PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: [[急]] 我隻兔兔唔食野又唔飲水 我應該點做 [打印本頁]

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 12:38:43 PM     標題: [[急]] 我隻兔兔唔食野又唔飲水 我應該點做

從琴日開始我隻兔兔已經係咁
今日係咁
我唔知點算好!!
但係我又冇位預約去睇醫生
希望大家比d意見

作者: 奶茶媽    時間: 2012-5-5 01:07:32 PM

問d草粉比佢啦~
作者: Dylan    時間: 2012-5-5 01:21:44 PM

比菜同益生箘佢食
作者: Dylan    時間: 2012-5-5 01:27:26 PM

睇咗e son 先,電去Dr Eric 道問下2244 6898
tseung kwan O
Shop S4 G/F
Bauhinia Garden
佢幫bB做絶肓
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 01:29:42 PM

你兔兔有無便便?

有無失溫? (即係你摸兔兔耳仔有無好凍)

佢幾大個?

你聽下佢腹部(即腸胃部位)有無聲?  定係好大聲?

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 01:37:35 PM

另外, 兔兔依兩日所在既地方溫度會5會高?  你有無同佢做防暑冒措施?

大圍珍禽異獸有急診睇, 9339-6842

5好等啦, 快D去睇

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:20:08 PM

Dylan 發表於 2012-5-5 01:21 PM
比菜同益生箘佢食

我琴日比左菜佢食 食左一條就唔食 今日比左糧 食左幾粒又唔食 -_-  屋企冇益生箘..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:25:41 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:29 PM
你兔兔有無便便?

有無失溫? (即係你摸兔兔耳仔有無好凍)

今日唔見佢有便便 不過我睇佢籠入面d便便 細左好多
佢隻耳仔好凍又唔熱 溫溫地- -''
佢3歲幾
我聽唔出咩聲..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 02:26:24 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:20 PM
我琴日比左菜佢食 食左一條就唔食 今日比左糧 食左幾粒又唔食 -_-  屋企冇益生箘.. ...

有無草粉?餵左同按摩住兔肚先啦....你唔好再等喇!唔係真係會死兔架!快D去睇醫生!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:27:37 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:37 PM
另外, 兔兔依兩日所在既地方溫度會5會高?  你有無同佢做防暑冒措施?

我4點幾就帶佢去睇e生
不過係離島獸醫 第1次去 唔知好唔好-_-'
但係又近我屋企果邊
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:29:17 PM

奶茶媽 發表於 2012-5-5 01:07 PM
問d草粉比佢啦~

岩岩已經餵左
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:30:58 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 02:26 PM
有無草粉?餵左同按摩住兔肚先啦....你唔好再等喇!唔係真係會死兔架!快D去睇醫生! ...

岩岩餵左草粉,4點幾就去睇
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 02:33:16 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:25 PM
今日唔見佢有便便 不過我睇佢籠入面d便便 細左好多
佢隻耳仔好凍又唔熱 溫溫地- -''
佢3歲幾

如果腸胃正常你係可以聽到好細聲既蠕動聲

無聲係腸停, 好大聲係腸道出現問題, 而且兔兔會肚痛

離島係有無睇開兔兔?  佢有無草粉賣?  定你手上有?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:37:53 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 02:33 PM
如果腸胃正常你係可以聽到好細聲既蠕動聲

無聲係腸停, 好大聲係腸道出現問題, 而且兔兔會肚痛

應該有睇開兔兔 因為我第1次去 唔係好清楚 我屋企有草粉 已經餵左
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 02:38:59 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:30 PM
岩岩餵左草粉,4點幾就去睇

咁就好喇
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 02:40:25 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:27 PM
我4點幾就帶佢去睇e生
不過係離島獸醫 第1次去 唔知好唔好-_-'
但係又近我屋企果邊 ...

