槤味道太濃,我都唔敢俾佢食,不過見佢衝得咁快,由房衝出黎,咪玩下佢囉。:059:

鬼叫 miffy 成隻為食鬼咁,一見到我拎住野食,就會飛奔走埋黎,
如果我蹲係到,佢就會用哂佢既方法誓要爬到去我大脾到。
作者: 007reborn    時間: 2008-5-9 11:21:34 AM

原帖由 lingyan 於 2008-5-9 11:12 AM 發表

呢d叫整蠱 哈哈 :040:
榴槤味道太濃,我都唔敢俾佢食,不過見佢衝得咁快,由房衝出黎,咪玩下佢囉。:059:

鬼叫 miffy 成隻為食鬼咁,一見到我拎住野食,就會飛奔走埋黎,
如果我蹲係到,佢就會用哂佢既 ...

哈哈, 好似隻隻兔仔都係為食鬼咁! :031: 我相信呢度99%嘅兔主都經歷過你敘述嘅狀況! :051:
作者: 死衰鬼    時間: 2008-5-9 09:08:56 PM

好奇怪我果隻唔凍ge火龍果唔食 跟住我諗住雪凍自己食 佢又望住我 我比少少佢又食:056:
仲有上次我買紅夢卜比佢果時比d是士啤梨吸引住 不過買左返黎勁酸:050:
我咪比佢食囉  點知佢食到成地口水:052:    兩張潔由先吸得晒咁多口水:046:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2