大家好呀, 好耐冇見啦, 妹媽我今次要講妹妹一件不如意o既故事; 希望大家花一點時間睇睇呢篇文章,更加希望可以成為大家o既反面教材。

於04.01.2010晚上8點鍾,我如常同妹妹梳毛,突然見到佢背上近pat pat位有一個1直徑約1.5cm o既小洞,明顯見到皮膚破開,不過冇血,妹妹亦好精神,但以我驚佢會有細菌感染,就去左睇pat central夜診。

我就10:45pm到pat central,只見到有一隻玩具貴婦狗睇病,但都要足足等左個幾鐘!!!12點幾先睇到醫生,我心諗:我俾多d錢都睇夜診就係急睇架啦!間野又先得一個人wor!!係咪要妹妹就黎死先睇???

入到房中,有個護士同妹妹磅重,磅完佢話1.8kg,(但我到左第2日睇番張病歷表,o個到竟然寫妹妹係2.8kg lor!!)跟住dr. mark benamin(馬克 本傑明 獸醫)入左黎,佢同個護士就兩手隻手一野揸住佢肚,甘妹妹梗係掙扎啦!!!!!!!!!!!!!!dr mark就勁大力用雙手禁住佢個頭,連住佢個口,完全當佢係一隻狗,唔識抱兔咪講lor,又唔俾我掂妹妹….dr mark睇到妹妹傷口話要即時做薘針手術,第2朝9點接番佢…

直到第2朝去到pat central見第2個醫生叫dr. norikata yanai(楊井伯謙 獸醫)話做手術o既過程當中發現妹妹有個好嚴重o既問題,話佢皮膚極到脆弱鬆散,弱到好似一張紙甘,皮同肉特別分開,可以輕易將皮膚掀起情況十分異常,所以一薘針佢d皮就裂開,試左好多次都薘唔到,最後就用膠水貼好,同時覺得有必要急需抽取左妹妹血液同皮膚樣本化驗,但事前完全問都冇問過我lor!同埋要特別化驗xx腺素有冇過多,因為xx腺素過會可能引致呢個皮膚問題,甘驗xx腺素呢又要額外收費,之後我一連串問妹妹身體情況o既問題,佢地都答唔到,連妹妹應唔應該戴頭罩佢地都冇明確建議,勁搞笑甘話:”er…如果佢會奶個傷口就最好戴,但如果佢戴左唔食野就最好唔好戴lor”嘩!!真係鬼唔知阿媽係女人lor,甘即係有冇必要戴?有冇辦法解決先?事後又點照顧佢先?通通解唔答之餘,仲講左起馬3次以上說服我令佢d野去化驗,化驗計計埋埋3千幾蚊!!要驗我都唔會俾佢地驗la!!明屈...

最後,佢地就甘俾左一枝抗生素我就算,連幾時食點食都冇講,止痛又冇,消炎又冇,益生菌又冇, 我當時又冇諗甘多,剩係想咋咋林去九龍城動物醫院。

去到九龍城動物醫院當時係dr yan番工,當我安頓好一切,先有時間細心睇妹妹,嘩!!!!!!!!!!!!我一睇到就即刻心痛都喊左出黎,妹妹背上竟然多左兩個傷口,由一個1.5cm傷口變左3個傷口,分別係1.5cm,2-2.5cm同2cm甘長!!!!!!!仲要有好多線o係到,見到佢真係好心痛ga....最後, 因為pat central連磅重都磅錯, 抗生素o既份量由dr yan調教番好, 配番齊d藥, 宜家拆左線,仲已經好番tim^^~

鐵証如山的七宗罪:
1.        醫兔欠專業
-        醫生同護士完全唔識抱兔兔, 一味用盲力禁住妹妹, 仲大大力用對手揸實佢個口, 好似驚佢有瘋狗症!!!
-        其後仲要dr mark親自磅兩次重都磅錯, common sense都知妹妹冇可能2.8kg la! 西利! 咪埋眼做野, 最後落藥,落麻醉藥份量咪重左lor!!!!!!!!
-        問佢9樣關於兔兔薘針後要注意事項, 有8樣都9唔搭8。
-        俾抗生素又唔俾益生菌, 仲要冇消炎, 冇止痛, 冇藥膏!!!!

