PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔識得應自己的名子嗎 ? [打印本頁]

作者: kkyan01    時間: 2008-9-17 01:24:12 PM     標題: 兔兔識得應自己的名子嗎 ?

小女子家中有一對小兔
雪糕 (女) , 吧啡 (仔) 都識得應自己個名 ~~
作者: Cwk    時間: 2008-9-17 03:53:41 PM

可能我改得佢太多花名
我依家叫佢乜都無反應 :042:
作者: 芝士媽    時間: 2008-9-17 04:30:16 PM

有時叫佢地會望我,但我覺得佢地只係feel到我向住佢地叫,所以有至反應,其實叫佢個名定是但叫個詞語都得 :057:
作者: kkyan01    時間: 2008-9-17 05:04:18 PM

叫雪糕, 佢會好似有係耳邊叮一聲甘ga, 周圍搵邊個叫佢
作者: Colleen    時間: 2008-9-17 05:06:30 PM

我家包包大部份時間叫佢佢都會走埋黎,心情唔好果陣叫乜都冇反應ga~

佢訓覺果時叫包包,佢耳仔郁下,望一望你就繼續訓:040:
作者: kkyan01    時間: 2008-9-17 05:12:06 PM

我果隻吧啡係超懶瞓, 叫都唔醒 :036:
作者: karen195    時間: 2008-9-17 05:53:35 PM

兔兔聽得多你叫佢個名就識得聽GA LA
不過,我發覺多數主人叫先識聽,可能音調唔同....

不過,有時佢唔睬你,叫極都無反應
作者: lingyan    時間: 2008-9-17 06:04:00 PM

我個隻有時你一叫佢佢就望下你但唔會過黎,
有時就一聽到名就仆埋黎,
有時就會 ... 用隻耳仔黎望你 =3=  ... (已經好俾面 GA LA .. )
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-9-17 06:14:03 PM

原帖由 karen195 於 2008-9-17 05:53 PM 發表
兔兔聽得多你叫佢個名就識得聽GA LA
不過,我發覺多數主人叫先識聽,可能音調唔同....

不過,有時佢唔睬你,叫極都無反應

我好同意XD
芝麻淨係聽我叫,,我媽咪同d朋友叫佢都無反應嫁@@
我叫就會即刻跑埋黎!仲要衝到埋黎之後就殺停..好好笑的~
作者: love_penny    時間: 2008-9-17 07:17:25 PM

penny同芝麻一樣^ v ^
作者: SheR_bb    時間: 2008-9-17 08:24:15 PM

鬆餅出圍欄玩既時候,
有時叫佢 "鬆鬆, 鬆鬆鬆鬆" (6個字都不同音調的)
佢會跳兔仔舞的 (可能佢以為我唱緊歌啦)
但係我個housemate 咁叫佢, 佢冇反應,
其餘時間佢都唔理我, 除非我話 "摸頭仔"
佢就會擺好pose等我摸, "摸頭仔" 我同我housemate叫佢都會應的
作者: kkyan01    時間: 2008-9-17 10:34:24 PM

原帖由 SheR_bb 於 2008-9-17 08:24 PM 發表
鬆餅出圍欄玩既時候,
有時叫佢 "鬆鬆, 鬆鬆鬆鬆" (6個字都不同音調的)
佢會跳兔仔舞的 (可能佢以為我唱緊歌啦)
但係我個housemate 咁叫佢, 佢冇反應,
其餘時間佢都唔理我, 除非我話 "摸頭仔"
佢就會擺好pose等我 ...

好聰明喎 ~~~
你隻兔仔係咪好痴人嫁 ?
作者: 波丸媽    時間: 2008-9-17 11:04:43 PM

:068: 唔識認名,只係識聞食物.............
唉,叫極都唔識........................
作者: SheR_bb    時間: 2008-9-17 11:44:59 PM

原帖由 kkyan01 於 2008-9-17 10:34 PM 發表

好聰明喎 ~~~
你隻兔仔係咪好痴人嫁 ?

