PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 點先可以放低兔兔死去既事實呢? [打印本頁]

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 05:29:04 PM     標題: 點先可以放低兔兔死去既事實呢?

如題..
我一返到屋企 我就諗起小白既點點滴滴
佢死去既事實 令我喊完又喊
今日係佢死後既第3日
唔知有咩方法可以沖淡佢死去既悲痛呢?

作者: happyyuki    時間: 2012-5-9 05:41:35 PM

就好似失戀咁
我覺得掛住小白, 唔捨得佢, 會喊, 呢d都係正常又合理既發洩同情感, 冇問題的!
因為我自己只係幻想下有一日如果失去我既兔兔, 我都會好傷心!!
最緊要你唔好自責, 唔好怪自己, 唔好鑽牛角尖!
加油呀!!! 支持你!!!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 05:48:16 PM

happyyuki 發表於 2012-5-9 05:41 PM
就好似失戀咁
我覺得掛住小白, 唔捨得佢, 會喊, 呢d都係正常又合理既發洩同情感, 冇問題的!
因為我自己只係 ...

嗯..我會努力咁放低情緒..
我想問吊鹽水係咪都有生命危險架?
因為小白吊第2次鹽水就死左..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-9 06:29:57 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 05:48 PM
因為小白吊第2次鹽水就死左.. ...

我都有失去兔兔鼠鼠嘅經曆,不停咁諗番佢地,同內疚有照顧不周嘅時間,我都好想喊,即使失去左佢地已經好幾年,其實,要完全忘記,放低,根本係無可能架,亦唔好迫自己咁做,因為人係有感情,而同兔兔一齊生活嘅記憶又點可以說抹走就抹走呢?
我想,有一日,我所有寵物都會同我再聚,只係時間問題,你想轉移對小白嘅思念,大可以從新好好學習養兔,好好對朱朱...你唔好介意我咁講,我亦唔係識日西養兔嘅知識,反之,我現在感覺得到養兔係一門好深嘅學問,要兔兔健康快樂成長,係要不斷學習,現在嘅我,為左現在養嘅兔,正朝著呢個方向進發,兔兔養係人嘅環境,佢一生點樣去過都係決定係兔奴手中,所以你無需要去諗點去忘記,如果你對小白有內疚,就當係彌補小白,好好去飬朱朱,我諗朱朱四圍望同挖地,係想搵返小白,佢見小白唔見左,你又不斷喊,佢係唔知發生咩事,而佢亦會因無左小白而影響心情同胃口,所以,你可以好似我咁好好愛惜你所現有的,珍惜眼前兔...要振作呀!
另外...恕我多事...兔兔係唔可以食太多紅羅白架,對腸胃不太好...你要加油呀!如果朱朱未做body check,得閒帶佢做下啦!始終佢都已經三歲,即係人嘅50幾架喇...
至於吊salt水會唔會有影響,個人認為機會好細...又可能小白本身有其他未知嘅毛病呢!又可能佢唔想你見住佢過身...我很久以前養了隻兔,後來生病了,看了dr.後都頗精神,以為佢會捱得過飬好佢身體仲諗住幫佢做手術,但係睇dr.後一星期餵完佢食草粉同藥,佢就走左去我床下底,我當時已心知不妙,立即走入去房,根住佢好辛苦咁呼吸同叫,我都忍唔住係咁喊...媽咪入黎同我講,叫我唔好喊,兔兔唔想我唔開心至乖乖食藥,至會走入房,佢故作正常,就係唔想我傷心,根住我唯有忍住,叫佢一路好走(呢一生,我永遠都記住)...我想小白嘅想法同我呢隻兔一樣,唔想你見到,亦知你好愛佢同時佢亦一樣咁愛你同朱朱,所以為左小白,你要好好振作
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 06:47:31 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-9 06:29 PM
我都有失去兔兔鼠鼠嘅經曆,不停咁諗番佢地,同內疚有照顧不周嘅時間,我都好想喊,即使失去左佢地已經好 ...

