病情穩定了,出黎玩喇可以,
仲好有力, 跑上跑落, 走出走入
會keep住update.

Aka 2010-1-4 12:55:25 AM
多謝晒咁多位!!
佢5點幾6點出事,
我打極d24hrs-急診都冇人聽....
我等到朝早即刻去左大圍walk-in
我8點半到左, 佢俾我入去坐,
點知9點e生睇一睇話冇生命危險,
結果12點半聽到1點8
詳細情形:

摩摩
垂耳兔,2個月大,購於20091224旺角"ixrabbit"

20100103 - 05:45
摩摩突然訓左係toilet同房仔中間,四肢程交叉向上, 頭後昂向toilet
眼睛張開摸手腳全冇反應
抱出時全身攤軟,似是微溫的肉團

20100103 - 06:15
脈搏較疏, 體溫較低
眼睛時開時合,頸上部位完全攤軟,頭重重的感覺
身體不定時微震(short)
試著放alfafa在其咀邊,好有興趣即食, 但只有口部活動, 大約5~6條

20100103 - 06:30
腿部回復少少力, 試著站起不成功,就訓在地上側身轉圈,
時睡時醒

20100103 - 07:00
身體都回復些微力量,我用手試著幫佢站回正方
一站直又向另一方倒下
開始用毛巾包起佢防止撞傷, 立即用後腳爭開

20100103 - 07:45
出門前突然站起來, 不到2秒又向前倒下, 像是打算扮冇事

20100103 - 08:00
途中體溫好像再降, 心跳和人差不多

20100103 - 08:40
tw醫院姐姐請我入去等,話醫生要0900返, 返左都唔會睇你先, 緊急除外
問我會唔會去mk pet-centxx

20100103 - 09:05
抱在摩摩入去,一陣出黎俾左暖包佢訓, 放左d草係佢前,
姑娘話佢冇咩生命危險住, 見佢有精神同對草有興趣
佢叫我等等先

20100103 - 09:30
姑娘話好full, 12:30返黎睇啦
借左暖包俾我

20100103 - 12:30
兔兔又變得昏睡, 半醒,
一去到有醫生見
Aka 2010-1-4 01:28:23 AM
診証過程:

醫生一黎就問我係咪旺角買,
我話係, 大約十日前
佢話叫我有心理準備, 最近佢地發現有一批差唔多時期既兔兔有相同病徵
有好多隻都醫唔到死左,
可能係巴c德氏菌
佢話佢skinny, 好瘦,
心跳太慢, 血糖太底,
咀內乾乾的, 有脫水跡象
肚肚鼓鼓的有氣積住, 佢可能已經覺得痛,
即刻打左止痛針, 同埋比左dhoney佢食, 食得好快
摸到結腸有成形臭臭, kidney ok, 膀胱ok
有鼻水少少,
佢suggest我要住icu, 吊針, check血...etc.
價錢大約: 1st day $29xx, 2nd day...$2000
佢問我覺得點, 係咪學生黎...我話係呀.../.\
佢就幫我諗辦法.
佢就同摩摩打左皮下水(for脫水)
開左草粉咁我即場鍡,
佢開左: 草粉,加營素, 眼水(for鼻), 抗生素,
佢話依加最緊要佢食多好多野,
睇佢情況點, 聽日再返去打針之類的
佢話bb冇營養storage, 如果一們下就會好難醫返好.
結果再約左聽日11點復診.

另外唔好意思呀咁多位, 我miss晒您地call,
因為我唔知係太緊張定咩, 我由佢有事就開始唔舒服...
我一醒就照顧佢, 佢一訓左我又訓, 佢醒又餵佢...
我都搞到miss晒call, 要您地擔心喇, 我會一宜update摩摩既情況
Aka 2010-1-4 01:43:53 AM
taiwai積信街個間
佢話pet-center24hrs唔洗等
Aka 2010-1-4 01:45:05 AM
我就係記得您地講過pet-centre唔係咁好, 我又唔想摩摩周車勞動,
Aka 2010-1-4 10:33:01 AM
睇nicole,佢都好細心
Aka 2010-1-4 11:12:31 AM
我依家同佢覆診先, 返黎再話俾您地知醫生點講啦
Aka 2010-1-4 08:42:25 PM
琴日睇完醫生, 返左屋企就keep住2~3個中餵5ml草粉+加營素,
摩摩狀態好左, 俯身向前既動作都做到(食野呀,去廁所之類)
都有用手隻幫自己洗面,
但一重心向後就會失平衡, 訓低(洗肚仔之類)
同埋起身訓低既動作唔流暢.
但總結精神好左,有訓覺但唔算係不由自主咁恰著.
食草粉自動自覺, 又係咁食hay同糧(醫生話bb可以冇限量alfafa)
又比平時飲多左水.
晚上食左藥同滴鼻鼻(佢好中意既士多啤梨味)

今日20100104 - 12:00
睇醫生,醫生同佢磅重,
一晚重左60g!!!
醫生都話佢叻仔, 又讚佢精神左,
nicole仲忍唔住鍚左佢兩啖~~
佢話佢地之前好擔心佢/.\
不過講返正題, 摩摩都仲係瘦, 得0.53kg(前一日係0.47kg)
腸胃都仲係乾乾地, 但好過琴日,
肚裡面有好多野食, 腸度都有便便排緊隊
鼻水收左, 但check耳仔有少少紅,
醫生提醒:
養lop既話, 每日都要摸佢地耳仔,
睇下佢地有冇突然躲開(好似好痛咁)
因為佢地比起其他兔兔係容易同常見有耳朵毛病!!!
醫生今日同佢打左皮下水,
叫我keep住餵草粉, 每日餵40ml(我琴晚+今朝餵左20ml)
keep藥,星期一返去覆診.
但佢都話唔好掉以輕心住,
因為bb既病情好似起起落落, 要keep住留意,有咩事即刻打返去.
Aka 2010-1-4 09:06:34 PM
係呀, 要努力變肥仔

同埋今日,我發現,
雖然只係同佢相處左11日,
但係佢原來係認得我架!!!!!
Aka 2010-1-4 11:07:59 PM
20100103 - 11:00
便便大粒返!!!!好野!!!!
Aka 2010-1-5 12:02:45 AM
摩摩好食得, 食左3xml草粉~
我知佢好努力好努力,
見到佢由好辛苦一直努力到依家,
我就知我唔努力d唔得^^
Aka 2010-1-5 12:31:06 AM
今晚摩摩都好食得, 一次過食左16ml草粉,
我仲驚佢食得太急, 點知唔比佢食佢就同我玩boxing...==
之後佢自己又去食hay,同水水
後腳ok有力
便便就都ok, 不過都係細粒.
Aka 2010-1-5 01:26:18 AM
唔, 冇錯, 都轉涼喇,
要幫佢check住室溫
Aka 2010-1-7 01:11:49 AM
摩摩都差唔多好返晒,
佢自己出黎玩, 跑黎跑去不突至,
仲第一次起跳開心舞(兔仔舞)!!!
媽媽我好感動!!! ;^^;
呢度有d今日映既相,
同咁多關心佢既哥哥姐姐分享.
(不過摩摩全身黑媽媽好難映..../.\)

佢準備上去...

佢準備上去...

得左

得左

Aka 2010-1-7 02:13:51 AM
我都好中意mocha既mocha色~!!!>3<>3<
mocha同摩摩真係好似  / 'w' \    <--都係咁

快速發帖