我想問下幼兔食A 草要食幾耐??

syt174698 2011-11-24 01:17:33 PM
食到6個月就開始要轉T草
vienna84 2011-11-24 01:28:35 PM 來自手機
應該唔係bor,A草係副草,T草係主要,每次我比一執距架ja
Pancake323 2011-11-24 01:47:45 PM
vienna84 發表於 2011-11-24 01:28 PM
應該唔係bor,A草係副草,T草係主要,每次我比一執距架ja

A草營養價值好高, 只適合細過6個月或年老有需要之兔兔食用, 所以兔兔大約6個月後就不要再俾佢哋食啦, 因為佢哋咁樣有機會生腎石的, 以上知識係獸醫講俾我知的!  而我本身既兔兔都係食埋剩餘的嗰包A草, 食到大約接近7個月就冇再食啦!
hh0 2011-11-24 01:55:36 PM
幼兔係以A 草為主, 可以食到6個月,
之後溝d t草慢慢轉, 直至轉晒T草
基本上1歲前轉晒T草就得, all 軟便例外
我d食到10個月
vienna84 2011-11-24 02:00:59 PM
IC~~好的
april_ki 2011-11-24 03:05:28 PM
但係我睇DR.TIGER..佢教我一日比一個拳頭大小的A草..其他比T草同果樹草...到底點先係岩..
不過我早晚都有比一匙BB糧佢食..應該唔會唔夠營養掛..見佢都大得幾快~又比之前長左肉~
vienna84 2011-11-24 04:34:27 PM 來自手機
話時話 距最近好似為咁長肉,之前距好熱氣,d尿橙色,我停左比兔糧距,係咪比多dA草會大快d,距4-5個月但係都係好細隻1.14lb
sanny0066 2011-11-24 05:13:50 PM
vienna84 發表於 2011-11-24 04:34 PM
話時話 距最近好似為咁長肉,之前距好熱氣,d尿橙色,我停左比兔糧距,係咪比多dA草會大快d,距4-5個月但係 ...

1.14lb即係幾多KG呢
sanny0066 2011-11-24 05:14:30 PM
A草我打算俾到8-9個月完停..當然6個月後份量就慢慢慢慢減啦
vienna84 2011-11-24 05:19:08 PM 來自手機
2.2lb等於1kg...即係係kg都無,你be yound幾重?
sanny0066 2011-11-24 05:21:46 PM
vienna84 發表於 2011-11-24 05:19 PM
2.2lb等於1kg...即係係kg都無,你be yound幾重?

be 1kg yond 0.78kg

快速發帖