兔兔而家既情況并5樂觀, 所以建議你同佢去有有睇兔兔經驗既醫生都睇

講真, 近5近你屋企5係重點, 重要係可以有用, 如果個醫生5得, 再近都係無任何意義

兔兔腸停, 係要食佢地專門醫佢依方面既藥

你都係去約返大家提供比你既獸醫睇急診比較合適

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 02:47:04 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 02:40 PM
兔兔而家既情況并5樂觀, 所以建議你同佢去有有睇兔兔經驗既醫生都睇

講真, 近5近你屋企5係重點, 重要係 ...

我呀媽落去預約果時
個醫生話佢唔食野會有生命危險,如果佢奄奄一息果時就打電話比佢地
咁其實係咪有經驗=_=''?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:00:17 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:47 PM
我呀媽落去預約果時
個醫生話佢唔食野會有生命危險,如果佢奄奄一息果時就打電話比佢地
咁其實係咪有經驗= ...

唔...其實咁危急不如打去問即刻有無得睇?你係咪住好遠?睇左呢個頂住,唔得都要出去睇wor...你諗諗,不過佢而家有無屎屎同食左幾多野呀?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 03:04:29 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:00 PM
唔...其實咁危急不如打去問即刻有無得睇?你係咪住好遠?睇左呢個頂住,唔得都要出去睇wor...你諗諗,不過 ...

我住係逸東  兔兔12點食左幾粒糧 之後開始冇食 不過餵左佢食草粉
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 03:13:12 PM

雖然佢冇食野同飲水 但係佢有時又唔好似雞仔咁坐 咁姐係點~_~?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 03:24:21 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:13 PM
雖然佢冇食野同飲水 但係佢有時又唔好似雞仔咁坐 咁姐係點~_~?

係係指兔兔捕蛋敢款?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:28:12 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:13 PM

你有無菜同針筒,菜可切碎俾佢食補水,另針筒亦可餵水,我怕天氣熱佢好易脫水呀,另摸肚仔係林定實,林係餓可以餵多啲草粉,實要keep住按摩肚仔呀,另亦要開冷氣keep住23度等佢唔會太熱,帶佢落街要有 冰種,無嘅用立刻水樽雪支啦!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 03:28:54 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:24 PM
係係指兔兔捕蛋敢款?

係 依家連隻腳仔都伸埋出黎~_~
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 03:30:08 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:04 PM
我住係逸東  兔兔12點食左幾粒糧 之後開始冇食 不過餵左佢食草粉

你5好比兔兔食糧住, 另外如果兔兔5肯自己食菜, 你續條用手餵佢都5肯食, 你可以嘗試用蔬菜渣汁餵佢飲, 因為蔬菜中含有好多營養, 維生素, 水份同千維, 就算係蔬菜渣汁, 佢本身菜汁都有千維, 依個時候, 兔兔好需要水份同千維, 因為兔兔5飲水, 佢肚仔既食物, 無辦法可以消化同吸收, 再將食糜同毒素排出體外, 蔬菜汁可以滿足依方面既需要

另你KEEP住餵草粉, 按摩腹部同餵菜汁比佢飲
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:30:33 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:28 PM
係 依家連隻腳仔都伸埋出黎~_~

繼續按摩,咁有無屎屎?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 03:30:35 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:28 PM
你有無菜同針筒,菜可切碎俾佢食補水,另針筒亦可餵水,我怕天氣熱佢好易脫水呀,另摸肚仔係林定實,林係 ...

屋企有針筒 我依家餵@@'
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:32:31 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 03:30 PM
屋企有針筒 我依家餵@@'

加油呀!兔兔而家靠日西你!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:33:43 PM

亦可以混稀少少草粉,邊食邊有水!!!(如果肚仔林...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 03:33:54 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 02:47 PM
我呀媽落去預約果時
咁其實係咪有經驗= ...

