所講既木砂同埋紙砂..其實係咪普遍d人講既貓砂??
係咪其實墊材意思即係用貓木砂...

你地多掃用邊隻牌子??  如果我屋企有養貓..係用木砂..
tact松木環保木貓砂..可唔可以用梨第日做廁所既墊材??

如果兔仔未識去廁所.. 係咪用紙砂(即係濕左會溶埋一舊變藍色果d)??
明月 2009-3-31 04:54:12 PM

回復 1# 的帖子

係普通貓砂,我的兔兔用開紙砂,
木砂唔清楚好唔好,因為未試過,
而濕左會變藍色果D,我覺得唔好用,
因為濕左會黐到好實,好難整得甩。
free_3 2009-3-31 04:59:06 PM

回復 2# 的帖子

咁你果d紙砂..兔兔苛左尿之後會變成點架???
cafekaleo 2009-3-31 05:01:49 PM
我用緊木砂~
牌子係Feline Fresh
不過都算貴
$58/7lbs
但係就好好用, d砂遇水就會化開, 同埋完全冇味
明月 2009-3-31 05:09:53 PM

回復 3# 的帖子

我兔兔用的紙砂係灰色,
濕左之後只係深色左少少,
清理時一次過倒晒去個膠袋
度,牌子唔記得,但我在
AXX度訂的,價錢好似係
85元10LB,35LB就幾百元。
free_3 2009-3-31 05:12:37 PM

回復 4# 5# 的帖子

@@..等我再上網睇下先..
Goody09 2009-3-31 05:19:13 PM
我啱啱用完呢隻木粒係Q-pxts買.$60/3包..12L 都幾好用..望落幾靚,無乜粉...其他Feline Fresh  ( 貓砂 )
好多粉碎..雖然我未用過...只係觀察

上星期係R記買左隻Carefresh  ( 纖維紙屑 )。。。10 L  $  62 / 50L  $ 178 正在測試中

free_3 2009-3-31 05:23:08 PM

回復 7# 的帖子

@@..有埋圖...唔該唔該!!
其實如果兔兔識得去廁所之後..
例如好似你咁...3包12L... 咁有約用幾耐(放在廁所用的話..)

下面呢隻..係咪for成個籠既墊材??唔係用於廁所架可??
你用左一排話我知好唔好呀...
Goody09 2009-3-31 05:38:23 PM
木粒只可放係廁所用...放係廁所到..可以用到一個月呀...因為用好少就得...舖平係廁所到就可以...唔好舖滿一滿..濕左發得都幾勁下.......

Carefresh  ( 纖維紙屑 )。。。for籠既墊材或廁所用都得...如兔兔食就唔好用黎做籠既墊材兔兔食左就麻煩...你用尿片做籠既墊材都得架..主要都係吸尿姐#^44^#

圖中正舖尿片

free_3 2009-3-31 05:53:53 PM

回復 9# 的帖子

我驚尿片佢會整爛...!!!!
你個草架放係上面.. 佢唔會食得好辛苦架可???
等我第日都諗下好似你咁先..
cordero 2009-3-31 07:33:28 PM
原帖由 cafekaleo 於 2009-3-31 05:01 PM 發表
我用緊木砂~
牌子係Feline Fresh
不過都算貴
$58/7lbs
但係就好好用, d砂遇水就會化開, 同埋完全冇味

你買貴左
我係pxtline買,55蚊有兩包7lbs la
cafekaleo 2009-3-31 07:55:34 PM
原帖由 cordero 於 2009-3-31 07:33 PM 發表

你買貴左

噢my吉爭咁遠!?
即刻去睇下先..
logon 2009-3-31 08:26:53 PM
:057:
我個人經驗紙砂一定會耐用過木砂
因為紙砂濕左依然可以保持固體形
就算幾濕一抹就抹走哂清理好方便
但木砂濕左變成粉清理上比較麻煩
而濕左會溶埋一堆既就唔岩兔兔用
每次清理都要左抹右抹先抹得乾淨
wesky 2009-3-31 08:34:19 PM
原帖由 cordero 於 2009-3-31 07:33 PM 發表

你買貴左

啊  我都買貴左啊 ==
q pxt 70蚊得一包 :013:
下次去 pxtline 買先
wesky 2009-3-31 08:34:46 PM
原帖由 logon 於 2009-3-31 08:26 PM 發表
:057:
我個人經驗紙砂一定會耐用過木砂
因為紙砂濕左依然可以保持固體形
就算幾濕一抹就抹走哂清理好方便
但木砂濕左變成粉清理上比較麻煩
而濕左會溶埋一堆既就唔岩兔兔用
每次清理都要左抹右抹先抹得乾淨

好齊整  哈哈~:010:

快速發帖