19/3 早上4點..mocha叫了很多聲...把我嚇醒了...見到佢在抽搐...我抱起他想令冷靜下來

但抱在我懷之時...就斷氣了....停了...完了...世界就好似不在現實之中...

mocha身體就軟了下來...所有回憶都在眼中浮現...

仔...你叫我怎麼辦...到最後還頑皮的在我身上賴尿..是否要話我知...你嬲我工作關係而疏忽了你

你叫我怎向所有姨姨交代...我怎想你媽媽交代...你走得太突然了...

我不應太安心上床訓..應該陪著你...我真的很自責...很心痛...

你的一生都付在我身上...

希望這一天不是真...是夢...

jimlam 2010-3-30 12:23:40 PM
mocha係呢三年來得到嘅照顧,可能已經好幸褔
生命的期限,無人會知道...

既然Mocha 呢三年都送俾mocha爸開心的時間, mocha 爸就讓mocha 輕輕鬆鬆咁走,無謂要讓你的小朋友背上沉重包袱走下去....

心痛...自責一定會有...但不要太久,因為mocha 會捨不得走開,想安慰你...等你平伏後才走上彩虹橋KA....
明月 2010-3-23 06:35:31 PM
好突然…
mocha爸媽你們要振作
makoi 2010-3-23 06:01:18 PM
希望mocha 在天國生活得快快樂樂

生命來得短暫  各位要珍惜和兔兔相處的時間

經一事 長一智

otola 2010-3-23 04:32:59 PM
mocha rip
mocha 爸 加油

:054:
勞仔 2010-3-23 03:33:45 PM
很久沒上線了,昨晚在fb看到這個消息,很突然!!
Mocha..一路好走。
r.i.p
耶律 2010-3-23 12:24:59 AM
um....mocha已得到最好的照顧...mocha屋企人要振作..多休息...不要內疚過去的...
mocha在天國好好生活啊..
MOURINHO 2010-3-23 12:09:12 AM
我冇上來一排...就發生咁既事....R.I.P
希望Mocha 同上面兔兔玩得開心d啦....:050:
kolgnat 2010-3-20 02:51:56 PM
雖然我係mini-house既日子唔長..對你同mocha都冇好大既認識..
但我知道你為左mocha已經付出左好大努力, 而mocha都一定感受倒你對佢既愛!
mocha係彩虹橋上一定會視你為佢既驕傲! 因為你係佢既所有, 美麗既所有!
千千 2010-3-20 10:59:32 AM
mocha 爸"
你唔好 難過la":050:
mocha 係 彩虹橋" 笑住甘望住你牙":039:
你都唔好要個仔擔心l"
知無:038:
波丸媽 2010-3-20 05:19:35 AM
Mocha爸
你不要自責
小山講得岩,你係個好爸爸
mocha到最後都要叫到你醒,都係因為佢想見埋你最後一面先走
老實講,你為佢做既,已經比好多人好太多啦
mocha亦深知你愛佢
佢會好好生活,起天國看守你地架
你地都要振作呀
mocha永遠活在我們心中
neutraly 2010-3-20 04:07:53 AM
無上黎一排,估唔到一上黎就收到咁0既消息...
我仲好記得mocha係兔聚強而有力0既dum地聲,由於佢腳仔大.最大聲係佢!^^

mocha爸媽.好好保重!係彩虹橋會有好多兔地同mocha一齊好好咁生活!
不要太難過及自責!:020: mocha都唔想見到你咁樣!

我都曾經陪過一隻兔仔走完佢一生一段路!好明白你感受.
抱住佢喊足一晚,直至佢咕一聲+瀨尿...真的崩潰了...
好心痛!係真係喊到心口痛個d痛.......事後亦同你一樣好自責...
點解唔早d帶佢去睇醫生.疏忽左.經一事長一智,之後再養.
有咩事我都會好留意,知道兔地0既病情可以惡化得好快.
同埋腸比較差,有乜唔妥都即刻帶佢睇醫生.雖然前一隻兔仔犧牲左..
但都唔係白費,可以比我地知道養兔地有乜不足,下次可以更小心.

mocha爸..mocha會明白你的!不要自責!多多休息...
Vinkivan 2010-3-20 01:33:51 AM
兔兔嘅離開, 並唔會係每一個盡責嘅主人所希望的, 你喺MOCHA生前為佢做嘅已經好多, 我相信佢會知道, 亦會感受到, 你唔好太自責喇~ MOCHA走前都大叫去通知你, 証明佢真係好愛你呢個老豆, 佢無悔曾經生活喺你呢個家, 雖然只係短短嘅三年, 但MOCHA會感到幸福、快樂... 你永遠都係佢好爸爸, 佢永遠都係你嘅乖仔, 即使佢已經離開, 但你哋之間心中嘅連繫係唔會分離, 係會永永遠遠咖~ 你要加油呀~~~ 我哋會為你打氣~!!!!
locke_siu 2010-3-20 01:15:13 AM
mocha爸, 你唔好再自責la,
為左兔兔你一定好多晚冇好好咁休息過,
為左兔兔你一定一直都擔心到食唔安,坐唔樂,
即使係凌晨4點, 即使隔住房同廳,
你都仍然可以陪住 mocha走上最後一段路,
我知你已經盡左最大既努力架la

我相信mocha 佢都會感受到你默默既付出架,
佢會係彩虹橋到睇住你架, 感受你既情感,
所以你一定要快d振作,
話比天國既mocha 知叫佢唔使擔心呀,
等佢可以係天國快快樂樂咁過呀
喵喵 2010-3-20 01:15:13 AM
希望mocha去到彩虹橋開心生活啦∼
mocha爸你都唔好太傷心了∼ 
仲記得塔門之旅mocha同喵喵玩得好開心
我岩岩都同喵喵講左佢個朋友走左了... ><
mocha爸你已經盡左你既責任 mocha已經感覺到你對佢既關懷同關心
你係一個好好既兔爸呢 請不要再自責了∼∼
mocha去到彩虹橋有同佢一樣樣的兔兔同佢玩∼ 不會寂寞的∼

快速發帖