PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: Total 的涼涼窩 (算係小小教學la) [打印本頁]

作者: 光之天使))    時間: 2009-5-10 07:05:50 PM     標題: Total 的涼涼窩 (算係小小教學la)

之前見波波小丸有間冷氣房咁正,
夏天到了,所以我都整返間比total~

工具: 冰種1~2個   布(窗紗)  格網   索帶x4

total本來既屋企 ↓

[attach]6583[/attach]

首先將格網放好,度好位置,用索帶掛在籠頂
我去買的時候剛好看到有格網的文件盤,所以就買了~

[attach]6584[/attach]

準備冰種 (我就用一大一細,因為個籠都唔細,要多d先夠冷氣)

[attach]6585[/attach]

在格網上鋪一條細毛巾(不要太厚,我覺得我這條都有點厚,但又怕吸不到水)

[attach]6586[/attach]

放上冰種

[attach]6587[/attach]

[attach]6588[/attach]

將(冷氣機)移開一點,因為如果放係籠中央頂部...total跳上二樓時可能會撞到

[attach]6589[/attach]

蓋上籠罩(是兔婆用窗紗縫的)

[attach]6590[/attach]

total馬上訓底....(都未涼)

[attach]6591[/attach]

成品:

[attach]6592[/attach]

=====================================================================
其實入面都唔係話冷氣,
不過係涼涼地,唔會熱~
我諗住買多一個大冰種,放兩個大冰種應該會好d~
...毛巾真係一個問題,太厚又阻住d冷氣,太簿又吸唔到水
另外,其實最涼個位係"冷氣機"正下方...但係又怕total撞頭...

附件: 019.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 148.46 KB) / 下載次數 44
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDF8M2VmMzhjMGF8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 024.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 182.99 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDJ8M2ZlNjAyZTZ8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 025.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 131.4 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDN8YjYzNTg2MWJ8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 026.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 144.04 KB) / 下載次數 41
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDR8ZjhhNDc3MWR8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 027.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 157.38 KB) / 下載次數 37
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDV8MWQzNjYxNWZ8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 028.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 137.77 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDZ8M2RlODNmMWJ8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 029.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 127.73 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDd8NTE1NTNjOWV8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 030.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 132.33 KB) / 下載次數 39
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDh8ZDUzMTE0YzJ8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 032.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 122.97 KB) / 下載次數 47
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNDl8MDhhOTk0YzF8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D

附件: 033.jpg (2009-5-10 07:05:50 PM, 114.25 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUxNTB8YmJlMjJmMzN8MTcxNTkwMjAwOHwwfDA%3D
作者: snowball    時間: 2009-5-10 07:31:29 PM

哈哈..真係戥total幸福喔~~
作者: nico    時間: 2009-5-10 07:38:18 PM

我都想整整返間=]
搵日要去準備下XD
作者: wesky    時間: 2009-5-10 07:48:05 PM

上面個位岩岩好喎, 雪種拎出拎入好方便

墊毛巾既話, 只係透到好少冷氣, 我都試過
所以我依家無墊毛巾, 滴水都唔多, 如果滴中波波的話, 佢自己會 fing 走~
可以試下係毛巾度開窿, 或用直接網布墊住~ 透氣會好d
作者: otistou    時間: 2009-5-10 08:07:32 PM

你果個本身3 層黎ga???@@同我果個一樣wp@@
作者: 光之天使))    時間: 2009-5-10 08:45:33 PM

原帖由 otistou 於 2009-5-10 08:07 PM 發表
你果個本身3 層黎ga???@@同我果個一樣wp@@

無錯~原本係三層架~
因為太高阻住睇電視,所以兔婆拆左佢變做兩層~
作者: 光之天使))    時間: 2009-5-10 08:46:54 PM

原帖由 wesky 於 2009-5-10 07:48 PM 發表
上面個位岩岩好喎, 雪種拎出拎入好方便

墊毛巾既話, 只係透到好少冷氣, 我都試過
所以我依家無墊毛巾, 滴水都唔多, 如果滴中波波的話, 佢自己會 fing 走~
可以試下係毛巾度開窿, 或用直接網布墊住~ 透氣會好d

上面個位真係幾唔錯,
係囉...有毛巾真係唔太涼...
但係我個冰種好大...佢一滴水真係會滴濕個籠
或者我試下用網布...應該隔到水...
作者: 波丸媽    時間: 2009-5-10 08:47:59 PM

個設計做得好好呀光之天使~~~
得閒可以綉下花落塊布度bor~~~
見到total 都覺得佢好舒服呀^^
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2009-5-10 08:53:41 PM

我搵唔到冰種啊
-3-
作者: angelshing    時間: 2009-5-10 08:56:23 PM

個idea真的好好, 但我想問下冰種會唔會好快溶?

