PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 整草餅教學 [打印本頁]

作者: hh0    時間: 2009-1-23 12:51:18 AM     標題: 整草餅教學

提供一個最簡易既草餅製作, 大家可以一試, 有更好既方法歡迎交流改善下

(A) 基本淨草餅:
草碎(箱底唔食要掉果D) 3平碗
麵粉或小麥粉  3湯匙
即食燕麥片    3湯匙
清水適量   約1/4碗, 如有需要

(B) 另可依兔兔喜愛加入不同味道, 每次一種:
萍果  1/4個磨茸
甘筍紅蘿蔔   半條磨茸

製作:
1. 將麵粉加入草碎中混合
2. 燕麥片加熱水開成一碗燕麥糊
3. 將燕麥糊倒入草碎中, 用手搓, 逐少加入適量清水, 至搓成團
4. 已完成(A), 可加入不同既味道(B)
5. 分成小塊壓扁平放焗盆上, 加蓋錫紙但不密封, 焗45分鐘
6. 出爐攤開吹涼, 留意餅中心仍有濕氣, 不能放入密封盒, open box 就得

這個份量可製作一個焗盆份量, 大約14-16塊
焗爐是小型多士焗爐, 無溫度調校, 超過15 min 好易濃, 所以加foil
如用大型焗爐, 可試細火一小時烘乾, 相信效果更好

因時間關係, 只post文字, 無時間影埋相,
有耐性睇到呢度既話, 一定整得成功, d 相留番等你地post啦~

作者: momopig    時間: 2009-1-23 01:10:43 AM

你真係好好心機呀!

我都諗住過年放假0係屋企試0下整俾毛毛食~

如果成功就post相俾大家睇啦#^35^#
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-1-23 09:30:23 AM

好似好易甘wo~~
新年假甘得閒可以試下!! #^5_002^#
作者: cordero    時間: 2009-1-23 09:33:28 AM

等考完試我快d去買返個焗爐仔先....咁就可以解決晒淨返半箱既oxbow草碎
作者: siuling1200    時間: 2009-1-23 10:34:56 AM

整左可以keep 幾耐啊?
作者: cordero    時間: 2009-1-23 11:19:42 AM

應該同r記果d差唔多~兩星期左右
小心受潮會發霉
作者: hh0    時間: 2009-1-23 11:28:45 AM

只要夠乾身, 2星期以上都可以, 好似上次送俾D兔友果批都係1月頭整既,
不過如天氣潮濕就唔com擺, 最好2星期內食晒
建議每次只整小量
作者: hh0    時間: 2009-1-23 11:32:42 AM

我未試過r記果D, 但巨地個心形靚好多, 好似薄D脆D
作者: 波丸媽    時間: 2009-1-23 11:38:32 AM

可能r記佢地有用模去整d形狀啦
上次既草餅,小丸波波搶到差d打交
最衰小丸,佢自己食得快,食完又要搶波波果塊
作者: hh0    時間: 2009-1-23 11:49:32 AM

小丸波波話: 以後兔媽就可以整俾我地食啦, 仲要天天新款, 幾時有得食呀媽咪#^39^#
作者: cordero    時間: 2009-1-23 11:50:51 AM

我想試下用香草整...不過買左焗爐先#^71^#
作者: 波丸媽    時間: 2009-1-23 12:15:40 PM

原帖由 hh0 於 2009-1-23 11:49 AM 發表
小丸波波話: 以後兔媽就可以整俾我地食啦, 仲要天天新款, 幾時有得食呀媽咪#^39^#

mami: 「呀女,你叫你老豆整仲好啦~~haha~~上次你地丫媽我煮餐飯已經搞到你地老豆唔舒服左3日啦..........我唔想再錯人害兔啊T^T"」
作者: Vinkivan    時間: 2009-1-23 12:52:27 PM

好想試下整呀~~~ 但佢哋仲咁細都唔食得~~~ 係咪起碼要六個月大先可以食呢啲嘢??
作者: elvisli    時間: 2009-1-23 12:57:39 PM

多謝你呀...最受益既一定係所有兔地
作者: hamster1013    時間: 2009-1-23 01:22:38 PM

多謝晒你呀, hh0~
雖然上次失敗咗, 但我會再繼續試整.
因為見到布甸食得咁開心, 乜都抵返啦!!!
作者: hh0    時間: 2009-1-23 03:20:30 PM

原帖由 波子 於 2009-1-23 12:52 PM 發表
好想試下整呀~~~ 但佢哋仲咁細都唔食得~~~ 係咪起碼要六個月大先可以食呢啲嘢??

