jinjin 2011-11-17 11:00:46 AM

因為MonMon係o係兔協領養既,所以我都跟返佢用開食開既買返俾佢用,
我之前用
Feline Fresh天然松木粒-  (兔協只用呢隻,同埋呢隻木粒兔兔係唔會敏感的)
都好吸水同臭,但因為佢脹得好勁,好快D屎蛋就高過個網頂哂出黎,

後來就改用左
OXBOW 強力吸水麥草粒 Eco-Straw Litter
覺得好好用,吸味仲好D,吸左水後又無咁脹,D屎蛋無咁快高過個網,沖落廁所都無問題。        

jinjin 2011-11-17 11:08:46 AM
sanny0066 發表於 2011-11-17 11:05 AM
係咪因為放太多先脹得勁???因為我兔兔用緊三角形廁所...廁所已經細..但屎蛋都算大粒..如果+埋發大既木粒. ...

只係舖一層咋,主要係MonMon豬佢只會o係同1個位置屙屎屙尿,所以果個位好快就脹到好高囉,日日都有座山仔係個三角位
之前用木粒有時要一日清3次廁所架,而家轉左草粒就一日清2次都可以。
jinjin 2011-11-17 12:25:37 PM
Twhtracy 發表於 2011-11-17 11:19 AM
草粒可以成兜倒落廁所?

我用果隻麥草粒可以呀,so far 我倒左都有25lbs落廁所都未塞過
jinjin 2011-11-17 12:59:23 PM
sanny0066 發表於 2011-11-17 12:55 PM
但樓下個幾層塞晒

,可能都係架~~
jinjin 2011-11-17 06:37:53 PM
sanny0066 發表於 2011-11-17 01:14 PM
Equine Fresh  呢個牌子有冇兔友用過呢

呢個牌子有乜特別呀?
jinjin 2011-11-18 01:42:21 PM
sanny0066 發表於 2011-11-18 10:43 AM
幫哥基媽補充下啦..minizoo 係寵物便利隔3-4個舖位

minizoo 係金魚街太興過少少樓上3樓,唐樓樓底又高,行到我無哂氣,成幢樓青BB綠色架。

R記係荃灣,路德圍,近荃灣官立中學,再過少少係荃新天地,萬景峰。
jinjin 2011-11-18 01:46:30 PM
hh0 發表於 2011-11-18 09:30 AM
真係唔知點解feline陣木味咁大, 椄受到就ok, 幾好用ga,
椄受唔到呢就用plospan啦, 效果2隻差不多 ...

接受唔到feline陣木味,可以試下 Oxbow Eco-Straw Litter 強力吸水麥草粒,我覺得仲好用,吸味仲勁過feline,吸水一樣好,又唔會好似木粒發脹得咁勁
jinjin 2011-11-18 01:49:16 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-18 10:50 AM
嘩我見r 美容全套180   有人會去做嗎

8號兔 都係$180全套,但佢竟然話會幫兔兔乾洗,我即刻對佢地無哂信心
jinjin 2011-11-18 01:50:40 PM
Twhtracy 發表於 2011-11-18 01:48 PM
真係咁正? 用埋包木粒又試下E隻先

但係 Oxbow Eco-Straw Litter 強力吸水麥草粒,只係得20lbs,無得揀大細
jinjin 2011-11-18 01:53:27 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-18 11:10 AM
一於租個倉,買架van 流動美容院加送貨…感覺良好

墨魚爸,兔聚果日可否幫我教下MonMon,要佢俾我抱得好似墨魚皮咁乖乖呀?
jinjin 2011-11-18 02:00:02 PM
Twhtracy 發表於 2011-11-18 01:57 PM
arm arm 上R 記網睇左 一買買咁大包 想試下都無tim ...

你叫Sanny同你夾黎試咪得囉
jinjin 2011-11-18 07:10:47 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-18 03:07 PM
冇問題…我叫墨魚皮感化下monmon

多謝多謝
jinjin 2011-11-18 07:12:30 PM
oyingo 發表於 2011-11-18 06:00 PM
有d木粒話係草莓味.會唔會吸臭多d.
同埋會唔會影響兔兔呼吸系統果d問題 ...

有味既肯定加左野啦,都係D化學野,無好過有啦~

唔係所有木粒都可以俾兔兔用~

以下資料節錄於兔協網上飼養知識:
墊材
  墊材主要是用來吸去兔子排泄物及小便的異味。墊材包括木屑、乾草、木粒、草粒、紙粒等,避免使用松木及紅杉木的木屑,因含有一種叫「酚」(Phenols) 的物質,會影響兔子的呼吸系統和內臟。
                      即使兔子懂得用廁所,於籠子內放上墊材亦可減低兔子患有腳瘡的可能性。

jinjin 2011-11-18 08:00:51 PM
sanny0066 發表於 2011-11-18 03:40 PM
1磅差$1...我會選擇平個款

因為屋企無位擺40lbs咁大包,所以20lbs係無分別既~
jinjin 2011-11-18 08:35:33 PM
sanny0066 發表於 2011-11-18 08:27 PM
其實我女友屋企都係冇位擺的..見佢40磅平D..咪叫佢送貨黎放住係床下底先 ...

太大包我又驚用唔切會潮濕,攪到立痴痴會生蟲蟲

快速發帖