PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 發現三隻棄兔!! 急尋有心人領養 (全部已被領養) [打印本頁]

作者: 勞仔    時間: 2010-7-17 05:21:15 PM     標題: 發現三隻棄兔!! 急尋有心人領養 (全部已被領養)

各位,昨天有一個不幸消息。:050:
本人上班的時候,路經葵盛東村,在一山坡上發現了三隻被遺棄的兔子。
因本人家已有一狗一兔,實屬擠迫,因此本人才在此發貼尋找愛心主人!!
有興趣的請盡快p.m本人:054:
事不宜遲,請大家來看看三隻可愛的兔子吧。
(本人昨晚已帶各兔子去看醫生,做了檢查,身體、牙齒、手腳及毛髮一切是正常的,唯因兔子年齡太小,未能分辨雌雄)

附件: [被發現棄兔的公園] DSC01590.JPG (2010-7-17 05:21:15 PM, 184 KB) / 下載次數 180
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2MDV8NDVjODZmMWR8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [三隻小兔] DSC01594.JPG (2010-7-17 05:22:06 PM, 136.78 KB) / 下載次數 163
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2MDZ8NzZjNTU5NmJ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [白色的] DSC01591.JPG (2010-7-17 05:23:00 PM, 126.39 KB) / 下載次數 170
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2MDd8Njc1YzhiYzB8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [黑色有花紋] DSC01593.JPG (2010-7-17 05:23:45 PM, 140.93 KB) / 下載次數 171
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2MDh8MTIzNTI2YjR8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [貓貓還是賓尼呢?] DSC01592.JPG (2010-7-17 05:24:20 PM, 137.36 KB) / 下載次數 166
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2MDl8M2MwYjIxNGF8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [擠迫戶] DSC01595.JPG (2010-7-17 05:24:48 PM, 138.7 KB) / 下載次數 169
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2MTB8ODk2ZWZkNTZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D
作者: 勞仔    時間: 2010-7-17 05:31:00 PM

無人回:050:
他們好可憐呢:050:
作者: smallsuishan    時間: 2010-7-17 05:39:25 PM

可能要到夜晚先多d人回!~
麻煩你先把兔兔照顧住
感謝你
作者: twpig    時間: 2010-7-17 05:42:45 PM

我都好想幫你,但我領養小波只是三星期仲好新手.咁你有無試過打去兔協問 ?再唔係的可轉送去愛護動物協會
作者: ping_1312    時間: 2010-7-17 05:47:13 PM

系咪真系冇事嫁.咁樣很可憐.
作者: wesky    時間: 2010-7-17 07:50:17 PM

大家幫手轉貼下
希望早日有人領養
作者: m1k1    時間: 2010-7-17 07:55:47 PM

需要暫養嗎??如果需要我可以幫手,因為我放緊假日日都系屋企
作者: ≧.≦兔仔≧.≦))    時間: 2010-7-17 08:25:40 PM

我住葵盛東村,你係高盛"台"見到嫁?
棄兔的人可惡:052:
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 08:33:09 PM

樓主,你朋友已聯絡我,本人願意象徵式收12包維他奶出讓日本籠MR-305一個︿︿請你再聯絡我交收地點,最快聽日可以交收
作者: smallsuishan    時間: 2010-7-17 08:49:46 PM

林B 主人 你決定拎多1隻養??
作者: Vinkivan    時間: 2010-7-17 09:01:49 PM

三隻兔兔B遇倒你真係好彩, 可惜本人要加港兩邊走, 未能夠幫忙領養, 但我已幫忙FORWARD至FACEBOOK, 希望兔兔B快啲搵倒好主人啦~!!

PS: 棄養嘅主人真係好可惡, 願佢俾天收~!!
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 09:02:03 PM

原帖由 smallsuishan 於 2010-7-17 08:49 PM 發表
林B 主人 你決定拎多1隻養??