THX 睇你咁講 我個心情好左好多 我會好好咁對朱朱架喇 我既老師都好似你咁講..
可能唔想我咁傷心 所以望落去好似就黎好返咁..
其實仲未好.. 不過可惜見唔到佢最後一面..
佢死既時候 張開眼 係咪因為見唔到我呢?
仲有.. 我後日諗住帶朱朱做body check 因為佢唔飲水 不過又很食菜..
其實係因為唔見左小白 所以冇胃口..
定係換左第2間籠呢!?(因為我轉左小白個籠比佢..所以唔慣..?)
佢係小白個籠柯尿.不過又有去廁所到柯..
佢原本係個房到 但係小白個籠大得制 所以放左落個大廳到..
其實係咪唔慣?
以前我係有餵過果d..但係係書到我睇到係唔可以餵 所以已經好耐冇餵到啦=]

作者: wesky    時間: 2012-5-9 07:45:07 PM

想喊就喊,唔好收埋...
吊鹽水,可以睇Dr Ma 專欄
http://petkd.net/portal.php?mod=list&catid=25
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-9 08:39:21 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 05:48 PM
因為小白吊第2次鹽水就死左.. ...

你吊鹽水既意思係咪靜脈注射?

靜脈注射既風險有, 但係係非常之低

但其實...........

醫生有無明確交代小白既死因?

小白吊既係咩?  電解質?   生理鹽水?  藥物?

係依段期間, 醫生曾處方咩藥物同治療比小白?

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 08:42:21 PM

wesky 發表於 2012-5-9 07:45 PM
想喊就喊,唔好收埋...
吊鹽水,可以睇Dr Ma 專欄
http://petkd.net/portal.php?mod=list&catid=25 ...

我已經冇咁傷心啦..
佢死果時,我係到諗佢係咪乘受唔到吊鹽水,或者係醫生既錯..
因為仲未出發時佢仲好地地,食小小草同糧..
點知走左一個鍾之後就打黎話個心停左,叫我快d返黎
果時好突然..心諗點解會咁呢? 明明第1次吊果時冇事,,點解第2次就有事呢!?
係咪因為個醫生點點點...(第1次同第2次既醫生唔同的..因為第1次幫小白吊醫水既醫生放假.所以有換左第2個)
不過最尾都救唔返..果次我真係好痛苦..因為事情發生得太突然..
呢幾日我喊完又喊 d老師同學都安慰我..特別係班主任..
佢話可能小白其實係未好既..但係唔想我咁傷心,所以就睇黎好好..
今日我確定唔會再亂諗野..(因為我覺得小白既死係我既錯..係咁自責..)
我打電話問左醫生,佢話唔開吊鹽水既事,好左但未必過左危險期,所以..
可能就好似老師咁講其實佢唔想我擔心..所以睇落去精神左好多..我唔會再比小白擔心我架喇!!
我會好好照顧朱朱..!!
但係我發現朱朱從小白死後開始就冇乜飲水.差唔多好似小白咁..不過佢很食菜..
但係我都唔放心..因為我唔想又好似小白咁..死左..
所以我去打電話去book位 因為dr.ma 星期3先有位 所以我book左新黎既果位醫生..同時係幫小白第1次吊鹽水果個.
book左星期5..
仲未到去果時 希望大家幫幫手,點先令佢飲返水!? 我覺得可能係唔見左小白 所以先自..
我應該點做?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 08:52:00 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-9 08:39 PM
你吊鹽水既意思係咪靜脈注射?

靜脈注射既風險有, 但係係非常之低

係..
佢話唔知點解會咁,.,
應該係生理鹽水
第1次係新黎既果位醫生..不過冇事
第2次係一個鬼妹(因為新黎果個果日放假..)
我10點過去 之後小白住院 叫我6:30接返去 果時仲話比之前好左..
但係過左11點幾佢就話小白心臟停止左 果時對我黎講真係好突然..
之後帶我去睇小白個遺體..
個助手同我講
吊完鹽水之後餵佢食草粉
突然跺左2次腳之後就..

講真 我覺好似發緊夢..
今朝好地地 醫生仲話佢個肚好左好多..
真係唔明 點解會咁突然,,,,
不過我諗可能佢其實仲未好,而驚我擔心,所以睇黎好好..
或者係回光反照,,,
作者: wesky    時間: 2012-5-9 09:21:27 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 08:42 PM
我已經冇咁傷心啦..
因為仲未出發時佢仲好地地 ...