其實D主材都係草, 麵粉只佔一丁點份量, 自己做又無添加防腐劑同無糖,
4-6個月食相信得既, 反而最大問題係怕食得太多唔中意食草
所以切記只可當零食俾少少
作者: hh0    時間: 2009-1-23 03:23:58 PM

原帖由 hamster1013 於 2009-1-23 01:22 PM 發表
多謝晒你呀, hh0~
雖然上次失敗咗, 但我會再繼續試整.
因為見到布甸食得咁開心, 乜都抵返啦!!!

會唔會係水份太多, 下次一定會成功既, 布甸都等緊架
作者: kkyan01    時間: 2009-1-23 04:23:32 PM

都幾簡單, 搞到我都心郁郁想試下 ~
作者: jennytyy    時間: 2009-1-23 04:49:54 PM

多謝你的食譜呀, 等我都試下先
上次個d,jobe sasa都好鍾意食,仲好快食晒呀﹗
作者: Vinkivan    時間: 2009-1-23 07:08:56 PM

原帖由 hh0 於 2009-1-23 15:20 發表

其實D主材都係草, 麵粉只佔一丁點份量, 自己做又無添加防腐劑同無糖,
4-6個月食相信得既, 反而最大問題係怕食得太多唔中意食草
所以切記只可當零食俾少少

thank you~~
明白晒喇~~ 咁等我有時間都試下整啲俾波子食先~~ 佢一向都唔揀食, 所以整俾佢食都唔怕佢唔食草~~^^
作者: wesky    時間: 2009-1-23 10:06:32 PM

得閒整下先 :060:
作者: hh0    時間: 2009-1-26 12:46:53 AM

今日試用個模黎整左心形, 都ok 呀, 分俾兔兔當係愛心團年餐......#^27^#

作者: momopig    時間: 2009-1-26 12:56:24 AM

你係唔係用0係吉之佬10蚊店買0既心型餅模整0架?
作者: hh0    時間: 2009-1-26 12:58:41 AM

係呀, $10個模, 一個模有4個心心
作者: hh0    時間: 2009-1-29 05:00:44 PM

改良左個焗餅方法, 可以令到D餅更乾身又唔焦
有興趣整既要留意番第一個post既過程(已修改)

今次既試驗品:
[attach]5431[/attach]

附件: A040.jpg (2009-1-29 05:00:44 PM, 16.26 KB) / 下載次數 28
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTM5ODl8ZmIzNjcyOWF8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: Panda))    時間: 2009-1-29 09:59:15 PM

嘩~~好靚呀~~
情人節整比lucky食先得~#^74^#
作者: 芝士媽    時間: 2009-1-30 10:48:52 PM

心形好靚呀, 攪到我都想整 #^27^#
作者: otistou    時間: 2009-4-14 12:09:09 PM

個碗係幾大果d=0=
作者: guggg    時間: 2009-4-14 12:15:30 PM

想問下係咪只有焗呢個方法? 因為我屋企無焗爐...但又想整~
作者: Peiian))    時間: 2009-4-14 01:32:46 PM

原帖由 hh0 於 2009-1-23 12:51 AM 發表
提供一個最簡易既草餅製作, 大家可以一試, 有更好既方法歡迎交流改善下

(A) 基本淨草餅:
草碎(箱底唔食要掉果D) 3平碗
麵粉或小麥粉  3湯匙
即食燕麥片    3湯匙
清水適量   約1/4碗, 如有需要

(B) 另可依 ...

我想問下有溫度調較哥d 咁應該要較度幾多度???
作者: hh0    時間: 2009-4-14 02:23:52 PM

原帖由 otistou 於 2009-4-14 12:09 PM 發表
個碗係幾大果d=0=

普通飯碗
作者: hh0    時間: 2009-4-14 02:28:24 PM

原帖由 guggg 於 2009-4-14 12:15 PM 發表
想問下係咪只有焗呢個方法? 因為我屋企無焗爐...但又想整~

未试过其他方法,睇下有无兔友用过微波炉得唔得
作者: hh0    時間: 2009-4-14 02:31:31 PM

原帖由 Peiian 於 2009-4-14 01:32 PM 發表

我想問下有溫度調較哥d 咁應該要較度幾多度???

