cordede 2011-3-1 06:14:56 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 01:04 PM 發表

佢今日好似唔舒服
大便唔係一粒粒

點算好?:056:

會唔會係盲腸便呀?
可能佢有太多野食所以唔食返d盲腸便比你見到~~
宜家有返正常便便未 ?
cordede 2011-3-1 06:19:14 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 05:17 PM 發表
HELP  

我見佢食完草飲比平時多好多水

又無咩精神:050:

佢地食完草通常會飲好多水ga......始終d草係比較乾ga嘛....
同埋可能天氣開始熱呢...~

呢個鐘數可能仲係佢既休息時間...
到夜d你睇下佢會唔會活躍返~?
我隻仔每日都係準時9點半走入屋要我陪佢玩~
其餘時間都係攤係度/行幾步坐下~
cordede 2011-3-1 06:41:39 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 06:37 PM 發表

唔係盲腸便

一PAT PAT 俾佢腳踩到

我好似唔發覺佢之後大便

D 尿好似米白色頭先

盲腸便係軟身~兔兔踩返上去的話係會變左一pat pat ga...
你宜家幫佢清左個廁所先~
方便一陣留意佢d便便~
cordede 2011-3-1 06:48:42 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 06:41 PM 發表

佢平時有咩食都係搏命食
佢今日食食下自己去飲水
好自覺比平時飲多好多

但餵口差好多
:054:

好擔心

頭先仲成個扒係度:050:

可以的話你試下伸手摸下佢肚仔係硬定軟~
cordede 2011-3-1 07:23:22 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 07:06 PM 發表

唔係提子串咁樣啵佢D 便便

我之前就係見我隻仔痾d又細粒,又濕,又軟既便便~
即刻帶佢去睇醫生~
點知去到個醫生話..."呢d係盲腸便黎ga"
我:"但唔係提子串咁樣啵"
醫生:"呢d係好靚既盲腸便~"

哈...我同你一模一樣咁問佢~~
cordede 2011-3-1 07:54:50 PM
我隻仔試過夜晚12點食完草粉
到第2朝9點淨係痾左盲腸便..
之後我地10點再餵佢食草粉...
11點去覆診...
醫生話摸到佢個肚有便便準備出黎所以無咩問題~
最終佢12點幾先一次過痾返晒~

當然啦~經濟許可就梗係帶佢去睇醫生就最安心~
cordede 2011-3-1 08:09:36 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 08:00 PM 發表

我再留意下佢睇下點先
但到目前為止都冇見佢大便

THANK YOU 你呀

得你一個咁用心解答我同幫我咋:055:

因為我隻仔都病完黎...
我明白係會好擔心ga!
加上你問既問題我之前都問過醫生...梗係要share下啦~~哈哈哈
cordede 2011-3-1 08:25:58 PM
7歲喇~~~~就黎7歲半~~
cordede 2011-3-1 10:24:08 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 10:11 PM 發表

你ICON 張相??

係呀~~~~icon張相係佢6歲個時影既~~~
cordede 2011-3-1 10:50:43 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 10:37 PM 發表

一出世就養佢??

你地感情一定好深

你咁有經驗
我就係要好好向你請教:053:

我老豆買佢返黎個時4個月大~

唔係ga...一開始我同我呀媽都唔理佢ga~
因為我地又唔知兔仔係咁聰明同埋亦都唔識照顧佢~
係到我老豆唔係度之後..
我地"半強迫"咁要照顧佢...
一開始好唔情願ga...
之後寶寶佢越黎越乖又越黎越聰明...
先開始特別有感情

但係因為唔識養兔,所以d方法錯晒
結果搞到佢新年個時大病...住左3日院

我宜家d知識都係靠係呢度睇同埋問醫生問返黎ga ja~~
只不過可能因為對兔仔都叫做對左7年
咪會比較熟佢地d脾性
同埋因為我隻仔超硬頸死唔食草
所以就要花更多既時間去照顧佢同觀察佢既情況~
咪會清楚dd囉...^^
cordede 2011-3-1 11:23:38 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 11:03 PM 發表

其實我之前細個都養過

宜家呢隻係領養
唔知係咪佢前主人無咩點理佢  照顧佢
佢好驚人
佢爪傷我地幾次
頭先剪腳甲佢又唔肯靜落黎
攪到剪到入O左D 有一隻甲
有少少血
我應該點幫佢剪毛剪甲呢?
好驚整到 ...

