PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 肥仔最新消息~ [打印本頁]

作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 01:45:34 AM     標題: 肥仔最新消息~

多謝各位兔友既關心~
我家肥仔今日去睇左醫生,醫生話佢有(介癬蟲) 佢仲係顯微鏡比我睇,好恐怖...
佢耳仔因為咁發哂炎~由於佢長期用狗籠,所以有d腳枕唔算嚴重~
最慘係佢原來冇左隻門牙囉>"<
而家醫生話每星期返去打針,日日都有藥水洗患處~
我今日為左方便就搵人剪左佢d毛.....買左個兔籠比佢...
希望佢快d好返啦!!!!!!!!!!!!!!!
作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 01:55:39 AM

比d相你地睇下~

附件: 剪毛2.jpg (2011-7-1 01:55:39 AM, 202.36 KB) / 下載次數 41
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjM0MDZ8NDRmZDM4M2V8MTcxNTg0NTgzNHwwfDA%3D

附件: 剪毛1.jpg (2011-7-1 01:55:39 AM, 215.72 KB) / 下載次數 37
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjM0MDd8YjFmZjViMmV8MTcxNTg0NTgzNHwwfDA%3D
作者: aguiler    時間: 2011-7-1 02:10:31 AM

陰公豬喇~~
搞到冇哂毛毛佢一定好唔開心喇~~
冇左隻牙咁大件事而家先知?!@@
會唔會食唔到草架?
比多D林野佢踩會好D架~~
作者: 天才文仔    時間: 2011-7-1 02:35:54 AM

無左隻牙,比momi 2nd cut兔兔食住先啦.
作者: kkklon    時間: 2011-7-1 08:15:24 AM

肥仔要+油呀#^65^#
肥仔遇到新主人真係好啦!!
作者: little_connie    時間: 2011-7-1 10:06:22 AM

肥仔要聽主人話,快D好返呀!
樓主!!!個籠唔加第二層會比較安全bo!
作者: phoebe))    時間: 2011-7-1 11:43:16 AM

肥仔食多些草,聽話,快快好番
作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 12:06:44 PM

原帖由 aguiler 於 2011-7-1 02:10 AM 發表
陰公豬喇~~
搞到冇哂毛毛佢一定好唔開心喇~~
冇左隻牙咁大件事而家先知?!@@
會唔會食唔到草架?
比多D林野佢踩會好D架~~

我係Q兔廊問佢比左一隻佢地散買既葉我試不過佢都唔食>"<
作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 12:09:04 PM

原帖由 little_connie 於 2011-7-1 10:06 AM 發表
肥仔要聽主人話,快D好返呀!

因為肥仔唔食草D便便唔係完全硬,佢一踩就成身都係....
所以一定要用~
作者: aguiler    時間: 2011-7-1 12:17:18 PM

可以買momi 2 nd cut呀~~
多d葉~同埋唔係隻隻兔都係q兔x d野架~~
作者: 小小夕    時間: 2011-7-1 05:11:57 PM

門牙係米最出面個4隻牙仔..

1CUT都可以照食 .. 但D草要剪短佢..     之前DR.MA上電視個節目  ..有講
因為前面個4隻牙仔主要目的用黎剪斷D長既草草...   好似交剪咁
食野都係用入面D牙仔  所以可以照食1CUT ..

但要睇返肥仔 ,, 食唔食硬既草草= =   唔食都係2CUT喇 哈哈

醫生有冇話佢太輕要重返D.. 唔係既話A草都幾香.. O.O

作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 06:35:12 PM

原帖由 小小夕 於 2011-7-1 05:11 PM 發表
門牙係米最出面個4隻牙仔..

1CUT都可以照食 .. 但D草要剪短佢..     之前DR.MA上電視個節目  ..有講
因為前面個4隻牙仔主要目的用黎剪斷D長既草草...   好似交剪咁
食野都係用入面D牙仔  所以可以照食1CUT ..
...

