PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔做了手術,腳上o既原來唔係濃瘡。 [打印本頁]

作者: lok518    時間: 2012-3-1 10:15:30 PM     標題: 兔兔做了手術,腳上o既原來唔係濃瘡。

上星期兔兔隻腳突然惡化,今日終於o係9龍城到做手術。

做完手術之後,醫生話俾我知兔兔腳上o既原來唔係濃瘡,係腫瘤。
暫時未知係惡性定良性,佢攞左sample,要send去英國化驗先知。
醫生話俾我知情況唔太好,如果係cancer(惡性),就要切左隻腳。

知道e個消息之後,心情極度複雜,養左差唔多半年,佢係一隻好乖o既兔仔,
但係連環不幸o既事不停地發生o係佢身上。
由開頭被遺棄,生好嚴重o既腳瘡,到而家生埋腫瘤。
個天好似唔太眷顧佢咁。

望住佢戴住個頭套,好天真地起勢食草,好似乜都無發生過咁。

我真係好掙扎,萬一真係要切腳,唔知對佢日後生活影響會有幾大。
有冇人o既兔仔係有相似o既經歷?

作者: 靜妍媽    時間: 2012-3-1 10:27:12 PM

dr.ma有冇同你講裝義肢/坐輪椅之類的事呀??
佢好番之後都一樣好開心架~~重可以周圍走走動動~~

其實, 我覺得個天唔眷顧佢唔緊要,  最緊要係主人唔好放棄佢~
要繼續支持佢!!!你要加油喔~~
作者: 靜妍媽    時間: 2012-3-1 10:43:04 PM

我曾經睇過一段片,佢有一句說話我好深刻,我都想同你講

"你可以有好多寵物, 但佢就只有你一個"
作者: 奶茶媽    時間: 2012-3-1 11:45:14 PM

靜妍媽 發表於 2012-3-1 10:43 PM
我曾經睇過一段片,佢有一句說話我好深刻,我都想同你講

"你可以有好多寵物, 但佢就只有你一個" ...

係呀
你可以有朋友,家人,情人,
可以出街睇戲唱k
可以返工, 行街
寵物可能只係生活一部份

但係佢就只有你一個

真係次次睇親呢個都忍唔住流眼淚......
作者: 花芝媽    時間: 2012-3-2 01:25:17 AM

希望隻兔仔無事啦><!!!!!!!!         依加有個好主人...   天神會眷顧佢的
作者: yingxbb    時間: 2012-3-2 01:32:59 PM

你要努力AR!!! 兔兔仲好需要你既照顧~~

我隻兔女都係.....帶返家冇耐...就腳腳斷左...
多個月黎既康復期.....終於好返.....
好返唔夠2個月....盤骨位有少少裂左....不斷ALL爛屎....成腳都係...日日幫佢清潔腳仔.....
而家暫且叫做好返少少.....
到隻牙仔.....生Y左.......
我都會好似你咁諗...個天好似唔太眷顧兔兔..
但我.....從來都冇諗過放棄.....
兔兔佢好乖....佢食藥個時.....清潔腳腳個時....
兔兔不斷咁LAM我隻手....好似多謝我咁....
個刻真係眼流在心裡流.......
所以你都要撐住~~~~!!!!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-2 09:16:37 PM

我記得有睇過有兔無左兩隻腳但係佢主人幫佢做左兔輪椅幫佢行,你可以search下,即使真係要切腳,兔仔有你錫同幫助,都可以生活得好開好架!

而且兔仔有你呢個好主人,一定可以逢凶化吉架!希望報告番黎兔兔可以保得住隻腳仔啦!

兔兔有你嘅細心先至可以咁快發現隻腳有問題,而且有獸醫睇,係幸運呀,唔好諗咁灰...等個報告出左先算啦...而家同佢玩多啲先啦!^^
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-2 09:19:27 PM

yingxbb 發表於 2012-3-2 01:32 PM

睇到我眼濕濕,你錫兔兔,兔兔真係會錫番你架!你要加油呀,佢一定好快好番...
作者: lok518    時間: 2012-3-2 10:01:23 PM

佢做完手術之後d心情好差..直頭唔比人掂同抱
餵佢食藥就係咁發脾氣+dum地,搞到我勁驚佢會整爆個傷口
唯有軟硬兼施咁餵佢食藥。(軟:餵d小食引佢,硬:夾硬"滋"d藥入口)
不過好在佢都會自己食草。
其實有冇d咩方法可以令佢平服返心情呢???