唔係呀,只係讓出我的籠給樓主,等佢地唔使咁逼,想不到昨天晚上先開始話讓出個籠,咁快真係有人有需要^^
作者: smallsuishan    時間: 2010-7-17 09:08:34 PM

原帖由 long~spirit 於 2010-7-17 09:02 PM 發表

唔係呀,只係讓出我的籠給樓主,等佢地唔使咁逼,想不到昨天晚上先開始話讓出個籠,咁快真係有人有需要^^

你真偉大!!~~
作者: Maggie))    時間: 2010-7-17 09:09:46 PM     標題: 回復 1# 的帖子

你要草,開聲﹗我都可以支援到兩、三包OXBOW
作者: ping_1312    時間: 2010-7-17 09:17:48 PM

我想領養佢地.
但太遠-,-
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 09:20:03 PM

原帖由 smallsuishan 於 2010-7-17 09:08 PM 發表

你真偉大!!~~

偉大的是樓主,佢唔出手,3隻兔仔兇多吉少︿︿希望大家都可以盡一分力去幫3隻兔仔!!
作者: Maggie))    時間: 2010-7-17 09:20:44 PM

原帖由 ping_1312 於 2010-7-17 09:17 PM 發表
我想領養佢地.
但太遠-,-

有心領養的話,都唔會遠﹗你係唔係真係有心想領養先﹖係既話,我估你都係一程巴士就到LA﹗
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 09:21:02 PM

原帖由 ping_1312 於 2010-7-17 09:17 PM 發表
我想領養佢地.
但太遠-,-

有心唔怕遠
作者: smallsuishan    時間: 2010-7-17 09:30:31 PM

想 之前 諗清楚!!~
領養1隻兔兔唔係1件易事
1. 夾唔夾眼緣
2. 前主人唔知點對兔兔 兔兔可能要較長時間先同新主人建立關係

ping_1312 請問你本身有冇養開兔兔
如果冇 你真係要做足功課~
因為 兔兔俾人拋棄1次已經好慘
我擔心 你未有足夠既時間考慮清楚
忽然之間帶隻兔番屋企 可能之後會引申其他問題

所以為兔兔 為自己好
「停一停 諗一諗」
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 09:32:22 PM

樓主,可否清楚提供3隻兔仔既正面照呀,幫助尋找主人
作者: smallsuishan    時間: 2010-7-17 10:44:08 PM

樓主.. 我有朋友可以暫養1隻 請聯絡我
作者: elvisli    時間: 2010-7-17 11:00:16 PM

我想領養佢地.
但太遠-,-

你住邊..遠唔係問題..有兔友方便可以帶去比你
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 11:03:59 PM

原帖由 smallsuishan 於 2010-7-17 10:44 PM 發表
樓主.. 我有朋友可以暫養1隻 請聯絡我

GOOD NEWS
作者: long~spirit    時間: 2010-7-17 11:05:06 PM

原帖由 elvisli 於 2010-7-17 11:00 PM 發表

你住邊..遠唔係問題..有兔友方便可以帶去比你

對呀,盡我地能力,全力幫助兔
作者: hamster1013    時間: 2010-7-17 11:10:37 PM

點解啲人可以咁恨心....
3隻咁可愛o既兔兔就咁掉喺公園到~
如果唔係遇到樓主, 我諗......
樓主你有咩需要即管開聲,
我哋幫到一定幫~
作者: 栗子))    時間: 2010-7-17 11:15:58 PM

呢幾日都洛大雨..兔兔有冇俾雨淋到?
希望兔兔搵到1個照顧一生一世的主人
作者: 小米    時間: 2010-7-18 12:02:22 AM

支持幫忙置頂! ! !
作者: long~spirit    時間: 2010-7-18 12:05:05 AM

原帖由 hamster1013 於 2010-7-17 11:10 PM 發表
點解啲人可以咁恨心....
3隻咁可愛o既兔兔就咁掉喺公園到~
如果唔係遇到樓主, 我諗......
樓主你有咩需要即管開聲,
我哋幫到一定幫~

沒錯︿︿
作者: long~spirit    時間: 2010-7-18 12:09:03 AM

遇到樓主,證明兔仔主人唔要兔仔係佢地既損失,因為兔仔將會有好主入
作者: 傘仔))    時間: 2010-7-18 12:34:50 AM

對不起, 我屋企太細及我太忙, 無法應付多隻,所以留言幫忙頂一頂帖
作者: long~spirit    時間: 2010-7-18 12:52:07 AM

請各位通知朋友,盡量幫忙

PS : 我都因為屋企細同時間問題,幫唔到樓主,所以幫手頂落去
作者: 美極    時間: 2010-7-18 01:20:03 AM

我都可以提供到草草架........
希望有心人可以領養到佢地啦.....
作者: colour))    時間: 2010-7-18 02:26:43 AM

我可以免費提供到2磅嘅APD幼兔糧
希望多d人支持吧
作者: Jessie))    時間: 2010-7-18 02:26:44 AM

你會唔會考慮排隊去兔協??
其實我都好想幫到佢地, 然而養多隻兔兔係一件大事,
真係要好好諗清楚有冇咁既能力
作者: 勞仔    時間: 2010-7-18 03:17:27 AM

三只兔暫時健康安全,我要星期一先可以回覆到你地。
在此先謝謝各位:054:
作者: 小杉    時間: 2010-7-18 04:38:15 AM

呢3隻兔仔真係慘...
點解會有D咁既主人嫁:052:
不過唔介意既話我可以領養一隻
地方都唔係問題..
朱仔一個成日都好悶..
我都想搵返隻陪佢.