噢, 5可以等奄奄一息, 如果兔兔到左奄奄一息既狀況, 好多時都救5返

而且我有個朋友之前都係奄奄一息再打比醫生, 結果兔兔係去醫院過程已經離開

至於睇邊個醫生, 你可以詳加考慮

最好再問定邊間診所會有急診可以睇
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:38:49 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:33 PM
噢, 5可以等奄奄一息, 如果兔兔到左奄奄一息既狀況, 好多時都救5返

而且我有個朋友之前都係奄奄一息再打 ...

佢住得太遠喇...而家兔仔咁弱都唔知捱唔捱到舟車勞頓... 又遲左take care兔兔...唉...樓主有無打去問即睇得唔得?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 03:46:11 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:38 PM
佢住得太遠喇...而家兔仔咁弱都唔知捱唔捱到舟車勞頓... 又遲左take care兔兔...唉...樓主有無打去問即睇 ...

係呀, 我5係叫樓主而家同兔兔即時改睇第2個醫生, 只係佢話診所同佢講兔兔奄奄一息竟再打比佢, 我所以同佢講5可以到奄奄一息打電話

而家大前題係要對兔兔做急切既治療, 再觀察, 如果未如理想, 就叫佢再搵急診睇, 叫佢問定先, 5係到時又臨急臨忙
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 03:52:00 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:28 PM
你有無菜同針筒,菜可切碎俾佢食補水,另針筒亦可餵水,我怕天氣熱佢好易脫水呀,另摸肚仔係林定實,林係 ...

其實如果兔兔係不思飲食既情況之後, 如果係有餵草粉, 但摸兔兔個肚仔係實, 5係一定食飽, 因為有一個情況係兔兔腹脹, 肚入面脹氣過多, 令腸胃有飽足感, 而5食野, 所以, 兔兔應該食幾多草粉既份量係有指引, 係依照兔兔冒體重餵食

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 03:57:57 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:46 PM
係呀, 我5係叫樓主而家同兔兔即時改睇第2個醫生, 只係佢話診所同佢講兔兔奄奄一息竟再打比佢, 我所以同佢 ...

係呀...我明呀,只係對兔寄予同情...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 04:00:08 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:52 PM
其實如果兔兔係不思飲食既情況之後, 如果係有餵草粉, 但摸兔兔個肚仔係實, 5係一定食飽, 因為有一個情況 ...

所以實要keep住按摩肚仔呀...睇下可唔可以走啲氣出黎...太漲仲餵個肚好辛苦呢...而家佢應該去左睇dr.lu...
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 04:03:11 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 03:33 PM

而且我有個朋友之前都係奄奄一息再打 ...

我等陣睇果間係有急診
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 04:04:24 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:38 PM
佢住得太遠喇...而家兔仔咁弱都唔知捱唔捱到舟車勞頓... 又遲左take care兔兔...唉...樓主有無打去問即睇 ...

依家準備去睇醫生 睇完再同你地講兔兔既狀況!!!
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 04:15:57 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 03:57 PM
係呀...我明呀,只係對兔寄予同情...

我都同你一樣

格格剛返黎既時候, 佢本身已經5健康, 跟住又5點食野, 腸胃有問題, 我真係做左半個月熊貓, 日日都無點訓, 就係要留意觀察, 成晚KEEP住按肚仔, 餵菜汁, 草粉, 而且佢有肝腎問題, 一定要同佢增重, 5可以比體重下跌, 所以係敢餵佢食野, 兔爸係那時叫我做"兔兔餵食器"

不過, 最幸運係佢情況無差到

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 04:19:30 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 04:04 PM
依家準備去睇醫生 睇完再同你地講兔兔既狀況!!!

加油呀!有咩出聲呀!!^^希望兔兔無事吖!
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 04:19:55 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 04:03 PM
我等陣睇果間係有急診

當然希望依個醫生真係可以幫到兔兔, 如果有需要睇急診, 最好當然係睇得兔兔較多既醫生

Anyway, 希望兔兔無事啦!

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 04:21:03 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 04:15 PM
我都同你一樣

格格剛返黎既時候, 佢本身已經5健康, 跟住又5點食野, 腸胃有問題, 我真係做左半個 ...

