係Q兔買了這籠, 嘩! 原來淘寶咁平 >.< 新手真係唔識買, 呢個籠唔係咁好用! >.<
講番正題, 唔知係咪個門口又高又斜, 我隻兔好似好怕咁, 跳出來冇乜問題, 但跳入去好似有D難度, 有次佢仲CHICK到腳, 有冇兔友都係用呢款籠? 你地有冇呢個問題?
super4 2011-11-2 08:16:59 PM
我都係用一樣的籠(連顏色都一樣),我用咗年半,都係Q 太到買,大約$450(幫我砌埋)見佢清洗方便(記得有隻籠大啲要$650),我都覺得出入口高咗,於是放個硬身嘅海綿坐墊,下面放張防滑墊,OK! 但係都係高,之後有日我唔小心整爛咗其中一隻碌,變到唔平衡,我就拆埋其他的碌,發現個籠低咗,出入口位就變得好fit, 上落都好輕鬆!但變咗機機仔一下子就可以跳上籠頂,真是有著、有唔著。不過so far係可行的。
qtang 2011-11-2 10:55:13 PM
豆豆用緊類似既籠
我都係拆左碌, 門就加塊木板, 兔兔方便上落
同埋我補地墊俾兔兔出黎玩, 唔怕佢冼親腳仔
影張相俾你參考下~

sanny0066 2011-11-2 11:16:22 PM
其實呢款籠都有個好處...就係拆左個轆仲可以拉到個底盤出黎...反而我呢個jolly籠如果一拆左/唔小心撞爛其中一個轆就大Q獲..成個底盤拉唔到出黎
sanny0066 2011-11-2 11:19:31 PM
qtang 發表於 2011-11-2 10:55 PM
豆豆用緊類似既籠
我都係拆左碌, 門就加塊木板, 兔兔方便上落
同埋我補地墊俾兔兔出黎玩, 唔怕佢冼親腳仔

我想問你塊木板點樣固定係個門口位..唔會跣落黎既咩..因為而家Yond成日都cake到個籠對門...因為jolly別墅既籠門空隙係一間間..唔係好似樓主個款成塊板咁..如果叉差腳就成隻兔兔跳左落空隙道所以我用可口可樂紙皮痴住成個籠門底...就變左一塊板咁
但現在Be開始咬個塊可口可樂紙皮..我要搵其他野代替紙皮
qtang 2011-11-2 11:51:07 PM
sanny0066 發表於 2011-11-2 11:19 PM
我想問你塊木板點樣固定係個門口位..唔會跣落黎既咩..因為而家Yond成日都cake到個籠對門...因為jolly別墅 ...

我就咁加上去咋, 度門size剛剛好, 唔會跣落黎喎....
本來用索繩穿住木板空隙, 諗住綁籠門邊, 但係而家唔綁都得~
或且豆豆太輕, 完全唔會推陏塊板
sanny0066 2011-11-2 11:54:05 PM
qtang 發表於 2011-11-2 11:51 PM
我就咁加上去咋, 度門size剛剛好, 唔會跣落黎喎....
本來用索繩穿住木板空隙, 諗住綁籠門邊, 但係而家唔 ...

fit size呢塊木板係咪寵物出街袋入面塊底板
qtang 2011-11-3 12:00:19 AM
其實呢....真係唔係好建議用一間一間空隙既門.....
兔兔腳仔既負荷又重又痛, 而且兔兔急起上黎會意外差錯腳
一唔小心真係可能會斷腳架.....
係快D係上面加返塊墊 或者板啦
sanny0066 2011-11-3 12:01:27 AM
qtang 發表於 2011-11-3 12:00 AM
其實呢....真係唔係好建議用一間一間空隙既門.....
兔兔腳仔既負荷又重又痛, 而且兔兔急起上黎會意外差錯腳 ...

我+左可口可樂紙板就ok囉...Be都係用緊同款籠..不過佢都完全唔洗對門..佢下下跳出跳入都唔洗踩度門就一枝箭飛左入去
qtang 2011-11-3 12:04:32 AM
sanny0066 發表於 2011-11-2 11:54 PM
fit size呢塊木板係咪寵物出街袋入面塊底板

類似~ 再闊少少~
我係Q兔買既, 咁好彩有fit既size~
你試下量好尺寸再去搵下
sanny0066 2011-11-3 12:08:18 AM
Q兔好鬼多自制野又平...不過間舖好鬼細...我第一次行晒成條金魚街都搵唔到...要行返轉頭打算放棄先搵到
qtang 2011-11-3 12:08:57 AM
sanny0066 發表於 2011-11-3 12:01 AM
我+左可口可樂紙板就ok囉...Be都係用緊同款籠..不過佢都完全唔洗對門..佢下下跳出跳入都唔洗踩度 ...

Be 咁叻既~ 跳遠高手~~~~
我隻豆豆可能比較細隻啦~(對侏儒兔既照顧真的要多一點)
俾塊板佢借下力跳出跳入安全 d~
sanny0066 2011-11-3 12:10:56 AM
qtang 發表於 2011-11-3 12:08 AM
Be 咁叻既~  跳遠高手~~~~
我隻豆豆可能比較細隻啦~(對侏儒兔既照顧真的要多一點)
俾 ...

我女友話BeBe試過係電腦橩上面直接跳入籠..我真係未見識過
qtang 2011-11-3 12:55:32 AM
sanny0066 發表於 2011-11-3 12:10 AM
我女友話BeBe試過係電腦橩上面直接跳入籠..我真係未見識過

嘩! BeBe原來係百厭星
我俾兔兔跳上梳化~ 但一定唔俾上籠頂 or 其他櫈
安全第一
sanny0066 2011-11-3 01:05:44 AM
qtang 發表於 2011-11-3 12:55 AM
嘩! BeBe原來係百厭星
我俾兔兔跳上梳化~ 但一定唔俾上籠頂 or 其他櫈
安全第一

Be成日都想跳上床..有次跳唔到..成個撻返落地下
而家愈跳愈大隻...身形好得FIT
Wandywan 2011-11-3 03:15:41 PM
kittyfrank 發表於 2011-11-2 05:17 PM
圍欄佢就賣得平, 但一DD野咋, 三角形廁所佢賣$50, 後來我見I Love Rabbxx $45,  個籠買左$6xx  ...

用$600幾就一定唔買呢款啦!我用緊M字頭有底盤拉,都係$630,係stationR買!!你可以試吓去StationR網站睇睇,嗰度d野幾平!!

快速發帖