PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 如何令兩隻兔兔和睦相處? [打印本頁]

作者: yingxbb    時間: 2012-4-11 01:26:00 PM     標題: 如何令兩隻兔兔和睦相處?

仔仔好不滿新領養返黎既兔兔=.=""
分緊籠養中....
但仔仔放籠出黎走動既時候....
成日望住籠入面新領養既兔兔....仲有咬新兔兔既動作同咬佢個籠....
點樣可以令到仔仔冇咁嬲....冇咁抗拒=_="!
好明顯仔仔係好不滿....好唔鍾意

作者: 深紅蒼月    時間: 2012-4-11 04:05:12 PM

我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在中立地方相處教得很詳細現在蒂娜絲喜歡她多過我
作者: kwan104kwan    時間: 2012-4-11 04:15:29 PM

深紅蒼月 發表於 2012-4-11 04:05 PM
我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在 ...

因為我全屋都俾舊的兔兔走過,

就算到新地方,他們都想打架,

所以兩隻兔兔一齊三個月都未夾到!
作者: 深紅蒼月    時間: 2012-4-11 04:34:34 PM

我當時是放在大脾
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-11 04:47:30 PM

如何介紹兔兔認識新同伴 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

讓交惡的兔子重修舊好 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html
作者: yingxbb    時間: 2012-4-11 06:17:02 PM

深紅蒼月 發表於 2012-4-11 04:05 PM
我當時莉莎娜一見到蒂娜絲就想咬她 結果我當然立即抱起她 但給莉莎娜咬到手指(流血)之後看兔恊網誌說要在 ...

真架?? ~ 我就係呢個情況AR~~
仔仔好想咬落去丫...><"!
等我去刨下文先又~~~><!"

作者: yingxbb    時間: 2012-4-11 06:17:28 PM

kwan104kwan 發表於 2012-4-11 04:15 PM
因為我全屋都俾舊的兔兔走過,

就算到新地方,他們都想打架,

><唔係呱~~唔好啦~~~
作者: yingxbb    時間: 2012-4-11 06:20:02 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-11 04:47 PM
如何介紹兔兔認識新同伴 : http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

讓交惡的兔子重修舊好 :  ...

多謝你丫~~~
要努力令佢地相親相愛...^^"~~
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-11 06:26:35 PM

yingxbb 發表於 2012-4-11 06:20 PM
多謝你丫~~~
要努力令佢地相親相愛...^^"~~

唔好客氣, 相信都係因為未習慣多左只新兔兔, 遲D可能會好D

你係咪兔協領養?  領養左邊只兔兔呀
作者: yingxbb    時間: 2012-4-11 06:28:14 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:26 PM
唔好客氣, 相信都係因為未習慣多左只新兔兔, 遲D可能會好D

你係咪兔協領養?  領養左邊只兔兔呀 ...

唔係AR~~係兔協申請左1次~失敗左...太多人申請..
之後去左愛護動物協會申請~~^v^"
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-11 06:33:58 PM

yingxbb 發表於 2012-4-11 06:28 PM
唔係AR~~係兔協申請左1次~失敗左...太多人申請..
之後去左愛護動物協會申請~~^v^" ...

明白, 有時同一只兔兔好多人申請 你領養既係邊種兔兔
作者: 深紅蒼月    時間: 2012-4-11 09:41:26 PM

終於放工 說一下我那時情況:

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜縮在一角 那我準備晚餐(兔糧) 但我還是望往他們 蒂娜絲跳上去莉莎娜平時睡覺的草鞋 莉莎娜立即撲過去 我見到立即抱起蒂娜絲 按往莉莎娜 結果就給咬到手指 當時流血 我一邊止血 一邊按撫她們  等2隻心情平復回我先去看醫生(打針)(事後先知道兔子是有領域而又可以群居性動物)之後反省了
這件事之後只要我抱近蒂娜絲接近蘢(莉莎娜的家) 對方就好像瘋了 用下巴來抹蘢(示意這是我的東西) 有次想我抱往接近 突然出口咬 幸好當時莉莎娜在蘢入邊 我和蒂娜絲都縮得快 之後都問過有養的人說 二隻都是女很難可以一起(有人說是最難組合) 之後一次看了兔恊網誌說要中立地方 我把2隻放在大腿(不是合起來)上先不準他們有任何接觸 等她們乖乖地伏在我的大腿 之後看她們反應 二隻都可以不動就慢慢把大腿合起來
當時我2隻還是不動(伏在我大腿) 所以我開始計時5分鐘後分開她們 各自放回自己的家 之後一小時後再來這次時間是10分鐘 之後有分開 再1小時後就15分鐘 都沒抗拒(還是伏在我腿)之後我先放T草/A草進蒂娜絲的蘢(新的兔子家)讓他們一起吃 他們自那次之後就不打架 現在2隻還往在一起 (以上參考) 不過我2隻性格一隻惡一隻溫柔 如果2隻都很喜歡打架 可能用不到
作者: happyyuki    時間: 2012-4-12 01:37:58 AM