格格嗰時做左填鴨嘅朋友...小填兔格格!哈哈哈哈...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-5 04:36:35 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 04:21 PM
格格嗰時做左填鴨嘅朋友...小填兔格格!哈哈哈哈...

小填格格
作者: happyyuki    時間: 2012-5-5 05:24:41 PM

兔兔返左黎未呀!? 情況點呀??
作者: 奶茶媽    時間: 2012-5-5 07:37:25 PM

唔明你講咩, 不過佢而家仲有冇食野飲水屎屎?
如果冇就好嚴重架啦!!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 07:43:08 PM

happyyuki 發表於 2012-5-5 05:24 PM
兔兔返左黎未呀!? 情況點呀??

醫生話佢腸停 幫佢打左支針 刺激佢個肚 比左兩袋藥 話聽日食  餵兩日草粉 如果都係唔食野 就再去睇醫生~_~
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 07:43:51 PM

奶茶媽 發表於 2012-5-5 07:37 PM
唔明你講咩, 不過佢而家仲有冇食野飲水屎屎?
如果冇就好嚴重架啦!!

都係冇岩岩餵完草粉 目前仲未柯屎~_~
作者: happyyuki    時間: 2012-5-5 07:57:00 PM

加油呀兔兔!! 快d 痾便便啦*!
作者: 奶茶媽    時間: 2012-5-5 08:39:51 PM

加油呀!!!!~~~~
主人要多d留意佢呀~~

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 09:03:22 PM

岩岩食左幾片菜同幾條草 之後又唔食 依家仲係冇便便=_=
作者: happyyuki    時間: 2012-5-5 09:39:21 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 09:03 PM

有好轉記得上黎話俾我地知呀* 加油!!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-5 11:17:05 PM

佢好似食緊盲腸便 算唔算有好轉呢!?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 11:20:38 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 09:03 PM

繼續按摩肚仔呀!佢有無精神呀?如果咁耐都無便便會唔會考慮打去診所問有無計呢?到底佢有幾多個鐘無便便呀?同埋要有心理準備同佢睇多次同考慮帶佢去睇另一位dr.咁耐都無便,佢個肚可能好痛呢!咁dr.開左咩藥俾佢食呀?個肚仔而家林定實呢?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-5 11:25:24 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 11:17 PM
佢好似食緊盲腸便 算唔算有好轉呢!?

噢..都好過咩都無...咁草粉佢食左幾多呀?dr.有無建議份量呢?

你要加油呀!兔兔今次好唔好得番靠你喇,記得餵多啲水同菜,幫助佢排便呢!^^
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 01:34:16 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-5 11:20 PM
繼續按摩肚仔呀!佢有無精神呀?如果咁耐都無便便會唔會考慮打去診所問有無計呢?到底佢有幾多個鐘無便便呀? ...

我諗住聽日再帶佢去睇第2個br~_~
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 02:18:52 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-5 01:37 PM

好想問下 大圍珍禽異獸睇急診要幾錢架?
我諗住再睇多次 因為唔係幾放心
知唔知逸東坐咩車到大圍珍禽異獸?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-6 09:52:29 AM

大圍唔知tiger有無當值,你打去問下邊個會睇兔兔先啦!另外你可以打去9龍動物醫院,睇下睇唔睇到dr.ma,記得同姑娘講清楚兔兔嘅危急情況呀!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-6 09:57:42 AM

http://rabbit.petkd.net/forum.php?mod=viewthread&tid=7030&mobile=yes
9龍近的,東涌線去大角咀轉的士啦!大圍...我唔太識去...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-6 04:38:32 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-6 02:18 AM
好想問下 大圍珍禽異獸睇急診要幾錢架?
我諗住再睇多次 因為唔係幾放心
知唔知逸東坐咩車到大圍珍禽異獸? ...