2.        經常做錯野
-        體重都可以磅重左!!
-        仲要連我係先生定小姐都可以嗌錯幾次...
-        收錢o個時, 一條連小學生都識計o既加數, 都可以計錯幾次收費, 一時一樣, 打左幾黎都叫我俾番多d錢, 並唔係關心妹妹lor。
-        (p.s. 基本上我個人立場相信dr.mark由頭到尾對妹妹o既珍斷, 有絕大o既失誤)

3.        做錯野死口唔應
-        體重已磅錯ga la仲要惡番我轉, 一口咬定一定冇磅錯, 真係吹脹!!
-        發現妹妹受傷先前, 我已經check佢身體冇其他傷口, 不過dr. mark一口咬定妹妹皮膚異常, 身上無顧有多個傷口,令佢大為震經wor, 但朝早dr. norikata明明爆左佢剃毛o個剃傷左我隻兔!
-        Dr mark完全冇問過我意見就抽左妹妹7枝血同皮膚組織, 但仲冷好心甘講太夜唔可以嘈住我, 甘係咪佢死左都唔使打俾我呀!!!
-        明明一開始質問佢點解又無啦收多我錢, 佢地話係計錯, 又呢又路, 但之後dr.mark就推翻哂, 話因為本身佢預15mins o既手術點知花左佢1hrs, 所以以優惠係甘易加收番我2百幾蚊wor!!!
-        每一件事, 無論係關於妹妹病情, 定關於收費, 唔同人有唔同o既故仔同版本, 前後矛盾,我相信真正答案只有一個, 佢地有冇講大話作故仔隱瞞事實大家心裡有計數

4.        毫無責任心欠醫德
-        如果有盡心關心下病左o既小動物就唔會連止痛都唔俾, 就唔會薘完針就當件事完左, 又唔交低清楚, 要我再額外親自上去詢問dr. mark, 樣樣野都要我問先講, 有冇搞錯。
-        除左冇交待要點照顧妹妹, 連叫我番黎拆線都冇, 一日到黑剩叫我俾3千蚊去化驗。
-        個傷口仲要薘得好肉酸, 爛哂邊甘, 本身個傷口都仲靚過佢!
-        亂甘收錢開頭又唔肯俾張單我lor!

5.        職員之間毫無溝通, 馬虎了事
- dr. mark走左, 就交低幾句就算, 唔清唔楚, 唔知o個個又唔問, 知o個個又講唔清楚!! 呢個有關一條小生命黎ga!

6.        做事極度怠慢
-  當我打去pat central令病歷o時候, 我足足呆等左個幾鍾,打左3次先去, 佢先肯fax妹妹張病歷過黎!
-  收費又飄忽, 一時又話要加收, 一時又話我俾多左唔會找番黎, 問完一個職員又一個, 個個都求其答!!

7.        欠禮貌
-  dr. mark態度囂張自大, 話自己有廿幾年做獸醫經驗, 非常專業, 我冇資格 challenge佢, 佢仲無啦啦指名道姓話dr. betty都係做左獸醫5年, 一d都唔夠佢經驗老道wor! (不過我之後唔係睇dr. betty係dr. yan lor, 係佢自己心虛ja!仲要老作, 兔協睇左dr. betty都唔止5年啦, 搞笑! )

8.        收費無理
-  一開始話收8百幾蚊, 過左幾mins就話8百蚊未計診金, 應該$12xx, 但叫我俾$1300做按金先, 第2日接妹妹會退番多餘; 好啦, 到第2朝我叫佢找錢, 又有人話本身係要找$480, 但佢地唔會退, 因為第時覆診先再扣番wor! 但佢地冇人叫我覆診bor, 當然我個心又急, 趕住帶番妹妹去睇dr. yan唔得閒同佢地發up風; 過左幾個鐘之後, pat central打黎話收少左我$480!!!我梗係罵爆佢啦, 之後就有唔同o既職員打黎, 又話計錯又話盛, up左一大輪, 最後話其實係dr. mark要收多$280 wor!!吹賬!!!

唉, 總之個人認為dr. mark真係好冇品, 不過妹妹冇事就算啦, 事格個幾月,妹妹已經完全好番哂啦!! 不過希望大家引以為鑑, 小心選擇獸醫, 如果唔係就好似我甘, 醫左仲傷過唔醫!!!

妹妹本身個傷口

妹妹本身個傷口

岩岩做完手術,妹妹流哂眼水o既樣><

岩岩做完手術,妹妹流哂眼水o既樣><

連完針個傷口

連完針個傷口

d線又粗又唔溶到

d線又粗又唔溶到

妹妹戴左兩星期頭罩先可以拆線

妹妹戴左兩星期頭罩先可以拆線

戴住個罩緊係唔開心啦

戴住個罩緊係唔開心啦

拆完線仲要戴罩戴多一個星期

拆完線仲要戴罩戴多一個星期

哈!!妹妹宜家好番哂,仲著番件新衫過新年

哈!!妹妹宜家好番哂,仲著番件新衫過新年

今年虎年妹妹要做老虎也母!!唔可以俾人蝦架!!

