PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: [更新第三頁]:睇左e生啦, 急問::整親腳仔 [打印本頁]

作者: ssc314    時間: 2010-3-21 11:19:29 PM     標題: [更新第三頁]:睇左e生啦, 急問::整親腳仔

死啦,我見到creami隻手仔屈左入去,好似行唔到咁呀
佢係咪整親呀???
我見到佢訓個時將隻手仔屈左入身到
死啦死啦,,係咪整親隻手呀!!!

睇左e生啦~~~~~~
更新在第3頁

作者: hh0    時間: 2010-3-21 11:27:14 PM

訓個時將隻手仔屈左入身到
我果隻有時都係0甘訓, 睡姿姐, 除非你見到行路都係0甘就有事
作者: ssc314    時間: 2010-3-21 11:43:39 PM

hh0,
死啦,真係有事呀,我岩岩抱起佢睇,用肉眼睇
好似腫左,同埋佢行路,企同企起身個時有問題
近睇,佢隻手仔係向內屈架

我應該係觀察多一日先帶佢去睇e生,定點
作者: ssc314    時間: 2010-3-21 11:49:31 PM     標題: 補相

補左d相
好難影佢

附件: Photo0626.jpg (2010-3-21 11:49:31 PM, 130.95 KB) / 下載次數 10
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk0NDF8NjBhY2I5YTJ8MTcxNjIyNTk0M3wwfDA%3D

附件: Photo0630.jpg (2010-3-21 11:49:31 PM, 109.19 KB) / 下載次數 12
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk0NDJ8NWJkNzUyM2J8MTcxNjIyNTk0M3wwfDA%3D

附件: Photo0635.jpg (2010-3-21 11:49:31 PM, 94.75 KB) / 下載次數 12
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk0NDN8NzNkYzkyYWR8MTcxNjIyNTk0M3wwfDA%3D

附件: Photo0634.jpg (2010-3-21 11:49:31 PM, 101.3 KB) / 下載次數 13
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTk0NDR8NDhmODM0YTh8MTcxNjIyNTk0M3wwfDA%3D
作者: 光之天使))    時間: 2010-3-21 11:50:29 PM

不過如果你發現佢行路都係吊手仔~
or行得好怪~
我諗你聽日好即刻帶佢去睇醫生~
作者: Jessie))    時間: 2010-3-21 11:51:20 PM

係wor, 真係屈左入去wor, 有冇話行得好奇怪咁嫁??
作者: 光之天使))    時間: 2010-3-21 11:51:46 PM

佢似係吊住隻手仔wor!!!
你掂佢隻手果陣佢會唔會縮呀??

唔知係骨有事定筋有事...
我諗你聽日即刻去睇vet la
作者: ssc314    時間: 2010-3-21 11:54:34 PM

係呀~~行得好怪架
佢係吊吊地,我摸佢個時佢縮架!!
我唔知佢幾時整親架!!
同埋我想問而家既我應該點做???
因為佢而家出左黎玩
係呀,佢洗面都有d困難架~
咁我洗唔洗俾毛巾佢係個籠呢?
同埋我有個草球,洗唔洗拎走佢先??但佢好衰...係地下既草佢唔係好食
定我而家要俾佢返入籠呀???
我唔知點算呀

ps:佢d行為好怪呀,,洗面都背對住我

作者: hh0    時間: 2010-3-22 12:04:16 AM

好似整親隻手, 縮住行可能係痛
放番入籠先啦, 聽日去睇vet
草球無影響可以唔使拎走
作者: ssc314    時間: 2010-3-22 12:05:38 AM