我覺得唔痴人wor, 因為依家大左抱佢, 佢會走~
但係摸佢, 佢會坐定定~有時執執下草 會用個頭硬塞落你隻手度,要你摸佢
佢係好古惑的~
作者: kkyan01    時間: 2008-9-18 09:44:32 AM

原帖由 SheR_bb 於 2008-9-17 11:44 PM 發表

我覺得唔痴人wor, 因為依家大左抱佢, 佢會走~
但係摸佢, 佢會坐定定~有時執執下草 會用個頭硬塞落你隻手度,要你摸佢
佢係好古惑的~

佢好古靈精怪, 好似好多鬼主意甘啊
作者: seefun    時間: 2008-9-18 12:30:47 PM

識聽自已個名,仲識聽好多話.
話佢同讚佢都識,仲特別鍾意人讚添.:073:
作者: 靈媽-瑩    時間: 2008-9-18 12:44:18 PM

識架...係爭在肯唔肯so你咋...
仲識聽乖乖、草草、無啦無啦、等等...:021:
作者: elyse))    時間: 2008-9-18 12:46:58 PM

唔識吧...只不過次次喂佢食野個陣都叫佢阿b...
所以佢一聽到阿b就立刻走過來,,
初初以為佢識,
原來係以為有野食指:051:
作者: wesky    時間: 2008-9-18 07:24:33 PM

一時時啦
有野食, 佢又望到既話, 就有機會走埋黎既~~
作者: kwaikwai    時間: 2008-9-18 11:06:22 PM

唔知係唔係通常叫佢都係有野食~
所以一叫佢多數都黎~~ :053:
作者: kkyan01    時間: 2008-9-19 03:35:50 PM

依家打和啦
19 :19
作者: kittyz    時間: 2008-9-22 07:46:29 PM

佢吾認得呀:050:
作者: soup    時間: 2008-9-24 09:32:39 PM

應該識既 ;)
但係我成日都用吾同 調調 泥叫佢 xd
作者: 阿度    時間: 2008-9-24 11:52:06 PM

哈哈~~~我兩隻都識架
不過會唔會衝埋黎就要睇佢地心情了
作者: ingrid_jj    時間: 2008-10-7 02:00:28 AM

我地成家都覺得佢知同識聽自己個名架
不過就唔係成日應人囉
想同你玩咪應你, 唔想理你就扮唔識聽架喇:059:

最能夠知佢識唔識聽, 就係當大嗌 Jai jai, 然後話 "食野"
佢就成支箭咁衝埋黎架喇
作者: gloria123    時間: 2008-10-7 09:56:55 PM

5識聽自己個名..但我望住佢...佢會跑黎我到...仲好中意跟住我...
識得認人...5識得認名:054:
作者: elvisli    時間: 2008-10-8 12:28:01 AM

我果隻識自己個名.但係會選擇性失憶
作者: BB囡    時間: 2008-10-8 01:12:43 PM

佢一時時..
有時叫佢就即刻望過黎.
有時就扮唔知
作者: wendy818    時間: 2008-10-8 05:46:16 PM

我隻兔識聽自己個名!! 佢叫"比比" , 總知佢一聽到人有叫佢 佢就會即刻跳起 , 再企係籠邊望住你!!
作者: elvisli    時間: 2008-10-8 07:14:12 PM

其實D兔真係幾奸=.=
作者: hamster1013    時間: 2008-12-8 03:01:01 PM

我覺得布甸都知自己叫咩名架!!#^60^#
作者: katatata    時間: 2008-12-8 03:33:54 PM

:021:  我叫一聲~花花~會撲出到門到~應我~
叫 草草~都會撲出到門應我~XD好搞笑~
花花係佢個名名~草草係佢糧食~XD
作者: Vinkivan    時間: 2008-12-9 03:21:17 AM

湯丸就識聽, 叫佢都會應, 波子我唔知佢唔識定唔理我, 一時叫佢好似因為聽倒佢個名而應我, 但好多時叫佢都冇反應... @@
作者: alliekapo    時間: 2008-12-15 04:26:23 PM

岩岩識#^64^#
作者: ping.tat    時間: 2008-12-18 10:50:09 PM

我家三個衰仔都識,
奶茶一聽到人叫佢,立即走出來
coffee聽到,望你兩眼,就走去玩
嘟嘟聽到,望一下,之後就唔多理你,
作者: cordero    時間: 2009-1-16 09:44:04 AM

個個都叫佢唔同名....最近我想嘗試統一大家既叫法.....
請大家都叫佢珍珍....但都好似唔奏效#^68^#
作者: BarbaraFok    時間: 2009-2-7 10:09:18 PM

