PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 急!!!兔兔反甲 [打印本頁]

作者: wayway    時間: 2010-9-9 10:36:58 AM     標題: 急!!!兔兔反甲

我琴日見到豬豬隻指甲反左
正常d兔兔唔係好似我地d指甲平既
但係佢反係上面..
我應該點算:022:
隻指甲未斷架....

希望大家兔友幫下手t^t
作者: ping_1312    時間: 2010-9-9 03:00:13 PM

點算.帶佢去vet!
作者: 小賢    時間: 2010-9-9 03:45:21 PM

我隻兔兔都試過咁樣,係隻手其中一隻指甲斷開,但又斷唔哂,一路行一路纏住,
但當時佢可能隻甲唔係斷得咁入,所以冇涉及D血管吧,
醫生話唔洗理,佢會自己斷,可能因為太長冇剪,以致牠玩時沒為意斷了,
如果牠沒有異樣,又食得玩得,你可以由佢先,如不是,真的要看看醫生...
作者: feona    時間: 2010-9-9 05:06:38 PM

我兔兔剛剛上個月都反甲,隻甲同你講既一樣反到成隻甲樹直左, 我當時都有上黎問, 兔友比既意見大約都係如果冇發炎 or 紅腫可以不用睇vet
我既處理方法:
兔兔有留少量血, 但我發現既時候血漬已乾曬, 我首先用小小既消毒棉同佢抹走乾左既
血漬, 然後用暖水幫佢清洗腳指, 想幫佢剪短小小片死甲但係兔兔好反抗所以冇做到. 跟住每曰都會捉住佢check下,幾曰後發現死甲越來越鬆,點攪兔兔都冇反抗所以就嘗試剪左佢,細細力一剪就攪掂左。
如果真係唔放心可以睇vet
作者: wayway    時間: 2010-9-9 08:15:32 PM

THX.
我放學番黎.發覺兔兔隻指甲已經斷左
冇傷到血管

唔該哂大家呀:054:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2