好呀,咁洗唔洗俾d毛巾佢??
作者: hh0    時間: 2010-3-22 12:13:37 AM

毛巾用黎防跌撞?
唔係失平衡唔使放毛巾
企得好穩呀
作者: ssc314    時間: 2010-3-22 12:16:08 AM

我諗住有條毛巾佢會舒服d
作者: 小米    時間: 2010-3-22 12:32:42 AM

佢出來行嗰時都唔係用隻手仔, 咁好明顯係整親 ka la..
要盡快帶佢睇醫生
作者: ssc314    時間: 2010-3-22 12:34:09 AM

但佢出黎個時仲係到跑黎跑去
跑得好快~但係隻手仔係腫左
聽日都要booke生
作者: 光之天使))    時間: 2010-3-22 12:36:41 AM

聽日去睇vet la~
留意下佢有無唔食野唔飲水~
兔兔痛就會唔食唔飲架喇~
你掂佢果陣縮,佢行路吊起,即係佢痛~

可以既話餵佢食少少草~睇下佢肯唔肯食
計住時間,唔好比佢10hrs以上無野落肚~

希望creami只係屈親下無大件事~~
聽日睇完vet記得報個平安比我地知呀~我等你架~

(真係要諗下佢點解會整到...會唔會係個籠有唔妥定出黎玩係邊度整到)
作者: amen0616    時間: 2010-3-22 12:37:10 AM

你應該帶佢睇醫生
可能會照x光架
留院一天
唔好拖
作者: ssc314    時間: 2010-3-22 12:50:30 AM

re 光之天使

佢有食草草架,,有食都有屙,,
水都有飲架,,岩岩俾草佢都食~~~
俾左一執alfafa佢都食晒

我真係有諗佢會係邊到整親
我有諗係唔係choco整親佢??可能係我老豆唔識抱佢返入籠
因為我知個籠真係危險!!
又係到諗係唔係我抱佢入籠個時抱佢唔實,搞到佢整到(但我都好小心,除非佢亂咁郁個時)

re  amen0616
我聽日會book e生,但我驚會full
x光係唔係又貴d?
學生仔,我真係冇咩錢(雖然有預到一大筆錢俾佢地)
作者: 光之天使))    時間: 2010-3-22 01:30:47 AM

我諗你預最少1000 la~如果真係有事~

真係要盡可能搵出個原因~
如果唔係下次可能仲嚴重~
希望有位睇醫生la~~我諗你book果陣...試下同姑娘講下creami既情況la
我覺得...唔好拖好d...必要時walk-in都要..
作者: wm20472    時間: 2010-3-22 08:11:58 AM

骨科, 愈快看醫生愈大機會痊癒
作者: 小糖^^    時間: 2010-3-22 10:14:33 AM

作者: ssc314    時間: 2010-3-22 12:13:19 PM

book唔到呀今日,,
但係就book到聽朝早10點去睇
佢話walk in診金要400(大圍)
因為問過andrew今日冇返,要星期3先睇到
betty又full晒.....
大圍最貴的我都照殺!<<其實係最近屋企
女女!!支持多一日!!!我唔會俾你有事架!!!

但so far佢都有keep住食野,飲水,屎屎都正常架
都冇計........
作者: 小糖^^    時間: 2010-3-22 12:26:46 PM

作者: katy))    時間: 2010-3-22 03:13:59 PM

陰公... 成日手仔屈住左...
CREAMI加油呀, CREAMI媽: 睇完醫生要話比我地聽咩樹呀~~~~~:038:
作者: ssc314    時間: 2010-3-22 04:18:05 PM

多謝你地關心,,
一有d咩消息我會同你地報告架啦#^56^#
作者: amen0616    時間: 2010-3-22 04:38:39 PM

希望你隻兔女無事啦
我隻兔之前整到隻腳
又要照x光又要留院
d野都差唔多成二千蚊
作者: small_tra    時間: 2010-3-22 07:14:23 PM

你可以試下去安德魯~!紅磡果間~!
作者: win_sorb    時間: 2010-3-22 07:25:20 PM

九龍城DR MA都OK架, 佢都睇好多兔兔的!!
希望你隻兔兔冇事啦~

CREAMI~加油呀~你會冇事架~!!
作者: 光之天使))    時間: 2010-3-22 10:05:57 PM

希望creami快d無事la
作者: ssc314    時間: 2010-3-22 11:44:51 PM

多謝多謝咁多位呀
我聽日就會知creami咩事啦,我book左大圍聽日10點睇

但好不幸地,聽日可能要兔爸"臭"佢半日先,
對唔住creami,,,我好快好快會黎接返你架啦!!!!!!