我之前既心情同你一樣,到今日仍放不低,但日子依然要過,經過屋企每一個角落都會想起佢以前既身影,唔開心,但唔需要忘記,相反,希望過去每個片段都唔會因為時間而忘記或變得模糊。有人選擇唔再睇返佢地既相,我選擇每日都睇住佢既相。
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 09:35:17 PM

wesky 發表於 2012-5-9 09:21 PM
我之前既心情同你一樣,到今日仍放不低,但日子依然要過,經過屋企每一個角落都會想起佢以前既身影,唔開 ...

雖然睇完佢張相都不知不覺中流下眼淚..
但係都會諗返佢既點點滴滴..
我諗你隻兔兔同我隻小白一定係彩虹橋玩得好開心姐...=]
作者: wesky    時間: 2012-5-9 09:56:05 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 09:35 PM
雖然睇完佢張相都不知不覺中流下眼淚..
但係都會諗返佢既點點滴滴..
我諗你隻兔兔同我隻小白一定係彩虹橋 ...

最傷心既絕對唔係我,而係由細到大陪住佢成長既波波
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 10:04:58 PM

wesky 發表於 2012-5-9 09:56 PM
最傷心既絕對唔係我,而係由細到大陪住佢成長既波波

你隻波波依家點呀,
我同你一樣
依家剩返朱朱=]]''
佢依家唔飲水 不過有食菜
都唔知點算好..
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-9 10:23:57 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 08:42 PM
我已經冇咁傷心啦..
因為仲未出發時佢仲好地地 ...

其我相信令到你最難過, 係因為小白既離去太突然, 係你既意識之中你無送佢最後一程, 但你唔好再自責, 因為相信小白已經用佢既方式同你告別

要接受兔兔已經離開既方法, 就係要勇敢面對, 先可以釋懷

朱朱有依個情況, 係因為小白突然消失, 令佢不安同難過, 而情緒受到影響, 因為對朱朱黎講5知發生咩事, 因為小白未同佢做最後告別

如果養既兔兔係有一只以上, 若其中有不幸兔兔離世, 係要比兔兔認屍, 比佢見同伴最後一面, 係有助兔兔情緒既康復

兔兔見到同伴既屍體係會好難過, 亦會有好多舉動想令同伴起身一樣, 亦5願相信事實, 我之前都曾經有過依種經驗, 就係兔兔(可可)見到同伴 (愛愛)既屍體, 因為5想相信事實, 可可就撲上去摸摸同伴愛愛既屍體, 想用佢既體溫令愛愛冰冷既屍體溫暖

雖然愛愛無任何反應, 但可可并無放棄, 仍然不停替佢lam毛同佢清潔身體......

可可好努力, 但愛愛仍然冰冷訓係佢旁邊, 可可已經意識到愛愛既離開, 佢不停用力推愛愛, 想儘最大既力量將愛愛推醒, 我見到敢樣, 好難過, 想安慰可可, 比佢最鐘意食既野, 佢最初望都5望, 到後來佢咬住, 想塞入愛愛個口入面, 結果5成功, 可可當然好失落敢坐係愛愛既屍體旁邊, 再用腳dum地, 大約2個鐘之後, 佢好傷心走向角落位置, 我知道佢已經同愛愛告別完畢, 我就幫愛愛安排好身後事

比兔兔對同伴認屍既意義, 係比佢地見最後一面, 等佢清楚同伴已經死亡, 并5係主人拋棄佢既同伴, 或同伴拋棄他, 等兔兔可以接受現實, 5會日以繼夜漫長等同伴返黎, 亦5會令兔兔失去對主人既信心

而家小白已經火化, 你可以做既係小白既骨灰返黎既時候, 比朱朱睇到, 你要同佢講小白已經離開, 係彩虹橋生活得好好, 等佢知道小白已經離開, 係有助佢情緒既平伏

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 10:36:01 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-9 10:23 PM
其我相信令到你最難過, 係因為小白既離去太突然, 係你既意識之中你無送佢最後一程, 但你唔好再自責, 因為 ...

其實小白仲未火化..星期6先係
照你咁講..火化既時候係咪要帶佢去接受呢一個既事實呢?
但係佢地唔係好熟..
雖然係同一個秀到玩..
但係都係各自各做..
不過有時小白會輕輕咁lam佢..
朱朱係小白面前,都低下頭
有時小白接近佢,朱朱就閃去第2到..
呢d算唔算友好~_~?

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-9 11:04:30 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 10:36 PM
其實小白仲未火化..星期6先係
照你咁講..火化既時候係咪要帶佢去接受呢一個既事實呢? ...