wesky可以答到你,我唔係用呢款炉
作者: shinshia    時間: 2009-4-15 03:04:42 AM

我今天晚上弄了出來, 但似草磚的TEXTURE多過似草餅 :043:, (絕對不似那心型的餅餅)但口感是很乾脆的, 而且很香, 所以我家兔兔也很喜歡吃; 但我弄完, 在過程中, 我有一些問題想請教 hh0 及 wecky 的:
(1) 妳們用的草碎, 是碎到/ 用BLENDER打碎到如 粉狀那種幼細度去弄的嗎?
      (因為我找一把草碎, 當中總夾雜了些0.5 -3cm長度不等的草碎)
(2) 妳弄心型, 那模具應該不是弄曲奇餅的手壓模, 而是用了弄朱古力的模盤吧?
(3) 焗的時候, 我加了foil paper 焗了頭30分鐘, 個餅都是帶濕的;
       之後, 除去foil paper再每邊焗10分鐘, 個餅才完全乾脆了。
       妳們是全程都加蓋上foilpaper的嗎? 完成品的口感也是乾脆的?
(4) 我只試弄了一碗草碎的份量, 所以開始時把 小麥粉, 燕麥片 及
       水的份量都減少至妳提供的recipe 1/3的份量, 但發現仍是不成型, 搓不成團;
       結果,
       我是用: 1個普通飯碗的草碎 (有差不多 40g重) + 3 tablespoon的 小麥粉
                     + 2tablespoon的燕麥片 + 1/4碗水
       總共可做了38個 - 比五毫大, 比一蚊細一點, 約0.5cm厚 的 小小圓型草餅。
       recipe說用3碗草粉的份量才弄 14-16片, 是很大的一片?
我當中妳們有沒有發現什麼地方有弄錯或跟妳們的有不同, 所以才弄出了一種不同的東西嗎? 我很疑惑呢 !!

不好意思, 一下子問了很多問題. . .   但我真的很想跟大家分享及聽聽大家意見呢!
作者: hh0    時間: 2009-4-15 06:57:33 AM

你很用心去做草餅啊, 試下解答你的疑問

(1) 草碎是箱草用剩下碎到如粉狀,  通常係掉果D, 只要同西隔出來就可以用, 不必用blender打碎般浪費時間, 草越碎個餅越完滑, 夾雜了些短草也無問題

(2) 我整果d心型是用朱古力模, 你用曲奇餅模或者手壓都得

(3) 全程都加蓋上foilpaper是避免過熱而焦, 因為我個只是小型多士爐沒有溫度調教的, 如使用其地焗爐有得教低溫當然唔使加foil, 這方面要自己測試, 我估計你D草餅是很乾脆因為麵粉份量較多似餅乾, 但做兔兔們吃最好以草為主面粉及oat只增加黏度容易成餅形

(4) 先浸發燕麥片再mix草及面粉, 水未必需要加, 太鬆散先加少許水才能搓成團,  recipe說用3碗草粉的份量才弄 14-16片, 是大約2吋直徑一片, 做細塊D就多D, 不過你因為用多左面粉等所以做得多, 但太多面粉不適宜兔兔呢
作者: shinshia    時間: 2009-4-15 09:16:27 AM

多謝妳咁快回覆, 我都知因為我加的小麥粉較多,  所以我弄的size跟apd的小食那麼小小的一片, 也只給兔兔每次吃一小片已矣。
因為平時d乾草約5-6cm以下太短的 (一手找起會掉下來的), 我都當是草碎, 見妳寫草碎我誤會了,  所以做了小草磚出來呢, 哈哈, 等我今晚再試下篩d草粉再試下整先。:033:

多謝妳咁快回覆我呀 !!!! :054:
作者: Peiian))    時間: 2009-4-15 01:00:49 PM

原帖由 hh0 於 2009-4-14 02:31 PM 發表

wesky可以答到你,我唔係用呢款?