岩岩choco又去嚇creami!!!!真係保佢大!!!
同媽夾份鬧左佢,,,佢而家發脾氣搵左個地方收埋自己
作者: MOURINHO    時間: 2010-3-23 12:06:53 AM

依家只好唔好比佢跑咁多...怕整傷手仔....
現在最好比d 軟d既野"煎"地下比佢...
明天盡量唔好整到佢手仔.....照x-ray 大約5-7百元到....
有咩事都要問清楚醫生.....可能明天費用幾多下...帶多些錢好d....
希望冇咩事啦.....:050:
作者: ssc314    時間: 2010-3-23 12:18:13 AM

佢而家keep住屈隻手入去
(佢扮緊雞)
我又好驚會痛wor佢....但我驚俾毛巾佢會抓抓
但係手仔腫係唔係一定要照架????
我記得之前我陪朋友去睇大圍,,個時兔兔情況好嚴重架
要留醫,佢都有問我地負唔負擔得起...
我諗佢照呢d野之前都會問下我有冇呢個能力先掛
作者: wesky    時間: 2010-3-23 01:20:40 AM

你可以主動問下佢幾錢先
作者: ssc314    時間: 2010-3-23 01:22:17 AM

定係等我聽日睇下佢咩事先
可能冇嚴重到要照?
作者: wesky    時間: 2010-3-23 01:24:22 AM

睇下醫生點講~
作者: ssc314    時間: 2010-3-23 01:29:36 AM

okok~~~
岩岩creami仲要周圍跳跳紮...
嚇死人
作者: 花無缺    時間: 2010-3-23 05:11:16 AM

一般獸醫都會先幫兔兔簡單檢查情況,
然後告知主人需要怎樣治療
或 需要更詳細檢查(例如: 驗血 / 驗尿 / 驗鼻水 / X 光 /皮下水 / 麻醉....),
得到你同時才會幫兔兔進行(因為其他程序全部要另外收費, 不包括在診金範圍),
你可以詢問預計收費多少,
但這時候通常都會六神無主任人宰割 =.="

如果兔兔腳骨裂 / 斷骨, 通常都會於1~2 星期內自然癒合,
但若斷骨接合不良, 會終生不良於行,
醫生檢查時, 應該會摸兔兔受傷的腳,
若兔兔表現痛苦, 通常需要照x光,
以確診有否斷骨 /骨裂 / 骨裂程度, 以配合適當治理
作者: MOURINHO    時間: 2010-3-23 11:48:16 AM

點都好啦...問清楚醫生費用..醫兔兔既方法..選擇一個合適方法...
等你消息中......希望係好消息啦.....
作者: ssc314    時間: 2010-3-23 03:35:36 PM     標題: 睇左e生啦!!!

各位  我帶左creami睇e生啦
多謝你地既支持,
今日係兔爸陪同下 去左大圍睇e生  at10:00
途中發現creami原來已經大隻左啦~~~之前佢都去過大圍body check
10:00到達,登記完之後見到兩隻大狗,即刻叫兔爸拉返拉連
冇幾耐,就到我地睇啦,今次我地係見Dr. Peter

首先,兔爸好心急地想拉拉連,但Dr. Peter話唔好拉拉連住,,
俾我同佢傾下計先~~
最初就梗係問我咩事先,除左手仔之外仲有冇其他問題,
咁我就話手仔腫左,之後佢就再問我有冇嚴重到?
我就話:最初係腫既,而家就進化到紅腫

之後Dr. Peter就好細心咁問我日常對creami既照料,佢都有問題點樣整親
到最後就問我creami食咩啦,問完晒啦
Dr. Peter先俾creami出黎,一打開個袋,見到creami楚楚可憐既樣
佢就話佢超級得意,creami真係好驚,,驚到陣晒...
跟住佢就反轉為creami檢查,Dr. Peter同2位護士姐姐都笑佢,話佢勁得意