佢有2.1KG架.........醫生冇話佢瘦
醫生話佢唔食草可能係因為前面冇左一隻門牙~
我而家2隻都比但佢都唔食....仲自己整理一邊囉>"<
作者: 小小夕    時間: 2011-7-1 07:21:38 PM

原帖由 dorothy127 於 2011-7-1 06:35 PM 發表

佢有2.1KG架.........醫生冇話佢瘦
醫生話佢唔食草可能係因為前面冇左一隻門牙~
我而家2隻都比但佢都唔食....仲自己整理一邊囉>"

岩岩帶完佢睇醫生會唔會驚呀.. 同埋依個時間 我2隻兔都e埋左 zzz..依左好耐..好多個鐘了.
可能晚上應該會精神d了> <
作者: angelaska    時間: 2011-7-1 07:37:16 PM

原帖由 dorothy127 於 2011-7-1 12:09 PM 發表

因為肥仔唔食草D便便唔係完全硬,佢一踩就成身都係....
所以一定要用~

我諗佢係講緊廁所上邊塊板呢
肥仔未好晒都係減少佢傷到既機會好~
作者: 小小夕    時間: 2011-7-1 07:40:07 PM

原帖由 angelaska 於 2011-7-1 07:37 PM 發表

我諗佢係講緊廁所上邊塊板呢
肥仔未好晒都係減少佢傷到既機會好~

唔係.. 係個跳台..  

樓主!!!個籠唔加第二層會比較安全bo!   <<

不過... 點解個廁所會係跳台下面..................
-______-  兔兔企米好辛苦囉   
同埋真係唔加跳板比較好..     有d兔兔會係跳板到跳出寵  又係寵出面跳上跳板..   
我屋企2隻女就係咁..((暈
一陣滑腳跳唔到... 撞親肚仔就大獲...

同埋影相唔好用閃光燈  盡量.. ((有時一開機..自動開左..唔記得山就無計

作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 08:53:38 PM

原帖由 小小夕 於 2011-7-1 07:40 PM 發表

唔係.. 係個跳台..  

我影完相就拎左跳台出黎啦!!! 大家放心~
不過我而家好煩.....因為佢唔肯食草~佢好似唔願郁咁...成日係到發呆
完全唔知佢想點>"<
作者: 小小夕    時間: 2011-7-1 09:38:29 PM

原帖由 dorothy127 於 2011-7-1 08:53 PM 發表

我影完相就拎左跳台出黎啦!!! 大家放心~
不過我而家好煩.....因為佢唔肯食草~佢好似唔願郁咁...成日係到發呆
完全唔知佢想點>"

佢之前係米少少草都唔食??  定直情無食過0.0

唔食草唔好比草球 / 草架...  直情放哂d草係地下比佢慢慢食..
有d兔兔  好懶  ...   醫生都有講過d有兔兔 用草架食 係會食少d..
作者: syt174698    時間: 2011-7-1 09:44:15 PM

咁你有草粉呀?你一定要迫佢食D草呀,如果唔係會停腸呀
作者: syt174698    時間: 2011-7-1 09:47:52 PM

我果仔仲煩,通完淚線1個月又番發,都唔知點解,最麻煩BOOK日子做手術最快要11號,都唔知公司比唔比我請假,吾比就要到24號

有無人知道,通唔到淚線,要長期滴眼藥水係邊一隻,貴唔貴呀?
作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 09:48:38 PM

原帖由 小小夕 於 2011-7-1 09:38 PM 發表

佢之前係米少少草都唔食??  定直情無食過0.0

唔食草唔好比草球 / 草架...  直情放哂d草係地下比佢慢慢食..
有d兔兔  好懶  ...   醫生都有講過d有兔兔 用草架食 係會食少d..

直情無食過......我而家都有放係地下比佢食...不過都唔食
我頭先比左白菜同菜心佢食..佢咬左2口就放低
之後我又試下比左一舊好似手指尾咁少既西瓜佢試下...我見佢好鐘意食,不過咁細舊佢都咬左好耐
到底係唔係因為佢隻牙所以食唔到草呢?????
作者: 小小夕    時間: 2011-7-1 10:05:14 PM

原帖由 dorothy127 於 2011-7-1 09:48 PM 發表

直情無食過......我而家都有放係地下比佢食...不過都唔食
我頭先比左白菜同菜心佢食..佢咬左2口就放低
之後我又試下比左一舊好似手指尾咁少既西瓜佢試下...我見佢好鐘意食,不過咁細舊佢都咬左好耐
到底係唔 ...

