PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 打'乞次" [打印本頁]

作者: raywong521    時間: 2010-10-28 05:46:15 PM     標題: 打'乞次"

啤啤呢兩,三日偶爾有打"乞次"通常都係連打幾個,一日打10次以下(18小時計)但係我摸佢個鼻鼻,無鼻水,同埋無白色既鼻涕,鼻前的毛毛都無污糟.....眼仔都好精神,無眼水,食得,疴得,訓得

兔爸,兔媽家的兔兔會不會像啤啤這樣打"乞次"?咁樣打"乞次"正常嗎?同埋會唔會轉天氣,兔兔會打"乞次"既呢?
作者: phyllisiloveu    時間: 2010-10-28 06:08:32 PM

我果隻都係喎! 點解呢?
作者: wesky    時間: 2010-10-28 06:56:06 PM

好多環境因素都會影響, eg 草太碎/粉, 草架放得太高, 墊料碎, 空氣入面太多毛等
通常都係同草有關~
作者: Pamela_peony    時間: 2010-10-29 12:03:32 PM

我問過Dr. ma, 佢話無白色既鼻涕就得...
如果擔心,可以去check下
作者: 緣小夢    時間: 2010-10-29 10:54:12 PM

我家兔兔都係~~
草太碎/粉,我情願扔都唔會比佢食~
草架放得太高,我係放到同咁平頭....
墊料碎, 我情願扔都唔會比佢用~
空氣入面太多毛.....我放左部空氣清新機...而且佢平時都唔會脫太多毛~~
見到佢咁,,我都覺得心痛~
因為飲飲下水都會打><
作者: raywong521    時間: 2010-10-30 01:08:16 AM

我頭先抱佢梳毛,順便按犘,成大半個鐘,一個"乞次"都無打,但係有時就係咁打...頭先我去"浪"過d草,仲汁埋屋,幫兔兔換過一個更溫暖既位:056:

我無用草架,佢識去廁所,得廁所加木粒,無用其它墊料....:052:
睇下聽日好唔好d先:050:
作者: raywong521    時間: 2010-11-2 03:12:33 PM

星期日果日帶左兔兔去睇醫生,因為啤啤痾"芝麻屎"順便睇埋打"乞次"dr.betty話啤啤係鼻敏感:066:開左藥比佢食,而家就少左打"乞次"既情況.....唔知食晒d藥會唔會又打返既呢:067:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2