唔該各位‧岩岩返屋企發現,我隻兔仔生左3隻bb...
但係兔媽原完吾理佢地,都冇見佢拔自己d毛比bb保暖.我推兔媽個頭去d bb度.佢轉身吾理佢.但係比草同糧佢.佢都有照食.
請問我而家要做d咩野?

all_loving_it 2012-4-8 07:05:57 PM
chinggg 發表於 2012-4-8 05:56 PM
兔媽同兔b,仲有兔爸係籠外偷望自己既老婆仔女

兔媽媽剛生完bb, 在精神上很緊張同敏感, 依幾日5好比兔爸爸走近去媽媽個籠
all_loving_it 2012-4-8 07:03:05 PM
chinggg 發表於 2012-4-8 05:56 PM

你拎走籠入面個隔網未?
貓仔兔 2012-4-8 06:36:05 PM 來自手機
兔兔爸媽都係靓兔,bb一定都好得意,不過要俾多啲a草媽咪保身呀!!!
chinggg 2012-4-8 05:58:32 PM
另外仲有兔父母既恩愛照

chinggg 2012-4-8 05:56:52 PM

chinggg 2012-4-8 05:54:29 PM
補返少少bb既相.

chinggg 2012-4-8 05:33:48 PM
''隨''左睇下bb個肚有冇脹,仲有咩方法makesure佢地飲足夠奶吾會餓親
chinggg 2012-4-8 05:31:42 PM
唔該晒你地咁多位既解答,而家兔bb巳經食飽飽訓緊教喇.而兔媽都好生猛食好多野同跳黎跳去..我比左a草同係加左少少幼兔糧比佢食,仲有少少菜‧
其實我地一家原本巳經商量好決定比兔兔生1次bb..所以bb會自己養返(因為係2隻寶貝既骨肉唔捨得分開佢地)之前都有爬過少少文.但由於兔媽係生之前完全冇先兆,又唔理d bb同埋踩到bb叫.所以就咁急問你地
''而且我自己都有疏忽好在大b同細b都平安無事,黎緊我會爬多d文睇下仲要做d咩''
兔媽而家歲幾..打算等佢休息多一排同埋等bb大d就帶佢去desex同做埋檢查。
而bb就等佢大少少就帶佢地去desex
另外我仲買定左兔奶樽同埋貓奶粉看門口.如果兔媽吾喂就要自己出手
暫時見到d bb都係粉紅色有d漲卜卜[但有1隻比另外2隻輕少少同瘦少少,會唔會有問題呢?]
其實我末肯定媽咪自己有冇喂d bb,所以自己喂左少少.d b仔女都有飲.而且佢地個petpet位有d屎我濕左棉花棒黎抹佢petpet.
我想問''隨''左睇下bb個肚有冇脹,因為佢地個肚吾係好脤.有時會叫,但媽咪聽到都冇理佢
我試過放推d bb埋媽咪度,但佢踢開...
而我反轉兔媽佢就係咁反抗捉吾實佢[以前同佢剪甲都好難捉賓]
咁應該點做?
all_loving_it 2012-4-8 05:06:27 AM
chinggg 發表於 2012-4-7 11:10 PM
唔該曬你地先!其實我屋企本身有啲貓奶…兔媽媽到而家都唔理佢地!仲踩到bb岩岩啲兔b係度叫,同埋我睇到 ...

兔兔本身的繁殖能力很強, 未絕育的兔仔兔女只要完成交配的過程, 便可以懷孕

兔女生產後不久, 只要一旦再交配, 便可以再度懷孕, 而且兔媽媽經過生產後亦會對身體有一定影響, 所以, 為了兔媽媽著想你還是儘快帶兔兔絕育好了

雖然很少兔媽媽會不照顧BB, 但母性不強的兔媽媽, 亦會出現這個情況

all_loving_it 2012-4-8 01:29:42 AM
chinggg 發表於 2012-4-7 11:10 PM
唔該曬你地先!其實我屋企本身有啲貓奶…兔媽媽到而家都唔理佢地!仲踩到bb岩岩啲兔b係度叫,同埋我睇到 ...

兔bb所在既地方要係18-21度, 溫度過高會令兔bb死的

你放完毛巾, 再放暖包, 有無去量過係幾多度?

然後將盒子擺在一個鬆軟、類似兔子窩的地方,並且把小兔子蓋起來,不要讓 他們見到光線。如果房間溫度在攝氏十八度到二十一度,不要開暖氣,過熱也會造成小 兔子的死亡。

餵奶期間不可以將bb反轉, 因為會令液體流落肺部, 無法呼吸, 你係將bb抱起, 再用寵物代用乳頭可以套在針筒的末端或者也可以使用簡單的滴管將代乳放到bb咀中, 你一點點餵, 佢地會食

我上一個回覆都將有關內容的連結提供比你, 希望能耐心將資料睇完

另你要準備一個磅, 你每日都要同bb量重以確定需要餵食代乳既份量, 餵多餵少都5可以

8cc既餵食器, 即係8ml, 藥房有出售針筒, 你可以根據針筒上既刻度計算餵食量, 你如果用針筒餵食, 你要將原本既針頭取走, 改用寵物代用乳頭

你要預備日後bb如果長大到4個月, 就要全部絕育 (包括 : 兔爸兔媽), 因為佢地係近親, 唔可以再繁殖兔bb, 否則日後生出既bb會有健康或殘缺

為左兔兔健康著想, 希望可以帶兔兔去絕育, 無絕育既兔女有80%會患上cancer

還有, 希望如果係打算兔女會生bb, 應該要係兔仔兔女一起生活同交配之前做好準備, 包括要去知道當中需預備既事

m1k1 2012-4-8 01:02:33 AM
BB一定要夠暖同夠飽!
m1k1 2012-4-8 01:01:43 AM
兔mammy幾大?
syt174698 2012-4-8 12:48:17 AM
樓主,恭喜晒,多左3個兔B,你諗住自己養番晒??有無諗住幫兔兔絕育??兔媽媽依家需要多D休息同埋比多D營養佢,有無A草,比DA草兔媽媽,等同快D回復體力.
chinggg 2012-4-7 11:10:24 PM
唔該曬你地先!其實我屋企本身有啲貓奶…兔媽媽到而家都唔理佢地!仲踩到bb岩岩啲兔b係度叫,同埋我睇到佢地開始有啲巢皮…但兔媽唔喂佢地
咁我係咪應該自己喂,因為兔媽而家唔肯比人反轉,但自己肯食野。
如果唔可以反轉喂bb咁應該點喂?同埋8cc姐係針筒既幾多到?
我已經將bb放左係毛巾度,底下放左暖包同埋剪左少少媽媽毛放係入面《因為兔媽冇自己拔毛》
而兔爸同兔媽本來已經分籠訓,所以唔洗隔開…
今日突然見到有啲兔b係度真係嚇死我,因為兔媽係生bb之前同平時既行為都冇唔同…
而家我好驚啲兔b養唔大…請問我要做啲咩?唔該曬你地咁多位!!!

快速發帖