買咗電剪, 同斐斐剪咗第一次毛,
電剪係咪應該好似電鬚刨咁, 一刮就ok? 但係我同兔爸試咗好耐都唔得...因為d毛太軟,
最後, 我地要逐撮毛咁用人手豎起再用電剪剪...
雖然最後都成功剪到我, 同埋都方便過就咁用較剪,
但係到底電剪正確用法係點ga???

剪到一忽忽, 但用較剪仲衰...

剪到一忽忽, 但用較剪仲衰...

堅持留番頭頂d毛, 咁先似女仔, 等阿媽遲d買返個靚夾仔同斐斐要扮靚d先!

堅持留番頭頂d毛, 咁先似女仔, 等阿媽遲d買返個靚夾仔同斐斐要扮靚d先!

lingyan 2009-7-13 12:26:25 AM
原帖由 ronniecheung 於 12-7-2009 10:57 PM 發表

拆左個梳頭? 冇個頭隔住, 怕唔怕剷親兔兔 d 皮膚?

因為MIFFY毛厚,都係表面既毛輕輕帶過就已經剷到。
同埋可能佢都習慣左,企定定俾你剪(有陣時會俾趴係到俾你剪),一熜左個機就郁~

本身部機如果係個底貼住肉,都唔會剪到皮 (當然我有自己試過,唔知你個部係唔係)

你O岩O岩用,慢慢黎,到搵到方法就會一個人都搞得掂 GA LA~

如果你怕既,可以買把扁既梳 (梳柄係尖頭個種呢),
用梳梳起一執,跟住用電剪貼住梳黎剪。
好似幫人剪頭髮咁都OK~
smallsuishan 2009-7-13 12:56:36 AM
原帖由 lingyan 於 2009-7-13 12:26 AM 發表

因為MIFFY毛厚,都係表面既毛輕輕帶過就已經剷到。
同埋可能佢都習慣左,企定定俾你剪(有陣時會俾趴係到俾你剪),一熜左個機就郁~

本身部機如果係個底貼住肉,都唔會剪到皮 (當然我有自己試過,唔知你個部 ...

Miffy真乖:010:
我同Hill仔剪親毛 都累到死
不停係度跑來跑去 追到我死 :036:
lingyan 2009-7-13 04:54:00 PM

回復 17# 的帖子

我掟佢入企缸剪ga~
佢跑黎跑去都係個到 XD

前個排兔爸哮喘嚴重到去睇醫生,
唔敢係廳同房剪啦~
small_tra 2009-7-13 07:11:55 PM
其實用電鏟唔係咁危險~!
剪多幾次~就冇咁驚~!

我星期6先同佢地剪完~我冇用個 mm個頭~
整係用部機剪~係快好多~!

因為我2隻好定唔會郁~!so 好安全~!

快速發帖