唔好用MR籠, 又貴、質素又差
用了半年就開始生锈, 籠架表面焗漆脫落
又難洗, 每次用上半小時扶表面、層板及底板
最慘層板邊的虛位常常積水和草碎, 要花很多時間清理
ronniecheung 2009-10-24 02:04:07 PM
我都係用咗幾個月就換咗了, 一黎擔心對腳仔唔好, 二黎兔兔愈來愈大隻, 三黎清洗超麻煩, 好彩賣出咗, 拉上補下換咗個 alex 大籠, 先冇咁肉痛!:055:
danrad 2009-10-24 12:00:20 PM
我都係用緊MR 籠....琴晚大清洗先發現真係好麻煩...
好多污糟野卡係d 邊位...逐件拆開洗到我傻
已經想換籠....但係個籠好貴, 初初買籠而家先發現唔好.....
hh0 2009-10-23 02:22:11 PM
樓上個方法用垃圾袋套住左個底盤先放砂係好好既
但個籠最大問題唔係清潔個底盤
而係D草成日跌晒落下面,
尿漬又易lon係D邊成日要拆籠洗
小葵-v-)) 2009-10-23 12:08:24 AM
我都用緊mr籠牙. .
但我又用得ok喎. .
我會用垃圾袋套住左個底盤先放砂咖 . .
到清果時倒返轉個垃圾袋d砂就係哂入面 . .
之後再洗籠就ok喇..
你地有冇試過咁樣牙??
Panda)) 2009-10-22 02:27:00 PM
我都用緊~開頭好慘,果時lucky未識尿尿~晚晚都要大洗兩個鍾~
好在依家識~不過次次清潔都要一個鍾~d草碎又zip晒落d邊位~
最慘兩日+埋~個底盆d草仲多過出面賣既一袋草~!! 仲要係apd 黎...
我想換左佢ar~不過果時屋企人俾錢~又唔係平......都唔知點開口#^73^#
Nigel_Benn 2009-10-22 01:23:51 PM

回復 1# 的帖子

無錯, 不好清潔, 不太好用!
為食仔 2009-10-14 11:05:53 PM
我都係用MR籠,用左3個幾月,我個個又無生锈BO......唔知係咪因為我係買返黎洗過個籠一次之後就無洗過(會日日抺)...我兔兔用左MR籠之後唔會係籠內痾,佢死都要係籠外痾,結果個廁所要放係籠外面佢先肯上去=.=
遲D我都諗住用返佢BB個陣用既AB籠,始終清潔方便好多
rubee 2009-10-14 10:52:55 PM
"因為兔兔都怕dirty....所以如果小便留在佢身邊佢就會知道點樣先唔會整到自己"
非常同意呀!!!
我之前見迪迪0係兔協果時都無柯落個籠, 都係柯去TOILET
而家用MR籠反而成日其求柯落個籠度, 可能真係見唔會整到自己掛= =
wm20472 2009-10-14 10:18:11 PM
但係, MR籠很多地方唔係尿尿射到都勁生锈囉
elvisli 2009-10-14 05:39:54 PM
MOCHA都係轉左alex後先完全學識小便

因為兔兔都怕dirty....所以如果小便留在佢身邊佢就會知道點樣先唔會整到自己

如果用有抽屜式既籠..兔兔賴完尿都唔會整到自己..所以就繼續賴
rubee 2009-10-14 05:29:45 PM
我都用緊mr籠, d草成日跌晒落下面, 次次清籠都好肉痛!
又要拆晒d組件出黎洗, 洗到腰骨都痛...
不過我覺得佢d quality唔差呀..  係design 麻煩!
講到尾都係隻兔周唔時柯尿落個籠度先唔轉alex...
另一隻兔識自己去廁所用alex籠就簡直係very very perfect 呀!
elvisli 2009-10-14 01:10:08 PM
其實mr籠用料不差..始終兔兔既尿會侵蝕籠架既油...生銹都合理

只係太多散件..兔奴要清理時要續樣洗就比較煩.

而且草草好易就趺落下格..浪費左原本仲可以食既草
chocolate301 2009-10-14 12:43:42 PM
咁睇o黎mr籠真係麻麻喎~
我兔兔用開ab籠..之前有諗過佢1歲生日送個mr籠佢..
因為我兔兔唔係完全識去toilet~
而家真係要好好諗o下換咩籠喇...
hh0 2009-10-14 12:30:51 PM
绝对同意!
我都曾经用过近似既籠几個月
一個籠要花很多時間清理
MR籠仲貴幾倍, 最后就換籠la
e+……呢半小時已经可以清理全屋既宝贝
甘你有無打算換籠?

快速發帖