PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 最好ga尿片 [打印本頁]

作者: kkyan01    時間: 2008-10-20 10:42:28 PM     標題: 最好ga尿片

我呢期心思思想試下用尿片做墊料, :062:
用黎放 廁所, or 最底個層,
有冇邊種係好d嫁 ?

我個日係旺角行過,
見到有分尺半and兩尺,
有綠茶味 amd 冇味,
但都好大包下
so 最後冇買到 :059:

有冇話邊種好用d啊 ?:053:
作者: wesky    時間: 2008-10-20 10:53:45 PM

用尿片做墊料   我會覺得好奢侈 -0-
作者: lingyan    時間: 2008-10-20 10:56:30 PM

我唔建議買有味既,覺得會影響兔兔嗅覺。

不過如果以Q兔既籠黎計,45cm x 60cm 既尿片係剛剛好可以舖哂成個籠,
而30cm x 45cm 就只有半個籠囉。

如果 FOR 廁所用,半尺就已經好夠,仲平好多 TIM,
$160蚊都200塊。一日用二塊都夠你用足三個月,抵玩。

但如果想舖成個籠底,我會建議你先去十蚊店買D一PACK幾條既試下兔兔咬唔咬先,
因為有D兔兔會咬, IF 兔兔會咬,但你買左成包咪浪費哂囉。

我自己買尿片係先睇佢入面吸水係乜野物質 同埋 係咪抗菌囉,
有味既就唔會買。

作者: tiffany2003hk    時間: 2008-10-20 10:59:21 PM

我用綠茶味嫁∼∼
我要聽日先影到封面俾你SEE∼

我隻天竺鼠好多尿嫁,又好臭
綠茶味好快吸水,好快乾,我以前用木粒同報紙都唔吸味..
用左尿片,我媽咪唔投訴,仲話好好∼

我兔兔厠所不嬲都用開,好方便一日換一塊∼
我買開
FOR兔用-無味-$148(30X45CM)200塊,
         兔兔用長方形厠所1塊尿片剪開一半岩岩好,
         計落有400塊,抵過用木粒嫁
FOR天竺鼠-綠茶味- 大約$110(3040CM)100塊,
            我曾經做左實驗倒一杯COFFEE,即刻索哂,吸哂味

我希望可以幫到你啦∼:053:

作者: BB囡    時間: 2008-10-20 10:59:47 PM

咁有冇啲好介紹呀?:041:
我嘅BB囡都勁爆多尿:078: :052:
作者: BB囡    時間: 2008-10-20 11:02:30 PM

原帖由 tiffany2003hk 於 2008-10-20 10:59 PM 發表
我用綠茶味嫁∼∼
我要聽日先影到封面俾你SEE∼

我隻天竺鼠好多尿嫁,又好臭
綠茶味好快吸水,好快乾,我以前用木粒同報紙都唔吸味..
用左尿片,我媽咪唔投訴,仲話好好∼

我兔兔厠所不嬲都用開 ...

$148??.......喺邊度買呀?
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-20 11:02:39 PM

我用30cmx45cm~
之前特價$88蚊.,,100片...我分開一半用...即係有200片!haha
原價都係$110蚊內~~
每次都剪開一半...跟住放o係廁所底部..
上面再加墊料~~
執廁所o個陣幾方便XD
作者: kkyan01    時間: 2008-10-20 11:03:44 PM

原帖由 Evan 於 2008-10-20 10:53 PM 發表
用尿片做墊料   我會覺得好奢侈 -0-

會用黎放廁所居兔,
冬天有屋仔用, 就打算用尿片舖放, 唔怕佢地尿尿
作者: kkyan01    時間: 2008-10-20 11:06:51 PM

如果方便可以影張相or俾個牌子我嗎 ?
因為市面有好多林林種種的尿片,
我怕俾d sales 呃 or 買錯 >.<
作者: hh0    時間: 2008-10-20 11:19:54 PM

一個廁所一隻兔用就得掛.....

話說上星期試過用尿墊放廁所代替木粒
我用60x45cm一開二, 底對底對摺舖廁所,
甘樣即係等如有雙層尿墊, 因為個廁係3隻兔一齊用架
第二日塊墊濕晒, 拎起滴水架:029:
跟住再試埋放些少木粒係尿墊上面
第二日好D, 無水浸滴水 la, 但始終覺得要同木粒一齊用唔化算
最後用返木粒......

結論係: 得一隻兔用就好抵, 又夠索, 又方便清潔, 但共用就唔夠索要換密D
作者: wesky    時間: 2008-10-20 11:22:01 PM

原帖由 hh0 於 2008-10-20 11:19 PM 發表
一個廁所一隻兔用就得掛.....

話說上星期試過用尿墊放廁所代替木粒
我用60x45cm一開二, 底對底對摺舖廁所,
甘樣即係等如有雙層尿墊, 因為個廁係3隻兔一齊用架
第二日塊墊濕晒, 拎起滴水架:029:
跟住再試埋放 ...

一語中的 :060:
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-20 11:24:56 PM

原帖由 kkyan01 於 2008-10-20 11:06 PM 發表
如果方便可以影張相or俾個牌子我嗎 ?
因為市面有好多林林種種的尿片,
我怕俾d sales 呃 or 買錯 >.

