你地好∼我係一個養兔仔既新手。兔仔黎左我屋企只有5日。但我剛剛幫兔仔梳毛,發現佢頭頂近頸既既毛入面有D黑色一粒粒既物體,請問果D係咪就係兔虱呀???咁我應該點做呀???唔該晒咁多位!!THX

hh0 2008-12-30 11:58:46 PM
好似胡椒粉同識郁架?
係就要睇醫生滴藥水杜蚤
kittyngsy 2008-12-31 12:05:11 AM
係呀,好細好細粒架,但我又見唔到佢郁。依家好擔心呀!
如果要睇醫生,我住係黃大仙果頭架,有冇好既醫生介紹呀??同埋大約幾錢呀??唔晒該!!
hh0 2008-12-31 12:37:07 AM
最近去九龍城睇Dr. Betty or Dr. Yan
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

wesky 2008-12-31 02:12:49 AM
咁細個就有兔蚤   來自邊度架??
搵 Dr Betty or Dr Tigger
大約需要 $500
kittyngsy 2008-12-31 09:55:20 AM
我係旺角龍X樂園買架,唔知呢間係唔係........呢?
我今朝見佢情況差左好多呀,又唔肯食野(平時佢聞到兔糧既味會發晒癲架),草又唔係好肯食,又唔肯飲水,成個身伸直訓係籠入面,好擔心呀。打算今晚帶佢去睇。希望佢冇事啦。
同埋我想問兔虱會唔會傳染比人架??因為我個女好鍾意摸佢同抱佢架!!!
hamster1013 2008-12-31 10:13:26 AM
原帖由 kittyngsy 於 31/12/2008 09:55 發表
我係旺角龍X樂園買架,唔知呢間係唔係........呢?
我今朝見佢情況差左好多呀,又唔肯食野(平時佢聞到兔糧既味會發晒癲架),草又唔係好肯食,又唔肯飲水,成個身伸直訓係籠入面,好擔心呀。打算今晚帶佢去睇。希望佢 ...

龍X樂園係黑店嚟架~金魚街有好多間都係黑店嚟,所以買完兔兔返屋企,最好就盡快帶兔兔去檢查吓身體~
兔兔唔食嘢唔得架,唔食嘢即係條腸唔"沃",咁兔兔好易死架!
你可唔可以盡快帶兔兔去睇醫生呀?
兔虱好似唔會轉俾人架!!
希望兔兔無事啦!!!!

kittyngsy 2008-12-31 10:18:15 AM
我剛剛打過去醫生度問~佢今日5:00pm就close喇!!!我放工要放5:30呀!!
依家唔知點算好!!公司又唔比我早走或請假!!!
hamster1013 2008-12-31 10:29:45 AM
原帖由 kittyngsy 於 31/12/2008 10:18 發表
我剛剛打過去醫生度問~佢今日5:00pm就close喇!!!我放工要放5:30呀!!
依家唔知點算好!!公司又唔比我早走或請假!!!

咁你不如打去大圍珍禽異獸度問啦!
我記得唔係收咁早架~
揾DR.TIGER or DR.LAM

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
急症:7116 8888 呼2000
kittyngsy 2008-12-31 10:32:49 AM
唔該晒你!!
另外我想問一問獅子山動物醫院好唔好架??
我剛剛問左呢間佢話close8點呀!!
hamster1013 2008-12-31 10:46:55 AM
原帖由 kittyngsy 於 31/12/2008 10:32 發表
唔該晒你!!
另外我想問一問獅子山動物醫院好唔好架??
我剛剛問左呢間佢話close8點呀!!

唔駛唔該,大家都係關心同錫兔兔啫~~~ #^49^#
哩間我就唔知好唔好~ 你可以睇吓其他兔友O既意見!!
不過,我有朋友試過隻兔兔病,帶佢去咗一間動物診所睇,睇咗2次都唔得,跟住個獸醫同佢講,叫佢帶隻兔兔去大圍睇,佢話大圍係香港睇兔兔最好O既.
我都係住黃大仙,不過因為哩個原因,所以我都係帶布甸去大圍度做檢查同絶育.
kittyngsy 2008-12-31 10:51:54 AM
唔該晒你既意見。我一陣一放工就會飛番去同佢去睇醫生架喇!!
希望佢冇事啦!!!依家擔心到做唔到野!!!唉~~
hamster1013 2008-12-31 10:58:13 AM
原帖由 kittyngsy 於 31/12/2008 10:51 發表
唔該晒你既意見。我一陣一放工就會飛番去同佢去睇醫生架喇!!
希望佢冇事啦!!!依家擔心到做唔到野!!!唉~~

係呢,你屋企有冇草粉呀??
希望兔兔冇事~
可以快d喺哩度見到佢啦!!
kittyngsy 2008-12-31 11:00:44 AM
草粉??冇呀!!有咩用架??係邊度有得買呀??
多謝你既關心^^~我都希望佢快d冇事!!
hamster1013 2008-12-31 11:05:01 AM
原帖由 kittyngsy 於 31/12/2008 11:00 發表
草粉??冇呀!!有咩用架??係邊度有得買呀??
多謝你既關心^^~我都希望佢快d冇事!!

草粉係當兔兔唔食嘢o既時候,用針筒強迫餵佢食,等佢有食嘢,條腸就會"沃"
草粉係動物醫院有得買,有慨100蚊多d~
你可以睇吓下面條link,會話你知兔兔o既基本用品,好有用架!!
http://mini-house.info/thread-3225-1-1.html

快速發帖