小科是一隻啡色的賓尼兔,他精靈可愛也非常乖巧,他在22/11成為我們的家庭成員之一,很不幸地他於12月1日離開我們。

我們於一個月前已打算養一隻兔子了,小科一隻3個月大的小兔,他精靈可愛的樣子吸引著我們,所以我們決定購買他,我們買齊兔子所需,我們亦查看養兔的方法,亦聽從銷售員的指示小心地照顧他。

小科一天一天與我們產生感情,每當我們回去,他便立即在籠子看著我們,像是要我們摸摸他。

每天我們會把地板清潔得乾淨,為的是跟他一起散步。

31/11晚上,小科吃過晚飯後,便坐著他平常喜愛的地方睡覺,我們亦安心各自回家去。

1/12早上,我的女朋友一回去,便看到小科頭向天前方雙腳伸直,像是抽筋一樣,女朋友便立即抱他出來,給小千喝幾口水,之後小科全身沒力就躺在女朋友身上。

女朋友便立即坐的士帶小科去愛護動物協會看醫生,途中小科一聲慘叫下便離開了我們….

寫到這裡我哭了….

醫生亦不知道小科的死因,需要解剖才可以查出,但是我們想小科安心離去,結果就安排了他跟其他小動物一起火葬。

雖然跟小科相處不久,但是我已經認為他是我們的子女了,期望著他可以見證我跟女朋友結婚,期望他可以在有限的時間跟我們過得開心…

這幾天我一直沒哭出來,因為我的女朋友已經傷心了兩天了,我只能做的事是鼓勵支持她,不能再帶給她傷痛,現在她心裡一直祝福著小科,心情也平服了,現在的我可以哭了…

我希望小科能夠與其他小動物在另處開心快樂地生活下去。

cordero 2008-12-3 01:30:20 PM
祝福小科係彩虹橋快樂#^56^#

唔知呢件係唔係黑店賣病兔既事件.....

也祝福小科的兔爸媽, 唔好太傷心

小科係彩虹橋有好多朋友仔陪佢#^5_002^#
hamster1013 2008-12-3 02:07:05 PM
小科去到彩虹橋到唔會再有又何痛苦, 會好健康咁生活

你同你的女朋友都唔好咁傷心, 我相信小科都唔想見到你哋咁架~

另外, 想問吓小科喺係邊度買架?
glendy 2008-12-3 02:16:04 PM
小科現在係彩虹橋快樂o甘生活....

你都不要太傷心, 小科知道會唔開心架
jessposy)) 2008-12-3 02:30:44 PM
原帖由 hamster1013 於 2008-12-3 02:07 PM 發表
小科去到彩虹橋到唔會再有又何痛苦, 會好健康咁生活

你同你的女朋友都唔好咁傷心, 我相信小科都唔想見到你哋咁架~

另外, 想問吓小科喺係邊度買架?

好多謝你地鼓勵,我會永遠咁祝福同唔會忘記同佢相處日子。

小科係"紅xx"(個店名唔係好記得), 位置係金魚街, 有2層

我有打番去問點解會咁樣死,佢答我係凍死,無奈地只好接受,因為佢地只係保證3日。3日內有事都可以搵佢。

但係我死都唔信,雖然果幾日係凍,但係我地包左2層布係個籠到,仲有暖包(有個膠盒包住防止佢咬)放係佢最睡覺地方。

我同朋友同親人分析,隻兔仔係有病,可能係近親繁殖有隱性疾病,又或者其他原因佢本身有病。

cinnamoroll 2008-12-3 02:52:25 PM
小科甘乖都不想看到你們傷心的#^56^#
這應該是小科在寵物店裡已經患病,可能店員不知道而賣了給你或他根本是有意把病兔賣給顧客..這樣真的很不負責..如果早一步知道小科可能不會這樣/-\但該店刻意隱瞞也是無可奈何的..
lingyan 2008-12-3 03:00:37 PM
希望小科係彩虹橋可以開開心心 ^^

你地二個唔好太傷心啦,小科都唔想見到你地咁既,
佢有得到過你地既愛,已經好幸福。

你買小科個間都係黑店,
同 Q PXT 同 紅白白一樣,
佢地個邊夏天個陣已經有傳染病 (呢個你可以係呢個 FORUM 搵到有關資料),
有苦主話兔兔都係抽搐之後就去左彩虹橋~
兔兔好難會凍死,不嬲佢地都耐冷唔耐熱既 ...

下次如果再買兔,最好盡快BOOK識醫兔兔既獸醫幫兔兔 BODY CHECK。

jessposy)) 2008-12-3 03:29:38 PM
原來係咁...

因為我地覺得咁大間,產品都係進口野,見佢地養兔仔環境唔差比到我地信心,覺得佢地對兔仔好好,所以係果到選擇合眼緣兔仔成為我地成員。

glendy 2008-12-3 05:20:59 PM
我現在養的兔兔都係紅x白買架, 買左兔兔之後我有留兔兔係紅x白幾日先至
ping.tat 2008-12-3 07:13:32 PM
你地唔好太傷心了,
#^19^#
Vinkivan 2008-12-4 03:45:53 AM
小科雖然只係同你倆相處咗段小日子, 但你哋對佢嘅關愛佢一定會感受倒咖~!!
即使佢生活喺另一個世界, 依然都會記住你嘅咖~!!!!
唔好太傷心喇!!
shura 2008-12-4 11:19:57 AM
很慘呢....
別太傷心啊....#^5_002^#
波丸媽 2008-12-4 01:26:45 PM
請節哀順變啊
小科一定係去左彩虹橋同其他兔兔玩緊,
佢仲起起彩虹橋上面祝福緊你地呀~
所以佢都唔想見到你地咁樣架
耍加油!!!
elyse)) 2008-12-4 06:04:42 PM
可能佢知你地要結婚,所以想去投胎,
等遲下可以做你地既baby呢...
始終做人類長命d 呢,又可以同你地講野,又多d人錫..

:066: 小科而家正在點頭呢...你地少擔心呢...
你地都快d收埋眼淚儲奶粉錢,佢唔要t草當奶粉...
alliekapo 2009-5-2 01:01:26 AM
我想小科應該已經係彩虹橋玩緊,
佢都吾想你咁傷,所以請你快d提起精神la!!
小科死的程況同我ar姨既兔兔好相似,
我想都係黑店的禍。:062:

快速發帖