作者: long~spirit    時間: 2010-7-18 11:37:51 AM

原帖由 小杉 於 2010-7-18 04:38 AM 發表
呢3隻兔仔真係慘...
地方都唔係問題..
朱仔一個成日都好悶..
我都想搵返隻陪佢.

GOOD但唔好咁快俾佢地係一齊,要慢慢適應
作者: 小杉    時間: 2010-7-18 03:48:29 PM

原帖由 long~spirit 於 2010-7-18 11:37 AM 發表

GOOD但唔好咁快俾佢地係一齊,要慢慢適應

OK 不過我通常都全日放朱仔出黎...
作者: long~spirit    時間: 2010-7-18 05:57:53 PM

我有多一個廁所可以捐出黎^^
作者: katy))    時間: 2010-7-18 06:51:02 PM

好可憐,, 我都係facebook度forward出去先!

樓主:
我有2個有蓋3角廁… 你需要ma??? (我係葵涌返工,可以放工拎比你)
作者: naBboy    時間: 2010-7-18 08:20:52 PM

oh!  Hope they can be good in new masters.#^5_002^#
作者: sammy))    時間: 2010-7-19 12:18:21 AM     標題: 回復 1# 的帖子

因為屋企細同時間問題,幫唔到樓主,所以幫手頂
作者: kwankiuleung    時間: 2010-7-19 01:52:28 AM

葵盛東村-_-""
呢個公園係我屋企對面果到= =

如果我有多個籠,,我都可以領養吧~@@
作者: 兔霧草;)餅姬    時間: 2010-7-19 06:58:16 AM

自問我仲未可以再養多1隻;
唯有幫樓主推post
作者: long~spirit    時間: 2010-7-19 07:18:08 AM

原帖由 kwankiuleung 於 2010-7-19 01:52 AM 發表
葵盛東村-_-""
呢個公園係我屋企對面果到= =

如果我有多個籠,,我都可以領養吧~@@

我睇下樓主或另外2個領養人士要唔要我個寵,如果佢地沒需要,我可以送MR-305俾你去領養(仲有120ML水樽、草球、木球、3角廁所),象徵式收12包維他奶(我最愛飲品)
作者: 勞仔    時間: 2010-7-19 09:46:57 AM

原帖由 long~spirit 於 2010-7-19 07:18 發表

我睇下樓主或另外2個領養人士要唔要我個寵,如果佢地沒需要,我可以送MR-305俾你去領養(仲有120ML水樽、草球、木球、3角廁所),象徵式收12包維他奶(我最愛飲品)

我極需要兔籠丫,雖然暫時未知佢地性別,但都驚會有意外發生。
請pm我丫:054:
作者: 勞仔    時間: 2010-7-19 09:55:52 AM

在此先對各位說聲抱歉,我知道好多人都裊關心這三隻兔仔的問題,唯因本人家中的電腦只是註音,我不懂打注音拼字呢。因此只能在本人上班的時候回覆各位。

本人家住荃灣的,如果有興趣領養兔仔,可能要有心人辛苦走來荃灣(不是本人懶丫,是不想把兔兔拎去太遠的地方。:054: )
如果各位有幼兔草/糧及籠,都可以捐贈(因本人的兔兔是成兔,幼兔不適合吃吧),本人是不介意另約地點取的:053:
作者: 勞仔    時間: 2010-7-19 10:07:05 AM

原帖由 小杉 於 2010-7-18 04:38 發表
呢3隻兔仔真係慘...
地方都唔係問題..
朱仔一個成日都好悶..
我都想搵返隻陪佢.