咁我想問下你係用邊種?
作者: Peiian))    時間: 2009-4-15 01:02:40 PM

請問咩係 foilpaper????
作者: otistou    時間: 2009-4-15 01:05:56 PM

原帖由 Peiian 於 2009-4-15 01:02 PM 發表
請問咩係 foilpaper????

foilpaper 係鍚紙呀
作者: otistou    時間: 2009-4-15 01:07:22 PM

我琴日都試整左...都算ok..不過有d 焦...其實整左出黎係咩味...我果d好大陣草味
作者: ~濱濱~    時間: 2009-4-16 12:14:50 AM

用香蕉+入去整得唔得ga?
作者: wesky    時間: 2009-4-16 12:19:31 AM

好難乾~~
作者: hh0    時間: 2009-4-16 12:22:29 AM

可以加少少兔兔愛吃的水果茸, 香蕉好味呀
不過唔太襟擺, 每次做少少快D食完
淨草餅就可以放耐D
作者: hamster1013    時間: 2009-4-19 10:42:06 PM

今日再整草餅, 跟足方法整,
但係都係整唔到好似你哋咁靚,
唔知係咪d草唔夠碎呢?
另外, 我想問個盤到駛唔駛掃少少油架?
唔落痴晒底~

附件: DSC01625c.JPG (2009-4-19 10:42:18 PM, 61.22 KB) / 下載次數 32
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ3ODN8ZTgxMTNiYTV8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: wesky    時間: 2009-4-19 10:48:00 PM

你都焗得幾靚啊,  都夠碎, 唔駛掃油
我係將草餅放係網上面焗,  焗得均勻啲
焗完仲要 mi 開一塊黎睇下, 到底裏面乾左未
作者: hh0    時間: 2009-4-19 11:41:44 PM

hamster1013:

唔使搽油, 唔會黏底架
你個爐係唔係800w, 可調教上下發熱燈果款,
我換左呢款呀, 重新試驗過時間 :
一盆12塊, 唔使蓋錫紙, 先用上下熱15min, 轉下熱15min
一共30min, 攤涼就得了, 同之前焗果D差唔多
如果係另外D爐甘就要自己試下la

[attach]6226[/attach]

附件: A063.jpg (2009-4-19 11:41:44 PM, 26.4 KB) / 下載次數 30
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ3ODR8NjE3MzY1MTl8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: hamster1013    時間: 2009-4-19 11:43:16 PM

原帖由 wesky 於 19/4/2009 22:48 發表
你都焗得幾靚啊,  都夠碎, 唔駛掃油
我係將草餅放係網上面焗,  焗得均勻啲
焗完仲要 mi 開一塊黎睇下, 到底裏面乾左未

我個焗爐無網,
只係得個銀色盤咋!!
搞到個盤焦晒~#^56^#
作者: hh0    時間: 2009-4-19 11:46:50 PM

係唔係水份太多黏手? 個餅未焗之前唔會好濕同理唔痴手架應該
作者: hamster1013    時間: 2009-4-19 11:48:30 PM

原帖由 hh0 於 19/4/2009 23:46 發表
係唔係水份太多黏手? 個餅未焗之前唔會好濕同理唔痴手架應該

係呀, 痴到成手到係架!!
咁應該點呀?
作者: hamster1013    時間: 2009-4-19 11:54:07 PM

原帖由 hh0 於 19/4/2009 23:41 發表

唔使搽油, 唔會黏底架
一盆12塊, 唔使蓋錫紙, 先用上下熱15min, 轉下熱15min
一共30min, 攤涼就得了, 同之前焗果D差 ...

嘩~ 你整得好靚呀!!
我都試過用模整,
但係印d草就走開晒印唔到~
我個有低火430w同高火860w
試過高火好快焦,
燈只有一盞喺底部, 但係高火先有燈.
今次都係用低火,
一轉都焗咗成1個鐘呀!!!

作者: tofu    時間: 2009-4-23 12:35:50 AM

我地成功左! 好靚, 豆腐好鐘意食. 好開心, 多謝提供做法.

製作中...
[attach]6266[/attach]

完成!
[attach]6267[/attach]
[attach]6268[/attach]

附件: IMG_3050.JPG (2009-4-23 12:35:50 AM, 129.61 KB) / 下載次數 28
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4MjR8MjBhN2ZlYTN8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: IMG_3073.JPG (2009-4-23 12:35:50 AM, 126.44 KB) / 下載次數 22
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4MjV8NTgxZjQ4ZWN8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: IMG_3074.JPG (2009-4-23 12:35:50 AM, 134.33 KB) / 下載次數 26
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4MjZ8ZjM0ZmEwMjZ8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: wesky    時間: 2009-4-23 12:38:52 AM

你幾多度焗?焗左幾耐啊?
整得好靚
唔知中間乾左未??
作者: hh0    時間: 2009-4-23 12:54:56 AM

tofu 整得好靚呀, 好似朱古力好吸引
係唔係大細塊一齊焗架
呢個厚度要焗幾耐呢
作者: Peiian))    時間: 2009-4-23 08:31:04 AM

原帖由 hh0 於 2009-4-19 11:41 PM 發表

唔使搽油, 唔會黏底架
一共30min, 攤涼就得了, 同之前焗果D差 ...

