PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 賓尼兔待領 (已被領養) [打印本頁]

作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 12:09:24 PM     標題: 賓尼兔待領 (已被領養)

品種 : 賓尼兔
年齡 : 不詳
外觀 : 身體啡,面中間一間白色
性格 : 很乖巧
動物來源: 被棄養於公園,由朋友通知我暫養
聯絡方法 : EMAIL:[email protected]

附件: SnapFilters.jpg (2011-4-21 12:26:10 PM, 170.78 KB) / 下載次數 42
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjI4NTB8ZTcwNDMwODF8MTcxNTg0MTkyOHwwfDA%3D

附件: photo.jpg (2011-4-21 12:26:10 PM, 113.8 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjI4NTF8ODhjOTRiZWV8MTcxNTg0MTkyOHwwfDA%3D

附件: IMG_0551.JPG (2011-4-21 12:26:10 PM, 139.09 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjI4NTJ8ZDk4NWM0NmV8MTcxNTg0MTkyOHwwfDA%3D

附件: IMG_0553.JPG (2011-4-21 12:26:10 PM, 97.41 KB) / 下載次數 52
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjI4NTN8NGNjZmFhNmV8MTcxNTg0MTkyOHwwfDA%3D
作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 12:28:22 PM

原帖由 miss.sunday 於 2011-4-21 12:09 PM 發表
品種 : 賓尼兔
年齡 : 不詳
外觀 : 身體啡,面中間一間白色
性格 : 很乖巧
動物來源: 被棄養於公園,由朋友通知我暫養
聯絡方法 : EMAIL:[email protected]

這兔子被我取了名字:咖啡,14/4 晚上在大埔富亨公園被我放狗的朋友發現,棄養的人將牠放在草堆中,連籠子也沒有,任由牠自生自滅,放狗的朋友知道附近浪狗及蛇,立即通知人幫忙,我是這樣帶牠回家暫養的。我知道兔子不宜洗澡,但沒有辦法牠在草堆中亂跑,身上很多草及有點樹葉,又有泥沙,所以唯有濕洗,之後吹乾毛,現在很乾淨了。
剛回家時全身抖震,一天後還拒食,第3天開始適應了一點,第4天的晚上願意趁無人時出籠,回來第5天的晚上終於讓我抱抱了,請問有人願意照顧牠嗎?我希望找照顧牠一生的好主人,牠今次幸運被人發現,我們在草堆中等了很久才看到牠出現,因為那裡有樹和很多灌木叢,還記得我男朋友當晚從後捉牠時的絕望嘶叫,我平生第一次聽到兔子大聲嘶叫,牠大概以為自己將死吧!我真的不希望牠再被違棄。
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 12:30:05 PM

已pm了...
希望樓主可以交比我~
作者: 波丸媽    時間: 2011-4-21 12:51:22 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:30 PM 發表
已pm了...
希望樓主可以交比我~

e....但正賢/正楠媽你已經有2隻啦喎,而且佢地仲細,你再養多一隻可以嗎?
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 12:58:23 PM

正楠同兔爸住的..
我只係同正賢住..
平時係去兔爸家先見到正楠的,
正賢而家病緊,
病好左之後就會帶佢去絕育,
如果真係接左咖啡,佢地會住兩個不同的籠,
會將間房間開兩邊比佢地..
經濟方面更加唔係問題..
作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 01:03:11 PM

原帖由 波丸媽 於 2011-4-21 12:51 PM 發表

e....但正賢/正楠媽你已經有2隻啦喎,而且佢地仲細,你再養多一隻可以嗎?