基本上係識既, 只係應唔應你就要睇佢心情喇:056:
作者: cordero    時間: 2009-5-5 10:47:59 AM

我發現珍珍淨係睬兔嫲一個.....
我同兔爸點叫佢佢都唔理我地ga#^56^#
作者: kittie    時間: 2009-5-5 12:13:52 PM

:031: 我一叫佢,佢就郁下耳仔囉, 之後跑過黎,o係我腳邊打圈,挖我條褲,然後我行去邊佢就跟去邊!!! :073:
作者: 妮妮    時間: 2009-5-5 12:24:00 PM

叫親佢名都樹起耳仔望吓你囉!有野o係手就即刻過黎!
作者: FATO_W    時間: 2009-5-6 09:41:57 PM

我兔兔叫噹噹
成日叫佢會望你但之後又另咩面 :050:
好想佢快d識應
你地既兔兔都好醒目!:044:
作者: angelshing    時間: 2009-5-10 07:07:24 PM

我肯定我家兔兔係知我叫佢個名, 佢都聽得明"返屋企", 因為佢如果放出黎玩夠, 我一叫"Dai Dai 返屋企",佢會好聽話咁立即返去, 如果未玩夠, 佢會知道跟住走老.
作者: nga_miyabi    時間: 2009-5-13 01:27:23 AM

肥毛毛系識ga∼
佢好好笑, 平時一聽到就會走過黎, 然後用個鼻頂下你等你知道; 佢自己洗緊毛毛, 你叫佢, 佢會停低轉個頭去望住你; 佢訓緊覺你叫佢, 佢都會醒左搵下邊個叫佢~XDDDD
作者: Miyako))    時間: 2009-5-20 09:09:43 PM

我個隻淨係識認膠袋聲,唔識認名的:056:
作者: 小糖^^    時間: 2009-7-7 03:31:28 PM

作者: Goody09    時間: 2009-7-7 04:18:59 PM

唔知佢識唔識...佢淨係知我一叫佢就有好野食..沖埋黎我到囉
作者: bonedog    時間: 2009-7-7 04:30:20 PM

其實我覺得我個隻係識聽, 只係在於佢理唔理我..
因為有時叫佢會走埋黎, 有時會望住你, 有時會耳仔郁郁..
但..佢有無反應都係睇佢想唔想理..
作者: 小晴兒    時間: 2009-7-14 10:26:03 PM

我家包包一聽到我叫佢~佢就以為有糧食
不之幾樂意過黎:043:
作者: uumeme    時間: 2009-9-10 08:13:50 PM

我家所有兔兔一聽到我叫佢~佢就以為有糧食, 立即充過來
作者: PPerry    時間: 2009-9-13 09:18:43 AM

我個衰仔兔養左5年, 叫名都無反應, 正衰仔
作者: PPerry    時間: 2009-9-13 09:21:07 AM

真係有糧就老豆, 無糧就契弟
作者: KooDevil    時間: 2010-5-7 09:07:31 AM

my baby doesnt react if i call her
作者: vivipig    時間: 2010-5-12 10:30:21 PM

丁丁知佢個名, 不過應唔應就睇個心情啦~
要摸摸, 就黎, 要食, 佢係坐係個糧兜前面望我,
知道我去攞先係咁易跑去我腳到~
其他時間, 肯望我已經偷笑啦~
作者: samsamyan    時間: 2010-10-15 04:03:33 PM

我隻Tinky bb 識聽自己個名,仲好仲意聽人講電話價
作者: yau2121    時間: 2010-10-15 05:57:00 PM

識..不過應我都係為左D食物:046:
作者: katy))    時間: 2010-10-25 03:46:44 PM

識呀! 琴日屋企開左大門,出面有人經過講話 "點解今日唔帶呀B黎GE?"
呀B即刻起身望一望...

呀B… 人地講緊個人仔小朋友叫呀B JA.... #^30^#
作者: 月愛貓貓兔    時間: 2010-10-25 04:36:43 PM

佢識得ga
皆因有野食^^#^9_003^#
作者: simonhrc    時間: 2010-10-27 04:36:41 PM

一定識, 但要係佢好細個時成日叫住佢!!
作者: ckv3v    時間: 2011-1-30 08:29:41 PM

原帖由 simonhrc 於 2010-10-27 04:36 PM 發表
一定識, 但要係佢好細個時成日叫住佢!!

