實在好唔願意再喺度開帖,因為呢度係一個傷心嘅地方。
加拿大時間約晚上十時半,湯丸決定去彩虹橋搵波子了! 由發覺湯丸有問題,帶佢睇醫生直至佢喺醫院離開只係太約八小時。醫生診斷湯丸腸停,體溫比正常低咗兩度,諗住安排佢打針同吊鹽水,但喺安排好正準備幫佢嘅時候,情況突然轉壞,就喺兔爸面前離開了!問及醫生為何湯丸會腸停,醫生話湯丸唔係因為毛球,而係應該有Gas。 講及湯丸嘅飲食情況,醫生有以下嘅說法:
其實兔仔係唔可以食太多菜,因為菜中含有不少糖分,有可能係令兔兔腸停嘅主因。 我知道可能有啲兔友會覺得呢個說法好荒謬,但之前我哋一直係一星期倒餵一次菜,但湯丸喺十月九日滿咗一歲後,餵菜嘅次數改為二至三日一次,每次八至九條,食多咗菜反而就出事了,我想大家可以作為參考,希望唔好再有兔兔因為咁而出事了。

雖然我唔能夠百分百肯定湯丸係咪真係因為食咗較多嘅菜而腸停, 但因為最近佢嘅生活習慣性除咗係食菜嘅次數及量數改變外, 其他的係一直都正常, 所以我只係希望大家可以借助湯丸嘅事而作為一個參考, 或者有啲菜可能含糖量冇咁高, 所以多吃都冇事, 但希望大家只作參考, 無須就此作出爭議, 不過我仍會努力去調査一下菜嘅含糖量, 希望日後可以幫助倒更多兔兔。

PS: 我一直未有提及佢哋係食咩菜, 唔好意思, 喺度提返先, 佢哋一直都係以食白菜為主, 間中會食菜心及紹菜, 大家可以作為參考。

Futagoza_Kaniza 2009-10-26 01:13:51 PM
正常係唔會, 我都問過Dr. Yen & Betty, 佢地都話菜係影響到腸停的, 因為菜只係纖維同水份.
如果好似你個醫生咁講, 我日日都比菜, 每餐比1~2棵(大棵的油麥菜), 咁我隻兔應該好快腸停.  其實多數係糧影響 / 消化系統唔太順先會有呢個情況.

不過, 唔走都走左, 唔好太難過.
小米 2009-10-26 01:20:30 PM
................
令人難過既消息
波子媽也不要太傷心..
湯丸有波子係彩虹橋做伴, 會好開心
湯丸 2009-10-26 01:25:38 PM
Bye bye 湯丸, go find 波子 la, and tell him you two need to take care of yourselves. I will take care of Cookie ga la.

Love you forever!!
湯丸 2009-10-26 01:28:17 PM

回復 2# 的帖子

Can you tell me how old is your bunny? If you are feeding 1~2棵(大棵的油麥菜) every day, I will find out how much sugar (glucose) if any, is in 油麥菜, then we will have a better understanding about this. Thank you.
光之天使)) 2009-10-26 01:35:36 PM
原帖由 波子 於 2009-10-26 12:58 PM 發表
其實兔仔係唔可以食太多菜,因為菜中含有不少糖分,有可能係令兔兔腸停?主因。

最近我都聽到有呢個說法,
不過total無食糧,所以我依然keep住日日有菜比佢食,但份量已經減左好多~

湯丸去得咁突然...
不過佢係彩虹橋有個伴~唔好傷心喇
老虎b 2009-10-26 01:37:49 PM
R.I.P
湯丸&波子係彩虹橋會互相照顧,
波子媽收拾心情,好好照顧cookie仔....#^56^#
FATO_W 2009-10-26 01:46:20 PM
聽到依個消息真係好難過..
波子只係走左無幾耐...湯丸都走埋
不過兔爸兔媽都唔好太難過
波子係天堂有湯丸陪 都應該會開心...
r.i.p
Panda)) 2009-10-26 01:53:33 PM
........尋日大家先討論過呢個問題...今日就見到呢個POST...
一入mini house 真係呆左, 都唔係太敢相信...
又會咁突然咁走.....琳琳同兔爸都要振作呀,好好照顧cookie~
其實我自己都覺得呢個說法係岩嫁...雖然食菜菜係好...但唔好俾過多,適量就好了
anyway, RIP 湯圓...你要乖乖,開開心心同波子一齊生活#^10^#
wesky 2009-10-26 02:10:35 PM
Rest in Peace 湯丸
We won't forget you

菜並非只得纖維同水份, 菜葉部份含有大量的葉綠素
菜葉中的葉綠體在陽光的作用下,把經由氣孔進入葉子內部的二氧化碳和由根部吸收的水轉變成爲葡萄糖,同時釋放氧氣:
12H2O + 6CO2 + 陽光 → (與葉綠素產生化學作用); C6H12O6 (葡萄糖) + 6O2 + 6H2O
Phloem(韌皮部)是維管植物的運輸組織,負責將光合作用的產物——蔗糖,由進行光合作用的器官運輸到植物的其他部位。
http://zh.wikipedia.org/zh-hant/ ... 8%E4%BD%9C%E7%94%A8

總括而言, 雖然菜有好多營養,  但必須注意菜的份量~~ 適可而止~
喵喵 2009-10-26 03:48:11 PM
多謝你既兔兔飲食意見~
但聽到波子走左真係令人難過
波子媽唔好咁太傷心喇~~..
湯丸同波子係彩虹橋會互相照顧架喇~~~ 唔洗波子媽擔心~
hh0 2009-10-26 04:10:24 PM
好突然既事, 昨日仲期望緊湯丸同cookie快D成功bonding
今日一上黎就見到呢個消息
湯丸有波子大哥照顧唔使太擔心既
好好take care cookie仔
elvisli 2009-10-26 04:13:28 PM
不敢相信..大家昨天一齊飲茶時有說有笑地討論這個問題

還一起去買兔兔用品呢....湯丸..一路好走了
咕咕媽 2009-10-26 05:41:35 PM
湯丸媽...唔好咁傷心啦...你還要照顧cookie仔..聽你這樣講完..我也要減少菜的份量給我一對寶貝了,,他們好喜歡吃菜的
湯丸媽別再難過啦~
Jessie)) 2009-10-26 09:26:08 PM
希望你可以快D恢復返精神..
了解你既難過~不過唔好太擔心, 因為波子同湯圓2個好朋友上到去彩虹橋都有照應
佢地同一大班兔仔一齊玩會好開心, 果度唔會有病, 唔會熱唔會凍~
佢地會好開心嫁

請節哀順變

快速發帖