摸下d手仔,e生就話:應該係右手唔係左手wor,,跟住我就心諗:死!!瘀左
我話:其實我唔識分左右,Dr. Peter好搞笑咁講:其實我都唔識,我對於呢樣野都好差
Dr. Peter之後就話的確係腫左係手掌既第一節個到,就傷左d神經膜<類似,我唔記得d專用名
佢有問過我照唔照x光,但照同唔照呢,所采取既行動,藥物上既都係同唔照既一樣
咁我考慮過之後,就諗下,食下藥,再過一排睇下點先.......
Dr. Peter要我覆診

然後Dr. Peter就放creami落地下,諗住睇下佢行路既情況係點
呢樣係最令我感到開心,,creami佢走返黎搵我#^77^# 佢認得我架
係咁聞聞我隻腳,咁我就細細聲同佢講話:返屋企架啦~~
Dr. Peter話佢將d力用晒係other hand到,
叫我盡量都留佢係籠到,唔好出黎啦
最後,e生俾左d藥我,咁就走得(係止痛消炎藥)
其實我都好想同Dr. Peter傾下計,但兔爸係到,又有2位護士姐姐英文勁人,我怕羞#^72^#
作者: hh0    時間: 2010-3-23 03:56:01 PM

Dr. Peter好細心咁wor
希望食藥消腫之後就無事啦
p.s. 張相唔係左手咩?!
作者: ssc314    時間: 2010-3-23 03:59:52 PM     標題: 回復 39# 的帖子

多謝多謝~~
Dr. Peter真係好細心,,
事後我都有同兔爸講返,,但兔爸都唔信我係左手/.\
作者: MOURINHO    時間: 2010-3-23 04:01:22 PM

creami 咁怕醜呀...咁現在小心睇住creami 啦....
醫生有冇講好返要幾耐時間到...?
不過當然最好照X-RAY 好D啦....:062:
希望creami快D好返.....:051:
地下用D軟既野比佢個寵到先啦....:055:
作者: 光之天使))    時間: 2010-3-23 05:57:36 PM

情況同我第一次睇DR.YAN差唔多~
都係首先傾下,問下平日點樣照顧等等~~(感覺好專業:012: )
creami快d好返呀~~
(照x-ray係咪即時有得拎架?)...
依家開左藥~希望creami消左腫手仔就唔痛好返la~

兔兔其實平日都認得人架~只係佢地無野食唔so我地架咋~
出到街佢地怕~一定會認你~

呢幾日creami乖乖定d留係籠喇~
仲要乖乖地食藥呀~~
(盡量係籠門口陪下佢....同埋唔好比choco騷擾佢喇)
作者: 珊迪小姐    時間: 2010-3-23 06:17:57 PM

haha 大圍的醫生的確幾OK~
我Charcoal都係睇大圍既
係小事都好...甘creami要快d好番喇~~~
作者: amen0616    時間: 2010-3-23 09:13:35 PM

應該無事架啦....要困住佢係籠到唔好俾佢郁咁多
其實....食驚應該唔係好大問題...由其是止痛...我果隻好鐘意食唔知點解....
唔駛照x光無事ga應該...
我果隻之前就...即刻話要照x光:050:
作者: ssc314    時間: 2010-3-23 10:03:11 PM

re  MOURINHO
e生冇講呀,,而家淨係俾d止痛既藥佢食lor~
而家係觀察情況先,,
我係e生到買左d vetbad俾creami

re 光之天使
多謝total媽,佢仲跳跳紮咁~~成日都要搵choco
係呀,好開心佢會應得我,始終同佢相處既時間得1個月到
我知道架啦,,我會盡量俾多d時間陪下佢
而家choco一行埋去我都叫停佢先,,
我唔知x光係唔係即時拎呀,因為我冇照到

re 珊迪小姐
係呀,,我覺得佢地好專業
多謝你,,我會盡力照顧佢架啦

re  amen0616
其實e生開個隻止痛既每次食都唔係好多
之前都有喂過creami食草粉
佢唔係太鐘意~會周圍郁
不過我搞得掂佢!!
e生話情況都唔算太差....所以我覺得都唔洗照住,同埋照完同照都冇咩分別
咁就唔照住lor~~
你兔兔咩事呀??有咁嚴重呀?

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2