大家好, 我係新手黎, 想問D野呀
兔兔黎左幾日, 我係一半A草一半T草比佢, 再加少少糧
但係我頭先發現佢PAT PAT痴左D屎屎, 臭臭地, 我估可能係盲腸便
咁我係咪應該比多D T草呢? 定正常?
兔兔大約2個月, 385g, 會唔會太輕呀?THX
sanny0066 2011-12-9 12:16:27 PM
sharonlai 發表於 2011-12-9 11:43 AM
佢D屎都OK圓同黑啦~ 宜家我已經比晒T草, 再加一汁仔A草
另外一"巾"仔OXBOW糧 (佢超愛隻糧, 好快食晒, 糧 ...

我覺得D屎屎好黑喔..同埋都比較細...不過岩岩係petshop買返來的都係咁嫁啦...初初Be同Yond都係咁...之後轉左草就變大粒左同金黃左
sanny0066 2011-12-9 12:18:33 PM
sharonlai 發表於 2011-12-9 11:39 AM
大家餵開咩牌子草嫁, 因為我見好多人都話APD同OXBOW最好, APD穩定D, 所以揀左APD比佢, 想比最好既佢{:3_1 ...

其實Momi 1st我覺得都OK...好睇返兔兔本身肯唔肯食..但係要轉就要早少少啦
明日媽 2011-12-9 12:18:49 PM
sanny0066 發表於 2011-12-9 11:07 AM
齊撐momi 1st不過我最近送貨來個3包中...有2包都係好多枯枝同好黃 ...

阿sanny兄台,
你唔好成日嚇啲爸爸媽媽啦!
無錯,momi係好好,
但係如果兔兔係唔鍾意唔肯食嘅,
你逼佢都無用。
如果兔兔肯食其他牌子嘅草草嘅,
唔食momi絕對唔係大問題。
只要兔兔肯食草,食得多,磨到牙,夠纖維質,
排便多,便便夠大粒就ok架啦!
同埋啲草係唔同季節都會有唔同情況,
唔係話momi一定靚啲,其他一家會差架!
sanny0066 2011-12-9 12:18:55 PM
sharonlai 發表於 2011-12-9 11:18 AM
停晒A草? 佢會唔會唔夠營養嫁

墨魚爸既意思係暫時停A草..唔係以後都唔俾
sanny0066 2011-12-9 12:19:26 PM
sharonlai 發表於 2011-12-9 11:16 AM
Dor Dor次次都係有糧就食晒糧先, 之後就係度揀草食

呢個做法係正常的...但係你糧既份量千其唔好太過份....20-30粒係我既標準
sanny0066 2011-12-9 12:33:04 PM
明日媽 發表於 2011-12-9 12:18 PM
阿sanny兄台,
你唔好成日嚇啲爸爸媽媽啦!
無錯,momi係好好,

其實明日媽你識唔識字...齊撐momi 1st呢句係俾hill媽睇 我話最近送來既momi 1st都有發現質素差既情況...已經講明左唔係每包momi 1st都係會好青綠 當中都會有質素差.. 我真係好想問你..我呢個回覆 (齊撐momi 1st不過我最近送貨來個3包中...有2包都係好多枯枝同好黃 ...) 邊一忽係嚇啲爸爸媽
sharonlai 2011-12-9 12:33:37 PM
Twhtracy 發表於 2011-12-9 12:06 PM
如果可以 咁當然多d 粗枝ge MOMI 1st 係比較好... 因為對磨牙都好
但如果唔中意
oxbow 都唔錯

咁我買包細既MONI比佢試下先
但係如果試新草, 洗唔洗兩溝比佢?
sharonlai 2011-12-9 12:37:49 PM
sanny0066 發表於 2011-12-9 12:16 PM
我覺得D屎屎好黑喔..同埋都比較細...不過岩岩係petshop買返來的都係咁嫁啦...初初Be同Yond都係咁...之後 ...

金黃左? 點解既?
sanny0066 2011-12-9 12:45:57 PM
sharonlai 發表於 2011-12-9 12:33 PM
咁我買包細既MONI比佢試下先
但係如果試新草, 洗唔洗兩溝比佢?

好緲你係回覆 Twhtracy 呢個post 如果唔係我又被人話我誤導新手嫁啦
肥墨魚 2011-12-9 12:46:55 PM 來自手機
肥墨魚 2011-12-9 12:51:33 PM 來自手機
sanny0066 2011-12-9 12:53:55 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-9 12:51 PM
如有得罪
敬請勿插

我實唔插你既..........
smallsuishan 2011-12-9 02:04:24 PM
其實APD 好開頭其實係OK的
不過而家開始成日都枯... 枯得好慘

你可以試下買MOMI 1ST CUT俾兔兔食
纖維多D 對腸同牙仔好

不過草真係隻隻兔都唔同
你試下先.. 如果MOMI  OK 可以轉MOMI
MOMI平均一包$100

黃金便.. 係最靚既便便
金金地.. 之前HILL仔食APD的便便是黑色
轉左MOMI 便便又大又金... 真係... 叫黃金便!!

草.. 慢慢溝
你可以試下俾一扎仔MOMI睇下食唔食
舊草APD 要繼續俾 慢慢轉
肥墨魚 2011-12-9 02:07:24 PM 來自手機
smallsuishan 2011-12-9 02:20:00 PM
試下俾MOMI  2nd cut........
1st 好多枝....

如果兔兔轉唔到第2隻牌子就由得佢啦!~~

快速發帖