多謝你的提點^^
但你可以應付多一隻嗎?
作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 01:04:05 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:30 PM 發表
已pm了...
希望樓主可以交比我~

多謝你的提點^^
但你可以應付多一隻嗎?
作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 01:09:45 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:58 PM 發表
正楠同兔爸住的..
我只係同正賢住..
正賢而家病緊,

請問可以家訪嗎?會否不便?我很高興你有養兔經驗,因為牠有適當的照顧。
作者: 波丸媽    時間: 2011-4-21 01:15:54 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:58 PM 發表
正楠同兔爸住的..
我只係同正賢住..
正賢而家病緊,

好開心你考慮清楚了,
希望正賢早日康復!
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 01:18:07 PM     標題: 回復 8# 的帖子

家訪會有少許唔方便..
因為爸媽不太高興...
但如果你之後想見下咖啡,
我都可以帶佢出黎比你見下..
大家食個飯都ok呀..^^
同埋我都會post相上黎..
呢度d兔友都知我成日影兔兔相post上黎的...xd
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 01:20:04 PM     標題: 回復 9# 的帖子

而家間唔中就喂佢食一次草粉,
希望佢可以快d好番..
真係好擔心佢..
噚晚重喊左出黎..一定嚇死正賢了..
而家keep住同姑娘有電話聯絡講番正賢d情況..
希望正賢唔會對隻藥敏感啦..
作者: smallsuishan    時間: 2011-4-21 02:17:57 PM

我想講既係...

我地唔係阻止或者反對任何一個人去領養兔兔
而係 養多一隻兔兔唔係想像中咁簡單

有冇聽過 有D野用錢都買唔到
就係「HEART」同關心
我相信任何一個人都會偏心
其實兔兔係會Feel到...

可能你係度見到好多成功既例子
覺得兩隻兔兔一齊住係一件好開心既事
但係 你有冇聽過失敗既例子?
即係D兔兔永遠都接受唔到其他兔兔既存在
E.g. 佢會跑去個隻兔兔籠前面小便 會咬佢

唔怕同你分享一件事
我之前都有諗過 領養兔兔番屋企係一件好事
1來有多隻兔陪Hill仔 2來可以幫到被遺棄既兔兔
點知 當我帶左個隻兔兔番屋企之後
個隻兔非常攻擊性 咬Hill仔D毛 日日如是
兔兔未黎之前 Hill仔係好乖既兔兔 點知因為呢隻兔兔搞到Hill仔好唔開心 仲變得好攻擊性

最後 因為咁我將帶兔兔俾番佢前主人
Hill仔用左好耐好耐時間先番番原本咁樣!~
坦白講 我真係好後悔好後悔
因為我既一個衝動 令到Hill仔唔開心

你諗清楚.....
你可能覺得係幫左隻被遺棄既兔兔
但係 可能弄巧反拙.. 仲令到你隻兔兔更加唔開心

所以...........

請 停一停 諗一諗

BTW 希望miss.sunday 你幫兔兔搵新主人都可以留意多少少
多謝你為兔兔既付出

作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 02:49:39 PM

原帖由 smallsuishan 於 2011-4-21 02:17 PM 發表
我想講既係...

其實兔兔係會Feel到..可能 ...

多謝你的意見!如果準備領養的朋友看到會有幫助呢!
作者: hh0    時間: 2011-4-21 04:53:34 PM

hill媽既經驗好值得分享.
養多一隻兔兔的確唔係想像中咁簡單
領養之前一定要有晒心理凖備
時間, 金錢, 愛心既分配,
要有最壞既打算!!!
全部諗得惦既咪去馬lor,
睇你同兔兔有無緣份了
作者: beatrice1229    時間: 2011-4-21 04:57:01 PM

早前我都有收到一隻被遺棄既兔兔~好好彩可能搵到一個好主人~
欣賞樓主既愛心!但佢而家有無野食同帶去睇醫生?
祝福佢可以簡到好主人!
作者: beatrice1229    時間: 2011-4-21 04:59:00 PM