我覺得今日天氣, 兔兔已經覺得熱, 所以我下午有開冷氣
作者: angelshing    時間: 2009-5-10 08:57:27 PM

冰種可以係日本x到買, 有幾個size
作者: 光之天使))    時間: 2009-5-10 08:58:57 PM

我諗如果唔用毛巾~total會訓得仲舒服~

冰種係日本城/10蚊店都有~
冰種...睇大細,如果大既話都可以用到4~6個鐘既...當然睇返熱到咩程度
作者: 尤尤    時間: 2009-5-10 10:46:32 PM

呢個設計做得好掂牙....
等我搵下一個格網先....
好叻牙....
gd...#^9_003^#
作者: CHIUPO=]    時間: 2009-5-10 11:37:50 PM

之前見到wesky咁整比波波小丸既時候
我已經諗緊點整比樂樂架啦
而家total媽都整埋
等我下個星期又整先=]
不過我個個係Alex 2層籠
個籠頂中間個到無得開
無咁方便
而且我塊木板係左邊
廁所、水樽、草球同糧兜都係右邊
我仲諗緊個冰種放邊好#^66^#
作者: Step    時間: 2009-5-11 12:13:50 AM

等我聽日去買冰種先...
作者: Puffypuffy    時間: 2009-5-11 09:46:47 AM

個設計好好呀。
多謝你呀!
我想問問有無d大冰種可以Last 到12個鐘呢? (我已經用緊吉吉島最大果隻,但通常反到屋企見個冰種已經唔凍啦...)
另外,除咗呢個設計之外你仲會唔會開風扇或者冷氣呢??

我好怕熱親兔兔,但兔爸唔想日頭無人都開住冷氣呀........:044:
作者: 光之天使))    時間: 2009-5-11 05:25:40 PM     標題: 回復 16# 的帖子

12個鐘真係乜都融晒....
依家我用緊大果隻最多都係5~6個鐘架咋~
而且熱d既話可能仲快~

籠外"可能"會開風扇,
因為怕冰種融晒之後會熱~
另外如果你係屋企會冇人,建議個籠罩蓋上半部/後半部好喇~
即係門口果一面or整個籠既下半部份留空,
以免冰種融晒之後會焗~
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-5-11 05:59:01 PM

TOTAL媽我琴日都學似你咁樣整左個籠呀...
但係我唔係用格網呀...
因為我見到吉吉島有D好似竹"庶"咁既物體...
之後又係用索帶將佢掛住個籠入面...
但我發覺好似唔會滴水@@
作者: 光之天使))    時間: 2009-5-11 06:38:11 PM

係咪好似竹簾果d???
作者: Step    時間: 2009-5-11 11:09:12 PM

今日去到日本x, 已經無曬冰種, 要星期5先有貨 :050:

咩係網布呀? 點樣ga??

有無人用過Marukan 冰涼兔仔墊板? (r記有得買)
邊樣好啲??
作者: 喵女))    時間: 2009-5-11 11:13:10 PM

兔仔墊板用耐左好似唔會凍的了#^33^# 我比較十卜冰種
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-5-12 11:16:36 AM

原帖由 光之天使 於 2009-5-11 06:38 PM 發表
係咪好似竹簾果d???

類似啦..
今晚返去影張相俾你睇...
但我琴日返到屋企發現好似有滴水呀~~~
之後我係到諗...有咩毛巾係薄又索水呢...
之後我諗起細細個學游水教練個條唔知係唔係唔會滴水既毛巾@@
作者: chocolate301    時間: 2009-5-14 01:43:51 PM

原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-5-12 11:16 AM 發表

類似啦..
今晚返去影張相俾你睇...
但我琴日返到屋企發現好似有滴水呀~~~
之後我係到諗...有咩毛巾係薄又索水呢...
之後我諗起細細個學游水教練個條唔知係唔係唔會滴水既毛巾@@

丫~~~我都想知呢d毛巾會唔會滴水丫~~唔知有冇人知呢??
我諗住星期六都買冰種返去整俾我拖肥...
但係我返工所以要到夜晚先可以拎返出o黎...
咁我應該搵布遮住個籠幾多..同要搵咩毛巾墊先唔會滴水呀??

有冇人可以解答我呀~~無限感激:054:
作者: helen_laam    時間: 2009-5-14 02:20:07 PM

或者可以試下將個兜掛斜佢~~
然後用膠片墊底~~
咁唔係吸走d水囉~~
而係瀉o左d水去一個地方接住佢~~
總之唔好瀉o係個籠入面就ok啦~~
作者: Miyako))    時間: 2009-5-25 12:59:39 AM

依...我又係呢個龍...但點解我頂冇得開既=0=
作者: Vinkivan    時間: 2009-5-25 02:28:49 AM

呢個方法真係幾好喎~!!!!! TOTAL瞓得好舒服, 唔怕熱親喇~!!
作者: 光之天使))    時間: 2009-5-26 01:08:08 AM

原帖由 Miyako 於 2009-5-25 12:59 AM 發表
依...我又係呢個龍...但點解我頂冇得開既=0=

因為我呢個其實本身係三層籠黎~
自己改裝架~~所以三層籠既兩個門口一個上左上面
作者: Miyako))    時間: 2009-5-26 01:59:10 AM

原帖由 光之天使 於 2009-5-26 01:08 AM 發表

因為我呢個其實本身係三層籠黎~
自己改裝架~~所以三層籠既兩個門口一個上左上面

哦原來是這樣的...:071:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2