兔兔仲未識去廁所, 我之前買一包10L ge紙粒, 用得好快…
我已經係圍邊放紙粒, 2個星期就用完啦…:036:
木粒係唔係會變粉???放係個寵邊咪會整到兔兔成身粉???
:020: 有冇邊隻抵用又好用ge紙粒/木粒介紹呀??
thanks~:047:
katy)) 2010-10-25 12:52:08 PM
其實紙粒係咪一塊塊好似環保紙咁GA??? 兔兔會唔會食??

木粒係會沾水變粉GA﹐通常放喺廁所內用的~ 如果淨係舖廁所我介紹你用 Q-PXT 的木粒 "FelinX FrXsh"--特價五十多元買一送一.

紙粒淨係舖佢去開果幾個位得唔得?
sheena 2010-10-25 01:03:04 PM
我家兔兔廁所係唔用鐵網既,
之前用木粒時變粉搞到佢成日打乞嚏
轉左carefresh紙粒之後就冇事啦

所以如果你就咁用黎舖響籠既四角最好唔好用木粒啦

我隻兔兔唔食紙粒既, 但隻隻兔唔同, 你留意下佢會唔會食啦
APPLE 2010-10-25 01:11:03 PM
唔可以就咁放木粒係個籠裡面架
一來佢濕咗之後會變粉,
二來會對佢隻腳仔唔好架
如果真係要用木粒都要係上面舖滿紙砂架

我自己都係用carefresh, 買大包啲會扺啲架
raywong521 2010-10-25 01:19:06 PM
木粒通常放係廁所,又或者4角,若果放4角就要係木粒上面要其它墊料,木粒會變粉,會踩到對腳好污糟:037:

我而家都有用紙粒,不過只有少量,一隻係廁所痾得好好,唔出界,一隻就唔係次次記得去廁所尿尿,我就見佢痾邊隻角,就舖紙粒

木粒我用呢隻Feline Fresh

紙粒用呢隻CareFresh Bedding
heidiho925 2010-10-25 02:31:07 PM
KATY: 係呀.....紙粒係環保紙咁,但係一條條ge.....

Thanks 咁多位..睇黎我要買曬木粒同紙粒先得....
木粒放廁所, 紙粒放出面....
咁好似化算D....:015:

咁如果廁所..我用木粒係底...木康係面....再放網可以MA?
因為D草比兔兔食到跌曬入廁所....:016:
我想用木康填滿個廁所,等D草唔會跌曬入廁所,可以嗎??:017:
raywong521 2010-10-25 02:43:15 PM
原帖由 heidiho925 於 2010-10-25 02:31 PM 發表
KATY: 係呀.....紙粒係環保紙咁,但係一條條ge.....

Thanks 咁多位..睇黎我要買曬木粒同紙粒先得....
木粒放廁所, 紙粒放出面....
咁好似化算D....:015:

咁如果廁所..我用木粒係底...木康係面....再放網可以 ...

我見好多人都話木糠唔係咁好~最好都係唔好用

松木和杉木屑會散發不好的氣體,兔子吸進後,會對肝臟造成損傷。<<兔兔寶典有講

太碎既木糠都會影響兔兔,而大片果隻都只係得兔協有得賣

我無用草架,將d草放係個籠(平底籠)裡面就算,佢地有時會挖下d草,有時會係草上面訓,不過,最終大部份佢地都會食落肚
heidiho925 2010-10-25 03:07:05 PM
CareFresh 係唔係好似扁身綿花咁??
好用過Breeder Celect/Back - 2 - Nature 個D硬身紙粒MA???
katy)) 2010-10-25 03:27:16 PM
原帖由 heidiho925 於 2010-10-25 03:07 PM 發表
CareFresh 係唔係好似扁身綿花咁??
好用過Breeder Celect/Back - 2 - Nature 個D硬身紙粒MA???

係AR~ 似係紙漿,有白、灰仲有其他古怪色…
我想買一包試,但係我只見白和灰得大包… #^3_002^#
raywong521 2010-10-25 03:31:15 PM

你講的牌子我未用過...

CareFresh 摸上手係軟既,一d都唔硬,吸水都好ok~

heidiho925 2010-10-25 03:31:37 PM
古怪色…:037:
我係屯門見過有....
等我買黎試下先....
heidiho925 2010-10-25 03:32:27 PM
原帖由 raywong521 於 25/10/2010 03:31 PM 發表

你講的牌子我未用過...

CareFresh 摸上手係軟既,一d都唔硬,吸水都好ok~

Thanks!!!!!!:014:
katy)) 2010-10-25 03:43:32 PM
原帖由 heidiho925 於 2010-10-25 03:31 PM 發表
古怪色…:037:
我係屯門見過有....
等我買黎試下先....

WAKAKAA... 我都係喺屯門睇GA! 我今晚出兔協,睇下有冇細包裝先! #^39^#
phyllisiloveu 2010-10-25 05:11:45 PM
我見出面有隻新品種, 一吸水會變啫哩嘅, D一粒粒會結成一大舊, 唔會變沙, 乾淨好多, 清理又易, 而且通常都係環保物料同埋預咗動物有机會會食落肚, 所以D料都係可以吃咗唔會有乜事果D.
heidiho925 2010-10-25 08:25:39 PM
原帖由 phyllisiloveu 於 25/10/2010 05:11 PM 發表
我見出面有隻新品種, 一吸水會變啫哩嘅, D一粒粒會結成一大舊, 唔會變沙, 乾淨好多, 清理又易, 而且通常都係環保物料同埋預咗動物有机會會食落肚, 所以D料都係可以吃咗唔會有乜事果D.

邊隻呀???
我想試下...放竉內可以MA?

快速發帖