話說毛毛一直身體正常, 但上星期六我放工返屋企個陣,
細妹突然打電話毛毛嘔了,
因為我地一直喂糧果陣,毛毛都習慣自己跳上我地大腿,用手一粒粒喂佢
唔知係咪果日食得太急(佢一直食糧都好肉緊),我細妹話毛毛食左兩三粒之後
佢突然即刻跳落地,又衝入去籠度,頭仔一時向左,一時向右,又用手不斷整個咀同鼻
然後嘔番D糧出黎(綠色糊狀), 跟住好似舒服晒咁,趴番係地
因為我由公司番到屋企都要成兩個鍾(晚上9點幾),就叫細妹留意毛毛情況,
一唔正常,我一番到去就帶佢睇急症(事關細妹未成年)
但我到屋企,毛毛就回複正常,第二日早餐喂糧都無事

點知星期日夜晚又係咁...
今次親眼見到真係好驚好驚, 毛毛好struggle
仲要見佢嘔都嘔唔出,用手手爪住個籠
咁我即刻就反手掃佢肚仔,掃心口,跟住嘔左三次又正常番(毛毛仲要記得去廁所嘔,好心疼), 仲要係連鼻都有嘔(人嘔連鼻都會痛啦)
之後我同細妹一直收集嘔吐物,,一邊一齊喊,想第二日直接walk-in去搵dr.ma同俾佢睇

原本毛毛食緊同查緊既抗真菌藥都立即停左(因為星期四先因為真菌感染睇完醫生)
成晚陪佢,一直安撫佢(或者係安慰緊自己)同佢講毛毛好堅強,絕育都捱過,今次一定會無事

到今朝都無咩事,見我去過去都好開心咁跳黎跳去

10點正去到醫院,同姑娘證記walk-in,

(話說證記果陣,

姑娘:兔兔咩事,

:佢嘔

姑娘:兔兔唔識嘔個啵

(D激動):但佢真係嘔….OTZ)

跟住等到10:30左右,去見DR.MA

講病情果陣,把聲一直震(就快忍唔住喊)

最後照埋X-RAY,一切都正常

暫時定論為食糧太急, 加上可能喉嚨有D唔舒服,chok親所以嘔

暫時停糧,藥照食,開左藥,3日後覆診

番到屋企我左諗右諗,research左兔兔vomiting

結果一陣後怕, dr.ma話兔糧入口之後會變得好碎,見過唔少兔兔都因為咁而chock,

最得人驚係搵到有case係兔兔因此在數分鐘內窒息,

Vomiting呢個動作仲可能係parasites  infection….愈諗愈驚

基本上係無可能幫到兔兔扣喉,所以今次真係好好彩

我開始考慮毛毛好番之後,停糧食菜,定點算好

unmildefleurs 2011-11-1 07:09:00 PM
sanny0066 發表於 2011-11-1 05:40 PM
你都有餵木瓜丸既習慣D人話木瓜丸對兔兔冇益

咦?? 點樣無益法呢??
我都有餵開 仲要一日一粒..... = =
花芝媽 2011-11-1 07:39:34 PM

我有朋友試過.. 佢話木瓜丸好甜...     你地可以自己用口試少少 ...
佢好多兔兔食既野都試過 ...  個D咩去毛膏 定唔知乜鬼野(唔記得左)...   食得既..   佢話係超甜  十足十默牙糖咁=.=

其實食得夠草  已經可以排毛毛@@
明日媽 2011-11-1 10:37:29 PM
花芝媽 發表於 2011-11-1 07:39 PM
我有朋友試過.. 佢話木瓜丸好甜...     你地可以自己用口試少少 ...
佢好多兔兔食既野都試過 ...  個D咩去 ...

我係見佢發脾氣先俾
sanny0066 2011-11-1 10:39:27 PM
明日媽 發表於 2011-11-1 10:37 PM
我係見佢發脾氣先俾

我覺得發脾氣既話..俾草粒更好又有益又可以當糧...至多俾糧個陣俾返小D
Carman 2011-11-2 10:53:27 PM
sanny0066 發表於 2011-11-1 05:44 PM
咁樣要"鍾"碎佢再開水不如你試下將D糧剪細粒小小既size仲好啦

依家就係細細粒,唔知係咪細粒所以容易chock親入氣管/  ____  \
Carman 2011-11-2 11:01:05 PM
不過今日我都放心好多,
見毛毛都fing頭同跑得好開心,
我仲買左張毯俾佢,放係凳底
佢仲好似好鍾意咁,即刻趴上去訓

呵呵,好似做人阿媽咁
sanny0066 2011-11-2 11:24:55 PM
Carman 發表於 2011-11-2 10:53 PM
依家就係細細粒,唔知係咪細粒所以容易chock親入氣管/  ____  \

下..應該大粒先容易CHOK到氣管..咁講好似合邏輯D
sanny0066 2011-11-2 11:25:51 PM
Carman 發表於 2011-11-2 11:01 PM
不過今日我都放心好多,
見毛毛都fing頭同跑得好開心,
我仲買左張毯俾佢,放係凳底

你唔好俾佢咁high wo..一陣大吉利是食食下糧又chok親
講下笑姐..BTW 兔兔健健康康..食得飽住得舒服就係我地做兔奴既責任喔
Carman 2011-11-2 11:35:39 PM
sanny0066 發表於 2011-11-2 11:25 PM
你唔好俾佢咁high wo..一陣大吉利是食食下糧又chok親
講下笑姐..BTW 兔兔健健康康..食得飽住得 ...

呢幾日都無比佢食糧,暫時停左
sanny0066 2011-11-2 11:38:27 PM
Carman 發表於 2011-11-2 11:35 PM
呢幾日都無比佢食糧,暫時停左

食菜同草
Carman 2011-11-2 11:57:03 PM
sanny0066 發表於 2011-11-2 11:38 PM
食菜同草

淨食草,等星期五覆診再問dr.ma
sanny0066 2011-11-2 11:59:55 PM
Carman 發表於 2011-11-2 11:57 PM
淨食草,等星期五覆診再問dr.ma

其實覆診係咪都係當BODY CHECK價錢呢
Carman 2011-11-5 10:32:05 PM
body check 好似係$250?
覆診Consultation Revisit 張單寫$200~
應該平D

快速發帖