PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔飲水少點算好? [打印本頁]

作者: jinjin    時間: 2011-4-26 11:10:41 AM     標題: 兔兔飲水少點算好?

我兔兔第一日接返屋到企係下午,因為假期我地第一日接左佢就係屋企無出街有開冷氣,第一日飲食都正常,屎尿都好正常,晚上我地出街食飯都關左冷氣只俾風扇佢,但第二日我地日間出左街,已經俾左冰種鐵盒+風扇俾佢,返到屋企見佢食草量同飲水都少,D便便都細粒左,尿都少左,但我地開左冷氣佢又食返多D,便便又大粒返,食兔糧同食菜菜都好快好開心,但飲水都係比第一日少,我地檢查過水樽,又洗過水樽,確保水樽無問題,臨瞓我叫兔兔飲水水,佢就一次過飲左好多,之後我就瞓覺,起身見佢水樽又無乜少左水咁,好担心,係咪太熱攪到佢食慾不振呢?除左開冷氣之外,可以做既我都做哂啦,咁點算好呢?
作者: berki    時間: 2011-4-26 12:06:43 PM

菜菜入面有水份
吸收到都ok既

我波波之前少飲水
帶佢睇醫生,除左食藥醫生都有叫我灌佢飲水
但係天氣熱,兔兔應該唔會食慾不振到唔飲水架
正常應該狂飲
我諗你留意多佢1日
都係咁就帶佢睇醫生
可能佢唔習慣新環境呀

作者: jinjin    時間: 2011-4-26 12:12:20 PM     標題: 回復 2# 的帖子

berki
多謝你回覆呀^^
我係係兔協領養架,24號至接返屋企,佢13號先做完絕育,應該係醫生度做左body check啦掛?佢做完絕育康復得好快,第2日上去探佢,佢連頭罩都唔駛帶,只係怕痛唔肯用廁所,過左幾日再上去上堂見佢已經識得用返廁所啦,肚肚D毛毛仲開始生返出黎添,應該好返哂架啦∼
請問點樣灌佢飲水架?請指教undefined
作者: berki    時間: 2011-4-26 12:28:58 PM

原帖由 jinjin 於 2011-4-26 12:12 PM 發表
berki
多謝你回覆呀^^
我係係兔協領養架,24號至接返屋企,佢13號先做完絕育,應該係醫生度做左body check啦掛?佢做完絕育康復得好快,第2日上去探佢,佢連頭罩都唔駛帶,只係怕痛唔肯用廁所,過左幾日再上去上堂 ...

係呀我岩岩睇返你D post
知道你隻兔兔係領養返黎
所以body check應該做左架啦 : )

灌佢飲水係用佢地食藥D針筒囉
一次灌佢飲25ml @@
其實有時放個水樽係佢面前
佢都會知原來自己唔記得飲水架啦#^51^#
作者: aguiler    時間: 2011-4-26 12:33:39 PM

用針筒喂佢飲就可以了~~
靜妍之前病病冇力郁果時都係用針筒喂佢飲的..

正楠果時岩岩黎到都係冇咩點飲水,
我地以為個水樽粒珠太實,唔岩佢飲,但又唔係喎~
之後我地放佢係個水樽前面,佢飲左一下之後就係咁飲,
飲夠兩分鐘有多=3=
之後佢飲水果d都正常番了....
而家胃口重好好...
一星期一包2.5kg momi 1st t草=3=
食窮兔爸lu~~~
作者: aguiler    時間: 2011-4-26 12:34:22 PM

樓主隻兔兔叫咩名呀??:021:
作者: berki    時間: 2011-4-26 12:36:06 PM

原帖由 aguiler 於 2011-4-26 12:33 PM 發表
用針筒喂佢飲就可以了~~
靜妍之前病病冇力郁果時都係用針筒喂佢飲的..

正楠果時岩岩黎到都係冇咩點飲水,
我地以為個水樽粒珠太實,唔岩佢飲,但又唔係喎~
之後我地放佢係個水樽前面,佢飲左一下之後就係咁飲,
飲 ...

@0@ 正楠會唔會徙草架?
我1隻要2個星期先食哂-_-
不過佢地好乖,唔會點浪費架
作者: aguiler    時間: 2011-4-26 12:38:43 PM

正楠食得好乾淨架..
唔洗逼都會自動食哂d草~可能係iloverxbbit果度冇啖好食~所以冇浪費的習慣..
靜妍就會浪費~~唔加草佢就會死死地氣走番去食..:021:
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 12:55:01 PM     標題: 回復 4# 的帖子

原來都係用針筒,唔該哂∼
因為岩岩返到新屋企,佢都好似仲有少少怕,基本上佢都係比較胆小的,經過我地餵佢食糧同菜之後,都已經好左少少,無咁縮,我唸住過多幾日睇下佢仲怕唔怕至開門等佢自己出黎啦,所以暫時都唔敢捉佢出黎做D乜住,唯有叫佢飲水水啦,希望佢知道自己口渴啦。

btw
請問點樣可以用到兔兔張相做頭像呢?我係個性化資料Browse click左兔兔張相,但係系統話我(您設置的頭像超過 100000 字節大小,請返回修改。),但係我無打過任何字,唔識點攪呢?:043:
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 01:02:36 PM     標題: 回復 5# 的帖子