另外見兔兔腳下有格仔板!其實唔用比較好呢~
作者: 小穎    時間: 2011-4-21 05:00:41 PM

的確,其實我都同以樓上們所說的。
養多一隻兔花的金錢真的會更大,
而且愛心分配很難平均。

更何況兔兔是著重地盤的動物,
有時候你摸完一隻兔再去摸另一隻,
當佢聞到你身上有第二隻兔既味;
佢都會唔中意的�3�。

(曾有一次因為這樣被兔兔用屁股對住左好耐)
作者: ccychoy    時間: 2011-4-21 05:04:24 PM

d人以為掉系公園兔兔就5洗餓死咩
食防腐劑都食死la
作者: ccychoy    時間: 2011-4-21 05:06:25 PM

已pm了...
希望樓主可以交比我~

你5系話係兔協申請緊咩?
作者: 傘仔))    時間: 2011-4-21 05:26:52 PM

原帖由 hh0 於 2011-4-21 04:53 PM 發表
hill媽既經驗好值得分享.
養多一隻兔兔的確唔係想像中咁簡單
領養之前一定要有晒心理凖備
時間, 金錢, 愛心既分配,
要有最壞既打算!!!
全部諗得惦既咪去馬lor,
睇你同兔兔有無緣份了

我最怕新回家的兔兔會蝦JACQUELINE, 所以唔敢去馬:015:

見到有兔待領都只係愛莫能助, 祝早日找到好心人。
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 05:41:47 PM

原帖由 beatrice1229 於 2011-4-21 04:59 PM 發表
另外見兔兔腳下有格仔板!其實唔用比較好呢~

呢個我都一早pm左樓主了..:021:
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 05:48:57 PM     標題: 回復 14# 的帖子

我都唸好了..
時間,心機,金錢我都已經準備好了..
作者: aguiler    時間: 2011-4-21 05:51:33 PM

原帖由 smallsuishan 於 2011-4-21 02:17 PM 發表
我想講既係...

其實兔兔係會Feel到...

可能 ...

多謝hill媽的提醒,
我絕對不會偏心,亦會好好對佢地兩個...
我都唔會忍心令到佢地兩個受傷~
作者: beatrice1229    時間: 2011-4-21 06:48:52 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-21 05:51 PM 發表

多謝hill媽的提醒,
我都唔會忍心令到佢地兩個受傷~

正如我照顧遺棄兔兔既一星期裏,我係將屋分做廳係Boxing 既!房係指另外兔兔既~做所有野都係Boxing 先,而且有話佢知妹妹好快走,但Boxing 一個星期無跳舞,心情差左!
我明白正賢媽好鐘意兔兔同愛心,不過善意地建議下要睇自己本身兔兔既性格!
而且兔兔有幾多年命大家都知道~如果有日要返十幾個鐘工~返去仲要搞兩個會好辛苦呀~
可能要諗長遠生活~
作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 08:05:04 PM

[quote]原帖由 aguiler 於 2011-4-21 05:51 PM 發表

多謝hill媽的提醒,
我都唔會忍心令到佢地兩個受傷~ [/quot

其實是這樣的,我在facebook也有開領養post,現在有一位正在聯絡中,我希望了解一下她的背景,請給我一點時間,無論如果我都會再回覆你,真是非常多謝你的熱心。

作者: miss.sunday    時間: 2011-4-21 08:59:50 PM

原帖由 ccychoy 於 2011-4-21 05:04 PM 發表
d人以為掉系公園兔兔就5洗餓死咩
食防腐劑都食死la

無錯,是很大機會死,前天還下大雨,就算沒有其他動物襲擊也冷死病死!
作者: m1k1    時間: 2011-4-21 10:59:41 PM

其實我見正賢媽呢排真系都物色緊兔兔,但家大都擔心正賢同新既兔兔未必夾,甘不如比正賢同咖啡見下面先,睇下會唔會有太大既衝突再決定啦~唔岩米再物色其他兔兔囉^^兔協都大把啦~
作者: ernie168    時間: 2011-4-22 01:20:45 AM

BOXING媽講得好岩哦,尼樣野真係要諗長遠D,要慎重考慮~
我地要當兔兔有10年命,但係人生未來既10年可能會有好多唔同既變化,例如工作、婚姻、生小朋友等等,講到好長遠咁,但係尼D野真係要諗架~