已pm你啦,請回覆:054:
作者: 勞仔    時間: 2010-7-19 10:10:00 AM

原帖由 Jessie 於 2010-7-18 02:26 發表
你會唔會考慮排隊去兔協??
其實我都好想幫到佢地, 然而養多隻兔兔係一件大事,
真係要好好諗清楚有冇咁既能力

我有想過致電兔協的,但當你睇過兔協都已經咁多兔咁辛苦,就不想把他們帶去兔協而增加他們的問題吧。
作者: 傘仔))    時間: 2010-7-19 11:35:36 AM

我贊成勞仔必須領養人往荃灣帶兔兔走。
我自己覺得如果有心的人, 唔會嫌遠, 如果連帶隻兔回家都要人送上門,咁將來兔兔有病,恐怕連帶去看vet都嫌遠嫌煩, 雖然只係假設, 但交俾他們真係十萬個唔放心啊!
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-19 11:52:09 AM

hi, 勞仔,

方便SEND 多幾張牠們的相給我嘛? E-mail 是 [email protected]
我想拿來和我太太看看是否合眼緣,我們也在物色兔兔領養,本身也有聯絡另一位兔友想找主人,可惜遲遲未覆...>_<
謝謝

alanfatfish

PS : 我住沙田的,如果我太太覺得啱,或者可以約個晚上渣車過來探下牠們嘛? 看看兔兔是否喜歡我們。我們已有基本兔兔用品。
作者: 勞仔    時間: 2010-7-19 12:03:17 PM

原帖由 alanfatfish 於 2010-7-19 11:52 發表
hi, 勞仔,

方便SEND 多幾張牠們的相給我嘛? E-mail 是 [email protected]
我想拿來和我太太看看是否合眼緣,我們也在物色兔兔領養,本身也有聯絡另一位兔友想找主人,可惜遲遲未覆...>_<
謝謝

alanfat ...

沒問題,唯我是用手提影的,象數也不太高。
我覺得,還是親身接觸一下兔仔們才知道是否合眼的:002:
如果可以,你地過黎荃灣睇丫,我今日1點後都得閒。
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-19 02:33:58 PM

^_^...謝謝先,你真係好錫D兔兔
咁我等左你D相先啦,如果太太OK
我就再約你時間..:062:
作者: connie0909    時間: 2010-7-19 04:42:13 PM

我想問下啡色個隻係仔定女??我有興趣
大約幾多個月??

作者: Maggie))    時間: 2010-7-19 04:55:08 PM

原帖由 connie0909 於 2010-7-19 04:42 PM 發表
我想問下啡色個隻係仔定女??我有興趣
大約幾多個月??

唔夠半歲,睇唔到係男定女........樓主講過了。:057:
作者: szeszebaby))    時間: 2010-7-19 05:27:36 PM

樓主,我已pm你,請查看。我住青衣,可隨時到荃灣拎兔兔
作者: long~spirit    時間: 2010-7-20 12:16:31 AM

勞仔,如取寵,請聯絡我係上水交收
作者: 勞仔    時間: 2010-7-21 02:32:46 AM

抱歉,不是經常可以用電腦。因此有時會很久才回覆各位。
作者: heiidiii))    時間: 2010-7-21 02:54:37 PM

咩人黎嫁 !! 咁樣對d兔仔 又吾比d草佢地食 一陣有野狗黎點算 :050:
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 12:55:01 PM

勞仔,想問下你發左電郵未呢?...^_^
作者: 勞仔    時間: 2010-7-22 02:40:12 PM

原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 12:55 發表
勞仔,想問下你發左電郵未呢?...^_^

:056: 昨天去了拎兔籠,我明天才發給你丫:054:
抱歉喔
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 02:52:42 PM

^_^...先謝謝你的熱心
作者: 勞仔    時間: 2010-7-22 03:07:02 PM

原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 14:52 發表
^_^...先謝謝你的熱心

我留了電話給你,你可致電給我~:008:
作者: 瑤妖=)    時間: 2010-7-22 06:20:47 PM

我都想領養一隻.pm我啦.
thanks
作者: shanshanbbbb))    時間: 2010-7-22 06:36:12 PM

樓主
我有興趣收養一隻
可以先留我一隻嗎
如果可以的話 希望選啡色的
雖然本人沒有養過兔兔經驗
但家中有養小龜
但我會盡力養好兔兔咖> <..
不過要先得到家人同意
經家人同意後 我會先買籠子等再來接兔兔
(當然也會先爬文)
不過如能幫忙希望大家能送草草及食物
因為近來也有點缺錢
我的連絡電話是:63480301
MSN:[email protected]
方便的話可以多傳幾張相片給我嗎?
相片中的兔兔看得不太清楚說
謝謝
作者: hkrchei2    時間: 2010-7-23 11:43:57 AM

原帖由 shanshanbbbb 於 22/7/2010 18:36 發表
樓主
我有興趣收養一隻
可以先留我一隻嗎
但家中有養小龜
但我會盡力養好兔兔咖>  

... 請恕我直接...
帶兔兔回家前要準備兔兔用品…都要$1000-$1500左右

如果連兔兔既草草+食物都要兔友送出...
實在不太適合養兔兔...

