我帶兔兔BODY CHECK

VET 話可以食少D 糧

想問下大家  我每日可以俾幾多菜佢呢?

cordede 2011-3-2 12:14:34 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:01 AM 發表

有呀
佢以前個主人一日俾佢4 羹 糧

唔肥就假

所以VET 先叫我斷佢糧

@o@咁你真係要決心斷佢糧喇∼∼
btw 你買咩糧比佢食?
因為我隻寶寶都係勁食oxbow糧,不過都係un滋滋∼

會唔會係因為你地比得多零食佢。。。
所以佢一出黎就追住你地拎野食?
如果佢食草都多的話。。。你地真係要狠心d幫佢戒口喇∼∼∼
cordede 2011-3-2 12:21:22 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:13 AM 發表

邊D 墊??

我有圍欄
但拎佢出黎佢都唔郁

你地大概一日俾幾多草佢?
佢地係咪一食完草就去飲水?

一日大概飲幾多ML 水?

佢好鍾意周圍大小便
唔知點教佢好

比bb仔爬個d abc字母墊∼日本城好似有得賣ga∼

正常兔兔係應該每日無限量供應T草比佢ga∼∼
會唔會係你比草比得佢唔夠,所以佢成日都唔飽?

我隻仔一食完野就飲水ga喇∼
至於寶寶佢飲水多定少就取決於天氣熱定凍∼
但我唔知係咪隻隻兔兔都係啦。。。。

可能佢之前個主人無好好教佢。。。
咁佢宜家都成3歲。。。
係要花多少少時間同耐性ga喇。。。
同埋佢要霸地盆嘛∼
你放多d佢出黎應該會好d ga喇∼
我隻仔岩岩黎我屋企個時都係四圍痾尿∼

你個隻係仔定女?絕左育未?
cordede 2011-3-2 12:25:40 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:15 AM 發表

以前都無咁多野飛
我好頭痛

你養寶寶一個月要用幾多$嫁?

你試下倒漂白水去d渠口�去水位啦∼∼∼應該會好好多∼

之前寶寶大病,睇醫生用左成萬3蚊∼
同埋因為佢唔食草,所以我keep住餵草粉,
一個月都要成2包大草粉ga∼個度都差唔多500蚊∼
同埋2,3個月要去磨一次牙仔∼
每次2000蚊樓下∼
cordede 2011-3-2 12:27:14 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:18 AM 發表

都係OXBOW 呀

我無俾佢零食
只有俾草 糧   菜佢

我地遂條草餵佢
佢追我地係要草

咁最主要原因應該係你比唔夠草佢喇∼
T草一定一定要全天候都有得比兔兔keep住食∼∼
cordede 2011-3-2 12:33:01 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:26 AM 發表

我一日俾2 個草球咁多佢
另外仲不停自己餵佢

好似唔識飽

我見佢飲水卡卡聲
好似D 牙頂住咁
有冇問題?

佢一日飲 700 ML 水

我自覺得好似好多

佢有係廁所痾
但廁所附近都有痾

我用專用 ...

兔兔每日起碼會食自己身型2倍既T草ga∼∼
同埋佢地一定要keep住食野,keep住d腸運行,先會健康∼
因為佢地係好易會因為腸停�腸塞而死ga∼

至於飲水卡卡聲,唔係因為d牙仔整到,
應該係因為佢地用條脷頂個水樽粒走珠飲水而發出既聲∼
唔洗擔心∼你下次可以留意下∼

你用咩型廁所??
會唔會係因為個廁所唔夠大?
同埋如果個廁所滿得滯,兔兔會唔上去痾ga∼
cordede 2011-3-2 12:46:19 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:38 AM 發表

5 角形廁所

我見佢係用好大力扯佢

其實你個廁所正常就應該夠大既。。。
不過可能真係因為你隻兔兔太大隻。。。
個pat pat唔夠位∼
你下次留意下佢跳上廁所痾個時個pat pat會唔會向左出黎∼
因為我個fd隻兔養左好耐ga喇。。。
不過佢次次痾尿都係頭向入面,pat pat向出。。。:056:
如果真係姿勢問題的話就要慢慢改喇∼
但如果真係因為廁所唔夠大。。。
咁可能你要買個再大d既廁所喇∼