明白

比兔兔認屍最好係佢地住既地方或者係兔兔離開既診所, 而且要有足夠既時間比佢跟同伴告別

星期六火化環境5合適, 亦無足夠時間敢做

你拎返小白既骨灰之後再比朱朱認知比較合適

其實係好多動物心理既書籍同報告, 都有提及我所講同伴告別既需要, 因為動物比人既感情更執著同單純, 亦係非常有靈性

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 11:13:44 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-9 11:04 PM
明白

比兔兔認屍最好係佢地住既地方或者係兔兔離開既診所, 而且要有足夠既時間比佢跟同伴告別

朱朱同小白都係各自各玩
小白有時輕輕咁lam佢d毛
朱朱永遠都係低頭
小白接近佢..朱朱就閃去第2邊
算唔算友好~_~?
佢地差唔多係由細到大都一齊..不過係分籠
今年1月先擺埋一齊.. 因為上年12月先絕完育..
對我黎講真係好快..終於兩個有小小感情..
突然死神就帶走左一個=]]
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-9 11:39:37 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 11:13 PM
朱朱同小白都係各自各玩
小白有時輕輕咁lam佢d毛
朱朱永遠都係低頭

兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 所以佢地表達感情既方式亦有5同, 有好多兔兔都係外冷內熱, 雖然小白同朱朱一直好似各自生活, 但佢地都會有交流, 而且小白同朱朱都係有交流, 只係未去到形影不離既階段, 佢地一直都係相安無事, 亦相處不錯, 最少無發生5愉快既事, 幾年時間都會建立一定既感情, 而且亦有互動, 大家亦係相互關心, 只係表現得5明顯......

相信小白同朱朱既關係, 小白係扮演住照顧朱朱既角色, 小白係主動, 朱朱係被動

可以既話, 用多d時間好好陪住朱朱, 特別依段時間, 好好安撫朱朱小白離去既突然改變

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-9 11:41:32 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-9 11:39 PM
兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 所以佢地表達感情既方式亦有5同, 有好多兔兔都係外冷內熱, 雖然小白同朱朱 ...

我應該點安撫佢呢..?

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 12:04:20 AM

睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 01:12:08 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 06:47 PM
THX 睇你咁講 我個心情好左好多 我會好好咁對朱朱架喇 我既老師都好似你咁講..
可能唔想我咁傷心 所以望 ...

係呀,其實動物係好有靈性架,所以好多貓狗都會好似小白同我之前隻兔咁...佢地唔想你傷心難過...
至於朱朱,我諗你暫時用番佢個籠搬番入房同你一齊好啲,等佢放低小白先至算,記唔記得dr.講左兔仔唔食野嘅原因之一係環境轉變呢?所以回復原來咁會好啲,當然我好明白你想佢住大啲舒服啲啦,但而家係你房佢至有熟悉嘅氣味同埋會見到你呢會安心好多!至於少飲水方面,你可以用針筒餵住先,同時俾多啲菜(其實你一日俾幾多菜呢?係咪多到佢唔使飲水呢???)

動物死嘅時候張開眼係正常嘅...不過我唔記得點解喇...

噢...因為前個reply係mtr打,食左幾粒字,我係想講兔兔有好多野唔食得,例如紅羅白...如果令你有hard feeling真係對唔住,我應該prove read後至reply呢!

希望你心情快啲好番啲啦!加油!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 01:20:15 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:04 AM
睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..

抱下朱朱,摸多啲頭仔,會安撫到朱朱嘅情緒,亦可以細細聲安慰佢,話俾佢知小白走左...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 02:07:59 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:04 AM
睇到朱朱係咁搵小白..
我個心真係好難過..

我都有你既經驗, 我當時都好難過, 就算過左好多年, 每次一諗起個心好痛, 特別係可可同愛愛告別既情境, 只要一諗起講起我就好似缺堤一樣

有D野無論係過左幾耐時間, 經歷左幾多次, 都一樣會傷心, 難過, 失落
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 02:20:21 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-9 11:41 PM
我應該點安撫佢呢..?