草草係養兔兔好基本既野...

最基本既都未能提供,
萬一兔兔病了怎樣....

帶兔兔睇醫生, 最少都幾百...
好多時唔係一次睇得好...隨時係幾千...

仲有呀~ 而家兔兔細咋...
過幾個月就要同兔兔去絕育呀啦~~
又千幾二千呀啦....
可以負擔嗎?? 家人會反對嗎???

如果真係要養兔兔, 請有穩定收入, 良好經濟基礎,
才考慮帶兔兔回家~~~~

作者: 勞仔    時間: 2010-7-23 04:04:01 PM

原帖由 瑤妖=) 於 2010-7-22 18:20 發表
我都想領養一隻.pm我啦.
thanks

已p.m了你啦:054:
作者: 勞仔    時間: 2010-7-23 04:16:35 PM

原帖由 shanshanbbbb 於 2010-7-22 18:36 發表
樓主
我有興趣收養一隻
可以先留我一隻嗎
但家中有養小龜
但我會盡力養好兔兔咖>  

說實話,直接給你,我當然沒問題啦。
但,為了兔仔本身著想,真的不能亂來的。
養一隻兔仔本物也不需要太多金錢,但萬一,佢地有病時,所花的錢也不菲呢。
給你一些兔仔基本生活的費用參考吧。
兔草:平均一袋2.5kg$150,約吃兩三個月
兔糧:1袋2k.g$200,約吃3.5個月,要睇返兔仔吃得是多還是少
(註:我家四隻兔仔吃糧量也不同)
貓砂/紙砂/尿布/....或其他
我用貓砂($100/4包)約用2個月
其實,呢d都只係有限錢,最重要也是最貴的物品,應該在養兔前準備好
如兔籠,草架,水樽,廁所..

如有遺留請各位補充:054:
作者: 勞仔    時間: 2010-7-23 04:28:31 PM

在此說聲抱歉,因為本人工作比較忙,近日未能post呢三隻兔仔相上來。
呢幾日牠們的近況:
已經識去廁所vv了,但仍是一地cc:056:
在頭痕幫佢地改咩名<---各位有無好提議:001:
黃色兔仔好為食,每日搶食草就黎咬我手指
每日都好貪玩,板友 long~spirit 送左個木波,佢每日都玩,就黎比佢咬爛啦:053:
白色果隻好鐘意飲水,同埋訓覺。
之前睇醫生,醫生話佢牙齒比較差,但暫時都無咩問題,每日都檢查佢,每日都踢我:050:
黑色花紋兔仔,好鍾意跳,每日都係廳跑圈,咩都好好奇:039:

暫時都好健康活潑啦:023:
作者: Maggie))    時間: 2010-7-23 05:37:44 PM

我最鍾意改名........

