PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔一問,請高人一答!!!! [打印本頁]

作者: 澳門宅男    時間: 2010-10-9 04:19:39 AM     標題: 兔兔一問,請高人一答!!!!

請問各位大大:050:
我家的兔仔耳朵裏有耳屎,但我知不可以用綿花棒去(鳥)它!
有無其它方法清潔!:054: 定還是去看醫生:050: 謝謝了:001: :001:
作者: long~spirit    時間: 2010-10-9 07:50:03 AM

呢到得凡人!!!!!
作者: devil77    時間: 2010-10-9 08:40:54 AM

原帖由 澳門宅男 於 2010-10-9 04:19 AM 發表
請問各位大大:050:
我家的兔仔耳朵裏有耳屎,但我知不可以用綿花棒去(鳥)它!
有無其它方法清潔!:054: 定還是去看醫生:050: 謝謝了:001: :001:

情况嚴重,就睇醫生.你唔識幫佢清潔,會整痛佢同埋令佢受驚.
作者: 光之天使))    時間: 2010-10-9 09:14:26 AM

其實你點知佢耳仔入面既情況??

係咪佢成日抓痕??
兔兔有無BODY CHECK過?
其實如果醫生檢查完,發現真係耳垢問題,
會開支藥水比你幫佢洗下耳仔,
但係如果唔係耳垢問題,就可能係其他病既病癥e.g.中耳炎

另外,如果不小心弄傷左耳仔入面,
可能會有傷口甚至發炎~
所以亦都唔建議自己用棉棒清潔,
如果兔兔抓痕既情況好嚴重,可以去VET度CHECK下LA
作者: ernie168    時間: 2010-10-9 10:48:08 AM

唔好自己同佢「撩」哦,好易整親兔兔架
仲有丫,一陣越「撩」越入就麻煩啦...
擔心既話,都係帶兔兔睇下醫生啦~
作者: katy))    時間: 2010-10-9 04:33:36 PM

平時好難見到耳道裡的耳屎,如果多到肉眼見到應該唔係單純的耳屎‥
佢地有時會fing耳仔�用後腳抓耳來清潔,其實會唔會係甩皮來ga?
作者: pipi128    時間: 2010-10-10 12:37:24 AM

最好都係帶去睇醫生安全d呀~~~
作者: 月愛貓貓兔    時間: 2010-10-10 10:06:56 PM

嗯嗯!!~
贊成贊成
都係由醫生處理安全口的

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2