好鬼靚~~攪到我都想食埋一份~
作者: Peiian))    時間: 2009-4-23 08:32:22 AM

[quote]原帖由 tofu 於 2009-4-23 12:35 AM 發表
我地成功左! 好靚, 豆腐好鐘意食. 好開心, 多謝提供做法.

製作中...

呢個都好靚~~
好似送禮咁
我又要整先得!!
作者: tofu    時間: 2009-4-23 02:59:26 PM

我隻焗爐係fortress 有得賣, 上下都可以發熱果隻, 幾百蚊果D.
[attach]6273[/attach]

預熱至攝氏160-180度
[attach]6274[/attach]

草餅放在焗爐紙上, 放在鐵網上, 唔用鐵盤, 放在入去正中間, 上下齊熱, 全程打開少少焗爐門透氣.

30min都已經好實, 我再焗多20分鐘,乾左九成九.

附件: IMG_3082.JPG (2009-4-23 02:59:26 PM, 179.3 KB) / 下載次數 24
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4MzF8OWQwOWNlMzR8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: IMG_3084.JPG (2009-4-23 02:59:26 PM, 106.31 KB) / 下載次數 29
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4MzJ8ZTFlMWIyN2R8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: Bolin    時間: 2009-4-24 08:47:59 AM     標題: 美味香草餅

多謝哂hh0提供嘅Idea

今朝早一起身整咗香草餅俾我哋嘅兔女郎Oreo食,用料有麵粉,草碎,紅蘿蔔蓉,Flat Parsley,Curly Leaf Parsley同Basil。我見佢平日好鐘意食香草所以加咗大量落去,而且啲香草都係自家種嘅包保夠哂Organic。焗咗出嚟都幾香,好似啲麵包出爐嘅味, 我家兔兔都幾鐘意食,製成品照片如下:

附件: Herbs Cookies.JPG (2009-4-24 08:47:59 AM, 157.49 KB) / 下載次數 30
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4NTV8ZmM4Mjg0ZWZ8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: Herbs Cookies 2.JPG (2009-4-24 08:47:59 AM, 61.52 KB) / 下載次數 28
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4NTZ8NWJkNDI5NDl8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: Herbs Cookies 3.JPG (2009-4-24 08:47:59 AM, 55.02 KB) / 下載次數 31
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4NTd8ODQ5NmZiOGJ8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: Herbs Cookies 4.JPG (2009-4-24 08:47:59 AM, 76.31 KB) / 下載次數 25
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4NTh8MzQ3ZmEzMmN8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: Herbs Cookies 5.JPG (2009-4-24 08:47:59 AM, 38.96 KB) / 下載次數 23
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQ4NTl8NTg2ZGQ0OGJ8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: hh0    時間: 2009-4-24 09:03:26 AM

好精緻, 唔捨得食~
我都想自家種香草整, 但要等下先~
作者: Bolin    時間: 2009-4-24 09:25:34 AM     標題: 回復 58# 的帖子

香草餅真係幾香,搞到連我都想食。我偷偷哋舔咗啖,無味嘅,對人嚟講其實幾難食!

自家種香草真係幾好,隨時抓一把落去煮野食非常方便。
作者: tofu    時間: 2009-4-25 10:15:18 AM

狼吞虎咽樣好搞笑.
作者: cordero    時間: 2009-4-25 11:30:35 AM

我想整到好似tofu果d咁....有d長d既枝...我整果陣如果唔抽起d1寸或以上既枝個餅會散開T^T點先可以整到你咁靚
作者: tofu    時間: 2009-4-29 01:27:21 PM

我都係依照hh0 的食譜做, 不過, 所有份量都係三份之二, 因為焗爐細.

