我隻牛奶妹係獅子兔,2個幾3個月,介左奶
我養左佢第5日,我見佢d 手手腳腳黃黃地(佢係黑白色)
就問佢隻兔的爸爸媽媽的主人(俾隻兔我的人,不是buy 的)
佢話佢仲細,唔適合用沖涼粉住,可以用溫水沖,佢話佢有個fd 用過人類用的肥皂,是work 的,
咁我就幫佢用溫水沖,用左強生baby 的洗髮水,(溫和配方果隻,黃色的樽)
我唔係用花灑,用手兜下d水幫佢沖,佢好驚,震哂,心痛死我...佢開頭都幾濕下,
之後我係咁用紙巾同毛巾同風筒,努力地幫佢整乾(我細佬幫我手)
但係我又覺得d 皂液好似未沖哂,打俾佢原主人,佢叫我用濕毛巾幫佢摔,驚佢lam 到
佢果時已經係咁lam 自己,我依家好驚呀
一黎我驚佢會凍親,
最驚就係我驚佢lam 到d 皂液...

我之後放佢出個籠度好抺d,佢就係咁跳,佢係驚定係hyper??
佢依家乾返,但好大陣皂液味加兔味,
唉...好嬲自己...好驚整到佢有事...

我可以點呀...我好down 好worry 佢,雖然佢依家表面冇事,肯食野...
我特登擺張毯放o係籠上面,驚佢凍親...

救我呀...我好驚牛奶妹呀....
尤尤 2009-10-18 07:16:24 PM
原帖由 喵喵 於 2009-10-18 04:04 PM 發表
唔好用水沖呀 唔得架∼
我自己幫喵喵沖涼既方法:
關冷氣�風扇
用和暖偏少少熱既水 正濕條毛巾 正寰果時唔好太乾 濕濕地
幫佢全身輕末一次 耳仔呀果D都末下 腳板底呀 咁
之後就用乾毛巾輕末 再用沖涼 ...

沖涼粉始終都係化學物品,唔用好過用。
兔仔會lam個身....就會食到d粉....
其實兔仔識自己清潔...
唔使用..
獸醫都話兔仔唔應該用..
Jessie)) 2009-10-18 07:34:40 PM
真係唔好用皂液呀~~~~:011:  唔好就咁聽下人講就信,
人地咁做已經唔岩, 好好彩佢隻兔兔冇敏感, 冇洗唔干淨,
如果咁唔好彩你隻兔兔有敏感真係攞黎搞~~~~

1) 唔好/唔洗 用沖涼粉, 包佢食左錯肚, 因為你一定清唔哂d粉;(呢個係獸醫講, 唔係我作的)
2) 唔好用動物沖涼濕紙巾, 又係化學野;
3) 唔好開一盆水放佢入去沖, 一來佢會嚇到死死下, 二來怕佢掙扎時候會整斷手手腳腳;

最好係
1) 關冷氣, 風扇,
2) 用溫水濕毛巾幫佢抹身, 毛巾盡干啦, 唔好濕淋淋咁就得
3) 再用干毛巾抹干佢個身就ok;
4) 如果因為濕毛巾太濕, 就咁抹唔干佢呢? 可以用風筒離遠D吹下~~

本人覺得腳仔黃唔洗死, 不過沖涼方法唔岩隨時會有意外發生^^
養動物剛開始係會有好多問題, 以後多d上來一起討論下丫:021:

楊咩 2009-10-19 12:46:36 AM

牛奶妹的樣子

牠的腳仔(很黃@@)

牛奶妹的樣子

今日加建的東西,草波($44.5@落天橋最近果間兔子shop,唔記得叫咩名),木板($35 @ q 兔郎),仲有指甲鉗($30@ q兔郎),外出用的袋($148@ i x rabbit)冇show 出黎,呢d 遲d post 上去用品區度=P
Futagoza_Kaniza 2009-10-19 01:13:16 AM
最尾張圖左下角方形果舊係磨牙石? 如果係就可以掉左佢, 兔仔唔啱用, 兔仔唔可以吸收過多礦物質.
楊咩 2009-10-19 01:15:06 AM
同埋牛奶妹岩岩影呢張相時佢食完野,扒o係度果時個肚仔係咁震,其實係咪消化緊??
如果係,呢個時間幫佢按摩個肚仔得唔得??
thanks><
楊咩 2009-10-19 01:16:32 AM

回復 19# 的帖子

really!?? 佢點磨牙呀咁??
呢隻係米白色,好smooth 果隻黎ga...
有冇問題??
rubee 2009-10-19 01:23:02 AM
個籠好似有D偏細啊, 放左個廁所真係無乜活動空間, 而且牛奶妹只係3個月到, 佢仲有得大呀, 再大D就可能會比較迫了..#^5_002^#
Jessie)) 2009-10-19 02:20:28 AM
原帖由 楊咩 於 2009-10-19 01:16 AM 發表
really!?? 佢點磨牙呀咁??
呢隻係米白色,好smooth 果隻黎ga...
有冇問題??

佢食草就已經磨到牙, 兔兔如果用磨牙石吸收過多礦物質會腸停
小糖^^ 2009-10-19 10:54:39 AM
珊迪小姐 2009-10-19 11:36:30 AM
吾駛比磨牙石佢食啦 平時你餵少d糧 等牛奶妹食多d草 就可以磨牙嫁喇
你仲話佢影呢張相時佢食完野 但係個碗仲有糧剩 你比左幾多匙糧佢呀? #^15^#
注意牛奶妹未識去廁所 可能會成日尿濕木板wo~
個籠可以住住先 不過大個女d就要換籠喇~~(牛奶妹係咪真係囡囡!?)
好多兔兔都吾鍾意抱抱 遲d你同佢相處耐d 可以慢慢試
又或者係你抱兔手勢吾岩 如果遲d兔協有堂上的話 你可以報名啊~ #^44^#
elvisli 2009-10-19 03:03:24 PM
糧真係太多太多了...食飽哂就唔肯食T草

我諗你比你平時比開既份量10分1到啦....食夠草根本唔洗磨牙石

呢個係一個循環..互相影響的
楊咩 2009-10-19 08:08:08 PM
明白明白,今我開始俾約一匙外賣匙到的份量俾佢,
牛奶妹係女仔黎 #^43^#

今日塊木板冇濕到,唔知係佢叻女定係我今日好彩#^16^#

我平時都俾好多草佢食,但係佢都食唔哂,可能真係之前我俾左d糧太多的問題...

咁佢個肚仔震姐係咩意思呀???
消化緊????
wesky 2009-10-19 08:55:52 PM
你指個肚擴張收縮??   呼吸緊嘛 ~
wm20472 2009-10-19 09:35:08 PM
1. 可以將草球和水樽位對調, 咁佢就會企係厠所上面食草, 兔兔係一路食一路呵, 咁就剛剛好啦

2. 籠未必一定要換,  你可以加圍欄 (q-兔最平) 擴大佢活動空間, 或放佢通屋走

3. 若真係唔好彩呵濕了木板, 到時再換豬仔板

快速發帖