上個月5號,我發現我兔兔左耳脫毛,但當時真的很輕微,如是我用上次8X兔買的.上次查下巴用浄的粉紅色藥水來查..本來已經好番生番D毛出黎..點知我上星期摩摩下發現兔兔頭頂及後頸有硬皮,如是我又用支粉紅色葯水查..查左幾日之後佢有D硬皮慢慢脫下.一塊塊..有D脫下就連埋D毛整塊脫下.呢度就好耐都唔見有毛生翻出黎..我驚佢呢度唔再生翻D毛出黎..有D就脫左D硬皮之後佢下面有毛係佢下面...我想帶佢去睇醫生...Dr. gerry..因為睇開...但有無人睇過東方獸醫診所-胡醫生(因8X兔介紹的)好不好..因為呢問近我屋企..

醫後報告

1.經顯微鏡検視下無蚤或蚤蛋..以係真菌感染

2.攞左d皮屑去化驗睇下有無金錢癬..如有5-7日有結果...如10日後都無事真係無金錢癬

3.如果化驗真係金錢癬的話手尾就長長..d葯又貴..又要起麻食2-3個月

4. 但金錢癬..好翻之後..兔兔本身會產生抗體

5. 比左十日葯食住先..等化驗結果

希望goody 仔快d好翻啦..千祈唔好係金錢癬..餵佢食葯都有d難度..

全相...唔好以為脫左咁多毛.有d部分有少少流血.係醫生幫佢剃左毛..想睇清左d

全相...唔好以為脫左咁多毛.有d部分有少少流血.係醫生幫佢剃左毛..想睇清左d

最嚴重既部分

最嚴重既部分

由左至右 :抗生素/金錢癬葯/免費葯水(外搽)

由左至右 :抗生素/金錢癬葯/免費葯水(外搽)

Pamela_peony 2010-8-9 11:26:43 AM
睇返佢睇開啦,
可能呢排豆女睇得醫生多,
一轉第二o的其他醫生就係都覺得佢睇得唔好,
唔好浪費小小車錢啦,費事一陣要睇多幾次就麻煩
wesky 2010-8-9 11:45:35 AM
去返Gerry 度睇吧~
如果係薄既皮屑似係mites 專食皮膚角質層, 如果係硬瞉就似係疥癬
前者revolution 搞掂, 後者要打針
Pamela_peony 2010-8-9 11:53:09 AM
我尋晚發覺豆豆佢一隻眼下面有脫毛,
會唔會有事架其實
Goody09 2010-8-9 02:25:05 PM
咁就幣幣...要打針...今晚7:30去睇..
Goody09 2010-8-10 10:22:51 AM
Goody 仔本來好靚仔..依家變左光頭仔...不過頭頂好爽
wesky 2010-8-10 10:44:51 AM
最後睇左邊間啊??
elvisli 2010-8-10 11:04:01 AM
陰公....醫生有冇講過點解會咁樣
hh0 2010-8-10 11:38:20 AM
我都想知點解會咁樣
Goody09 2010-8-10 11:53:57 AM
原帖由 wesky 於 2010-8-10 10:44 AM 發表
最後睇左邊間啊??

Dr. Gerry
penny922 2010-8-10 11:57:15 AM

回復 1# 的帖子

我家辣椒之前也像你的goody般(辣椒生在兩隻耳朵同身上有零碎皮屑),看過dr gerry及屯門動物診所的台灣醫生幾次,兩間都話係真菌,俾過抗生素同癬藥佢食,同埋滴revolution,不過冇醫好過(吃了足足兩個月),體重仲成日輕飄飄添﹗

直至兩星期前去九龍城看dr betty,佢向兩間診所攞晒reference,總結佢係天生抵抗力
較差,感染真菌,5個多月大了,只有0.72kg。betty給了碘酒,要我每天早晚稀釋抹耳朵,同埋每天半包益生菌加水俾佢飲,不開藥物他吃,要我今天給他半粒冬虫草粉增強免疫力,一個月後匯報體重,betty到時會看情況才給藥物給他,我亦不用山長水遠再帶他出來。

辣椒吃了數天冬虫草,體型及大便明顯有改善,我未將他上磅,但明顯大隻了,大便亦冇咁多盲腸便,之前我常見到他踩到一地盲腸便,沒吃,betty說因他的大便一直有藥物味道,所以不吃,便不會肥了。

而耳仔皮膚方面,亦有明顯改善,沒有惡化,生番毛毛,係仲有些皮屑在脫皮中,亦冇以前"R"得咁誇張了。

你想GOODY好,建議帶佢去一次BETTY度吧,看一次好過我之前看了幾千蚊都冇用...
Goody09 2010-8-10 11:58:08 AM
原帖由 elvisli 於 2010-8-10 11:04 AM 發表
陰公....醫生有冇講過點解會咁樣

真菌無處不在..熱同潮濕都好容易感染..避無可避..不過佢脫毛前..去過寄養唔知關唔關事..

Goody09 2010-8-10 12:04:48 PM
原帖由 penny922 於 2010-8-10 11:57 AM 發表
我家辣椒之前也像你的goody般(辣椒生在兩隻耳朵同身上有零碎皮屑),看過dr gerry及屯門動物診所的台灣醫生幾次,兩間都話係真菌,俾過抗生素同癬藥佢食,同埋滴revolution,不過冇醫好過(吃了足足兩個月),體重仲成日 ...

我睇睇情況..
Goody09 2010-8-10 12:05:24 PM
Goody仔現在有2.3KG..
Goody09 2010-8-10 12:07:10 PM
原帖由 penny922 於 2010-8-10 11:57 AM 發表
我家辣椒之前也像你的goody般(辣椒生在兩隻耳朵同身上有零碎皮屑),看過dr gerry及屯門動物診所的台灣醫生幾次,兩間都話係真菌,俾過抗生素同癬藥佢食,同埋滴revolution,不過冇醫好過(吃了足足兩個月),體重仲成日 ...

係未證實左係金錢癬呀...

快速發帖