因為隻兔仔係個無涼主人,靜靜地放係我太太間公司舖頭,跟著好耐都未見人,如是抱返屋企養
http://www.youtube.com/watch?v=93I4rcqC23g&list=UULCpcFbdfJqBVNvZ9DE_L_w&index=2&feature=plcp

我好多年冇養兔仔,有啲新手
謝謝
而家食緊牌字(OX BOW) Alfalfa hay
明日媽 2011-12-30 12:02:48 AM
你唔識up片?

DannyWong  我按.youtube上載,就跳左去youtube主頁?  2011-12-30 12:06:21 AM
明日媽 2011-12-30 12:09:41 AM

唔好用木糠,對兔兔唔係咁好

就咁睇好難答你佢有幾大,你最好就帶比醫生檢查下

DannyWong  謝謝  2011-12-30 12:11:32 AM
花芝媽 2011-12-30 12:11:35 AM

盡快帶比識睇兔仔既醫生  幫兔仔做左次身體檢查先就最好

唔好咁快比菜佢食先  因為唔知佢歲數呀   一陣細個食菜腸胃敏感就麻煩...
  同埋佢d屎屎點   夠唔夠硬身同大粒 ?????

你比佢食a草 ...   你買多包t草比佢食啦 .....      2溝比佢       t草食多少少都唔緊要 ...
a草食太多    有時腸胃佢地頂唔順       記得留意佢d 屎屎...

唔好用木康 ....    對兔仔呼吸道唔好嫁...   兔協用個d木康  係粗身同大塊   唔係外面d雜碎貨黎嫁...   
佢識去wc屙尿就比個廁所佢    你怕佢凍就比多條毛巾
唔識去wc就比尿片放籠底 ...   普通寵物店  狗仔用個d尿片都可以..   但小心佢會咬= =

DannyWong  謝謝  2011-12-30 12:14:11 AM
qtang 2011-12-30 12:18:23 AM
T or A -->  打橫印係個袋度, 一定睇到
未清楚佢幾大之前, 食T草啦!
如果成兔食A草鈣質太高, 對腎唔好
仲有, 唔係所有菜都食得, 有D菜菜會令兔兔生病 (請爬下文)
http://petkd.net/thread-7035-1-1.html
唔建議日本兔糧, 轉oxbow啦
明日媽 2011-12-30 12:18:38 AM
仲有,唔好食雜糧(五顏六色嗰啲)轉返淨糧啦!
花芝媽 2011-12-30 12:20:49 AM
我見你d糧有其他野  你比咩糧佢食?        同埋比多d草啦  我見你比好少草咁...   
qtang 2011-12-30 12:23:27 AM
唔知幾大, 又唔知兔兔腸胃有無問題, 唔好食菜住呀!
第一件事睇左獸醫先啦
sanny0066 2011-12-30 12:54:26 AM
片段中菜菜表面好似有少少水份..最好抹乾先好餵菜..如果你未帶兔兔去獸醫就做身體檢查...盡量唔好俾菜住...不過獸醫都係靠估兔兔年齡..猜可能100%準確話你知歲數...片段中右下應該係A草...左中應該係主糧吧...雜糧嗎??五顏六色的..我現在俾緊APD主糧..你去D寵物店都可以搵到其他牌子主糧 OXBOW APD個D
sanny0066 2011-12-30 12:54:50 AM
花芝媽 發表於 2011-12-30 12:20 AM
我見你d糧有其他野  你比咩糧佢食?        同埋比多d草啦  我見你比好少草咁...    ...

右下角個兜唔係A草咩咁枯咁短咁幼
花芝媽 2011-12-30 01:24:36 AM
sanny0066 發表於 2011-12-30 12:54 AM
右下角個兜唔係A草咩咁枯咁短咁幼

好似好少量=  = 得個兜仔...................
sanny0066 2011-12-30 01:26:18 AM
花芝媽 發表於 2011-12-30 01:24 AM
好似好少量=  = 得個兜仔...................

未知係咩草時...我都唔敢講咩
花芝媽 2011-12-30 01:30:32 AM
sanny0066 發表於 2011-12-30 01:26 AM
未知係咩草時...我都唔敢講咩

a草黎  佢自己本身已經講左\..

sanny0066 2011-12-30 01:41:38 AM
花芝媽 發表於 2011-12-30 01:30 AM
a草黎  佢自己本身已經講左\..

咁係咪即係話兔兔冇食T草

DannyWong  今日買左t草啦,  2011-12-30 08:03:41 PM
花芝媽 2011-12-30 01:44:24 AM
sanny0066 發表於 2011-12-30 01:41 AM
咁係咪即係話兔兔冇食T草

應該係     同埋睇落兔仔好似可能得4~6個月左右 ((我估的))     樓主要買返d t草  

快速發帖