PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 搵人領養我隻兔兔,, [打印本頁]

作者: 呠呠°))    時間: 2010-7-22 12:57:02 PM     標題: 搵人領養我隻兔兔,,

事源:今年屋企有個bb出左世,,
上年屋企人就開始發癲話唔要隻兔仔掉出街
個陣我喊到傻要留住佢,,由於個時大緊肚,,佢地比兔兔留低
而家bb就快識爬,,佢地又嘈,,唉,,
又話bb呢樣又個樣,,同埋今次真係發現bb對兔兔D毛敏感
所以要作出呢個決定:050:

兔仔:
相當健康,,檢查晒,,冇問題
佢黎左我屋企咁耐都冇病過(touchwood!!!)
男仔,,未絕肉,,喵喵兔,,2009年7月10日出世!!
需要大量活動時間,,同中意係冷氣房(我長時間放佢在籠外自己活動)
中意食葉,,食開q兔D草,,o字糧

想搵真心中意兔兔及有經驗ge人收養,,:024:

附件: 38498_138420529520410_100000573927343_283614_4572354_n.jpg (2010-7-22 12:57:02 PM, 106.36 KB) / 下載次數 48
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjA2NDZ8NjMwZDNmNTZ8MTcxNTg2ODM4NXwwfDA%3D
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 01:07:18 PM

Hi Hi,  呠呠

我也在兔協留意緊領養兔兔,如果你唔介意可否SEND多少少相片或VIDEO給我,我先和太太看看是否合眼緣。
電郵是 [email protected]

我們少許養兔經驗,之前曾於寵物店買過一隻灰色賓尼兔,但小兔因一次被籠內的格格地板困住了小腳,我們為牠鬆開小腳後,仍然未能放鬆下來,不到一會牠可能因驚慌過渡,心臟病發離開了我們。

我們仍然是十分喜愛兔子的,所以今次決定想領養兔子。現時家中基本養兔用品也有。
Thx a lot!!
作者: long~spirit    時間: 2010-7-22 01:24:04 PM

兔仔都有感受的,大家相處了咁耐
作者: ping_1312    時間: 2010-7-22 01:36:49 PM

佢好似我宜家養緊果隻兔兔~
作者: 珊迪小姐    時間: 2010-7-22 01:49:07 PM

原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 01:07 PM 發表
Hi Hi,  呠呠

我也在兔協留意緊領養兔兔,如果你唔介意可否SEND多少少相片或VIDEO給我,我先和太太看看是否合眼緣。
電郵是 [email protected]

我們少許養兔經驗,之前曾於寵物店買過一隻灰色賓尼兔,但小 ...

尼位人兄,你個post我吾止一次見過,你係咪周圍出post申請領養兔仔?
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 01:57:45 PM

^_^...我在兩三個forum都有留意緊有無合適的兔兔領養。
可惜都無乜回覆

上星期係uwants都有個兔主聯絡我,最後主人都唔拾得決定自己養番(咁都好事)。
由於太太偏向領養年紀唔好太大的兔兔,所以較難遇到。
作者: 珊迪小姐    時間: 2010-7-22 02:04:01 PM

身為人母都不能以身作則 尊重生命
真係吾知等時小朋友大個左 知道自己既出現
令小動物被逼走 心情是如何呢
其實只要你定時清潔兔籠 摸完兔兔洗左手先抱BB
兩者真係無衝突嫁 梳毛剪甲果d可以係廁所整 又或者出街整
我好多親戚既小朋友都係同寵物一起成長的
佢地全部都好健康 好有愛心 什至最後寵物老死了 還懂安慰媽媽呢
希望你諗真d先決定啦
作者: 珊迪小姐    時間: 2010-7-22 02:06:51 PM

原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 01:57 PM 發表
^_^...我在兩三個forum都有留意緊有無合適的兔兔領養。
可惜都無乜回覆

上星期係uwants都有個兔主聯絡我,最後主人都唔拾得決定自己養番(咁都好事)。
由於太太偏向領養年紀唔好太大的兔兔,所以較難遇到。

你想養咩品種既兔啊 兔協愛協都有好多選擇啊
如果你是新手 最好不要選些一歲以下的兔啦
太細個比較難處理 比較易病
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 02:23:58 PM

