遲D冬天..我想買保溫燈比我隻兔兔用~請問係邊到買嫁呢~?
邊一隻牌子又好D?大家用緊邊種保溫燈嫁?
unmildefleurs 2011-11-2 05:05:11 PM
咦 我無諗過要買保溫燈喎
始終香港天氣又唔係真係好凍 十零廿度其實兔兔都應該唔會凍親
我只係打算用VETBED (代替平時用的涼板)
同埋真係好凍時喺籠度蓋毛布
sanny0066 2011-11-2 05:07:08 PM
我覺得如果唔係住新界區..唔洗買D咁勁既保曖產品...市區都唔會凍得去邊
kwan104kwan 2011-11-2 06:56:18 PM
係喎!如果得5-10度時,點算呀!
我剛養左兩個月!
無唸過呢個問題tim!
kkklon 2011-11-2 07:42:59 PM
我都係呀~~~~第一年同兔兔過冬天,,,用咩幫佢地保暖好呀
宜家D天氣變化咁大
sanny0066 2011-11-2 11:08:26 PM
我覺得今年冇乜邊日會低於10度囉有就加大毛巾COM住個籠 再關細D個窗..我既做法係咁
nan0kay 2011-11-2 11:29:59 PM

我舊年冬天...用厚身既毛巾圍住籠既3邊同埋頂
如果係無底格既籠盤底同地下中間再墊多條都可以。
我已經買左vetbed-.-但我2隻衰豬咩都咬, 搞到籠入面又唔放得毛巾同vetbed...
不過我問過e生, 佢話兔仔識自己調節體溫, 只要唔好俾風吹入就已經可以。
如果年老同埋幼兔都支持用vetbed/毛巾(因為抵抗力比較弱)
e生教左點樣知道兔兔凍唔凍, 原來同人一樣都要摸額頭, 但兔兔亦都要摸埋耳仔!
正常情況下都係熱熱地/暖暖地, 如果摸左幾次都係凍冰冰既就要加緊保暖措施啦!
如果放養既兔仔出面有好多狗屋丫果d可以買黎俾兔兔避寒,
如果佢係中意咬野的話最好就用紙皮箱(啡色果隻)整間屋仔俾佢入去喱埋。

所以我今年打算都係咩都唔鋪, 只係做返舊年既擺設。
只不過今年囡囡個籠轉左有底, 佢又成日咬野, 所以都係諗住搵個紙皮箱整完塞入佢下層等佢避下~
其實兔奴們都應該開始為兔兔有個溫暖既冬天而努力下啦=]
syt174698 2011-11-3 12:09:47 AM
兔兔本身唔怕涷,不過驚佢冷親,可以用毛巾圍住籠三面就得,上年我都好驚佢哋會冷親,所以放左佢哋入房
sanny0066 2011-11-3 12:11:54 AM
syt174698 發表於 2011-11-3 12:09 AM
兔兔本身唔怕涷,不過驚佢冷親,可以用毛巾圍住籠三面就得,上年我都好驚佢哋會冷親,所以放左佢哋入房 ...

咁你有冇攬住佢地訓..互相取暖
syt174698 2011-11-3 12:14:42 AM
sanny0066 發表於 2011-11-3 12:11 AM
咁你有冇攬住佢地訓..互相取暖

我講左好多次,兩個仔都唔痴我既,除非有零食啦
sanny0066 2011-11-3 12:15:49 AM
syt174698 發表於 2011-11-3 12:14 AM
我講左好多次,兩個仔都唔痴我既,除非有零食啦

唔好意思..又重提你傷心事
咁你會同你另一半一齊訓嫁ma...咁2隻兔兔上到床咪會順便痴埋你囉
syt174698 2011-11-3 12:28:31 AM
唔會啦,兩個仔互相取暖呀
sanny0066 2011-11-3 12:32:03 AM
syt174698 發表於 2011-11-3 12:28 AM
唔會啦,兩個仔互相取暖呀

我都想2隻囡囡可以互相取到暖
lenmui 2011-11-3 04:44:17 PM
其實兔兔唔係好怕凍
兔兔既最適溫度係15度
香港凍極都係7-8度
如果間屋真係凍, 最好係開暖爐
唔洗太貼兔兔, 唔係佢會好熱
只要你個暖爐暖左附近既空氣, 兔兔就唔會凍
圍毛巾都得, 不過我2隻都會咬, 所以我唔會圍毛巾
nixie 2011-11-6 05:30:44 PM
我上年用開呢隻宅人披肩http://img03.taobaocdn.com/bao/uploaded/i3/T12i9gXaNyXXbOa9QT_012806.jpg_160x160.jpg 黎蓋住個兔籠....   一般兔籠既話..呢個SIZE 係岩岩好蓋到籠既3面同頂...仲有加厚版   TAOBAO  同 YAHOO拍賣都有賣...      TAOBAO買既20-30人仔一件...  YAHOO就幾十蚊不等        

注意如果真係買,, 就搵正係得 藍 / 粉紅 / 白 呢3隻色賣既買家買~~  因為有其他色賣既係仿品..冇咁令

快速發帖