作者: 湯丸
http://mini-house.info/thread-9613-1-1.html

因為湯丸腸停嘅離開, 由獸醫親自講解, 原來兔兔係唔可以食太多嘅菜菜, 因為不少菜中嘅含糖量都會影響到兔兔腸停, 雖然唔係話食咗菜菜嘅兔兔就一定會腸停, 但餵食過量含糖量高嘅菜菜, 絕對會增加兔兔腸停嘅風險!!

一直都好想搵蔬菜嘅含量, 終於俾我搵倒喇~ 仲有埋水果TIM~ 喺度SHARE俾大家參考下~!!

Sawb226 2011-9-12 11:30:52 AM
究竟應該比幾多菜菜比兔兔食呢? 一日十片葉OK? 定係應該幾日先食一次? 定係一日幾棵菜?
兔兔的飲食習慣:平日我早晚餵一次糧, 大概一湯匙一次,  乾草就不停比, 菜就大概一日十片(菜心 or 唐生菜 or 油麥菜), 不過未必日日有得食. 唔知咁樣o ng ok?
total媽 2011-9-12 11:52:48 AM
Sawb226 發表於 2011-9-12 11:30 AM
究竟應該比幾多菜菜比兔兔食呢? 一日十片葉OK? 定係應該幾日先食一次? 定係一日幾棵菜?
兔兔的飲食習慣:平 ...

其實如果你餵左糧,食菜既份量同次數就應該減少~
因為糧已經有好多營養,最重要既係已經好多糖份!

我唔知其他兔兔啦,
我家total就戒左糧,日日有3塊菜食(菜芯x1 + 生菜x1 + 油麥菜x1)~
so far好健康~
比你做個參考~
Sawb226 2011-9-15 11:39:36 PM
total媽 發表於 2011-9-12 11:52 AM
其實如果你餵左糧,食菜既份量同次數就應該減少~
因為糧已經有好多營養,最重要既係已經好多糖份!

咁我早上餵一次糧, 晚下不給糧, 給一碗雜菜(十多片), 咁又ok嗎?

我又想佢飽, 又想佢食多D菜, 所以咁煩腦....
lenmui 2011-9-17 12:35:21 PM
上次我既兔兔睇醫生, 醫生話每日係可以俾4-6棵菜心既量佢食ga
我隻兔兔係無食糧既, 依家我都有俾佢食菜
不過如果你既兔兔無食開, 就慢慢加俾佢, 唔好一次過俾咁多喇
另外水份多既菜, 唔好俾太多佢地食
total媽 2011-9-17 10:09:03 PM
Sawb226 發表於 2011-9-15 11:39 PM
咁我早上餵一次糧, 晚下不給糧, 給一碗雜菜(十多片), 咁又ok嗎?

我又想佢飽, 又想佢食多D菜, 所以咁煩腦 ...

如果你問我的話,
我覺得只要有糧食,就唔應該日日比菜了~
面對每日十多片實在太多~
如果日日比菜,每日3-4片我覺得已經好夠~

重點係,
糧唔係兔兔既主餐,草先係~
所以如果你想兔兔食得飽,唔應該著眼係"兔糧",
應該係令兔兔多食草先岩架~~
呢樣野好重要~
Wandywan 2011-9-28 10:27:19 AM
請問兔兔幾大可以戒糧,我Coffee就快6個月啦!戒得未?
wesky 2011-9-28 10:47:21 AM
Wandywan 發表於 2011-9-28 10:27 AM
請問兔兔幾大可以戒糧,我Coffee就快6個月啦!戒得未?

除非你每日俾到三種以上既菜,  及佢腸胃有問題, 否則都唔需要戒
Wandywan 2011-9-28 11:48:46 AM
依家可以食菜?每日三種,每種各一?一定要每日三種?水果呢?食得未?

快速發帖