深紅蒼月 發表於 2012-4-11 09:41 PM

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜 ...

嘩!! 我感覺到你為左兩隻兔兔放左好多心機!
放係大脾教囡既方法真係好利害!!!!!!

希望仔仔同新兔兔快D做到朋友仔*
作者: 深紅蒼月    時間: 2012-4-12 09:11:17 AM

happyyuki 發表於 2012-4-12 01:37 AM
嘩!! 我感覺到你為左兩隻兔兔放左好多心機!
放係大脾教囡既方法真係好利害!!!!!!

因為本來就是想他們一起吃 玩 睡 而且覺得如果是群居性 可能以為對方是來搶走我的東西{往地方/食物 兔爸爸/媽媽的愛)要努力化解 對方是沒惡意
作者: yingxbb    時間: 2012-4-12 09:49:01 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-11 06:33 PM
明白, 有時同一只兔兔好多人申請 你領養既係邊種兔兔

賓尼兔~~
不過而家領養左第2隻...~都好開心~好鍾意~
作者: yingxbb    時間: 2012-4-12 10:05:33 AM

深紅蒼月 發表於 2012-4-11 09:41 PM

當天覺得想找多隻陪莉莎娜再買多隻陪她 但那晚一回去 初時放進去 只見莉莎娜 ...

哇~~真係令我好感動~~
2隻囡囡有你照顧...一定可以好好的~~

琴晚花左D時間, 建設左1個新既空間...
足足用左4個幾鍾~比佢地相處....當時仔仔仲係好惡死....
囡囡就開始好驚好驚~唔敢行埋去....
跟住就試下餵菜菜比佢地食...坐埋一齊食....
開完餐之後~仔仔再惡過.....囡囡再驚過=.=~
4個鍾不斷重覆重覆~~~2隻都不時跺腳...-.-1個跺完到下1個...-.-"
最後都好夜啦...各自放回籠...

到到今朝...我放早餐比佢地...開住籠比佢地食完出黎走下...
仔仔食完出黎先....佢不斷係我琴日新建造既空間跳開心舞....不斷跳...好HAPPY咁...
到囡囡食完都出埋黎.....佢地係新空間互嗅.....((2隻都冇想打交既跡象))...
仔仔不斷追住囡囡..想UN囡囡-.-""
囡囡不斷走走走.....=.=""

我好開心丫....好似進步左一大步咁....
作者: happyyuki    時間: 2012-4-12 03:26:20 PM

想UN囡囡 感情大躍進
作者: yingxbb    時間: 2012-4-12 04:45:29 PM

happyyuki 發表於 2012-4-12 03:26 PM
想UN囡囡 感情大躍進

HAHA....但係都失敗左...
不成功~~~
係咪代表左....開始FD....
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-12 07:09:59 PM

yingxbb 發表於 2012-4-12 09:49 AM
賓尼兔~~
不過而家領養左第2隻...~都好開心~好鍾意~

開心咪好, 希望你既兔兔健健康康, 快快樂樂, 恩恩愛愛!
作者: 深紅蒼月    時間: 2012-4-12 09:33:12 PM

yingxbb 發表於 2012-4-12 10:05 AM
哇~~真係令我好感動~~
2隻囡囡有你照顧...一定可以好好的~~

不會 自己認為自己永遠都給不夠牠們想要的(因為我不是兔兔 沒辦法讀心)
我試過放牠們在中立地區 自己互想認識 結果是莉莎娜嗅蒂娜絲 當然又是出口 蒂娜絲當然又是跳起狂奔 所以我先想到要2隻趴往不動 等大家都不用怕對方(最怕的是我 完全打醒精神)

現在我頭像那張就是當天友好証明 一天就成為好朋友

作者: yingxbb    時間: 2012-4-13 09:58:36 AM

all_loving_it 發表於 2012-4-12 07:09 PM
開心咪好, 希望你既兔兔健健康康, 快快樂樂, 恩恩愛愛!

