沒問題~謝提供意見既兔友!
感謝!!!><

Cody)) 2009-7-21 05:17:05 PM
市面上既殺蝨藥水, 多數都唔適合兔仔用, 如果兔仔lam咗落肚, 後果重嚴重, 你不如帶兔兔去睇醫生啦! 九龍城既九龍動物醫院幾好tel: 23823300, dr.betty & dr.yan都識睇兔兔架! 如果真係無錢睇, 你可以買revolution(pfizer牌子)藥比佢滴, 要買puppies 幼犬或貓用個種, 要睇下係幾磅以下既貓犬用, 大約hk$210左右, 每個用一支, 但係最好都係....帶兔兔去睇醫生最好, 因為你唔知兔兔重有無其他問題.
Cody)) 2009-7-21 05:19:31 PM
原帖由 Cody 於 2009-7-21 05:17 PM 發表
市面上既殺蝨藥水, 多數都唔適合兔仔用, 如果兔仔lam咗落肚, 後果重嚴重, 你不如帶兔兔去睇醫生啦! 九龍城既九龍動物醫院幾好tel: 23823300, dr.betty & dr.yan都識睇兔兔架! 如果真係無錢睇, 你可以買revolut ...

更正..每個月用一支(你兔兔咁細隻,最好用2.5lbs以下既.
Cody)) 2009-7-21 05:29:27 PM
原帖由 大富翁 於 2009-7-21 05:23 PM 發表
你係養兔之前,請先有足夠的知識~
首先,市面上的藥請唔好試,呢D 藥係用黎呃新手!~
仲有!!好希望你可以帶兔兔去睇一醫生!!!!

非常同意,你都唔想養死一隻又一隻架!如果你養佢,就應該有責任帶兔兔去睇醫生,同你父母商量下好d.你都唔想兔兔呁辛苦架!
Cody)) 2009-7-21 05:43:17 PM
原帖由 trisin34 於 2009-7-21 05:29 PM 發表
唔係冇唔冇錢既問題t_t...
而係屋企人唔覺得呢個病需要睇醫生...
只係唸住用蝨藥水算
但我見隻兔兔仲係不停舔毛
我用boi care既藥水
標籤到話可被生物分解..最好查云成身
查左之後仲係咁舔毛,好似仲好癢呀!!
...

bio care雖然講明對動物無害, 但係我之前都問過好多寵物店, 對貓狗都ok,但係兔兔就唔咁包,所以我就無買,如果你屋企堅持唔肯帶兔兔去睇vet,你就買我介紹比你隻藥啦, 我都係睇betty時係佢果度買既,但係為咗兔兔又好,你屋企人又好, 帶兔兔去睇vet都係好d,萬一兔兔唔只係蝨, 而係生金錢蘚,你全家人都會受感染架,因為係高度傳染既病黎架, 你屋企人唔驚咩!
Cody)) 2009-7-21 06:04:07 PM
依家最緊要係幫兔兔可以舒服d, 唔好咁辛苦先至係最重要, 不如你同屋企人講,兔兔既症狀好似係生蘚, 依隻殺蝨水無用, 一定要睇vet, 同埋會傳染比人, 其實講真,如果真係蘚都好煩, 我唔係講笑, 真係係高度傳染既病, 成家人既衫褲都要全部消毒架. 睇醫生都係為咗大家好傘. (記住唔好再用bio care既殺蝨水, 兔兔唔可以用架)
Cody)) 2009-7-21 06:13:34 PM
希望你可以說服你父母, 可以帶兔兔去睇VET啦! 祝你成功,兔兔早日康復!
Cody)) 2009-7-21 06:24:32 PM
原帖由 trisin34 於 2009-7-21 05:56 PM 發表
唔該曬你~我有更大把握同屋企人講!!
金錢蘚係咩黎架
睇醫生大約要幾多錢

如果係生虱 (DR.BETTY 醫藥費大約HK$580左右)
http://www.rosybunny.com/forum/i ... um=1&topic=8170
如果係生疥癬 (不太清楚,我冧會貴好多)
http://www.rosybunny.com/forum/i ... um=1&topic=7983
Cody)) 2009-7-22 12:38:43 AM
我知道大家都係緊張你隻兔兔先至會咁同你講,其實大家都無錯,大家都只係好想你可以比兔兔去睇醫生,每隻兔兔返屋企之後,確實係最好每年最少做一次body check,可以比你清楚知道兔兔d牙有無過長,腳仔手仔有無生腳瘡,有無生虱,眼仔有無淚管閉塞,知道兔兔有無問題,你同兔兔都可以安心,body check都係$250左右一次,可樂而不為,要等到真係有病先至去醫,要花既錢就真係要以千計算,點解唔可以平平地去做一次body check呢? 對你同你家人同埋兔兔都有好處,係咪? 另外,想知你阿哥買咗勿牌子既藥水比兔兔?狗同貓都可以帶殺虱帶,但兔兔係無殺虱帶賣,兔兔都唔可以用貓狗用既殺虱帶,你唔可以比兔兔用架,藥力太強勁啦!而且兔兔會lam曬落肚添.

快速發帖