黃色兔仔好為食,每日搶食草就黎咬我手指←肥豬仔,阿仔

白色果隻好鐘意飲水,同埋訓覺←水晶晶

黑色花紋兔仔,好鍾意跳,每日都係廳跑圈,咩都好好奇←八哥

玩下即玩下即:055:
作者: wesky    時間: 2010-7-23 07:05:06 PM

個名嘛, 留返俾新主人改好啲

如果基本用品都嫌貴, 就唔好養啦, 睇醫生既錢係佢既好幾倍
作者: colour))    時間: 2010-7-23 07:30:33 PM

不如佢地個名叫jack.....queen....king
作者: szeszebaby))    時間: 2010-7-23 08:38:16 PM

pm你, 請check

作者: long~spirit    時間: 2010-7-23 10:01:12 PM

一個多月,林B都花費了4K,籠轉籠、水樽轉水樽、包電線、整圍欄、睇醫生、身體檢查、外出袋、墊材、尿片、玩具、草、糧

之後我諗大約$200-300一個月

我一開始咩都唔識,我以為養兔仔,基本開支幾百,每月幾十蚊^^
但ANYWAY、林B係無價的

所以養兔仔一定要有穩定經濟、千其唔好為咗錢而求其吊住隻兔既命

兔都需要大旺活動空間、關心、健康的^^

想養兔一定要諗下隻兔既感受
作者: long~spirit    時間: 2010-7-23 10:02:26 PM

所以希望呢位學生唔好為了想養而養,咁樣會害咗隻兔仔
作者: anthony    時間: 2010-7-23 11:44:07 PM

.......係我公司附近....陰公
如果有人想領養...但係冇籠之類 可以PM我
我有1個籠/3個次所/2個水樽
如果想養我可以送比你
我想問下樓主 3隻兔仔係幾大隻到@@?成左型未?
作者: long~spirit    時間: 2010-7-23 11:56:35 PM

原帖由 Anthony 於 2010-7-23 11:44 PM 發表
.......係我公司附近....陰公
如果有人想領養...但係冇籠之類 可以PM我
我有1個籠/3個次所/2個水樽
如果想養我可以送比你
我想問下樓主 3隻兔仔係幾大隻到@@?成左型未?

GOOD IDEA,咁樣可以支持領養行動,兔仔可以快樂生活,咁樣俾起自己多幾百蚊用更有意義^^
作者: 瑤妖=)    時間: 2010-7-26 12:33:25 AM

原帖由 long~spirit 於 2010-7-23 10:01 PM 發表
一個多月,林B都花費了4K,籠轉籠、水樽、包電線、整圍欄、睇醫生、身體檢查、外出袋、墊材、尿片、玩具、草、糧

之後我諗大約$200-300一個月

我一開始咩都唔識,我以為養兔仔,基本開支幾百,每月幾十蚊 ...

你話1個多月就花4千蚊.但係你只係頭1月要用咁多錢針ma.
你唔會1個月[轉一個籠,轉水樽,包電線、整圍欄、外出袋]
以上呢d野只係頭1月買或隔半年換1次@@
你唔洗講到咁誇張呀.你令到人地驚左養兔兔,令到3隻兔兔冇主人錫.

你咁講好似岩一半,唔岩一半囉.
以遍蓋全#^62^#
作者: connie0909    時間: 2010-7-26 12:37:36 AM

宜家兔兔比人領養左未呀??
作者: long~spirit    時間: 2010-7-26 12:47:54 AM

原帖由 瑤妖=) 於 2010-7-26 12:33 AM 發表

你唔洗講到咁誇張呀.你令到人地驚左養兔兔,令到3隻兔兔冇 ...

係啵,原來我打字打得太跨張、大家唔好誤會,係我啲野頭一個月買貴咗,同埋試好多野、轉籠先會係咁,大家唔好誤會。

其實帶隻兔返家預大約1K
寵$180-350就OK
水樽$30-70
廁所$30-60
廁所墊材$60-80一個月份量
散熱板$80-150
梳$30-70
指甲剪$40-70
T草、A草、兔糧大約$150一個月
包電線$1-200
作者: long~spirit    時間: 2010-7-26 12:51:30 AM

原帖由 瑤妖=) 於 2010-7-26 12:33 AM 發表

你唔洗講到咁誇張呀.你令到人地驚左養兔兔,令到3隻兔兔冇 ...

SORRY呀,我一時心直口快,打得太跨張,我無心的,希望沒阻礙大家領養兔既決心啦
作者: 勞仔    時間: 2010-7-26 10:45:06 AM

事隔一個星期,終於有時間加入三隻兔仔新相
好似好偏心呢,黃色兔仔相比較多(好多人關心佢丫:040: )
特別嗚謝,好心人   long~spirit   送上兔籠連用品一套,萬分感激!!:020:
(希望可以保持返每星期更新一次相:056: but 最好唔使再更新啦)[attach]12106[/attach]