我隻仔有時都會∼
我有問過醫生∼醫生話只要兔兔牙仔健康的話問題不大,
可能係佢悶∼
cordede 2011-3-2 01:05:11 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 12:56 AM 發表

YES   痾尿都係頭向入面,pat pat向出

咁你下次一見到佢咁樣個陣...
就好細細力拍下佢pat pat要佢掉返轉頭...
可能試多幾次會得∼

真係無法的話你可能要自製巨形廁所喇:073:
cordede 2011-3-2 01:44:42 AM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 01:19 AM 發表

點樣自制??

我想問佢泵地係咪發脾氣?

寶寶細個個廁所係我老豆自己整ga∼
買個長方形大膠兜+一塊鐵網(油左白色油漆個d)
鐵網放係膠兜上面,
用綠色包膠既鐵線將鐵網同個籠縛埋一齊固定∼
要confirm兔兔跳上跳落個時個鐵網唔會搖搖下∼

如果兔兔企定定,之後大力dup後腳,就係發脾氣∼
次次一大班人黎完我屋企玩走晒之後,寶寶就會發脾氣∼:073:
cordede 2011-3-2 04:26:03 PM

回復 57# 的帖子

其實唔洗再買野比佢磨牙ga...
兔兔keep住食草就係為左磨牙+令到腸道暢通
你亂買野比佢反而會害左佢

至於佢去廁所個度
你每次見到佢pat pat向出你就細細力拍下佢pat pat要佢掉返轉啦
你唔花耐性幫佢改善, 兔兔又點會識呢?

仲有呀~~~隻兔兔成3歲絕左育未?
呢樣真係好緊要

你快d去"兔兔寶典"個度睇返晒所有養兔兔既知識啦~
唔係兔兔好易死ga
養兔首要條件係千其唔好嫌麻煩,
亦都唔可以無耐性...
之所以咁多人棄養...就係因為佢地養之前無做足功課
低估晒養兔要花既精神時間同金錢~

一齊加油啦~~
cordede 2011-3-2 05:54:25 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 05:03 PM 發表

我養之前都睇過好多DATA
不過布D 人話得布D 話唔得
所以棍問清楚D
了解多D

佢未絕育
之前佢個主人都無幫佢做

得佢一隻係屋企
唔怕掛

你睇"兔兔寶典"個d資料啦~~呢度可靠好多~~!:073:

兔兔做絕育其實唔關佢生唔生bb事...
而係佢地既生殖器係非常容易生cancer
我之前就係同你同一樣諗法...
所以一路無幫寶寶做
結果佢有睪丸癌...好彩發現得早
最後絕返育就無事
不過手術費就會貴好多
呢d錢真係唔慳得...
其實兔兔一夠1歲就好應該趁早去做
梗何況你隻兔兔都成3歲
真係要快
cordede 2011-3-2 06:17:01 PM
原帖由 JUNOS 於 2011-3-2 06:05 PM 發表

我會考慮下

佢之前個主人講到對佢幾講究
連絕育都無去做

我當時都有D 出奇

唔能夠否定佢愛兔兔既...
不過愛得唔夠囉
好多主人都嫌麻煩...唔上網睇資料唔買書參考
一係就當兔仔係狗咁養, 一係就當佢地倉鼠咁樣
再唔係就懶醒懶聰明
以自己以前聽落既/人地流傳既方法去養就當係岩

我之前帶寶寶睇完醫生返屋企個陣...
咁岩遇著個伯伯同lift
佢話自己以前都有養兔...又話自己幾鍚佢地呀...
跟住就話我唔識養兔仔
話兔仔淨係食紅蘿蔔就得唔應該食糧食草
又話兔仔好粗生粗養唔洗帶佢地睇醫生
btw佢隻兔仔得個3,4年命..
佢仲要話兔仔係得咁長命ga ja你估狗呀?!
真係火都黎埋
又猛話寶寶黑色好肉酸
又話佢有7歲咁長命係好奇怪既現象

我真係x叉差yz佢!!!!

快速發帖