PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: Vet bed [打印本頁]

作者: 我家的MOMO    時間: 2009-11-1 07:32:11 PM     標題: Vet bed

如果兔兔唔識去廁所......可否用Vet bed??? 因兔兔有腳瘡.....想佢舒服d......請指教......Thanks!!!:002:
作者: choi_ching    時間: 2009-11-1 07:40:06 PM

我個人黎講就唔係好贊成做vet bed,,,因為話就話會吸尿尿,,但都好快就會濕到爆,,,
唔知係我兔兔既問題定係點啦...佢地本身就識去廁所既,,有左vet bed 之後就唔願去廁所
仲發現兩個隻腳仔都濕晒=.=
所以如果你咁情況..我寧願你花多d心機,,訓練佢去廁所
作者: 我家的MOMO    時間: 2009-11-1 07:52:11 PM

Thanks.......佢飲好多水......咁一定好快濕到爆啦.....請問可以掂訓練佢去廁所......因為momo係領養架,已經2years old,係咪會困難d架???:014:
作者: lunar    時間: 2009-11-1 08:01:42 PM

我想知vetbad吸尿後點洗呢?
還是能用多久?
作者: FATO_W    時間: 2009-11-1 08:22:45 PM     標題: 回復 3# 的帖子

其實最緊要係改變佢既習慣啦..
有心機教點都會教到既 唔好諗住一兩日就識啦..
你可以試下放d草係佢廁所側面 水就掛係廁所上面 等佢一路食/飲一路痌
慢慢佢聞到自己既味係廁所 就會慣係個度去架喇
不過如果你兔兔有腳瘡問題企得多廁所網都唔好
你或者買五角膠底既廁所比佢 可能會好d
作者: 我家的MOMO    時間: 2009-11-1 08:27:07 PM

Thanks!!!:002:
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-11-1 09:18:51 PM

原帖由 lunar 於 2009-11-1 08:01 PM 發表
我想知vetbad吸尿後點洗呢?
還是能用多久?

VETBED正常既情況下係唔會太吸尿...(因為可能我之前隻兔兔佢識得去廁所好小係vet bed殊殊)
如果可以就係vet bed下面放尿片方面吸尿啦..
如果真係吸左尿之後可以用醋再加清水洗...
盡量都唔好用清潔劑!!
作者: elvisli    時間: 2009-11-1 09:24:16 PM

VetBED會將水份索哂落底部..而毛毛可以保持比較乾爽...
作者: lingyan    時間: 2009-11-1 10:10:30 PM

原帖由 我家的MOMO 於 1-11-2009 07:32 PM 發表
如果兔兔唔識去廁所......可否用Vet bed??? 因兔兔有腳瘡.....想佢舒服d......請指教......Thanks!!!:002:  

可以用 vet bed,
vet bed 係會吸少少,但唔算多,因為vet bed本身底下個墊係會吸少少尿,
底下最好放尿片 / 毛巾墊住。

如果長用vet bed,最好買兩塊替換。
而且清洗上其實有點難度,因為痴草都幾麻煩。
作者: lunguide    時間: 2009-11-2 01:47:09 AM

vet bed唔吸水,係去水的,所以表面會保持乾爽,而下面一定要放尿片啊!
作者: siuming12060709    時間: 2009-11-3 10:16:02 PM

請問vet bed用尿片墊底~~vet bed同尿片要幾耐換一次
作者: kazafzoo2    時間: 2009-11-4 07:37:30 AM

我都有用,,不過我有一隻兔兔她係都鍾意咬開去,,唔多鍾意毛毛呢
作者: siuming12060709    時間: 2009-11-4 01:27:45 PM

咁vet bed下面放尿片~~vet bed同尿片要幾耐換一次
vet bed要點清洗呢????
作者: hh0    時間: 2009-11-4 11:47:42 PM

我無用vetbed
講衛生, 尿片要每日換, 因為吸左尿
vetbed也應該日日洗吧
始終有尿耐左會臭
除你兔兔並無在vetbed上尿尿啦
作者: lingyan    時間: 2009-11-5 12:31:13 AM     標題: 回復 13# 的帖子

基本上係日日都要換尿片同洗vet bed,
因為佢係d毛毛會煽水但係個底係會吸少少 (始終佢都要將d毛織埋去同一塊)。

洗vet bed我覺得係好痛苦既事,
我都未諗到辦法洗 ...
只識一味用刷猛刷刷刷刷刷刷 ....
作者: hh0    時間: 2009-11-5 12:39:25 AM

又話可以放入機洗, 真的嗎?
但洗之前一樣要dun走D草碎應該好麻煩
作者: lingyan    時間: 2009-11-5 09:47:28 AM     標題: 回復 16# 的帖子

其實想DUM走D草都已經好用難度。

雖然係可以放入洗衣機洗,
但係 ... 個張 VET BED 又有草又有毛,
放入機洗都唔知會唔會搞壞部洗衣機 .....
作者: choi_ching    時間: 2009-11-5 11:16:33 AM

洗vet bed好痛苦丫,,,好多草碎痴住

我唔敢放落去洗衣機...整壞左就得不償失#^54^#

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2