附件: [這個狗籠,衛生環境好差>.<] DSC01600.JPG (2010-7-26 10:46:02 AM, 79.53 KB) / 下載次數 16
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NjR8ZGYwYjM5NDZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [發光=.=] DSC01602.JPG (2010-7-26 10:46:02 AM, 105.83 KB) / 下載次數 19
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NjV8MGE2YWU5MGV8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC01598.JPG (2010-7-26 10:47:48 AM, 114.47 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NjZ8MDg4OGUxMWZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC01609.JPG (2010-7-26 10:48:23 AM, 133.6 KB) / 下載次數 19
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2Njd8YTBjYTY1MGZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [好為食] DSC01610.JPG (2010-7-26 10:49:22 AM, 156.84 KB) / 下載次數 18
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2Njh8NjAyMDUzZWN8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [大頭照] DSC01614.JPG (2010-7-26 10:50:00 AM, 151.43 KB) / 下載次數 19
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2Njl8MDIwNmEwMTl8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [懶洋洋] DSC01616.JPG (2010-7-26 10:50:28 AM, 120.38 KB) / 下載次數 21
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NzB8MGM1MTYwYTV8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [d毛好白嫁] DSC01617.JPG (2010-7-26 10:50:57 AM, 155.23 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NzF8MDM5ZTgzZjZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [食草] DSC01619.JPG (2010-7-26 10:52:13 AM, 135.91 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NzJ8ZjJhOTE0MjJ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [好香] DSC01620.JPG (2010-7-26 10:52:41 AM, 149.1 KB) / 下載次數 18
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NzN8YWEyOWFhMGZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC01621.JPG (2010-7-26 10:53:27 AM, 140.54 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NzR8ODgwNjg1NWN8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC01625.JPG (2010-7-26 10:53:59 AM, 150.38 KB) / 下載次數 18
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NzV8ZGJhOWM0YjN8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: [long~spirit送的兔籠] DSC01605.JPG (2010-7-26 11:06:18 AM, 176.46 KB) / 下載次數 18
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2ODB8YTE5YzhlYTZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D
作者: devil77    時間: 2010-7-26 11:17:07 AM     標題: 回復 82# 的帖子

若果無人要,你諗住以後自己養番???我果三隻一個月淨計食都洗成一千銀,一個月清四大箱5磅APD 草,真誇張,你養四隻???兔奴,Good Luck la.希望佢哋健健康康.
作者: BoChuMa    時間: 2010-7-26 05:18:02 PM     標題: 回復 75# 的帖子

我本身都有兩隻兔兔,啱啱搬左去村屋,都有地方照顧多一隻. 不過想問問3小兔的性格? 是否超級活躍? 有冇邊個文靜少少? 事關屋企果兩隻大帝已經玩死我呢個奴隸. 如果安靜d我會易湊d...佢地幾大呢?
請send email 給我, [email protected] 謝謝!

另外我都想講,你地冇講得誇張,我之前個囡囡生cancer, only睇vet每個月都用左$3,000, 另外再買冬蟲夏草及雲芝俾佢食,又差不多$1,000, 再加埋搭的士去診所...單單醫藥費幾個月就冇左成$20,000. 雖然佢最後都離開左我,但我已經盡曬力! 所以,養得兔就預左佢會病,係要預一大舊錢睇醫生的,唔覺得樓主你地有講錯!
作者: szeszebaby))    時間: 2010-7-27 09:26:58 AM

已領養啡黃色賓尼~~~^^
作者: 勞仔    時間: 2010-7-27 10:04:14 AM

原帖由 BoChuMa 於 2010-7-26 17:18 發表
我本身都有兩隻兔兔,啱啱搬左去村屋,都有地方照顧多一隻. 不過想問問3小兔的性格? 是否超級活躍? 有冇邊個文靜少少? 事關屋企果兩隻大帝已經玩死我呢個奴隸. 如果安靜d我會易湊d...佢地幾大呢?
請send  ...

黃色兔仔已被領養了,即是只有黑色跟白色的嚕,兩只兔不是超級活躍,但好奇心好重丫.
作者: BoChuMa    時間: 2010-7-27 10:31:55 AM

咩色都冇所謂,不過想見一見佢地先,你幾時方便,我可以上黎睇兔仔? 請email我 [email protected]
作者: 勞仔    時間: 2010-7-27 10:43:53 AM

原帖由 BoChuMa 於 2010-7-27 10:31 發表
咩色都冇所謂,不過想見一見佢地先,你幾時方便,我可以上黎睇兔仔? 請email我 [email protected]

剛剛已p.m了你:002:
作者: yan0718    時間: 2010-7-27 05:49:25 PM

halo  =] 我家有一隻7-8個月的貓貓兔
如果養1隻咁細隻 會吾會比佢恰死-_-?
作者: long~spirit    時間: 2010-7-27 09:33:02 PM

原帖由 szeszebaby 於 2010-7-27 09:26 AM 發表
已領養啡黃色賓尼~~~^^

希望有空時,可以分享黃色賓尼近況
作者: szeszebaby))    時間: 2010-7-28 01:22:30 AM

領養返黎既金色賓尼~~ 叫"Cool Cool"
其實佢都好可愛呀!! 舊主人唔識野~

遺棄佢既主人嚴重疏忽照顧佢....D毛打晒結....四隻腳都黃黃的..用左好耐時間先幫佢清潔左大部份死毛...