如果朱朱平日肯比人抱, 你可以抱下佢, 摸下佢

但係如果佢5鐘意比人抱, 就5好抱啦, 5係會有反效果

你可以摸佢頭仔, 同佢按摩下, 用你個額頭輕輕同佢頭仔互相摩擦一下

可以溫和同佢講下野

可以用手餵佢平日鐘意食既野, 可以人手餵菜

有時間多D坐係佢旁邊附近陪下佢, 對朱朱黎講都係支持同關愛
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 11:28:57 AM

讓兔兔的同伴和兔兔道別
你睇睇兔兔寶典,最後一段
http://mini-house.info/thread-2720-1-1.html
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 12:26:28 PM

你d嗜好呢?!可以幫你抽離低落既情緒,聽吓d輕快音樂,做下運動,食d有糖份既野,巧克力
做運動會大腦分泌安多酚,對紓緩輕微的抑鬱很有用
糖份同巧克力會提高腦內的血清素和安多酚,而哩兩種物質有助於穩定情緒同使心境愉快.
個人開心,敢樣你先至有推動力照顧朱朱架,朱朱需要你
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 12:57:03 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:12 AM
係呀,其實動物係好有靈性架,所以好多貓狗都會好似小白同我之前隻兔咁...佢地唔想你傷心難過...
至於朱 ...

我依家將佢擺之前個籠到啦.. 我想問餵幾多支先夠?
可能真係比得太多菜佢食啦..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 12:58:54 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 02:07 AM
我都有你既經驗, 我當時都好難過, 就算過左好多年, 每次一諗起個心好痛, 特別係可可同愛愛告別既情境, 只 ...

我已經好左好多..
不過真係會諗返佢d野..
同睇佢d相..
睇到個心好沉重,好心痛..
我真係諗唔到小白會死得咁突然=]''
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 01:01:24 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 02:20 AM
如果朱朱平日肯比人抱, 你可以抱下佢, 摸下佢

但係如果佢5鐘意比人抱, 就5好抱啦, 5係會有反效果

嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..
唔知朱朱係咪聽得明我講咩呢..佢聽完就係到跺腳..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 01:03:58 PM

Dylan 發表於 2012-5-10 12:26 PM
你d嗜好呢?!可以幫你抽離低落既情緒,聽吓d輕快音樂,做下運動,食d有糖份既野,巧克力
做運動會大腦 ...

前絕排我就d咩都冇心情
依家好左好多..
不過做自己鍾意既野..唔會變得好似之前既feel..
而係覺得個心好重..
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 01:08:56 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 12:57 PM
我依家將佢擺之前個籠到啦.. 我想問餵幾多支先夠?
可能真係比得太多菜佢食啦.. ...

佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜,之不過,如果佢飲飲下唔飲,就可能夠...要遲D再餵,咁你一日餵幾多次同幾多菜呢?佢食野有無少左呀?

個水樽CHECK一CHECK係咪粒珠SHORT左,洗乾淨佢再試下,另外,亦可以用杯裝水引佢飲(易飲D可能佢會飲)不過要個杯好乾淨同勤換水至得!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 01:16:22 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:01 PM
嗯..我一邊摸佢一邊同佢講小白唔會返黎架..你唔洗再等佢..
唔知朱朱係咪聽得明我講咩呢..佢聽完就係到跺 ...

我覺得佢係會明,不過你要話俾佢知小白唔係世上,唔係唔要佢....
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 01:30:14 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:16 PM
我覺得佢係會明,不過你要話俾佢知小白唔係世上,唔係唔要佢....

嗯 我有講佢已經走左..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 01:31:40 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:08 PM
佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜, ...

20塊菜,佢很食草~_~ 就係唔飲水
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 01:32:20 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:01 PM

真係可憐!如果我死咗bB會唔會跟著死 
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 01:52:19 PM

Dylan 發表於 2012-5-10 01:32 PM
真係可憐!如果我死咗bB會唔會跟著死 

唔知呢..
可能會好傷心..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 01:53:18 PM

我想問下火化果日要帶d乜架..?
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 03:22:47 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:53 PM
我想問下火化果日要帶d乜架..?

帶D佢鐘意既食物,鐘意既玩具,鮮花
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 04:06:49 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:31 PM

咁你餵左佢飲水未?