我隻兔兔叫Monie呀,不過我就叫佢MonMon架,得意D嘛:039:

我平時見佢係兔協都係食得多屙得多架,第一日返到屋企開住冷氣佢都食得飲得屙得,只係第2日日間無冷氣佢就食少左草同飲少左水啦,所以好怕佢會熱親囉。
尋晚叫佢飲水水佢都係勁飲,之後我就瞓覺,但瞓醒又唔覺佢飲左好多。

佢好鬼鐘意乾淨,個廁所屙滿左就推左去門口位,要我地幫佢清廁所架:031:
作者: berki    時間: 2011-4-26 01:03:30 PM

原帖由 jinjin 於 2011-4-26 12:55 PM 發表
原來都係用針筒,唔該哂∼
因為岩岩返到新屋企,佢都好似仲有少少怕,基本上佢都係比較胆小的,經過我地餵佢食糧同菜之後,都已經好左少少,無咁縮,我唸住過多幾日睇下佢仲怕唔怕至開門等佢自己出黎啦,所以 ...

縮細佢就upload到架啦~
岩岩返屋企,都要幾日適應下
俾D時間MON MON啦#^49^#
作者: berki    時間: 2011-4-26 01:05:32 PM

原帖由 jinjin 於 2011-4-26 01:02 PM 發表
我隻兔兔叫Monie呀,不過我就叫佢MonMon架,得意D嘛:039:

我平時見佢係兔協都係食得多屙得多架,第一日返到屋企開住冷氣佢都食得飲得屙得,只係第2日日間無冷氣佢就食少左草同飲少左水啦,所以好怕佢會熱親囉。 ...

點解可以咁醒目架!!!!
我桃桃屙滿左都照屙...傻豬黎/3\

可能MONMON俾人遺棄過
所以你唔係度就食少左飲少左
多D同佢傾計呀^^
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 01:05:48 PM     標題: 回復 11# 的帖子

張相已經係under 512架啦,得392kb咋 :008:
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 01:14:47 PM     標題: 回復 13# 的帖子

終於upload到啦 :053:

說來話長,佢係兔協已經識用廁所,返到新屋企都識用,但係我唸住落少D貓砂佢無咁快會爆缸,但係點知佢屙尿尿時屙到her her聲嚇親自己,之後就便便同尿尿都唔肯用廁所啦周圍屙,可能佢做完絕育後有陰影,以為有聲會痛啦,我要睇住佢,佢一屙完就即刻抺左D尿放入廁所內,仲教佢尿尿廁所,屎屎廁所,仲用醋抺乾淨佢係其他位屙既尿尿,教左幾次,佢終於敢用返個廁所屙尿尿啦,至於屎就要教多幾次至得,不過有時都會有幾粒係周圍架,不過都好安慰架啦 :050:

作者: berki    時間: 2011-4-26 01:19:14 PM

原帖由 jinjin 於 2011-4-26 01:14 PM 發表
終於upload到啦 :053:

說來話長,佢係兔協已經識用廁所,返到新屋企都識用,但係我唸住落少D貓砂佢無咁快會爆缸,但係點知佢屙尿尿時屙到her her聲嚇親自己,之後就便便同尿尿都唔肯用廁所啦周圍屙,可能佢做完 ...

monmon係獅子兔?
我落好少貓砂架咋
因為佢地好鍾意聽尿尿聲=.=
冇聲就周圍屙
好奇怪呀#^51^#

有幾粒便便出左廁所屙好叻架啦
我朝朝都見到十幾粒 /.\
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 01:22:03 PM     標題: 回復 15# 的帖子

係呀,佢係獅子兔呀,所以都幾大隻架,我仲叫佢做大隻Mon添 :073:

你D兔兔好細隻好cute呀,好羡慕呀,佢地鐘意聽尿尿聲咁攪笑既 :053:
作者: aguiler    時間: 2011-4-26 01:50:35 PM

我都係朝朝見到十幾粒...
我係屋企放左個廁所,唔知點解教極都重係唔識去果度痾,成日係果個廁所隔離痾,
佢自己個籠入便都有一個廁所,但間唔中佢見d草食完唔中意食果d就會係上而小便,逼我換草><
作者: raywong521    時間: 2011-4-26 02:23:59 PM

你可以比菜兔兔食,有水份,兔協既兔兔有冷氣病都唔出奇,話晒果度24小時冷氣,我個人覺得都幾凍下.......