附件: cool.jpg (2010-7-28 01:22:30 AM, 133.19 KB) / 下載次數 18
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2OTl8YjZjNTM5YWF8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: cool2.jpg (2010-7-28 01:22:42 AM, 118.98 KB) / 下載次數 19
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA3MDB8ZTFmN2YzNTB8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D
作者: m1k1    時間: 2010-7-28 01:28:43 AM

原帖由 szeszebaby 於 2010-7-28 01:22 AM 發表

遺棄佢既主人嚴重疏忽照顧佢....D毛打晒結....四隻腳都黃黃的..用左好耐時間先幫佢清潔左大部份死毛...

好可愛啊~#^72^#
作者: 勞仔    時間: 2010-7-28 02:43:26 AM

原帖由 szeszebaby 於 2010-7-28 01:22 發表

剪到咁樣真係好對唔住丫,我原本都係想幫佢打理d毛,但一路鏟佢一路走,所以鏟得唔好睇:054:
作者: 勞仔    時間: 2010-7-28 02:44:54 AM

原帖由 yan0718 於 2010-7-27 17:49 發表
halo  =] 我家有一隻7-8個月的貓貓兔
如果養1隻咁細隻 會吾會比佢恰死-_-?

如果唔夾,大兔係會打細兔,會用後腿踢兔仔的:053:
作者: BoChuMa    時間: 2010-7-28 09:51:17 AM

係呀,我之前都試過養緊一隻大兔,又執左隻小兔設黎,大兔一見到我摸小兔,即刻撲埋黎咬小兔,咬左一忽毛連皮出黎添呀!所以一定要分開養!#^5_002^#
作者: smallsuishan    時間: 2010-7-28 10:01:04 AM

勞仔..d毛你剪架?

剪完之後隻兔兔靚左好多呀!!~
能夠遇上你們 是兔兔的福氣
作者: szeszebaby))    時間: 2010-7-28 08:18:52 PM

原帖由 勞仔 於 2010-7-28 02:43 AM 發表

剪到咁樣真係好對唔住丫,我原本都係想幫佢打理d毛,但一路鏟佢一路走,所以鏟得唔好睇:054:

都唔係唔好睇呀...
就算你無鏟到, 去到我地手都可能要幫佢剪...
因為佢D毛打晒結...不過唔緊要啦, 等佢d毛毛生返長就靚晒架啦~
作者: 勞仔    時間: 2010-7-29 10:16:42 AM

原帖由 smallsuishan 於 2010-7-28 10:01 發表
勞仔..d毛你剪架?

剪完之後隻兔兔靚左好多呀!!~
能夠遇上你們 是兔兔的福氣

我用鏟毛機鏟嫁~但因為得我一個,此終都剪唔到patpat d毛:042:
作者: anthony    時間: 2010-7-30 09:58:11 PM

原帖由 szeszebaby 於 2010-7-28 08:18 PM 發表

都唔係唔好睇呀...
就算你無鏟到, 去到我地手都可能要幫佢剪...
因為佢D毛打晒結...不過唔緊要啦, 等佢d毛毛生返長就靚晒架啦~

快d幫佢影多d相 比我地睇下啦=]個籠係舊d 希望 coolcool可以住住先啦
作者: BoChuMa    時間: 2010-8-1 10:01:07 PM

已帶回家,一切安好,肯食肯訓,遲下再update

附件: DSC_5089a.jpg (2010-8-1 10:01:07 PM, 173.12 KB) / 下載次數 16
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA3NTd8OTljZmY5ZTR8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC_5093a.jpg (2010-8-1 10:01:07 PM, 329.89 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA3NTh8ZWJiZjMzZTF8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC_5095a.jpg (2010-8-1 10:01:07 PM, 266.09 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA3NTl8MDRmNGEzMWF8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

附件: DSC_5096a.jpg (2010-8-1 10:01:07 PM, 263.42 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA3NjB8Y2QyY2ZjMjZ8MTcxNTg0NDA5MXwwfDA%3D

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2