盡量揾d 最碎最底果d草碎, 會易d 被痴實.
作者: ka@+    時間: 2009-7-8 10:34:29 PM

我見到好想整..但係屋企冇焗爐焗爐#^56^#
作者: MON    時間: 2009-7-19 07:50:25 PM

多謝你個食譜呀!!
我會試下整比兔兔食:033:
作者: KANGAI=]    時間: 2009-11-29 04:06:52 PM

好似好容易整咁bor..
得閒的時候試下整!
多謝的[分享=)
作者: Aka    時間: 2010-1-3 01:33:00 AM

請問一下咩係"香草"??如果加入去可以加幾多到??
作者: hh0    時間: 2010-1-3 11:59:24 AM

香草一般係用兔兔食得果D
例如薄荷, rosemary, lemon grass, basil.....
我自己就只係加少少落去, 主要成分都係T草
作者: lung_1209    時間: 2010-1-3 04:30:32 PM

好易整呀, 我都整左拿, 不過唔係咁靘, 不過佢地都好鐘意食 #^79^#
作者: 燒雞。﹏。))    時間: 2010-1-3 09:53:42 PM

唔知點解.試過整幾次d草餅都唔實..好容易散開.:043:
已經篩左3次.得返d草粉碎
試過用焗爐慢火大約100度焗左1小時,又試過用埋大火焗
亦試過用錫紙同唔用,草餅入面都係有d濕.但係唔落水又痴唔到d草>"<

其實仲有d咩地方要注意架????:044:
作者: hh0    時間: 2010-1-3 11:08:15 PM     標題: 回復 69# 的帖子

易散同D草碎唔碎無咩大關係
多數係搓成草粉團過程中太多水
其實係用手搓到好似做麵包D粉團甘就好易壓個餅形

或者你可以詳細D講下個過程看看問題在那
作者: anna118    時間: 2010-1-18 03:15:13 PM

黑 孖 媽 very kind and good
作者: 瞳;)))    時間: 2010-2-7 10:31:10 PM

冇x爐係未一定整唔到
作者: PhoenixY))    時間: 2010-3-6 06:35:07 PM

今次是我第三次造草磚. 多謝樓主分享的製作方法, 皮蛋每次都好鐘意食, 又唔會浪費左D草碎. 早排係十蚊店買左個兔形造餅模, 我用左黎做草磚. 好好玩﹗

附件: [兔形草磚] DSCF8556_480.jpg (2010-3-6 06:35:07 PM, 187.78 KB) / 下載次數 23
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTkyNzV8ZTgzYTU2ODN8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: 燒雞。﹏。))    時間: 2010-3-28 02:29:03 PM

整左咁多次.今次算係最成功嘅一次喇:021:
不過用100度焗左4個鐘,入面先至乾到9成

附件: 完成品.jpg (2010-3-28 02:29:03 PM, 24.9 KB) / 下載次數 22
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk1Mjd8OGYxMjVjYmZ8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D

附件: [totwo望住草餅方向10分鐘XD] 等食中.jpg (2010-3-28 02:29:03 PM, 94.23 KB) / 下載次數 21
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk1Mjh8MmQxMDMwMGZ8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: KANA:-$    時間: 2010-5-7 11:47:16 AM

等我試下先整俾冬甩仔先。
作者: hkrchei2    時間: 2010-5-26 10:08:34 AM

想問下呢~ 即食燕麥係唔係呢d?? (請見圖片)
我怕我買錯~~#^77^# #^77^#

如果只係用呢d, 唔同麵粉得唔得~???

附件: 1081150795.jpg (2010-5-26 10:08:34 AM, 88.66 KB) / 下載次數 28
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjAxODd8NTk3MjA4YjR8MTcxNjQzMzIxOXwwfDA%3D
作者: 燒雞。﹏。))    時間: 2010-5-26 11:38:15 AM     標題: 回復 76# 的帖子

我係用呢款麥片整架~~
同埋我無用麵粉^^用麥片已經可以黏實d草草:053:
作者: hkrchei2    時間: 2010-6-2 02:57:26 PM

又想問下, 兔兔可以食幾多草餅呢~???

我怕比得太多佢草餅, 花花唔食草~!!
作者: KATY012    時間: 2010-6-18 04:48:01 PM

你真係好好心機呀!
:055:
作者: susie~    時間: 2010-7-4 06:35:33 PM

我個爐1300w,甘要幾多度焗??plz
作者: hh0    時間: 2010-7-4 10:59:29 PM

原帖由 hkrchei2 於 2010-6-2 02:57 PM 發表
又想問下, 兔兔可以食幾多草餅呢~???
我怕比得太多佢草餅, 花花唔食草~!!