THS!@@"
但我想問呢....因為女女領養返黎已經一歲幾...
呢幾日留意佢...都唔識係廁所VV....
會唔會因為已經唔係兔BB...就教唔到佢VV架??

丫~我搵到資料啦..
年齡大小和訓練有關嗎?
年紀大的兔子,比年紀輕的兔子來得容易訓練。兔子的注意 力集中度和學習的技巧,是隨著年齡而增長的。如果你有一隻剛出生不久的小兔子,最好緊 盯著他。如果你決定要領養一隻年紀比較大的兔子,或是訓練年紀比大的兔子,放手去做吧!

作者: yingxbb    時間: 2012-4-13 10:00:57 AM

深紅蒼月 發表於 2012-4-12 09:33 PM
不會 自己認為自己永遠都給不夠牠們想要的(因為我不是兔兔 沒辦法讀心)
我試過放牠們在中立地區 自己互想 ...

張相佢地好溫馨ar~~~>@<
因為女女唔鍾意比人抱....=.=" 每次想抱起佢...佢就走...
摸摸佢頭頭之後...再試下抱...又走-.-"
-.-""
作者: yanyi:)    時間: 2012-4-13 10:57:51 AM

yingxbb 發表於 2012-4-13 10:00 AM
張相佢地好溫馨ar~~~>@<
因為女女唔鍾意比人抱....=.=" 每次想抱起佢...佢就走...
摸摸佢頭頭之後...再試 ...

女女係你岩岩領養番黎果隻?
如果係,其實番屋企冇耐既兔兔唔鍾意俾人抱都係正常,
就好似你去識朋友,
開頭握手你會冇問題,
但人地話要抱你你都走啦~
當然唔排除有d兔兔真係唔鍾意俾人抱既,
不過因為同你未熟唔俾抱同唔鍾意俾人抱係兩回事~

我呠呠養左年幾,
一開頭真係彩我都傻-_-
係籠度摸就冇問題lum哂,
一抱出黎?3分鐘唔洗就大大啖咬
我一直覺得,
唉你唔想俾我抱咁算啦..
跟住就俾佢番入籠,
我都有諗過佢係咪唔鍾意我架,
但係我見佢係籠又成日搵我要我摸架喎,
咁咪下定決心咬都唔俾佢入籠xd
係咁同佢傾計,係咁摸下個頭仔~
加上絕左育共渡完一次難關~
宜家,一抱出黎係咁錫我
真係lum鬼死我

冇兔仔係唔鍾意俾人錫架.
俾多d心機等佢地慢慢去信任你.
咁就好sweet架喇
作者: yingxbb    時間: 2012-4-13 11:51:57 AM

yanyi 發表於 2012-4-13 10:57 AM
女女係你岩岩領養番黎果隻?
如果係,其實番屋企冇耐既兔兔唔鍾意俾人抱都係正常,
就好似你去識朋友,

好sweet丫....
真係每個兔主人同愛兔都有唔同既故事....
女女係岩岩領養個隻....
佢好鍾意我摸頭頭架....~~
同埋佢係籠入面見到我...都係好活潑咁4圍卜....
好想我留意佢咁....
等我比多D時間同佢溝通溝通~~~"
放佢出黎走..不斷4圍VV屎屎....霸地盤
不斷要洗地=.=!!!
作者: yanyi:)    時間: 2012-4-13 12:32:14 PM

yingxbb 發表於 2012-4-13 11:51 AM
好sweet丫....
真係每個兔主人同愛兔都有唔同既故事....
女女係岩岩領養個隻....

既然佢鍾意俾你摸頭姐係唔討厭你啦~
俾心機慢慢黎啦

我個女都係一出到黎就圍住我對鞋便便-_-
不過佢最大既優點係對電線1d興趣都冇.
最大既缺點係鍾意同塵做朋友.唔多塵地方都唔去-_-
作者: yingxbb    時間: 2012-4-13 02:42:14 PM

yanyi 發表於 2012-4-13 12:32 PM
既然佢鍾意俾你摸頭姐係唔討厭你啦~
俾心機慢慢黎啦

-.-" 對電線1D興趣都冇咪幾好...
咁佢咪成日都痴住D塵-.-" 有冇阻止佢-.-!!