對付驚人既兔兔我就真係無咩經驗喇...
因為寶寶咩人都痴...爹精黎ga佢~
不過佢始終之前比人遺棄過...
你就真係要花更多既耐性去話佢知你唔會唔要佢仲會好錫佢~
佢會爪你的話咁佢應該係唔鍾意比人抱啦...
咁如非必要就唔好勉強佢喇...
因為我隻仔都係超唔鍾意比人抱~(佢主動跳上我大脾就得...我抱佢就死都唔比)
不過多d摸佢頭仔同埋同佢傾計真係有幫助ga!
之前寶寶住完院之後...返到黎好似唔習慣個屋企咁...
佢連攤低都唔肯...成日都企係度又唔出個籠
摸1,2下又走左去
不過宜家都無事喇~

至於剪毛呢..我就真係唔識喇~
因為寶寶係短毛兔~
不過記得唔好剪佢腳板底d毛呀~~~

剪指甲的話...佢細個又係唔比我地剪
跟住我呀媽就抱佢坐係大脾+捉住佢2隻手仔+幫佢剪,
然後我就捉住佢2隻腳仔, 另一隻手就一路摸住佢個頭仔安撫佢...
捉住佢隻腳仔佢就已經跳唔走ga喇~你試下ya~
cordede 2011-3-1 11:32:23 PM
至於d蚊仔呢~
我屋企夏天都有ga!
我發現佢地係o係廁所既渠口出黎ga!

首要解決就當然係平日見一隻殺一隻!
跟住用d熱水沖落渠口
再定期倒d漂白水入去~

兔兔既廁所就一定要日日清~
你用緊咩墊料呀?
我轉左用d大粒既木砂之後d蚊仔就無聚集係寶寶個廁所喇!
cordede 2011-3-1 11:38:03 PM
至於佢肥既問題~~
你有無帶過佢去醫生度做body check?
如果醫生無話佢過重~~~就由得佢啦...XDDD
因為正常野外既兔兔...係真係成隻中型狗咁大隻ga @o@(我係台灣同大圍珍禽異獸診所都見過)

cordede 2011-3-2 12:02:50 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-1 11:53 PM 發表

佢好像好驚咁  我諗都要一忽一忽咁剪

抱佢佢有時會摸摸下瞓O左
但摸下佢手腳又跳起身

如果我自己一個都唔係好敢拎佢出黎走走

咁不如你買圍欄同bb軟墊。。。
咁你自己一個係屋企個時就放佢出籠走下∼
等佢快d熟習你屋企嘛∼∼
佢應該會開心d ga∼

我隻仔都係唔鍾意人地搞佢d手手腳腳∼
平日摸到佢訓左,一摸佢隻手仔佢又係會起身ga∼
始終佢地天生係獵物...警覺性係好高
(所以佢地有病先唔容易察覺,因為佢地會掩飾...驚比敵人有機可乘)

不過經我呀媽訓練之後...佢宜家比人拎起佢隻手仔喇∼
但拎之前一定要同佢講"比手手"
唔係寶寶就會走左去∼
cordede 2011-3-2 12:08:20 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:00 AM 發表

D 蚊仔唔係飛近佢
係周屋飛
咬我:050:

係?!咁你一定要keep住清乾淨兔兔個籠喇∼
不過我發現佢地d盲腸便會特別易"野"蚊滋

d蚊係廁所出黎....不過會通屋飛ga∼
特別係你個籠放屋入面...d蚊咪更加飛入去囉∼∼

快速發帖