琴日先買佢._.
係隻小露寶;
琴晚見佢係咁r痕;
今日諗住幫佢沖沙浴;
不過佢響個盆到行泥行去想走同痾便便-3-
都吾碌;灑啲沙響佢到佢又走-0-
掃都掃吾到-_-小露寶出名走得快;
抱起佢都成手爬._.幫吾到佢掃._.

點樣可以幫佢沖得乾淨啲.?
同埋我上網睇;有啲就話應該隔日沖沙浴;
有啲就話一星期一,兩次ok.應該點呢

網上都話小露寶沖粉會好啲;
但係我果時寵物店話沙乾淨啲;
買左沙比佢沖;會吾會因為咁佢就吾沖-0-?!

吾該help下我(:
funnytabo 2010-4-20 11:51:42 PM
你可以用匙倒落佢到
asd26900200 發表於 2010-4-20 10:59 PM

呢個方法都唔錯喎
funnytabo 2010-4-20 11:52:53 PM
窗邊0口0""會唔會成日有太陽哂到嫁????鼠鼠唔多哂得嫁0口0"""而且太熱會熱死鼠嫁!!
我果隻鼠都係2點果時先出黎~其實我熄左燈佢就有機會鼠出黎~.~
小鈴 發表於 2010-4-20 11:19 PM

我都唔知隻鼠幾時先出黎, 好鬼飄忽
尋晚11點幾就超好動, 今晚就成晚"呢"係屋仔入面
funnytabo 2010-4-20 11:54:11 PM
唔知係咪日頭我屋企都好嘈, 所以影響左佢成日都想訓咁
drumlouis 2010-4-21 07:39:46 PM
to funnytabo
屋企日頭嘈確實對倉鼠係一個大問題
佢地根本訓唔到  夜晚就冇精神  當然夜晚都會用埋黎訓覺

另外籠唔好放係d溫差大既地方  窗台就係一個例子
除此  近門 近電器  近發聲既電器  
唔通風  太曬or太濕 既地方都係對鼠鼠唔好
愛娜(: 2010-4-21 08:35:07 PM
咁我都要執執啲位搵過個位比佢
佢今晚成晚都響屋仔到._.出左泥一陣又入返去
funnytabo 2010-4-21 11:51:59 PM
to funnytabo
屋企日頭嘈確實對倉鼠係一個大問題
佢地根本訓唔到  夜晚就冇精神  當然夜晚都會用埋黎訓覺

另外籠唔好放係d溫差大既地方  窗台就係一個例子
除此  近門 近電器  近發聲既電器  
唔通風  太曬or ...
drumlouis 發表於 2010-4-21 07:39 PM

唉... 我都想比個靜既環境佢訓呀, 但係屋企既老人家一開電視就要開到好大聲先聽到, 下午又約埋隔離d婆仔黎開枱, 放佢入房都隔唔到幾多聲, 同埋我返左工後間房都關晒窗, 唔開窗係怕落雨會吹d雨入房, 同埋住樓上d人又成日掉垃圾, 有時又飛煙頭, 我怕一個唔該又彈左支煙入來就火燭都有份, 所以都冇計
drumlouis 2010-4-22 03:11:12 PM
嘩 -  - 你既生活環境都幾亂
好似打仗咁
funnytabo 2010-4-22 11:36:36 PM
嘩 -  - 你既生活環境都幾亂
好似打仗咁
drumlouis 發表於 2010-4-22 03:11 PM

係呀, 所以怕鼠鼠冇覺好訓
佢成日都夜晚訓覺
愛娜(: 2010-4-23 06:26:43 PM
好慘-0-咁既生活環境對人都吾好-3-

我上次幫佢沖涼呢;
試過整佢背脊苟d沙到喇;
不過佢呢仲想走-3-仲跳跳下咁-3-
岩岩沖完仲咬左我手指幾下-3-
funnytabo 2010-4-24 10:46:05 AM
我尋晚試過1個方法好似有d效呀

初時我都係反轉佢按係d粉上邊, 當然佢好驚啦, 仲跳跳下要走又嚇到係咁賴
後來我唔理佢乜都唔搞, 由得佢自己一個, 等佢冷靜下
隔左大約15分鐘佢好似冇咁驚, 定左d. 我開始用手捏小小粉灑上佢身上, 佢都有避開呀, 我伸手入個盒都有走開
但係我每次灑小小, 等佢唔覺, 仲不停咁同佢傾計, 慢慢咁試下試下, 佢冇咁驚, 我伸手入去佢都冇走開, 有時仲企定比我灑上佢身上, 你都可以試下咁做
愛娜(: 2010-4-30 07:34:38 PM
佢都係吾肯沖-3-
佢仲識助跑起跳-3-逃走-3-

快速發帖