飲水你係留意下兔兔飲左幾多?我有隻女係兔協協領養返黎,試過兩,三日唔飲水,兔兔有時好細膽,唔習慣環境,飲啖水都驚:036: 可以比菜兔兔食,補充水份

屎周圍痾都無所謂....尿就一定要去廁所
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 02:53:05 PM     標題: 回復 18# 的帖子

開左冷氣佢就食好多草囉,屎都大粒返,主要係怕佢飲水飲得太少,因為下午都熱,無理由唔飲水嘛,第一日佢好正常都飲好多水架,有成250ml架,但係第二日我地出街下午佢就食得少飲得少啦,返到屋企開返冷氣,佢又食多左草,水就少飲,佢有係個水樽度舔幾下,我見水樽無泡泡出,可能佢飲唔到,就check下個水樽又拎個水樽去洗,佢都係只舔幾下又走開,最後我走埋去叫佢飲佢就狂飲左一陣,之後又飲得好少,希望佢係未習慣啦,今日睇下點,可能俾多D菜佢食補充水份先。

作者: aguiler    時間: 2011-4-26 02:57:33 PM

應該係岩岩去到新環境唔多適應姐..
菜菜比適量就好了...唔好比太多~~
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 03:08:12 PM     標題: 回復 20# 的帖子

我尋日俾左2棵菜芯佢食,佢食得好起勁,食完仲搵下個糧碗有無菜添,
請問2棵菜芯份量O唔OK呢?
作者: wanga113    時間: 2011-4-26 03:30:06 PM

原帖由 jinjin 於 2011-4-26 03:08 PM 發表
我尋日俾左2棵菜芯佢食,佢食得好起勁,食完仲搵下個糧碗有無菜添,

如果第一次就唔好俾咁多啦  
仲有阿! 記住唔好俾花花兔兔食阿
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 03:36:30 PM     標題: 回復 22# 的帖子

我洗菜時打左電話去兔協問呀,菜花唔俾得兔兔食我知道左啦,唔該哂,
佢至少有14個月咁大架啦,咁係咪俾一棵就夠架啦?
作者: raywong521    時間: 2011-4-26 03:39:29 PM

原帖由 jinjin 於 2011-4-26 03:08 PM 發表

2棵好小架咋....一日可以吃一杯(250水杯),只要6個月以上既兔兔,係兔協佢地都會有小小菜食,若果兔兔而家飲水小,你得閒咪分三餐比,唔得閒就分兩餐比~

新回家的兔兔,好多時都會驚驚青青,唔習慣,最重要都係留意兔地d屎屎,有無寄形怪狀,好細粒

記得菜起碼要浸20~30分鐘,花唔食得
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 03:44:57 PM     標題: 回復 24# 的帖子

菜起碼要浸20~30分鐘,花唔食得,記得,記得,唔該哂∼
尋日都浸左45mins左右,
我自己食果D菜都會最少浸30mins,得閒就再浸耐D :070:

作者: wanga113    時間: 2011-4-26 03:49:13 PM

我會浸一個鐘....
作者: berki    時間: 2011-4-26 03:54:39 PM

我屋企浸1次20分鐘
次次都浸3過水+搵熟水沖先俾兔兔食架
作者: jinjin    時間: 2011-4-26 04:16:21 PM     標題: 回復 27# 的帖子

我係先浸後chok洗再浸一陣再洗,fing乾水,瓊乾水,就俾兔兔食,我見兔協都無用熟水過我就偷懶囉 :014:
作者: yanyi:)    時間: 2011-4-26 05:18:54 PM

原來洗菜要洗咁耐= =
我丫叔成日洗幾分鐘fing兩fing就掉俾呠呠食..
睇黎要阻止佢!
作者: aguiler    時間: 2011-4-26 07:25:58 PM

我用熟水浸半個中,之後瓊乾水就算架了~~
作者: ccychoy    時間: 2011-4-26 08:13:33 PM

我浸幾字fing兩fing再瓊乾水就俾佢
作者: sakixxshum    時間: 2011-4-27 12:29:22 AM

我就有兩隻
仔仔勁中意飲水
一日六百五十ml刀五夠佢飲
由細到大刀中意飲水
嘟嘟就完全相反
由細到大一曰飲大約二百ml到
但同仔仔一樣大
但bodycheck時醫生又話佢好正常。好健康:036:
作者: jinjin    時間: 2011-4-27 10:20:00 AM

真係被MonMon玩死,尋晚返到屋企見佢又係唔多飲水,走埋佢叫佢飲水,又係舔幾舔又唔用力飲,檢查過又無問題呀,我咪又去洗下個樽口鋼珠位囉,洗完再叫佢飲,佢又good good good 咁飲左成70ml喎,今朝起身又見佢無乜飲水,我再做同一動作,佢既反應完全一樣,洗完水樽之後,又飲左成70ml,咁死啦,唔掂喎,次次都要洗乾淨至肯飲,唔係真係乾淨到咁呀嘛?:026:
咁我地唔係度佢咪唔駛飲水囉佢,咁點算好呢?:044:
作者: jinjin    時間: 2011-4-28 10:24:20 AM

尋晚拎左個樽去入新水,但係因為D水未夠涼仲暖暖地,所以水樽位空左,點知MonMon就走去果度搵水樽喎,等D水涼左放返入籠,佢又唔飲,真係激死人啦 :037:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2