^_^"! 我黎緊有好多野做AR...
1) 教女女VV...
2) 比多D時間陪女女...等佢接受我...
3) 等仔仔女女做朋友

作者: yanyi:)    時間: 2012-4-13 02:50:31 PM

yingxbb 發表於 2012-4-13 02:42 PM
-.-" 對電線1D興趣都冇咪幾好...
咁佢咪成日都痴住D塵-.-" 有冇阻止佢-.-!!

咁又唔會成日痴住d塵既..
係佢入去哩d地方之前我會阻止佢= =

教個女vv我都教緊~_~
之前太寵佢又懶教~
宜家絕完育決定搞搞佢
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-14 04:04:12 AM

yingxbb 發表於 2012-4-13 09:58 AM
THS!@@"
但我想問呢....因為女女領養返黎已經一歲幾...
呢幾日留意佢...都唔識係廁所VV....

其實兔兔會5會可以完全成功訓練佢去廁所, 係因兔而異, 有D兔兔好有個性, 5會按你要求去做, 佢要all就all, 如果遇到依個情況, 你可以做既只有耐心同包容

我而家養既兔兔有年紀大, 一樣可以成功令佢識去廁所大小異便, 亦有經過年多時間仍未學識 (長公主), 兔兔周圍尿尿除左因為霸地盆以外, 其實有可能係其它原因

1) 對所在環境安全感不足, 想藉住自己既尿味增強安全感 (所以訓練兔兔去廁所, 如果兔兔做5到, 絕不能夠用打罵既方式, 之前有兔友提過因為兔兔5識去廁所試過打過鬧過, 但都無用) 只會令情況更差, 而且5好做打兔兔如此不要得既行為, 做依種行為既人比因為仔女測驗5係滿分而鬧仔女既父母更離譜

2) 兔兔關節有問題, 對跳上較高既廁所有困難

3) 兔兔有腳蒼/腳底皮膚病, 而廁所上有格網, 兔兔企上廁所網格覺得5舒服

用多D時間同耐心, 不竟要兔兔學識去廁所係我地既期望, 如果真係最終訓練5成功, 兔兔亦無做錯任何事, 就只好繼續開開心心不停洗地, 當為一種娛樂

作者: yingxbb    時間: 2012-4-17 10:00:23 AM

附上仔仔囡囡溫馨照.....
作者: threefour    時間: 2012-4-17 11:23:54 PM

yingxbb 發表於 2012-4-17 10:00 AM
附上仔仔囡囡溫馨照.....

So sweet ....我對兔兔都好恩愛呢!(雖然兩個都是男孩),四四好錫哥哥三三,時常替三三清潔
作者: threefour    時間: 2012-4-17 11:33:48 PM

all_loving_it 發表於 2012-4-14 04:04 AM
其實兔兔會5會可以完全成功訓練佢去廁所, 係因兔而異, 有D兔兔好有個性, 5會按你要求去做, 佢要all就all, ...

三四回來初是懂上厠所的,但我初初唔懂早晚都抹籠換墊料,之後唔夠一星期他們便在籠內亂vv了!到依家都唔再上厠所!問番兔協,他們說我清潔過多,失去了他們的味道,所以他們要霸地盤!現在我也是早晚要換墊材,因為他們太多尿尿,一星期消耗兩包carefresh ar.....好想詎哋快些懂上廁,慳番啲carefresh,一天換一次就好了!只好耐心等待
作者: yingxbb    時間: 2012-4-18 10:18:27 AM

threefour 發表於 2012-4-17 11:23 PM
So sweet ....我對兔兔都好恩愛呢!(雖然兩個都是男孩),四四好錫哥哥三三,時常替三三清潔 ...

@@! haha....好鍾意睇佢地互LAM....~^V^"
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-18 10:54:05 PM

threefour 發表於 2012-4-17 11:33 PM
三四回來初是懂上厠所的,但我初初唔懂早晚都抹籠換墊料,之後唔夠一星期他們便在籠內亂vv了!到依家都唔 ...

很欣慰你對兔兔的愛心, 33而家點呀?

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2