買咗電剪, 同斐斐剪咗第一次毛,
電剪係咪應該好似電鬚刨咁, 一刮就ok? 但係我同兔爸試咗好耐都唔得...因為d毛太軟,
最後, 我地要逐撮毛咁用人手豎起再用電剪剪...
雖然最後都成功剪到我, 同埋都方便過就咁用較剪,
但係到底電剪正確用法係點ga???

剪到一忽忽, 但用較剪仲衰...

剪到一忽忽, 但用較剪仲衰...

堅持留番頭頂d毛, 咁先似女仔, 等阿媽遲d買返個靚夾仔同斐斐要扮靚d先!

堅持留番頭頂d毛, 咁先似女仔, 等阿媽遲d買返個靚夾仔同斐斐要扮靚d先!

wesky 2009-7-12 07:52:12 PM
你用邊個電剪??
ronniecheung 2009-7-12 08:13:18 PM
原帖由 wesky 於 2009-7-12 07:52 PM 發表
你用邊個電剪??

codos 7800 我上網睇話呢隻牌子剪到兔毛
千千 2009-7-12 09:01:55 PM
應該  買 邊  種 牙????:056: 市面 太 多
lingyan 2009-7-12 09:05:17 PM
開頭我係裝個3MM梳頭黎逆毛剷,但剷得好少,好難剷,
最後就拆左個梳頭,順毛係咁剷,好快就剷完 XD
hamster1013 2009-7-12 10:43:19 PM
我就用6mm個膠頭剃,
由頸位順住剷落去,
不過, pat pat 位就好難剃,
最後都係用返較剪同佢剪pat pat位,
同埋修返條尾~
ronniecheung 2009-7-12 10:57:43 PM
原帖由 lingyan 於 2009-7-12 09:05 PM 發表
開頭我係裝個3MM梳頭黎逆毛剷,但剷得好少,好難剷,
最後就拆左個梳頭,順毛係咁剷,好快就剷完 XD

拆左個梳頭? 冇個頭隔住, 怕唔怕剷親兔兔 d 皮膚?
ronniecheung 2009-7-12 10:59:44 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-7-12 10:43 PM 發表
我就用6mm個膠頭剃,
由頸位順住剷落去,
不過, pat pat 位就好難剃,
最後都係用返較剪同佢剪pat pat位,
同埋修返條尾~

我用12mm個膠頭, 因為第一次, 都係保險d. 其實用唔用長度的膠頭, 除咗剷出黎個長短唔同之外, 會唔會某隻長度易d?
smallsuishan 2009-7-12 11:18:14 PM
好勇敢..
我怕Hill仔會發顛......
佢唔岩用個剷都唔知點算 :036:
ronniecheung 2009-7-12 11:25:58 PM
其實個過程比想像中易, 但一定要兩個人, 我負責同佢講野+按摩, 兔爸負責剪, 基本上除咗開始時有少少掙扎, 後尾我唔使用力佢都唔太郁!

斐斐女真扺錫!::023:
monaaaa 2009-7-12 11:35:13 PM
樓主係咪住係新都城XD
我見到英明苑:062:
其實電剷係方便,你用果隻我唔多建議用黎剃身
因為佢唔多夠力我覺得= =
同埋唔係熟手既用電剷好危險..同埋個頭爛左記住唔好再用
ronniecheung 2009-7-12 11:40:56 PM
原帖由 monaaaa 於 2009-7-12 11:35 PM 發表
樓主係咪住係新都城XD
我見到英明苑:062:
其實電剷係方便,你用果隻我唔多建議用黎剃身
因為佢唔多夠力我覺得= =
同埋唔係熟手既用電剷好危險..同埋個頭爛左記住唔好再用

係呀, 我係住新都城, 咁好眼力ge~~

其實邊隻會岩剃毛? 我上網見到話ok我先試下, 其實剃我本身都驚, 因為有人話兔兔d皮係一摺摺的, 所以我同兔爸都覺得, 好似我地而家逐 "汁" 毛拎住咁剪感覺會安全d, 起碼隻手 feel 到有冇皮... 我地都應該會照而家個剪法剪住先!
monaaaa 2009-7-12 11:51:12 PM

回復 12# 的帖子

因為我都係住係欣明嘛XD'
其實應該貼住剷..但係兔兔唔同狗
總係鬧唔聽:066:
如果係狗狗
我知個剷最盡剷肚仔..
monaaaa 2009-7-12 11:52:42 PM
同埋剷身好啦,,剷埋頭好危險:065:
始終無學過寵物美容
ronniecheung 2009-7-13 12:02:18 AM
謝謝! 我會好小心~~~
較危險的位置, 我都係用較剪, 同埋一定會同兔爸聯手先至會做剪毛呢d高風險活動....

快速發帖