我一至兩日俾一塊, 食草量一樣無變少
作者: hh0    時間: 2010-7-4 11:08:10 PM

原帖由 susie~ 於 2010-7-4 06:35 PM 發表
我個爐1300w,甘要幾多度焗??plz

好難一概而論
餅的大小, 厚薄, 數量, 都有影響, 要自己試,
建議先焗30分鐘看一看
再每次加10-15 分鐘
直至個餅乾身同稍硬
通常要40-60分鐘不等
作者: susie~    時間: 2010-7-7 08:48:48 PM

我焗左了...都幾好
http://www.facebook.com/home.php ... 35&id=657021379
作者: rita0620))    時間: 2010-7-12 10:38:31 PM

等我都i試試整先^^
作者: angietsang    時間: 2010-7-28 12:47:35 AM

我想問係咪一定要落面粉架??
我冇落面粉剩係即食燕麥,但焗完出黎唔硬入面重係"林"架..
作者: wmkcnw    時間: 2010-11-23 08:22:18 PM

我用多士焗爐整, 好易燶同好難乾, 焗45 MINS ,裡面都濕但外面差不多燶左.

但用微波爐整好容易, 只要在碟上放3層廚用紙巾(幫助水份揮發), 把草餅( 0.5 - 1CM 厚) 放在紙上, 叮5分鐘, 反轉草餅再叮5分鐘. 若不乾, 逐分鐘加叮, 每次都要反轉草餅, 使它平均受熱 (因應各微波爐的不同, 時間有分別, 所以要試, 掌握到時間, 下次整就不用睇火). 大約十多廿分鐘會叮到好似餅干咁脆, 又快又唔會燶.
作者: sarah001212))    時間: 2010-12-30 01:26:51 PM

試下整先~ :001:
作者: yan0718    時間: 2011-2-16 03:35:32 PM

我想問呢~點解我+左燕麥同面粉刀猜唔到成團GE:050:
佢好似唔"痴"咁:046:
作者: acwlam))    時間: 2011-3-28 06:50:23 PM

有時間真係要試一試!!
作者: orlando))    時間: 2011-5-24 10:10:21 AM

等我放隻又試下整先~~~多謝兔友既分享~~
作者: chinglb))    時間: 2011-5-24 10:41:47 AM

其實食淨既草碎真係好多
如果買返包草返黎即刻摷底d碎上黎整草餅有冇可能呢?!
作者: phoebe))    時間: 2011-5-24 11:22:44 AM

我都試下多謝你教:020:
作者: littleice    時間: 2011-6-6 07:15:04 PM

即食燕麥片 系人食果d還是兔仔食果d丫??
作者: 小小夕    時間: 2011-6-6 08:36:39 PM

靜係用默片 同 微波佬 叮得唔得嫁...   無面粉無焗佬..  嗚嗚
作者: wmkcnw    時間: 2011-6-8 09:29:44 PM

先用熱水沖即食麥片 (1杯麥片+3杯水), 等麥片發透後加入5杯左右草碎攪均 (如不黏可多加麥片水, 不用做得太黏, 因為乾左會黏性增加). 在碟上放兩張白紙, 放上草餅 (0.5-1CM 厚, 不要厚過 1 CM), 放入微波爐叮5分鐘, 反轉再叮3-5分鐘. 不乾的話反覆每加一分鐘叮, 直至乾涸. (時間要慢慢試, 因為火力和草餅厚度會有不同. 我做1CM厚的草餅, 先叮8分鐘, 然後叮5-7分鐘. 但試過叮乾後再叮1-2分鐘, 又或者偷懶, 一次過叮15分鐘, 不反覆兩面慢慢叮乾草餅, 草餅即發出燶味. 草餅太厚或加太多麥片水, 會外燶內濕.
作者: 灰菇    時間: 2011-7-20 07:56:55 PM

