1P 幣
請問有冇店好介紹呢? 唔想買到病兔, 但係係兔協spca都真係睇唔岩...雖然真係想領養多d...
(順帶一問有冇人有一歲或以下的純色賓尼兔待領..未絕育都唔緊要..我會帶佢去... )

講返正題先~~ 我知mk果d一定信唔過架啦~
但係都想搵幾間d 兔係健康d.......
有冇好介紹???

另外, 如果要book dr gerry or dr betty body check, 要等幾耐?
因為買完我想盡快帶兔兔睇e生...
同埋body check要幾$? 如果驗出有病, 咁total 大概要幾$$?? (我知好難估, 但係around咁上下得架啦, 我想預好budget )

係兔籠方面, 我都係好多forum度睇過~
但係就擔心兔兔噴尿, 如果AB標準籠 , 會唔會好麻煩?? (同埋兔兔幾歲開始會噴尿?? 如果絕左育係咪就唔會噴架啦?)

墊料方面, 係咪未學識去廁所ge兔兔要用膠一格格果d版? 果d洗唔洗要密舖個籠??

知道好多人都用oxbow草, 但係都有人話愈黎愈差, 咁而家邊一隻草對兔兔最好呢??

仲有, 初初買兔返到屋企, 有咩要注意??
同埋 家中好多電線, 而且好分散, 度度都有幾抽咁, 用果d膠管應該唔work, 咁點算好??

我知道我好多問題= = 但係希望問清楚 好好迎接兔兔, 希望唔好見怪  ^^"

wesky 2012-2-23 11:35:29 PM
有關買兔, 之前有幾個POST 了, 唔係 MK 就得, 去邊度買都好, 都要檢查清楚
參考
http://petkd.net/thread-1226-1-1.html

Dr Betty 無做啦, Dr Gerry 你要打電話診所問
檢查一般約 $200-$300, 藥費另計, $500-$1000 普遍呢個 range

六七個月開始啦, 未必隻隻都會噴尿, 早啲絕育就唔會有呢個問題

你可以用闊條木板或尿墊或carefresh混木粒, 唔好用格仔板, 對腳仔唔好, 易生腳瘡

每隻草每個月草質都可能唔同, 時好時差, oxbow, momi, apd, jojo 都 okay

岩岩返到屋企, 頭幾日唔好抱佢出黎住, 等佢習慣下新環境先, 保持安淨, 唔好太大聲
同埋唔好同佢轉糧草住, 食返寵物店既糧草, 至少頭一兩星期都係
過左一個月先同佢轉第二隻糧草, 如 oxbow, apd
你可以餵下佢食糧先

買圍欄圍個範圍俾佢活動, 或者買野圍住啲電線、梳化等

奶茶媽 2012-2-24 12:54:30 AM
wesky 發表於 2012-2-23 11:35 PM
有關買兔, 之前有幾個POST 了, 唔係 MK 就得, 去邊度買都好, 都要檢查清楚
參考
http://petkd.net/thread-1 ...

多謝你嘅回覆:)另外我仲想問點樣為之個肚結實?  同埋係我揀兔果陣佢訓緊教或者靜坐緊
,我應該點判斷佢精唔精神? 真係麻煩哂你丫
wesky 2012-2-24 01:30:20 AM
997134 發表於 2012-2-24 12:54 AM
多謝你嘅回覆:)另外我仲想問點樣為之個肚結實?  同埋係我揀兔果陣佢訓緊教或者靜坐緊
,我應該點判斷佢 ...

如睇果陣訓緊覺, 換個時候再去囉
奶茶媽 2012-2-24 05:49:55 PM
wesky 發表於 2012-2-24 01:30 AM
如睇果陣訓緊覺, 換個時候再去囉

係ge ~~我今日係8號兔見到有2隻兔仔~ 都幾精神 , 食得走得, 但是個鼻仔就有d烏糟, 咁佢係咪姐係有可能有上呼吸道感染?
wesky 2012-2-24 06:53:27 PM
997134 發表於 2012-2-24 05:49 PM
係ge ~~我今日係8號兔見到有2隻兔仔~ 都幾精神 , 食得走得, 但是個鼻仔就有d烏糟, 咁佢係咪姐係有可能有 ...

咁唔好買啦,多數係
奶茶媽 2012-2-24 07:00:29 PM
wesky 發表於 2012-2-24 06:53 PM
咁唔好買啦,多數係

萬分感謝!!!!!
threefour 2012-2-24 11:58:15 PM 來自手機
不如再等吓吖,支持領養!
threefour 2012-2-24 11:58:15 PM 來自手機
不如再等吓吖,支持領養!
threefour 2012-2-25 04:33:46 PM 來自手機
Hkdr現有隻純色bunny bb待領養,你打去問吓吖
奶茶媽 2012-2-25 08:01:19 PM
threefour 發表於 2012-2-25 04:33 PM

真係唔該哂你!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我岩岩上完hkrs睇, 睇中左隻bunny
但staff話佢百厭
我怕我新手唔識handle
所以都心大心細..........
但又怕慢左比人領走左>_<

BTW, 你講果隻兔兔, 我岩岩打左去, 佢地收左工/___________\
請問你係咪見過?? or website有冇相睇~~?? 因為我唔多見有.....
如果你見過可唔可以講下佢係點樣架^^  THANKS!!!!
奶茶媽 2012-2-25 08:31:29 PM
threefour 發表於 2012-2-25 04:33 PM

順帶一問, hkdr 係咪hong kong dog rescue ?  點解有兔ge
仲有 ~~ 果隻buuny係長毛定短毛?? 我好心急呀
threefour 2012-2-25 10:16:08 PM 來自手機
997134 發表於 2012-2-25 08:31 PM
順帶一問, hkdr 係咪hong kong dog rescue ?  點解有兔ge
仲有 ~~ 果隻buuny係長毛定短毛?? 我 ...

Yes...hong kong dog rescue Ar!!你上它的fb 可以看到,我的一對bunny都在那兒領養的!是杏色深少少,好可愛ga!!
奶茶媽 2012-2-25 10:28:31 PM
threefour 發表於 2012-2-25 10:16 PM
Yes...hong kong dog rescue Ar!!你上它的fb 可以看到,我的一對bunny都在那兒領養的!是杏色深少少,好 ...

呀!!!!!!! 我見到啦~~!!
我send左 email比佢啦
但係唔知健唔健康呢..............
係比人領養之前佢地會唔會check左先架..
threefour 2012-2-25 10:44:55 PM 來自手機
http://m.facebook.com/photo.php?fbid=347262375306937&id=100000695330865&refid=0#!/photo.php?fbid=362404177105654&id=111369775542430&set=a.113953178617423.17355.111369775542430&__user=1516140712
之前hkdr 仲有這隻女,雖不是bunny,但都好可愛

快速發帖