charcoal仔近來換毛 我平均一星期同佢梳5次毛(都是夜晚梳)
因為佢次次都勁反抗 所以我次次都用毛巾圈住梳
而且快快手 平均梳到3個大毛球就放佢走
吾知係咪因為甘 梳毛果時就無留心
到前日星期6 我一早實在太得閒 阿媽又吾係屋企
於是就拎哂d架餐出廳梳毛 實行慢慢梳
點知梳到patpat附近的毛 發覺有些少皮屑
其實我早陣子都見過 不過只見到好少 一兩粒真係無為意
再梳梳下好似多左 好奇之下研究左好耐 拿了其中一粒 都是白色的 上手指研究
點知...........原來是會動的 很小很小 大約只有半毫米 白色身 有一方有一點黑色是頭
嚇死我了!!!!!!!!!:027:
之後尋遍成只兔 暫時發現了兩只 其中一只我用膠紙貼起在紙上
還用顯微鏡看(雖然是玩具) 影了相 一看...嘩!!!如果大家自問大膽 可留email我send比你!!!
簡直不敢相信charcoal食得訓得跑得跳得但身上會有虫!!!
我曾經估係咪疥癬虫 但兔身又沒不健康脫毛
手腳亦沒有紅腫或脫毛 亦沒有常身癢r痕
是兔虱嗎?但聽過兔友說兔虱都是黑色的 有無人見過白色的?
究竟那是什麼虫?我怕得不敢再想.....

而家book左星期2去大圍睇醫生 但dr.tiger full到20號
我吾想等 打算照去 但又忘了問姑娘到時是看那一個醫生
大圍的醫生除了dr.tiger之外 其他是否都算合格??

好在charcoal而家飲食正常 見到菜菜都仲係甘開心
嗚.....真係好擔心呀
養左兔兔3個月 第一次面對兔兔要睇醫生
心情好複呀 點算呀~~好迷茫好擔心...
多謝各位花心機睇到而家 我真長氣...

hamster1013 2009-2-11 11:40:04 AM
布甸D毛又多又長, 但係我唔識睇有無虱.#^40^#
好驚布甸有虱, 但我無發現唔知呀#^37^#
珊迪小姐 2009-2-11 12:00:59 PM
據我觀察 近patpat兩邊的毛比較多
出現係毛根部 近皮膚...連帶附近會有些皮屑像頭皮...
虱真的很細 像一粒砂糖 什至比砂糖細
大家要比足眼力!盡量係光d既地方梳毛!易睇好多><
elyse)) 2009-2-11 12:29:13 PM
如果驚可以幫佢定期滴去虱...
我而家就算無哂虱都比佢滴,而且快夏天...
一到夏天就好易有虱....
有時真的日日洗籠,洗廁所,都會有機會野到...
可能係痴住我地d衣服我地野返去
真係靠你勤梳毛...

就像珊迪小姐 說的,我都覺patpat兩邊的毛比較多....
有d真係細到好似粉,砂糖都好似粗左d了。
你如果見到佢開始r身,有皮屑個陣,其實已經有好多了起佢個身。
珊迪小姐 2009-2-11 01:53:06 PM
Charcoal都算比較短毛...
如果長毛就真係難搵d wo....#^71^#
如果長期滴去虱會吾會影響兔兔健康呢!?
hamster1013 2009-2-11 01:58:52 PM
原帖由 elyse 於 11/2/2009 12:29 發表
如果驚可以幫佢定期滴去虱...
我而家就算無哂虱都比佢滴,而且快夏天...
一到夏天就好易有虱....
有時真的日日洗籠,洗廁所,都會有機會野到...
可能係痴住我地d衣服我地野返去
真係靠你勤梳毛...

就像珊迪小姐 ...

咁d去虱水喺邊度買呀?
同埋幾耐滴一次, 滴幾多, 滴喺邊架?

如果keep住滴對兔兔有無害架?
同埋兔兔會自己舔身,咁如果佢舔咗食埋有無害架?
珊迪小姐 2009-2-11 02:11:33 PM
邊度買呀?我就吾知了...
始終都係睇醫生可靠點....

兔兔會自己舔身,但醫生說滴係頸背位置
基本上兔兔係舔不到的
除非兩只兔兔互舔啦~ #^10^#
兔仔怡v3v 2009-2-12 04:47:56 PM
你咁樣講一講
我今晚都係返去同初五做個詳細檢查:060:
elyse)) 2009-2-12 06:11:58 PM
我一向都係起BETTY個度配開Revolution。
KEEP住滴

我聽兔友講有隻去虱粉幾好
可以起Q-PET買..
Dr. Gerry 都有用
但係我未試過,見到要4∼5十幾元。

珊迪小姐 2009-2-12 06:23:23 PM
去虱粉?係咪同鼠鼠沖涼粉一樣甘用法??#^4_002^#
ping.tat 2009-2-13 03:27:16 PM
唔知有冇人用過la支去虱粉,.我家樓下龍貓村見過有賣
唔知好吾好用?
hamster1013 2009-2-13 04:54:02 PM
原帖由 elyse 於 12/2/2009 18:11 發表
我一向都係起BETTY個度配開Revolution。
KEEP住滴

我聽兔友講有隻去虱粉幾好
可以起Q-PET買..
Dr. Gerry 都有用
但係我未試過,見到要4∼5十幾元。

請問betty開嗰支出面有無得買架?
如果有要幾錢度呀? 可唔可以影張相嚟睇呀?
同埋keep住滴對兔兔有無影響架, 兔兔舔咗會唔會有害架?
唔好意思, 太多問題添!!!
hh0 2009-2-13 05:10:35 PM
出面有得買, 比vet平少少
但唔建議自己買來用,因為始終係藥物for貓狗用
而且有幾款,兔兔用需要計算份量
用一滴or二滴已經唔同作用
小心D好

快速發帖