20塊係唐生菜/油墨菜呢D大葉菜,成菜心個D?會有少少唔同,你自已就一就餵水個份量,再試下....
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 04:13:09 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:31 PM

你係唔係突然比多咗菜菜佢食啊~_~
如果佢食得多菜就會唔飲架
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 04:16:16 PM

我而家每日比一大碗菜菜bB食
比起之前既份量加多咗d
所以佢而家唔多飲水
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 04:33:41 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 01:08 PM
佢真係一啲都唔飲?你可以睇下佢幾重,1KG要有100ML水,要分開餵,可能隔1個鐘餵10ML咁...另外亦可多俾菜菜, ...

另5建議用杯裝水比兔兔用

- 用杯飲水係比用水樽方便, 但如果兔兔一旦習慣用杯既話, 就5願意再用水樽

- 兔兔係比較活躍, 當佢活動既時候, 好容易會將水打瀉, 如果籠入面墊材5夠, 吸5干D水, 會整濕兔兔, 有可能整濕腳板仔, 毛髮長時間潮濕, 好容易受真菌感染, 引致皮膚病, 嚴重會引致腳皮炎

- 用杯飲水, 飲水會整濕晒咀仔附近既毛毛, 再加上口水有好多細菌, 長時間會有口炎, 咀角同下巴既位置會甩毛, 兔兔好痛架, 情況嚴重既話口角位置會有潰瘍

- 另飲用水直接暴露係空氣之中, 粉塵, 細菌同蟲卵好可能會掉入水, 有可能會引致腸胃出現問題

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 04:36:17 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 01:30 PM
嗯 我有講佢已經走左..

小白既骨灰拎返黎屋企之後, 你要先做左朱朱方面既工作, 先好將小白既骨灰安放

- 先將小白既骨灰放係朱朱可以見到, 聞到既地方
- 你要輕輕摸朱朱頭仔數下
- 同朱朱講其實你好錫小白, 你無5要佢, 只係小白佢5舒服, 所以已經離世, 而家去左彩虹橋到生活
- 叫朱朱5好傷心難過, 因為佢第日會再有機會見返小白, 可以同佢玩
- 同朱朱講雖然小白已經5係到, 但你會一直陪住朱朱, 會好愛錫佢

完事之後, 你5好即刻將小白既骨灰拎開, 因為朱朱有可能會對住小白既骨灰好一段時間, 當朱朱主動離開小白既骨灰後, 你就可以將小白既骨灰放好

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 04:40:17 PM

係會聽得明架
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 04:42:39 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:33 PM
- 用杯飲水係比用水樽方便, 但如果兔兔一旦習慣用杯既話, 就5願意再用水樽
- 兔 ...

之前我問左dr., dr說是可以的,但當然要keep住乾淨同留意咀咀問題啦!我諗為左朱朱佢飲水,短暫性咁放係無問題,如果怕晚上佢自己一個會倒瀉,晚上可以不用杯,兔兔自己會用番水樽架!
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 04:48:54 PM

朱朱5飲水, 可能
- 係佢食物之中攝取既水份已經足夠 (但依個情況既機會5大), 20塊菜入面既水份可能連50ml都5夠
- 可能係因為換左籠/水樽放既位置5同, 佢5習慣
- 水無味道, 佢5鐘意飲
可以嘗試係水到加佢鐘意食既蔬菜汁 (正常可以放5個鐘)
用草碎焗水或可以用菊花焗水, 用滾水焗20分鐘, 隔渣灘凍比兔兔飲 (可以放8-10個鐘)

- 兔兔係比較活躍, 當佢活動既時候, 好容易會將水打瀉, 如果籠入面墊材5夠, 吸5干D水, 會整濕兔兔, 有可能整濕腳板仔, 毛髮長時間潮濕, 好容易受真菌感染, 引致皮膚病, 嚴重會引致腳皮炎

- 用杯飲水, 飲水會整濕晒咀仔附近既毛毛, 再加上口水有好多細菌, 長時間會有口炎, 咀角同下巴既位置會甩毛, 兔兔好痛架, 情況嚴重既話口角位置會有潰瘍

- 空氣之中有好多粉塵, 細菌同蟲卵, 有可能會掉到水入面, 兔兔飲水既時候就會飲埋落肚, 可能會引致腸胃問題
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:20:56 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 04:06 PM
咁你餵左佢飲水未?

20塊係唐生菜/油墨菜呢D大葉菜,成菜心個D?會有少少唔同,你自已就一就餵水個份量,再試 ...