作者: lok518    時間: 2012-3-2 10:07:50 PM

yingxbb 發表於 2012-3-2 01:32 PM

真係眼流在心裡流,尤其是係明知佢好痛,但係又唔出聲,
o個下感覺真係好難受。
我今日返返下工o係到諗,如果當初醫生問我試藥定做手術,
我揀做手術,佢隻腳個腫瘤就可能無而家咁大。
作者: all_loving_it    時間: 2012-3-3 02:09:58 AM

lok518 發表於 2012-3-2 10:01 PM
唯有軟 ...

你好!  我屋企個侏老板因為腸胃及眼仔有事, 所以, 日日都要食藥同補給品, 不過, 侏老板好討厭食藥, 之前用針筒直接餵藥比佢食, 佢都唔肯吞, 有時仲響咀角道流返D藥出來, 所以, 我而家餵藥既方法係將侏老板最鍾意食既蔬菜"渣"汁, 然後將蔬菜汁+藥混和餵佢食, 成效好好, 家陣侏老板食藥食得好開心!

作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-3 10:26:21 AM

lok518 發表於 2012-3-2 10:01 PM
唯有軟 ...

咁試下唔好搞佢...我估抱佢嗰時可能掂到佢傷口至發皮氣啫...啲藥甜唔甜架?如果就咁佢企係度你伸知針筒去餵得唔得,我嗰隻唔俾抱都係咁餵,佢知道係甜嘅就會追住食架喇,另外可以混落啲草粉度睇佢食唔食,都唔得就搽落啲菜度做菜包啦...你唔好太自責諗番轉頭喇,你都唔知會咁架嘛..最重要係佢肯食藥會快啲好吖嘛!加油呀!
作者: lok518    時間: 2012-3-3 11:00:13 AM

佢d藥應該唔甜,因佢一聞到就發爛渣,
佢草粉都唔係好食,但係又食草wor...
我今晚試下用整菜汁啦
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-3 01:33:35 PM

lok518 發表於 2012-3-3 11:00 AM
佢d藥應該唔甜,因佢一聞到就發爛渣,
佢草粉都唔係好食,但係又食草wor...
我今晚試下用整菜汁啦 ...

波蘿汁同橙汁不都得架!多個選擇...不過唔好餵咁多^^
作者: kwan104kwan    時間: 2012-3-3 11:34:01 PM

加油呀!支持你同你既兔兔!
作者: lok518    時間: 2012-3-3 11:57:04 PM

今日返o黎見到佢all爛屎,佢應該訓左o係d屎屎上面,搞到4隻腳同埋身上都有屎..
身o個d我格硬幫佢抹左,但係腳o個d佢死都唔肯比我抹,係咁掙扎..
而家佢4隻腳污穢到死,痴實晒d毛,大力抹都抹唔甩,點樣先可以整乾淨佢呀?!!!!!!
作者: yingxbb    時間: 2012-3-5 06:03:16 PM

lok518 發表於 2012-3-3 11:57 PM
今日返o黎見到佢all爛屎,佢應該訓左o係d屎屎上面,搞到4隻腳同埋身上都有屎..
身o個d我格硬幫佢抹左,但係腳o ...

點都係要抹, 如果唔係日積月累好臭同埋會硬左...
我會濕小小水抹....輕輕地.....
作者: lok518    時間: 2012-3-30 10:16:04 AM

尋日兔兔終於切左隻腳,今朝見到佢精神同心情都幾唔錯,即刻鬆一口氣....
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-30 11:49:20 AM

加油呀!要好好照顧兔兔,你都唔好太擔心,佢一定會好番架!支持你!咁有無諗住整張輪椅俾佢呀?咁個傷口幾時會好番呢?
作者: Dylan    時間: 2012-3-30 11:54:33 AM

lok518 發表於 2012-3-30 10:16 AM
尋日兔兔終於切左隻腳,今朝見到佢精神同心情都幾唔錯,即刻鬆一口氣....

加油呀!手術幾多 $
俾唔俾張輪椅佢呀
兔兔好快會好番開心番
作者: lok518    時間: 2012-3-30 10:58:11 PM

應該唔會比輪椅佢啦,因為我見佢行到,可能佢未切之前腳痛,習慣唔太用o個隻腳啦。
作者: lok518    時間: 2012-3-30 11:01:22 PM

手術連藥$3789,傷口大約2-3星期到就會好返...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-3-31 03:03:07 PM

lok518 發表於 2012-3-30 11:01 PM
手術連藥$3789,傷口大約2-3星期到就會好返...