主要係留意賓尼兔或貓貓的。
我本身都唔係搵太細個D,有D陰影。不過,太太好想見證由細養到大的過程。

我地都上過兔協,同埋都做過義工。由於普遍都偏向四五歲大的兔兔,她有些抗拒(可能一次過見好多好大隻的)..:044:
因此我就留意forum有沒有想幫D細兔搵主人

一切隨緣...^_^
作者: 勞仔    時間: 2010-7-22 02:33:18 PM

原帖由 alanfatfish 於 2010-7-22 14:23 發表
主要係留意賓尼兔或貓貓的。
我本身都唔係搵太細個D,有D陰影。不過,太太好想見證由細養到大的過程。

我地都上過兔協,同埋都做過義工。由於普遍都偏向四五歲大的兔兔,她有些抗拒(可能一次過見好多好大隻的).. ...

咁你快d約我時間黎睇兔仔啦:050:
作者: angietsang    時間: 2010-7-22 02:43:11 PM

好得意呀佢:053:
點解唔同屋企人再雙量下先呀??
其實寵物都有佢地既選擇,你養得佢你就預左照顧佢終老..
唔通你同佢冇感情?成年wo,我諗佢都會好唔捨得離開你:050:
其實定時清潔兔籠果d,我覺得只要乾淨根本同個bb冇底足既.
同埋我覺得萬事都有得傾既一家人
你再考慮清楚先決定啦
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 02:49:47 PM

我都贊成,你再試下同你屋企人傾下先。
再做足D清潔和護理,有機會可以減可愛B敏感架。
總之未到屋企人出最後通告,都唔好放棄。
作者: alanfatfish    時間: 2010-7-22 02:51:55 PM     標題: 回復 10# 的帖子

HI, 勞仔
我見你無SEND電郵給我,我以為其它兔友已經領養左添...^_^
或者我問下太太,睇下今晚夾唔夾到再call你丫
謝謝
作者: 呠呠°))    時間: 2010-7-22 10:36:13 PM     標題: 回復 7# 的帖子

其實你有冇自己試過[臭]bb
如果你未試過既 你唔會知要幾多功夫幾多時間去照顧1個bb
兔兔依家正正係換毛時間..
我地以經帶佢出去 梳毛 剪甲..
同埋 自己都有幫佢梳.. 但日日都會飛到周圍都係毛..
真係對兔兔好既 並唔係單單 唔遺棄佢
而係全心全意去照顧佢 陪佢玩..
如果 單單比野佢食 清潔下個籠..
就等同 你日日係屋企 等人比野你食 以及 等次所去
咁你覺得你會唔會開心..
其實有邊個主人 真係會忍心放棄1條陪伴多時既小生命
我地並唔係 隨便咁決定 搵人領養..
我地以經諗左半年 最後都係覺得搵個真係可以全心全意去照顧佢既人
比依家 咁樣好..
請你講野之前 係別人既角度以及兔兔真正雖要咩既方向出法
並不是單單覺得 搵人領養佢 就代表 唔顧及兔兔既感受
作者: wesky    時間: 2010-7-22 11:00:04 PM

相信樓主係想清楚先行呢步
既然情況唔允許, 勉強留低, 對兔, 對bb, 對家人的關係只會弊多於利

幫兔兔搵住好人家先係目前最重要的事
作者: choi_ching    時間: 2010-7-23 12:21:45 AM

原帖由 呠呠° 於 2010-7-22 10:36 PM 發表
其實你有冇自己試過[臭]bb
如果你未試過既 你唔會知要幾多功夫幾多時間去照顧1個bb
兔兔依家正正係換毛時間..
我地以經帶佢出去 梳毛 剪甲..
同埋 自己都有幫佢梳.. 但日日都會飛到周圍都係毛..
真係對兔兔好既 ...