正賢媽如果第時同正賢爸結左婚OR搬出黎一齊住,咁再領養多隻就變左有3隻兔架啦喎,又係個一連串既問題,要問清楚自己係咪真係可以作出承諾哦~
作者: momo兔    時間: 2011-4-22 11:00:00 AM

已pm了...
希望樓主可以交比我~

我相信正賢媽係好鍚兔!但早前你話在兔協填左form領養兔兔咩?如你要埋E隻賓尼咪分分鐘4隻lor.只係好善意咁話你知
領養棄兔同BB兔養起比較,領養挑戰係大D!因佢地被遺棄過,對人的戒心會大D!同埋去到一個新環境你同佢都要時間適應!
好似我咁!星期日接左兔返屋企後,星期—至三也放下工作,留在家陪佢!昨日今日我都係返公司睇睇又再返家陪佢,好主動地同佢
玩、傾計、抱佢!到今早為止,佢警戒級别先由十級至三級!而你本身仲要顧埋靜妍感受!你真係要考慮清楚!
作者: ccychoy    時間: 2011-4-22 12:31:22 PM

原帖由 momo兔 於 2011-4-22 11:00 AM 發表

我相信正賢媽係好鍚兔!但早前你話在兔協填左form領養兔兔咩?如你要埋E隻賓尼咪分分鐘4隻lor.只係好善意咁話你知
領養棄兔同BB兔養起比較,領養挑戰係大D!因佢地被遺棄過,對人的戒心會大D!同埋去到一個新環境你同佢 ...

正賢媽系兔協失敗了.因為同時有幾個人都想領養
我亦相信正賢媽一定好鍚佢
作者: aguiler    時間: 2011-4-22 02:13:15 PM

我己同樓主講左唔領養咖啡了..
因為我唔想靜妍佢唔開心,
令到佢開心,健康本黎就係我的責任~
所以就算我幾想領養咖啡都好,
我都唔會咁自私..
樓主不好意c,打擾了~~:054:
作者: mymiumiu    時間: 2011-4-22 05:15:01 PM

我都想分享吓照顧領養兔兔經驗。我喺胸愛護動物協會領養咗豆豆有三個月,佢喺女仔,2歲,絕咗育,因為我本身有隻兔兔'毛毛'未絕育,所以佢地喺有分籠養。豆豆呢3個月都唔識去厠所,係籠同出嚟玩都周圍疴,好有警戒心,到而家都唔肯俾人抱,帶佢body check 同剪毛、指甲,好有難度,好難抱去入袋。好想佢快啲信任我哋,但我明白雖要時間去同豆豆建立信任。始終豆豆被遺棄過,又唔知以前主人點樣對豆豆,令佢對人失去信心,所以我覺得領養嘅兔兔真係要花多啲時間同心機照顧。
作者: miss.sunday    時間: 2011-4-25 09:50:20 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-22 02:13 PM 發表
我己同樓主講左唔領養咖啡了..
因為我唔想靜妍佢唔開心,
令到佢開心,健康本黎就係我的責任~
所以就算我幾想領養咖啡都好,
我都唔會咁自私..
樓主不好意c,打擾了~~:054:

唔緊要,其實我好欣賞你有想清楚,就是因為咖啡的前主人不想清楚才有被棄養的事情發生,我三番四次要有意領養的人同家人商量,我很多背景也會問得詳細,只是想咖啡有一個好主人,所以我也十分多謝你有了解和想清楚,靜妍有個細心和為牠着想的mammy!
作者: cordede    時間: 2011-4-26 12:18:51 AM

嗯~我覺得好多時養兔兔,
後生既主人最容易忽略既就係自己過幾年會由讀書變做出黎做野,
一出左黎做野就會多左好多野要顧, 自己既時間相對少左好多好多...
真係好容易會因為適應唔黎而無精力照顧兔兔...

當然啦~有屋企人幫手就唔同講法~~:055:

靜妍有你呢個媽咪真係好幸福 >v<
希望咖啡快d有個好主人開開心心咁生活啦~~

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2