急診幾$要視乎睇咩, 我上次兔兔睇左$1,300

你最好問左Dr. Tiger最快有得睇

急診好少會係Der. Tiger

5好意思, 你要查地圖點去, 或者搭火車去到大圍轉的士啦, 因為我每次都係由觀塘屋企樓下坐的士去到門口, 未試過坐巴士之類

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-6 05:05:01 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-5 07:43 PM
都係冇岩岩餵完草粉 目前仲未柯屎~_~

你只兔兔好d未?  有便便未?  醫生比左咩藥兔兔?  話佢咩原因而出現腸停?

腸停并5係病因, 而係其它問題出現既結果.......

出現腸停既原因 :
1) 因環境改變同外在因素令兔兔產生壓力而5進食
2) 脫水 (因身體內水份不足, 令食落肚既食物無法消化同排出體外), 令腸胃有飽足感, 不想進食
3) 生理既病痛 (脤氣, 牙齒問題, 膀胱感染等問題)
4) 腸道阻塞
5) 食物中粗纖維不足

若兔兔仍未排便你就一定要再搵其它醫生, 兔兔5進食係好大問題, 但若不排便問題更大, 因為會有類似梭狀桿菌係體內大量繁殖, 除令身體出現痛証, 更會係體內產生大量毒素, 同時令腸胃同肝臟嚴重受損

若兔兔仍然飲水很少或不飲水, 你要用針筒餵水比佢飲, 一公斤最少要100ml, 5可以一次過餵, 要分時段餵服, 最好全日每2個鐘餵1次, 脫水令食落肚既草粉會無法消化同排便係同樣危險
作者: mizumi    時間: 2012-5-6 06:58:34 PM

Dr Ma 同 Dr Tiger應該都好難book到, 或者試吓打去紅磡啦, 可能易約少少
作者: happyyuki    時間: 2012-5-6 10:20:52 PM

兔兔今日有好d嗎!? 有便便嗎?? 等你好消息啊*
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 10:30:57 PM

happyyuki 發表於 2012-5-6 10:20 PM
兔兔今日有好d嗎!? 有便便嗎?? 等你好消息啊*

今日帶左兔兔去9龍到睇dr.cheung 佢話兔兔個胃消化唔到食物
所以唔很食野 所以佢幫左兔兔吊鹽水  一共$1406 仲叫我繼續喂草粉 要好稀果種
叫我多d幫佢按下個肚 比佢容易消化d   聽日11點仲要返去再吊鹽水
依家仲未見佢有便便  不過今日凌晨就有柯便便 之後就冇了  應該有d消化唔到所以冇
作者: mizumi    時間: 2012-5-6 11:00:19 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-6 10:30 PM
今日帶左兔兔去9龍到睇dr.cheung 佢話兔兔個胃消化唔到食物
所以唔很食野 所以佢幫左兔兔吊鹽水  一共$14 ...

dr cheung係九龍城既新醫生, 感覺如何? 細心嗎?
吊咗鹽水返屋企有冇好d? 有冇便便?  
作者: happyyuki    時間: 2012-5-6 11:05:08 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-6 10:30 PM

醫生有教你點樣按摩嗎!? 餵草粉順利嗎!?

其實我好多野都唔識, 如果我係你都會好緊張*
你帶兔兔睇個好醫生真係好好呀
我地一定會支持你!!!

你要加油呀* 兔兔好快會好返!!
作者: wesky    時間: 2012-5-6 11:09:22 PM

切勿掉以輕心,繼續加油
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 11:18:49 PM

mizumi 發表於 2012-5-6 11:00 PM
dr cheung係九龍城既新醫生, 感覺如何? 細心嗎?
吊咗鹽水返屋企有冇好d? 有冇便便?   ...

都幾好架,又細心又溫柔
ok啦,依家放佢出黎,一入房就訓左係到 同之前差唔多-,-
岩岩抱佢起伸去餵草粉果時
見到屁屁有d黑色既野
我諗岩先食完盲腸便黎

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 11:23:24 PM

happyyuki 發表於 2012-5-6 11:05 PM
醫生有教你點樣按摩嗎!? 餵草粉順利嗎!?