Quickie 衛生防菌尿片 (購自Q-pxts,,約$100蚊一包,,60x45cm@50塊...30x45cm@100塊)
[attach]3787[/attach]

[attach]3789[/attach]

我自己就分開一半, 跟住放o係廁所既底..
[attach]3788[/attach]

附件: DSC01991.JPG (2008-10-20 11:24:56 PM, 16.25 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNDV8NzExZDIyZGZ8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D

附件: DSC01992.JPG (2008-10-20 11:24:56 PM, 12.19 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNDZ8N2E1YmI1NzJ8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D

附件: P1050877.jpg (2008-10-20 11:24:56 PM, 7.49 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNDd8NzNhMzc3ZGF8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D
作者: hh0    時間: 2008-10-20 11:28:57 PM

小瑩post果隻我都用緊, 厚身算幾好用, q-pxt有, 特價買仲抵
下次試下綠茶先
作者: vice0926    時間: 2008-10-21 12:42:54 AM

兩隻都係同一個牌子..
係pxt line度買..各五十杖入..
粉紅色同綠色ge分別係size大細同埋加左綠茶..
種感覺好似乾爽d..吸得好d~
粉紅色大約$70..綠色大約$60..

附件: DSC04627.JPG (2008-10-21 12:42:54 AM, 164.41 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNDh8YzVjMzlmNmZ8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D

附件: DSC04628.JPG (2008-10-21 12:42:54 AM, 218.4 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNDl8NjY2ZWMzYzR8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D

附件: DSC04629.JPG (2008-10-21 12:42:54 AM, 259.39 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNTB8ZGVkNzgxMmZ8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D

附件: DSC04630.JPG (2008-10-21 12:42:54 AM, 225.31 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzNTF8MjAzYTZkZDF8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D
作者: seefun    時間: 2008-10-21 12:54:45 AM

大家用的尿墊剪開會唔會有d膠粉跌出黎?
我試過買過一款尿墊剪開有膠粉跌出黎,果d膠粉仲會遇水呈啫哩狀.
之後都冇再買囉.
作者: vice0926    時間: 2008-10-21 01:11:34 AM

果d係咪吸水物料黎ga??
我未試過剪開尿墊~
作者: 光之天使))    時間: 2008-10-21 08:46:19 AM

我既用法同小瑩一樣~
係尿墊上面再放紙沙~不過我將尿墊一開三~剪成三角型~
其實就算放左呢兩樣野...total一樣將成個廁所入面既野尿濕晒...
可想而知如果淨係放尿墊....分分鐘唔夠索架~

但係遲d應該要換廁所喇....total個pat太大...成日痾出界

作者: vice0926    時間: 2008-10-21 10:56:23 AM

我尿墊用黎鋪籠底..以防有兔痾出界((hachi))..= ="
其實好久都唔洗換一次ge...
廁所都係淨用紙砂~
作者: lingyan    時間: 2008-10-21 11:53:45 AM

原帖由 seefun 於 2008-10-21 12:54 AM 發表
大家用的尿墊剪開會唔會有d膠粉跌出黎?
我試過買過一款尿墊剪開有膠粉跌出黎,果d膠粉仲會遇水呈啫哩狀.
之後都冇再買囉.

剪開我就真係未試過,
但係就試過一次用尿墊墊住個寵物袋底帶兔兔睇醫生,
好記得係絕育完之後個次覆診,
兔兔去到診所就發癲,博命咬野、抓野,
搞到個尿墊爛左,個冰墊又有倒汗水出,
之後我摸過尿墊,尿墊入面個d吸水物質變成 jelly,
我幾驚佢食落肚 ....

不過我見到波子媽用膠袋包廁所做底,
我幾有興趣咁做,但係膠袋都好似包唔到個廁所,
個d膠袋係咪特別去買 ga ?

定係平時買野用剩既袋咋 ?

作者: jennytyy    時間: 2008-10-21 12:21:42 PM

sasa有用尿片架,個衰女未完全識去廁所ma, 我係r記買cocoyo (45cm x 60cm) $85 50pcs,都幾好用
作者: hh0    時間: 2008-10-21 12:21:54 PM

應該係垃圾膠袋, 成卷果d,包到成個廁所
我d 會又咬又抓整爛晒,所以無用
作者: kkyan01    時間: 2008-10-21 01:43:17 PM

原帖由 hh0 於 2008-10-21 12:21 PM 發表
應該係垃圾膠袋, 成卷果d,包到成個廁所
我d 會又咬又抓整爛晒,所以無用

雪糕也是這樣, 唔會放過d膠袋
作者: tiffany2003hk    時間: 2008-10-21 11:28:40 PM

我用綠茶咪既~

好鬼吸味嫁,吸水又快~
如果你地想試,我可以寄塊俾你地試
你地可以pm我~

附件: DSC00278.JPG (2008-10-21 11:28:40 PM, 377.17 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzODR8OTUwOGY5ZDl8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D

附件: DSC00279.JPG (2008-10-21 11:28:40 PM, 323.13 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIzODV8MjNmNDU0ZDN8MTcxNTg4ODg2OHwwfDA%3D
作者: seefun    時間: 2008-10-22 12:04:40 AM

原帖由 vice0926 於 2008-10-21 01:11 AM 發表
果d係咪吸水物料黎ga??
我未試過剪開尿墊~

我諗果d粉都應該係吸水料,但制造時係咪應該封實在紙內?
所以唔知係制造時的錯誤還是不同的制造方法.
作者: seefun    時間: 2008-10-22 12:14:00 AM

原帖由 lingyan 於 2008-10-21 11:53 AM 發表

剪開我就真係未試過,
但係就試過一次用尿墊墊住個寵物袋底帶兔兔睇醫生,
好記得係絕育完之後個次覆診,
兔兔去到診所就發癲,博命咬野、抓野,
搞到個尿墊爛左,個冰墊又有倒汗水出,
之後我摸過尿墊,尿 ...

係呀,我就係驚俾兔兔食落肚,果d粉好細好輕好似塵咁,
由於果時諗住剪開放廁所,好在剪開已見所以冇用到,
但就成包浪費左.尿墊就真係幾好用,所以想睇下有冇邊隻是冇膠粉安全的.

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2