你俾我感覺好假惺惺囉
又話喊晒口要留住兔兔,,而家講到唔要兔兔係幾咁堂而煌之
我都自己一個人湊過BB
如果你係愛兔兔既 我相信你再攰都可以留d時間俾兔兔囉

如果計下時間你懷孕同養兔唔會差好遠囉,,你養佢之前諗清楚既咩
作者: shukhan1982    時間: 2010-7-25 09:05:18 PM

隻兔兔好得~~ 可惜我已經養左一隻~~屋企唔可以再養~
作者: kiki5b20    時間: 2010-8-24 08:58:15 PM

好搞笑呀佢`又幾得意.
作者: ping_1312    時間: 2010-9-2 02:47:10 PM

講真你拎隻兔兔番屋企.吾系一生一世照顧佢既咩?
吾系話辛苦就吾要佢嫁!
我平時清理佢個籠D頭髮又長又熱出晒汗.我都未話攰.見到愛兔系咁走黎走去八厭
我望到都好開心.
作者: lotenten    時間: 2010-9-10 02:25:11 PM     標題: 回復 14# 的帖子

你假到爆...一時又話唔捨得...依家又話返人轉頭...你同你家人一樣...無愛心...唔識尊重生命...你既兔兔搵到新主人係一件好事...佢唔使再住響你呢個咁無愛心咁無人性既屋企到!!!
作者: Corgi    時間: 2010-9-10 02:53:44 PM

兔兔好可愛,牠知道你不愛牠,牠會傷心.不如立即贈送對牠呵護有加的新主人.兔兔最懂主人,知道主人愛不愛牠.既然你有心放棄,相信也不會愛護牠

作者: crazywing_xdd    時間: 2010-9-10 08:33:58 PM

原帖由 lotenten 於 2010-9-10 02:25 PM 發表
你假到爆...一時又話唔捨得...依家又話返人轉頭...你同你家人一樣...無愛心...唔識尊重生命...你既兔兔搵到新主人係一件好事...佢唔使再住響你呢個咁無愛心咁無人性既屋企到!!!

說話唔可以咁講,屋企人既威力其實好大
屋企有bb唔係唔可以養,只係佢屋企人覺得有左就唔養得,仲要敏感對bb唔好
學樓主講一句,照顧bb真係好多時間好多心機
你估佢想因為個bb無左隻兔兔咩?我相信佢都唔想既..
如果能夠解決到亦唔會行到去要搵人領養兔兔呢一步..
個個都唔諗下樓主感受就話佢唔要隻兔話佢無盡力..
俾我我都火啦~點都好..
希望樓主盡快搵到有心人..:054:
作者: 小賢    時間: 2010-9-10 10:27:48 PM

如果你真係唔想要佢,要留,亦都留唔住,但係,
我以前試過同樣情況想將隻狗狗送比人,當送比人那一刻,
隻狗狗回頭望我,狗狗的傷心絕望,使我即刻大喊出來,
我即刻求那人比返我,是我對唔住狗狗在先,後來養到狗狗離開世上為止...
同樣地,就算我有嚴重鼻敏感,我也日日抱兔兔入懷,
我對兔兔說過,只要有我一天,也會有兔兔的一天.
所以請你真的不要後悔自己的每個決定,
因為你可以有很多的一切,但牠的世界只有你...
作者: smallsuishan    時間: 2010-9-10 10:40:06 PM

算了吧
既然樓主已決定..

能幫手的兔友就幫手吧!~
希望兔兔能找到一個更好的家庭
作者: lotenten    時間: 2010-9-12 02:42:56 AM     標題: 回復 22# 的帖子

你同佢friend底黎架?
你計下條數啦...
跟本佢屋企人大肚同佢帶兔兔返屋企時間係差唔多...
如果明知會有咁既一日...
又何必當初呢?
根本就係藉口...如果自己協調到既...就唔使唔要佢!
作者: 儀YY~~    時間: 2010-9-12 08:56:44 PM

希望兔兔可以搵到一個比您更愛佢既人,,

其實兔兔e家搵到人養未??

作者: crazywing_xdd    時間: 2010-9-14 01:58:57 AM

原帖由 lotenten 於 2010-9-12 02:42 AM 發表
你同佢friend底黎架?
你計下條數啦...
跟本佢屋企人大肚同佢帶兔兔返屋企時間係差唔多...
如果明知會有咁既一日...
又何必當初呢?
根本就係藉口...如果自己協調到既...就唔使唔要佢!