I used the 快熟麥片代替即食的可以嗎???
作者: 小小夕    時間: 2011-7-20 09:06:16 PM

我兔兔係用快熟   0.0
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 09:47:51 PM

剛看了你的分享, 其中草餅中的原料見有提及面粉及即食燕麥片, 但兔兔絕不合適食用, 因為

1) 面粉, 小麥粉中含有大量澱粉質同碳水化合物

2) 即食燕麥片亦屬加工類的麥片制品

以上所提及的材料均含有大量澱粉質, 碳水化合物, 糖份, 實在不利兔兔健康

以下內容來自於家兔協會網站. http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

加工過的碎麥片粗粒

這些產品可以從碎麥片,到專門製作成飼料形狀,作為飼料的替代品。有些包含了昂貴的添加物,像是植物、藥草萃取物和標榜對兔子有益的細菌(冷凍過且乾燥過),但這些兔子一點益處都沒有。其中有一種的鈣含量少於國家研究會議(NRC)的要求,另一種甚至加了起士口味!酵素的添加(蛋白酵素、澱粉酵素),正常來說是不需要的,因為如果提供正常的食物,這些食物本身便是高度消化性的,而且也沒有證據顯示,健康的兔子無法製造出正常含量的酵素。事實上,有些最重要的消化過程,是靠盲腸中的細菌完成的。這些碎麥片大部分都是低纖高脂,不僅價錢特別昂貴,而且如果遵照上頭的餵食指示的話,還會造成結紮後的家兔有過胖的情形。不同的顏色和形狀只是吸引買主用的,對兔子來說沒什麼意義。我再重申一次,新鮮蔬菜,高品質的高纖飼料和無限量的乾草供應,不但比較健康,而且對你的錢包負荷也比較少。

含有乾燥過種子、水果和蔬菜的各式混合物

這些是由種子和穀粒組成的混合物,它們被標以「富含維他命和礦物質」,是「美味的能量來源」,或是「提高營養價值」。它們是由碳水化合物和富含脂肪的種子及穀粒(像是燕麥、高粱、玉米、花生、向日葵種子、馬鈴薯、甜豆、壓碎的玉米、玉米片、爆米花和乾燥水果)所組成。商人還常常用蜂蜜或其他糖類,把這些東西黏成一根棒子,並加上解說,說這些可以供給兔子所需要的能源,並且表現出兔子的正常飲食。

事實上,蔬菜、乾草和高品質的飼料,就可以供應兔子所需的營養物質和能量來源。種子含有豐富的脂肪,對需要冬眠的動物很重要,但是你的家兔卻沒有這項需求。事實上,國家研究會議建議,家兔不要攝取超過他們脂肪含量的1.5%的熱量,而這些產品最少都包括了4-5%的脂肪,遠超過一隻兔子所需的含量。兔子在攝取低脂飲食的時候,新陳代謝才會正常地運作(相對地來說,人平均飲食所需的脂肪高達35-40%),多出來的脂肪不會被消耗掉,而會被儲存起來,變成體脂肪。兔子比人類對肥胖更敏感,如果加上過胖,過多的脂肪會累積在兔子的肝和動脈(造成動脈硬化症)。獸醫界也曾發表報告,說如果讓兔子以種子為主食,他們發生肥胖肝臟疾病(脂肪肝,常會致命)的機率,會高出很多。這些種子和穀類的澱粉含量也非常豐富,而只有一小部份的澱粉能在小腸消化,其他則得到盲腸後才得以被消化。澱粉在盲腸中,會變成盲腸細菌能量來源;不像纖維素,能減緩發酵,在盲腸中的澱粉會使發酵過程加速進行,導致細菌的過度成長、膨脹和胃腸停滯。

商人宣稱種子和穀粒能滿足「兔子磨牙的衝動」,雖然這點不假,但是用籃子、未加工過的木材和厚紙板箱,不是更安全、更便宜,而且更能滿足他們的需要嗎?

麥片/混合的蔬菜

這些是添加了乾燥蔬菜的穀類產品,有時候會做成像蔬菜一樣的形狀。餵食這些還不如餵食真正的蔬菜。有一種產品甚至標榜除了乾燥蔬菜,他們還加了三種不同的麥片!這些點心含有大量的碳水化合物,兔子吃下他們,等於讓這些沒營養的東西,奪去了他們重要的纖維質來源,和攝取到過多的糖分。這些產品也宣稱添加了維他命(在製造過程中),但是真正的新鮮蔬菜卻能給予兔子更多更好的維他命。一根十幾塊錢的胡蘿蔔和一些厚紙板,就可以讓兔子更健康,你的荷包更省錢。

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2