左前足到格甩底都甩晒毛,見埋肉,而且甩毛程況愈黎愈嚴重,甩既範圍愈黎愈大
但冇咩異樣,郁得食得飲得,時不時會拗痕,但唔會成日
但係好懶,大部份時間都係到訓教,宜家都甩緊毛,日日清屋果時都見到入面有毛,甩得都唔少
今日又發現佢背瘠都有粒野,細細粒硬硬地,懷疑係生瘡,有d驚
唔知係瘡定係污糟野
試過掂下粒野同用少少力禁下粒野,鼠鼠冇咩異樣,我係趁佢食野果時禁既,我禁佢果時佢都係到照食野,冇咩唔妥
請問有冇人可以幫到我?
P.S.懷疑係瘡果粒野已經唔見左,可能真係污糟野,
wesky 2010-9-10 08:01:06 PM
你查下脫毛, 有幾種原因都可以導致
http://petkd.net/topic-HamsterKeeping.html
SOV 2010-9-10 08:07:48 PM
我查過下Yahoo知識,
我認為係皮膚病,因為只係甩毛甩到見到肉,大小二便都冇咩問題
d肉有d紅腫,同皮膚病病徵吻合
hamstertroy 2010-9-13 01:01:03 AM
係咩都好啦, 係應該盡快帶鼠鼠去睇醫生而唔係係度估估下!!
asd26900200 2010-9-13 10:11:07 PM
佢依家點樣
SOV 2010-9-14 07:50:17 PM
買左藥膏同沖涼藥粉,
日日都會幫佢搽膏同沖涼,但都係有甩毛現象
hamstertroy 2010-9-15 04:41:07 AM
宜家根本隻鼠鼠佢係咩事你都唔知, 咁點對症下藥呀??!
如果佢係因為生瘤而甩毛, 你唔帶佢睇醫生就買咩都冇用!!

又係D唔知係冇錢定係唔捨得俾錢鼠鼠睇醫生o既所謂主人
定還是係想拖拖拖, 拖到好嚴重o既時候先去睇呀?
好心啦, 咁基本o既野都做唔到就唔該唔好養寵物啦!!

由你開post到家下拖下拖下又成個禮拜啦...
你究竟知唔知''有粒野''依個問題係好serious好urgent??!
SOV 2010-9-15 07:44:06 PM
回復 hamstertroy 的帖子
sorry,粒野污糟野黎,令你誤會左tim
我係冇錢,想比佢睇醫生都睇唔到,
我唔係先知,佢幾時病我真係唔知,到到宜家病我又冇錢,
已經盡晒力去救佢,除左E到我都會去其他網站睇睇鼠鼠患病既病徵
SOV 2010-9-15 07:47:09 PM
多謝各位關心,宜家日日幫佢用沖涼藥粉沖涼同搽膏,
宜家甩毛既情況冇咁嚴重,希望佢快d健康番,生晒d毛毛出黎,龍精虎猛!

快速發帖