我唔係覺得樓主咁做係岩..但亦都覺得佢唔錯哂~
可以講過係佢屋企人錯姐,加上d媽咪一生個bb出黎就覺得bb係大哂架喇:043:
我又覺得佢媽咪咁諗好正常..係人都會擔心自己仔女,仲要係岩岩出世既bb~
我覺得樓主已經盡左力,如果唔係唔會去到呢個地步
既然佢盡左力都改變唔到事實,呢個可能係唯一既解決方法~
如果呢件事係發生係你身上,你話就話可以盡力去保護兔兔..
但有時自己既立場同屋企人立場唔同,始終係屋企黎講都仲係個細路,都會俾群眾壓力推倒;
如果到時候係你媽咪有左bb而要你放棄兔仔,我絕對相信你都寧願上黎搵人領養..
咁樣做都好過樓主拎去兔協呀..起碼證明佢都唔係個無良心既人~佢都係錫兔兔
而我只係覺得無必要咁激動去話樓主先出聲姐~
何必搵交黎嗌呢..大家相處融洽d咪幾好:014:
我同佢唔係fd底我亦都係岩岩開始玩呢個論壇
我要講既野係咁多:054:

作者: crazywing_xdd    時間: 2010-9-14 02:03:56 AM

原帖由 crazywing_xdd 於 2010-9-14 01:58 AM 發表

咁就係協調唔到先唔要佢~
我唔係覺得樓主咁做係岩..但亦都覺得佢唔錯得哂喎
可以講過係佢屋企人錯姐,加上d媽咪一生個bb出黎就覺得bb係大哂架喇:043:
我又覺得佢媽咪咁諗好正常..係人都會擔心自己仔女,仲要係岩 ...

補多句~我覺得你真係太激動喇~
就連我企係樓主立場幫佢講少少野你都話我同佢係fd底;
其實憑呢少少野就可以判斷到你既激動程度喇
咁樣講野只會令人討厭,提你一句姐,你可聽可不聽:048:
作者: Jessie))    時間: 2010-9-14 02:53:37 AM

如果可以的話咪搵個同屋企好近既地方搬出去住low
反正屋企有個BB一定又要用好多地方
咁就唔洗咁煩喇
作者: 光之天使))    時間: 2010-9-14 01:19:23 PM

其實如果講到話bb真係敏感,咁就無法,
始終兔毛係避無可避,
敏感又真係可大可小...

唯一怪就係...點解當初屋企人甚至係樓主自己,
知道有人大肚既時候(or打算大肚)都仲帶隻兔兔返屋企,
而且又無同屋企人商量好...
(從你話家人不時話要扔隻兔出街...就知道你屋企人根本唔接受隻兔)
我地養兔,係要令兔兔成為屋企既一份子..希望全家都接受,
咁樣兔兔先會得到幸福快樂,
但係樓主當初帶兔返屋企既時候..根本無好好打算and考慮清楚,
令兔兔依家要遭受被遺棄....

其實如果樓主真係唔捨得隻兔兔,
最好係問返身邊既朋友可唔可以接收,
知識可以教,物資你都可以資助,起碼你仲可以去探隻兔兔
作者: alaneva    時間: 2010-9-14 01:38:36 PM

我8/9都生完 bb, 屋企有空氣清新機,我仲會日日掃拖,做多少少功夫都唔會唔要對兔仔!
作者: crazywing_xdd    時間: 2010-9-14 10:55:06 PM

原帖由 光之天使 於 2010-9-14 01:19 PM 發表
其實如果講到話bb真係敏感,咁就無法,
始終兔毛係避無可避,
敏感又真係可大可小...

唯一怪就係...點解當初屋企人甚至係樓主自己,
知道有人大肚既時候(or打算大肚)都仲帶隻兔兔返屋企,
而且又無同屋企人商量好. ...

絕對同意:014:
作者: long~spirit    時間: 2010-9-14 11:03:23 PM

原帖由 alaneva 於 2010-9-14 01:38 PM 發表
我8/9都生完 bb, 屋企有空氣清新機,我仲會日日掃拖,做多少少功夫都唔會唔要對兔仔!

GOOD你的頭象好有母愛FEEL
作者: yuenhan    時間: 2010-10-9 12:01:59 PM

兔兔比人領養左味?
??
作者: mayberain    時間: 2010-10-17 04:20:57 PM

其實我都知道樓主係迫不得意先要將兔兔比人養..但樓主你一定要確定新主人係會照顧兔兔一生一世先好比人..兔兔再經不起多一次既轉換...
不過樓主你以後養小動物唔好再甘樣了..要諗清楚無論係咩情況都唔可以遺棄
如果唔係..你都係唔好養了..
作者: smallpotatofung    時間: 2011-11-28 05:35:52 PM

我要呀  !!!

my tel : 63023507

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2