其他牧草研究

sharonlai 發表於 2011-12-23 13:51|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
除左常見既t草, 我見其實各大牌子仲有好多草
1. Oxbow Oat  Hay 高纖燕麥草
2. Oxbow Orchard Grass Hay 果樹草
3. Oxbow Botanical  Hay 混合香草
4. APD  Mountain Hay 高山草
(等等, 歡迎提出)

唔知大家會唔會/有無試過買呢d草比兔兔食呢? 當零食? 佢地真係鍾意食? 同埋幾時先可以食?
sanny0066 2011-12-23 01:57:33 PM
其實我除左A草同T草外...冇俾過你以上既草Be食過...但因為Be就黎夠歲數要停A草了..所以我打算買Oxbow Botanical  Hay 混合香草 俾佢...都係好似餵A草咁..每日早晚1小汁俾佢食...唔洗365日都淨食T草咁齋
Hitan 2011-12-23 02:23:04 PM 來自手機
除左 APD, 頭三種我都有餵... Oat hay 雖然硬支多好咬口,但兔兔其實只吃佢啲花芯,大部分都係唔食,十分浪費
至於 Ochard grass, 兔兔好鐘意食,但有個問題係次次即使比小小佢食,都會令佢更加揀飲擇食,唔多鐘意食 Timothy hay,加上呢隻草有種天然物質兔兔食左會令尿液變橙,所以平時我係唔會比佢食,只會用作不時之需,兔兔真係突然間因天氣轉或其他原因唔食草,用作 stimulate 佢食慾的,因為總好過空肚
Bontanical hay, 其實就係加左香草味既 Timothy hay...所以冇乜大作用
Hitan 2011-12-23 02:24:28 PM 來自手機
都係食番 Timothy hay 吧
jinjin 2011-12-23 06:40:02 PM
我有俾開Oxbow Botanical  Hay 混合香草MonMon食,入邊除左有T草外仲有洋金菊,薰衣草,紅花草,同檸檬香油,
第一次俾佢食,MonMon都有D遲疑,但係聞多幾聞佢就開始食,之後佢會搶住食,而家我會係佢食1st cut食得少既時候加少少落去,等佢覺得好味D同香D,食多D 1st cut
sanny0066 2011-12-23 07:18:48 PM
jinjin 發表於 2011-12-23 06:40 PM
我有俾開Oxbow Botanical  Hay 混合香草MonMon食,入邊除左有T草外仲有洋金菊,薰衣草,紅花草,同檸檬香油 ...

咁Mon媽你會唔會日日都俾呀...我怕日後停左A草...Be日日齋食T草...寡死佢
jinjin 2011-12-23 07:20:54 PM
sanny0066 發表於 2011-12-23 07:18 PM
咁Mon媽你會唔會日日都俾呀...我怕日後停左A草...Be日日齋食T草...寡死佢 ...

唔會架,因為包雜香草好細包架咋,日日俾食窮我呀
sanny0066 2011-12-23 07:26:05 PM
jinjin 發表於 2011-12-23 07:20 PM
唔會架,因為包雜香草好細包架咋,日日俾食窮我呀

美國 Oxbow Botanical Hay 香草 唔係一包15oz $50左右咩難道我搞錯了
jinjin 2011-12-23 07:29:45 PM
sanny0066 發表於 2011-12-23 07:26 PM
美國 Oxbow Botanical Hay 香草 唔係一包15oz $50左右咩難道我搞錯了

你計下包Moni 1st幾錢幾重至得架,15oz係最細包果隻之喎
sanny0066 2011-12-23 07:32:24 PM
jinjin 發表於 2011-12-23 07:29 PM
你計下包Moni 1st幾錢幾重至得架,15oz係最細包果隻之喎

但我現在包A草都係15oz的...每早晚各一"汁"都可以食到一個月有多了....所以都唔算太貴呀
jinjin 2011-12-23 07:37:48 PM
sanny0066 發表於 2011-12-23 07:32 PM
但我現在包A草都係15oz的...每早晚各一"汁"都可以食到一個月有多了....所以都唔算太貴呀 ...

你有錢嘛

我唔係日日俾,怕佢食慣左咁香既草,以後無香味佢唔食呀嘛~
sanny0066 2011-12-23 07:42:54 PM
jinjin 發表於 2011-12-23 07:37 PM
你有錢嘛

我唔係日日俾,怕佢食慣左咁香既草,以後無香味佢唔食呀嘛~ ...

你咁講都有道理...不過淨係食又粗又硬既1st實在太慘慘了...我唔忍心
jinjin 2011-12-24 10:37:21 AM
sanny0066 發表於 2011-12-23 07:42 PM
你咁講都有道理...不過淨係食又粗又硬既1st實在太慘慘了...我唔忍心

我係1st & 2nd間斷咁俾mon食架,見佢肯食1st就俾多D,食得少就俾多D 2nd咁囉。
tungyvonnehk 2011-12-24 11:18:14 AM
其實樓主所講的牧草, 有部份我都有接觸過或者用過或者上網搵過資料, 順便分享下我既睇法la!

1. Oxbow Oat  Hay 高纖燕麥草
>>> 燕麥草是眾多禾科植物中最高鈣, 大部份資料顯示, 宜小心餵食, 無論燕麥片或者燕麥草都是。
2. Oxbow Orchard Grass Hay 果樹草
>>>西伯利亞禾科, 多葉無梗, 如要增肥可考慮。
3. Oxbow Botanical  Hay 混合香草
>>> 有薰衣草同菊香, 增進食慾, joejoe試過唔錯
4. APD  Mountain Hay 高山草
>>>原產於西伯利亞及歐洲的高山(冷涼)地帶, 非常多葉及軟熟, 對於一些需要重新學習食草的兔兔應該是不錯的選擇。

另外本人亦推薦以下:
Organic Meadow Hay
>>> 有機方法種植, 生長速度較慢, 纖維較豐富, 草香味亦較濃。

另外網上有見到一種草, 我行過好多地方都冇得賣, 唔知有冇人知邊度有?
>>> 葛蘭草(Crain Grass Hay)
肥墨魚 2011-12-24 11:26:27 AM 來自手機

快速發帖