其實我好多野都唔識, 如果我係你都會好緊張*

有,仲叫我按下要按既地方 話硬硬地果d就係佢未消既食物
頭開始餵都幾合作  尾之後餵餵下就係到反抗
我諗應該飽
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 11:29:08 PM

wesky 發表於 2012-5-6 11:09 PM
切勿掉以輕心,繼續加油

係既
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-6 11:29:28 PM

有無講個胃因為有咩事所以消化出現問題?

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-6 11:42:24 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-6 11:29 PM
有無講個胃因為有咩事所以消化出現問題?

1)有d野唔同左 所以令到佢有壓力..
2)可能熱得制
3)可能嘈得制
醫生係咁講的 我諗我隻兔兔消化唔到應該係因為 2
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-7 12:29:40 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-6 11:42 PM
1)有d野唔同左 所以令到佢有壓力..
2)可能熱得制
3)可能嘈得制

咁要做好消暑工作,多啲開冷氣俾佢or用足夠嘅冰種加毛巾加風扇啦!^^請繼續加油!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 12:36:40 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-7 12:29 AM
咁要做好消暑工作,多啲開冷氣俾佢or用足夠嘅冰種加毛巾加風扇啦!^^請繼續加油! ...

大慨要幾多冰種先夠佢地用呢
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-7 12:52:09 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 12:36 AM
大慨要幾多冰種先夠佢地用呢

冰種如果係日本城500ml嗰隻可以用5小時左右都夠涼(我一次用2個放籠頂),另加冰樽3個放籠內,每個700ml.可用約6-7小時,不過逸東係好熱,你要自行測試一下,看看用不用更大的水樽,有人用大枝寳礦力膠樽,加salt會慢啲溶,所有都要包毛巾,唔好整濕佢,仲要有鋁板/雲石板,長度可讓兔伸腳,加風扇!風扇要swing
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-7 12:53:52 AM

但太熱佢又唔舒服建議你暫時開冷氣!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 01:00:16 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-7 12:53 AM
但太熱佢又唔舒服建議你暫時開冷氣!

我都想~_~
但係日頭我老豆唔比開冷氣= =!!!!

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 01:00:38 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-7 12:52 AM
冰種如果係日本城500ml嗰隻可以用5小時左右都夠涼(我一次用2個放籠頂),另加冰樽3個放籠內,每個700ml.可 ...

咁我聽日去買先@@!!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 02:07:15 AM

兔兔終於比我親眼睇到佢柯便便啦
不過唔係圓的
有d直程好似提子干
有d就係彎彎地的
但係都算好!
起碼有柯
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-7 06:09:31 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 01:00 AM
咁我聽日去買先@@!!

買多啲替換呀!^一^
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-7 06:10:43 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 02:07 AM
兔兔終於比我親眼睇到佢柯便便啦
不過唔係圓的
有d直程好似提子干

太好喇!按摩多啲肚肚,等佢不停疴啦!:
P
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 03:16:33 PM

多謝大家呢幾日既關心
醫生話小白比之前好左好多
但係醫生幫佢吊多次鹽水
餵完草粉之後
突然間 後腳大力地踏左兩下
醫生係咁急救
最終都係救唔返..
最可惜既係... 見唔到佢最後一面

希望大家珍惜眼前既兔兔,唔係到佢突然走左果時
深深敢後悔點解當初唔多d陪下佢..

所以我依家要好好珍惜同朱朱既日子!!!

作者: Dylan    時間: 2012-5-7 03:32:32 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 03:16 PM
多謝大家呢幾日既關心
醫生話小白比之前好左好多
但係醫生幫佢吊多次鹽水

醫生點話
點解會敢,咩原因
RIP
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 03:39:17 PM

Dylan 發表於 2012-5-7 03:32 PM
醫生點話
點解會敢,咩原因
RIP

醫生話幫佢吊鹽水 之後餵草粉
半個鍾 突然大力踏左兩下 之後醫生見到唔對路
就幫佢做急救 可惜都係救唔返..