吓.禁如果佢1碎幾戈時先叫佢另一戈名..得唔得ga-_-?
作者: yanyi:)    時間: 2011-2-2 06:35:49 PM

我係試佢地對咩名有反應先幫佢地改名既xd
呠呠對自己個名超有反應~
次次嗌佢都一定應.超可愛xd
唔洗拎住野食都會望你@_@
不過Choco就一時時~
多數聽到佢個名只係耳仔郁郁當應你:056:
肯望你已經好俾面/_\
作者: Mr.Prince    時間: 2011-2-10 07:57:04 PM

肚餓個陣叫佢就識聽 食飽飽叫佢 彩你都傻:056:
作者: 儀YY~~    時間: 2011-2-17 05:31:43 PM

我隻兔兔叫呠呠...
平時叫佢呠b...
吾知點解...e家叫叫下 得 b 有反應= ="
轉名了.........叫阿b/口\??
作者: lammfy    時間: 2011-2-18 10:02:41 AM

每次做衰野就一叫就聽到,其餘時間一半一半聽到啦!激氣!:074: :073: :074:
作者: phoebe))    時間: 2011-6-3 08:44:06 AM

我隻衰豬叫佢個名識應你
作者: jinjin    時間: 2011-6-3 11:11:58 AM

我都唔知MonMon係咪識聽自己個名,有時叫佢佢會望住我,但佢食緊草食就啋我都儍,有時又好似識聽坐低先,但我知佢一定識聽MumMum同菜菜,我拎住兔糧講MumMum佢會跟住我,我拎住菜菜同佢講菜菜佢會即刻係籠入邊跳出黎食菜
作者: 小小夕    時間: 2011-6-3 12:24:41 PM

花生芝麻  都 一時時應.. 會望住你..

有野食個陣 ..我地成伯屋都會 殊殊..殊殊..  跟住佢地會跳出黎...
有時會覺..佢地會唔會以為自己個名叫殊殊-.-
作者: hgod    時間: 2011-6-3 12:38:55 PM

好多時叫第一聲佢會昂高個頭望下你, 再叫多聲佢會跑過黎, 但有時狂叫佢佢知你地玩佢, 會唔理你
作者: Carman    時間: 2011-6-7 02:35:00 PM

認得吧
每日朝早一起身叫兔兔名,牠都會立即跑過來腳邊
等你俾食物
作者: chaubb    時間: 2011-6-24 06:14:38 PM

叫佢佢都會望下我~~
不過有野食果時就唔叫都識過黎
作者: queeniells    時間: 2011-7-2 01:05:31 AM

:014: 有嘢食果時就識應你囉~~keke
作者: freeze1357))    時間: 2011-7-14 10:56:44 PM

毛毛仔有時都識既~
佢有野做錯左,,我好惡咁叫毛毛/bb 佢都會停一停先....
有時我同屋企人傾計提到毛毛/bb佢都好似有d反應嫁 (我有留意過):037:  
但有時就真係叫極都理人:024:
作者: orlando))    時間: 2011-7-15 05:16:20 PM

我都可能改得太多花名, 一時應一時唔應, 要睇佢太爺個心情~>.<
叫佢lam橙唔應, 橙仔唔應, 要double字 "lam lam"佢先應~~~~:036:
作者: all_loving_it    時間: 2012-3-5 11:37:57 PM

我同男友叫兔兔原名"侏老板"佢會好快有反應, 即刻走過來, 但如果我男友叫佢花名, 叫佢做"肥侏儒", 佢就會發脾氣, 不停"Dum地"或者用背面對住我男友, 就算男友再撩佢, 侏老板完全都不理......

作者: Dylan    時間: 2012-3-6 04:33:04 PM

bB 訓起地下個時一聽到我叫佢個名佢會即刻企起身嫁
作者: Pamela_peony    時間: 2012-3-14 07:39:10 PM

豆豆就算入左床下底玩,一叫佢就算係邊都會跑出黎你腳邊,因為佢知實有野食@@
作者: 奶茶媽    時間: 2012-3-14 09:09:18 PM

我果隻識架~~~~
或者見到我一烏底身佢就會過黎
叫兔兔佢會應, 叫bb 豬豬 乖豬, 揮哂手都唔應
一叫兔兔即刻跑過黎

但今日佢心情好差
叫極都唔應
作者: Dylan    時間: 2012-3-20 12:20:12 PM

我叫 bB 會豎起隻耳仔拎下拎下
但係對於兔爸就視為無物

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2