今年虎年妹妹要做老虎也母!!唔可以俾人蝦架!!

wesky 2010-2-20 12:53:48 AM
ssc314 2010-2-20 12:57:55 AM
哇.....陰公...........
我睇到肉都痛埋........
有冇搞錯呀.........點可以咁架..
我仲未睇你個7宗罪,睇完你前半part已經覺得個e生有冇搞錯!!
你去左邊到睇呀?????佢地識唔識架!!!!!!!
咁其實妹妹咩事???dr yan仲有冇講咩?
光之天使)) 2010-2-20 01:01:24 AM
陰公...
無端端多左幾個傷口~睇見都心痛....

一早知pet central唔得架喇...
就算幾急真係寧願自己執生都唔睇佢地....

好彩依家兔兔無事....

大家真係要引以為鑑
妹媽 2010-2-20 01:03:15 AM
其實可能係我saw毛saw到甘,有可能佢跑步o個時撞到,事後dr betty話其實兔兔皮膚本身係簿好易有皮外傷,下次唔使甘緊張xp

唉~d情況係完全不謀而合lor, 唉~希望唔好再有人中招!!
kikocheese 2010-2-20 01:04:14 AM
嘩,我睇到都心痛啦,好彩妹妹佢而家無事,睇佢咁縫法,係人都識縫啦,如果係咁個個都做到獸醫啦,唉.........不過而家妹妹無事都安樂d,希望樓主下次都係小心d去同妹妹睇,同埋都可以俾其他人睇到原來香港都有d咁無醫德既獸醫,等大家小心d............
btw妹妹好可愛呀,希望你同妹妹都可以將呢d唔開心既事忘記,同妹妹要開開心心呀..........
妹媽 2010-2-20 01:05:24 AM

回復 3# 的帖子

咪旺角o個間pat central, 入面個dr. mark, 真係黑店黎ga!

其實可能係我saw毛saw到甘,又有可能佢跑步o個時撞到,事後dr betty話其實兔兔皮膚本身係簿好易有皮外傷,下次唔使甘緊張xp
妹媽 2010-2-20 01:07:01 AM

回復 2# 的帖子

其實可能係我saw毛saw到甘,有可能佢跑步o個時撞到,事後dr betty話其實兔兔皮膚本身係簿好易有皮外傷,下次唔使甘緊張xp

嘩~d post o既情況係完全同我不謀而合lor, 唉~希望唔好再有人中招!!
湯丸 2010-2-20 01:15:57 AM
I am so glad that your bunny is okay now.

Are there no organization that you can report this? How can they call themselves doctors?

:052:
happygirl2009 2010-2-20 01:37:36 AM
我見到妹妹d相都真係好心痛,重想喊!!#^56^# #^56^# #^56^#
佢地真係好過份好過份好過份!
可唔可以告佢地?
佢地咁樣係誤診,而且收費有問題,有冇有關機構係處理/管制獸醫??

我覺得佢地身為獸醫,好應該係每一種動物都識得醫,就算唔係專門都應該識得唔同動物既基本body check方法,而唔係只係識得醫貓狗...
真係好過份呀..d外國獸醫成日都係咁,好冇醫德,都唔當動物係生命咁,都唔明點解佢地要入呢行!(我以前養狗睇果d外國獸醫都好差)

好在而家妹妹冇事咋!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1#^9_003^#
FATO_W 2010-2-20 01:51:52 AM
真係好心痛牙
有乜理由咁對D動物?
佢唔識醫又要扮識 夾硬黎 我認為你應該去告佢!
千千 2010-2-20 02:35:59 AM
D 人都   痴痴 地 牙
唔識 醫  就 出 聲
唔 好 亂 醫 牙 MAA~

甘 樣 亂 黎 對 兔兔 一D 都 唔 好 "
無 D 良 心"

希望 妹妹   快 D 好 返 "
睇 醫生 真 係 搵 D 專業   既 好"
aurora_k 2010-2-20 03:05:01 AM
離曬大普!!! 我覺得應該要投訴佢囉:052:
比呢d所謂的醫生做落去,同虐兔無分別!!!
好彩妹妹無事咋
Futagoza_Kaniza 2010-2-20 05:17:49 AM
可能佢專長係貓狗果邊係比較好既, 但係如果唔係夜診都唔會帶去果度睇.

妹妹果d傷口連到咁肉酸. 做左20年又點. 有經驗但冇知識&技術都係講廢話.#^62^#
希望妹妹快d好返la!
sheena 2010-2-20 08:28:05 AM
見到妹妹個傷口咁樣, 我都覺得好心痛!
好彩佢而家好返哂!

其實如果你唔嫌麻煩, 或者可以考慮下投訴pet central,
一黎為妹妹拎返個公道, 同埋佢未得你同意就濫收化驗費, 仲整傷妹妹搞到你要去九龍動物醫院俾額外醫療費用, 你或者可以追討賠償
二黎可以俾其他兔主知道呢間診所有幾差, 以後唔好幫襯

呢度係向香港獸醫管理局投訴既網址
http://www.vsbhk.org.hk/chi/complaint.htm

快速發帖