因為西瓜甜..
比d時間佢喇 肚仔餓會去食草草
醫生有冇教你點做  食草常 食草個d
作者: syt174698    時間: 2011-7-1 10:34:08 PM

你仲比西瓜佢食,佢會肚瀉呀,唔係所有生果都可以比兔兔食,況且生果有糖份,每個星期夾埋唔可以超過兩個棉花球體積的零食比兔兔呀.....你依家要做,係迫佢食草,你有無針筒呀??你開草粉比你,逐小餵佢食啦,成日無食嘢,佢應該無胃口,但一定要比草,等佢D腸有臑動,否則就會停腸呀
作者: carbee    時間: 2011-7-1 11:19:55 PM

兔兔食草草未呀?
成日都冇食過野唔得架喎~
佢會唔會係牙痛所以唔想食野呀?
醫生有冇開止痛藥?:041:
作者: dorothy127    時間: 2011-7-1 11:42:56 PM

原帖由 carbee 於 2011-7-1 11:19 PM 發表
兔兔食草草未呀?
成日都冇食過野唔得架喎~
佢會唔會係牙痛所以唔想食野呀?
醫生有冇開止痛藥?:041:

冇開..因為佢話係好細過已經冇左.....
最後佢都係食返之前食個D兔糧.....唉
作者: carbee    時間: 2011-7-1 11:45:57 PM

淨食兔糧唔掂架喎~
作者: dorothy127    時間: 2011-7-2 12:14:30 AM

原帖由 carbee 於 2011-7-1 11:45 PM 發表
淨食兔糧唔掂架喎~

我而家早晚2匙糧....草就長放...迫佢食緊:061:
作者: 小小夕    時間: 2011-7-2 01:08:39 AM

一定唔好心軟!!!   無食草草 最好開d草粉比佢食..  
一定要食草!!  唔係入面d牙仔又長 就慘了
作者: dorothy127    時間: 2011-7-2 01:54:43 AM

原帖由 小小夕 於 2011-7-2 01:08 AM 發表
一定唔好心軟!!!   無食草草 最好開d草粉比佢食..  
一定要食草!!  唔係入面d牙仔又長 就慘了

草粉係邊買到?
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-7-2 12:11:42 PM

原帖由 dorothy127 於 2011-7-2 01:54 AM 發表

草粉係邊買到?

草粉要係診所買. 你睇邊間診所呀?
菜可以比佢食, 生果完全唔好比喇,
已經唔食草, 而且生果高糖份, 再比佢食真係會腸停.
作者: dorothy127    時間: 2011-7-2 12:50:44 PM

原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2011-7-2 12:11 PM 發表

草粉要係診所買. 你睇邊間診所呀?
菜可以比佢食, 生果完全唔好比喇,
已經唔食草, 而且生果高糖份, 再比佢食真係會腸停.

我睇DR.MA架....我而家比白菜,菜心同草葉佢食...糧就一日4匙羹
作者: syt174698    時間: 2011-7-2 12:54:34 PM

你住邊度呀,一陣間我去九龍城帶兔兔睇e生,可以幫你買埋跟住再比你
作者: syt174698    時間: 2011-7-2 12:55:53 PM

不過我唔知草粉幾錢,我屋企有一包開過,仲未過期,你要唔要?
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2011-7-2 01:02:36 PM

原帖由 dorothy127 於 2011-7-2 12:50 PM 發表

我睇DR.MA架....我而家比白菜,菜心同草葉佢食...糧就一日4匙羹

你打返診所同醫生講兔仔既情況. 唔好搵人幫你買喇.
自己去配啦. A/C有返記錄. 唔係下次診所未必比你配嫁.
作者: carbee    時間: 2011-7-2 02:15:35 PM

講得岩,都係去返診所買啦~
而且你未餵過草粉,護士會教埋你點開點餵~
依家佢既情形都係唔好比生果啦,
佢唔食草枝,可以比多d葉佢~
作者: dorothy127    時間: 2011-7-2 04:59:36 PM

原帖由 carbee 於 2011-7-2 02:15 PM 發表
講得岩,都係去返診所買啦~
而且你未餵過草粉,護士會教埋你點開點餵~
依家佢既情形都係唔好比生果啦,
佢唔食草枝,可以比多d葉佢~

我下個星期帶佢打針個時問DR.MA
可能4年冇食真係差d~我一放兔糧佢就係咁食
但佢而家食4羹糧d屎好細粒喎~
作者: p990101))    時間: 2011-8-13 01:36:01 AM

好慘呀佢....好似垂頭喪氣咁既樣...
祝肥仔快d好返!!
作者: jinjin    時間: 2011-8-13 11:30:23 AM

淨食糧因為無乜纖維,屎屎一定唔會大粒架,

白菜只可以食菜葉,條莖會令兔兔條腸脹氣,唔好俾白菜莖佢食呀,菜葉就無問題。

Oxbow有隻糧係全草粒黎架,你可以買黎試下佢肯唔肯食啦,不過點都無食乾草咁好,但都希望佢習慣左D草味會食返草咁啦∼

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2