兔兔有你照顧,一定會更快好番
作者: warm_warm    時間: 2012-4-6 05:18:06 PM

兔兔~加油呀!!!
作者: Dylan    時間: 2012-4-6 06:11:31 PM

其實兔兔做咗手術就會康復
一日末做手都會痛
就好似生智慧齒敢痕痕癢癢剝咗一勞永逸
兔兔唔似人唔會因為殘缺而唔開心
我見隻狗仔先天無咗雙腳後來有個工程師發明咗一張輪椅比佢佢行得好自如好開心
小朋友好單純只要有主人錫有野食有得玩就已經滿足
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 06:59:33 PM

Dylan 發表於 2012-4-6 06:11 PM
一日末做手都會痛

的確如此......

我之前同你講係後樓梯發現左只兔兔, 今日同佢睇完醫生啦, 有生腳蒼, 肝腎有事, 最慘佢仲子宮生留, 腸胃有好多毛球, 剛發現佢既時候, 打算如果佢健康狀況良好或者好小事, 就等佢好返搵人領養, 不過, 今日同佢睇完醫生知道佢而家敢既情況, 都係算吧啦, 我打算照顧佢終老, 因為醫生都話佢無機會好返, 而家都5知要醫幾耐

作者: Dylan    時間: 2012-4-6 07:12:37 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-6 06:59 PM
的確如此......

我之前同你講係後樓梯發現左只兔兔, 今日同佢睇完醫生啦, 有生腳蒼, 肝腎有事, 最慘佢 ...

Aiya 佢前主人無好好愛護佢
敢子宮瘤幾時做得手術呀
eson奌 check 到佢有肝病
我 bB 無 body check
作者: Dylan    時間: 2012-4-6 07:15:16 PM

其實奌解有好多兔兔都有肝病或腎病
係咩成因?
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 07:21:55 PM

Dylan 發表於 2012-4-6 07:12 PM
敢子宮瘤幾時做得手術呀

約在下星期三做手術, 如果一般兔兔體重5正常, 其實驗血就可以知道

作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 07:25:03 PM

Dylan 發表於 2012-4-6 07:12 PM
敢子宮瘤幾時做得手術呀

一個人可以將兔兔掉佢係後樓梯又點會愛護佢
作者: Dylan    時間: 2012-4-6 07:45:03 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-6 07:21 PM
約在下星期三做手術, 如果一般兔兔體重5正常, 其實驗血就可以知道

Ic
Blood test 幾內有報告
邊個 Eson 呀
手術大概幾錢
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 08:40:18 PM

Dylan 發表於 2012-4-6 07:45 PM
Ic
邊個 Eson 呀

我係睇大圍Dr. Tiger, 驗血$680, 之前侏老板要第2日先有報告, 不過, 今次係即日有報告出
作者: Dylan    時間: 2012-4-6 08:44:45 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-6 08:40 PM
我係睇大圍Dr. Tiger, 驗血$680, 之前侏老板要第2日先有報告, 不過, 今次係即日有報告出 ...

Thank you for sharing
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 08:49:13 PM

Dylan 發表於 2012-4-6 07:45 PM
Ic
邊個 Eson 呀

手術費$4,000 不過, 要睇兔兔做手術個日既狀況, 有無其它野需要加, 如果有既就5止依個價錢, 都係搵Dr. Tiger

不過, 好彩未去到因為肝病問題5做得手術......

稍後會根據佢既情況再考慮安排絕育

作者: all_loving_it    時間: 2012-4-6 08:54:09 PM

Dylan 發表於 2012-4-6 08:44 PM
Thank you for sharing

You are welcome

作者: lok518    時間: 2012-4-15 09:24:46 AM

Dylan 發表於 2012-4-6 06:11 PM
一日末做手都會痛

兔兔而家雖然無左隻腳,不過我覺得佢開心左好多...
可能真係隻痛腳令佢好辛苦啦,
佢3隻腳都hop得好快,所以唔洗輪椅~~~
作者: Dylan    時間: 2012-4-16 10:59:22 AM

lok518 發表於 2012-4-15 09:24 AM
佢3隻腳都hop得好快,所以 ...

祝你同兔兔幸福快樂

作者: all_loving_it    時間: 2012-4-16 04:49:31 PM

lok518 發表於 2012-4-15 09:24 AM
佢3隻腳都hop得好快,所以 ...

兔兔唔洗再忍受腳痛, 兔兔打開心左又健康左, 你自然會放心左 你喔

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2