我真係接受唔到
醫生話比琴日好左 今朝仲好地地
醫生叫我6:30接返佢
坐緊車返去果時 就打過黎話佢就黎死
最後都趕唔到黎見佢最後一面..
醫生都唔知點解會咁..
作者: Dylan    時間: 2012-5-7 03:46:30 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 03:39 PM
就幫佢做急救 可惜都係救唔 ...

真係好突然,我忍唔住
你唔好禁傷心喇
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-7 03:54:17 PM

Dylan 發表於 2012-5-7 03:46 PM
真係好突然,我忍唔住
你唔好禁傷心喇

嗯..
我仲有朱朱 我要多d陪下佢=] ...
費時好似小白咁..  真係好後悔當初點解唔多d陪下佢...
作者: Dylan    時間: 2012-5-7 04:08:04 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 03:54 PM
嗯..
我仲有朱朱 我要多d陪下佢=] ...
費時好似小白咁..  真係好後悔當初點解唔多d陪下佢... ...

係呀,你爸爸唔比你開冷氣係好正常,慳家嗎.如果我唔係有兔兔,我都係唔比兔爸開冷氣架
實惠d冰種大個d,有成500ml
深藍既,韓國造架;不如你去睇下啦
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-7 04:26:28 PM

Dylan 發表於 2012-5-7 04:08 PM
係呀,你爸爸唔比你開冷氣係好正常,慳家嗎.如果我唔係有兔兔,我都係唔比兔爸開冷氣架
實惠d冰種大個 ...

Rip...朱朱都係兔仔?如果係要睇睇兔兔寳典,裡面有好多養兔資訊,要好好照顧朱朱呀!而家搞左兔兔身後事先,呢幾日為左照顧兔兔你都好辛苦架喇,休息下啦,另外亦要做好幫朱朱散熱嘅措施呀!第時有咩唔明,就立即上黎問啦,好多兔友都會答你架!
作者: Dylan    時間: 2012-5-8 12:40:40 PM

實惠d冰種大個d,有成1.7litre
深藍既,韓國造架;不如你去睇下啦
作者: poorguy22    時間: 2012-6-4 01:59:38 AM

出現腸停既原因 :
1) 因環境改變同外在因素令兔兔產生壓力而5進食

我響佢兩歲由佢前主人拎番黎頭兩日無野...之後唔食野....我以為佢死硬.睇左次e生千幾佢講佢腸停.
講到佢超嚴重....之後返屋企餵佢食草粉同益生菌兩日之後佢開始主動走出黎揾我同埋好肯食草粉....
之後我唔餵變用水溝一個兜仔比佢.佢追住食....打後我草粉同草都比佢...佢自己慢慢食番.
益生菌佢好抗拒. 我迫佢食成個星期...佢成日我即左一格佢 趙趙趙完變成碎粒吐番大半出黎. 不過應該都吞左唔少. 係正常. 而家佢搬左我做主人大半年都不知幾健康. 你都要努力.
作者: poorguy22    時間: 2012-6-4 02:03:23 AM

另外佢果次睇e生e生都有叫我放低佢留一日比佢睇. 講到超大件事.
不過太貴我拎d藥走就算, 佢同兔仔打左一支皮下水, 一支抗生素. 比左草粉, 益生, 腸道洞動藥水.
我返去跟足用針筒迫佢食兩日搞掂晒.
所以有時唔好真係信足. 個人經驗當時佢想屈水.
作者: wesky    時間: 2012-6-4 05:21:03 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-7 03:39 PM
就幫佢做急救 可惜都係救唔 ...

我好明白你嘅心情,你果陣有醫生睇已經好好了,好多事情我地無法控制...
Rest In peace
作者: freeling820    時間: 2012-6-4 02:52:45 PM

rip...
樓主唔好咁傷心
小白會永遠長住喺你心中
我相信佢希望見到主人開心既一面

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2