我餵左佢兩支..之後佢就發脾氣-_-'' 姐係叫左出聲..
油墨菜
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:24:21 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:36 PM
小白既骨灰拎返黎屋企之後, 你要先做左朱朱方面既工作, 先好將小白既骨灰安放

- 先將小白既骨灰放係朱朱 ...

等我拎左小白既骨灰後..我會照你既說話去做架喇=]
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:27:27 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 04:48 PM
朱朱5飲水, 可能
- 係佢食物之中攝取既水份已經足夠 (但依個情況既機會5大), 20塊菜入面既水份可能連50ml ...

我今日換返佢之前個籠..但係佢之前又很飲水啵...
應該唔係因為d水冇味..
不過我會嘗試你既方法咁做.
但係佢掂都冇掂過水樽

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:28:23 PM

Dylan 發表於 2012-5-10 04:16 PM
我而家每日比一大碗菜菜bB食
比起之前既份量加多咗d
所以佢而家唔多飲水 ...

咁我減少比菜既分量先..
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 05:35:50 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 04:42 PM
之前我問左dr., dr說是可以的,但當然要keep住乾淨同留意咀咀問題啦!我諗為左朱朱佢飲水 ...

如果有人可以睇住兔兔當然無問題

所以我有講明如果"長期"咀仔濕濕........

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 05:40:35 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:24 PM
等我拎左小白既骨灰後..我會照你既說話去做架喇=]

我好鬼長氣..............

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 05:42:18 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:27 PM
我今日換返佢之前個籠..但係佢之前又很飲水啵...
應該唔係因為d水冇味..
不過我會嘗試你既方法咁做. ...

睇情況朱朱應該係因為換籠既關係
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-10 05:42:45 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:20 PM
油墨菜

你點餵佢飲呀?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:42:56 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 05:40 PM
我好鬼長氣..............

唔會=] 我覺得幾好呀..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:45:36 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 05:42 PM
你點餵佢飲呀?

迫佢飲~_~..  姐係當草粉咁餵..
佢連水樽掂都唔掂一下- -..
最多用下巴磨擦個水樽
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 05:47:31 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-10 05:42 PM
睇情況朱朱應該係因為換籠既關係

唔係..佢都係仲未飲..
從小白死後就開始咁.
之前都有見佢飲
不過依家換返個籠..
目前睇既佢今日很唔很飲
其實洗唔洗唔比菜佢食先呢??
作者: Dylan    時間: 2012-5-10 05:51:20 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:28 PM

如果只係食多咗菜而唔飲水,就唔洗比少d菜喇
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 06:08:17 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:20 PM
油墨菜

係咪餵得急得滯濁親呀?小心啲呀...另外一次過兩次佢可能覺得多得滯呢...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 06:11:55 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 05:28 PM

唔好減呀...咁佢會少左吸收水份嘅機會,你隻兔睇相好似好大隻,可以加多啲菜菜,俾佢自己吸收水份呢!我隻兔1.31可以食2杯250ml/菜菜左右,俾你參考下吖!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-10 06:26:31 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-10 06:11 PM
唔好減呀...咁佢會少左吸收水份嘅機會,你隻兔睇相好似好大隻,可以加多啲菜菜,俾佢自己吸收水份呢!我隻 ...

嗯..我會加多幾塊架喇..
其實佢剩係食菜..唔飲水都冇問題架~_~?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-10 06:36:37 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-10 06:26 PM
嗯..我會加多幾塊架喇..
其實佢剩係食菜..唔飲水都冇問題架~_~?

個人認為唔好養成兔兔有呢種習慣...但係朱朱而家係可以食多啲菜去吸收多啲水份,足夠嘅水份可以幫助腸嘅郁動同排便,但係如果用菜令兔仔吸收夠多嘅水份要食好多菜至夠,咁樣會令佢食少左草,少左磨牙同吸收纖維嘅機會...

你不如用杯睇下佢飲唔飲啦
作者: 明日媽    時間: 2012-6-1 11:29:02 AM

櫻主,我好明白你嘅心情。
我今年年頭同四月尾都走咗兩個女,一個六歲,另一個就七歲半。
兩個女都係受癌魔侵襲而離開,
我到今日都仲未接受到佢地嘅離開。
但係好多兔友同我講,如果我仲唔放低嘅,佢地會走得唔安樂架!
所以你都要加油呀!而且你仲有朱朱等你照顧架!
作者: Dylan    時間: 2012-6-1 05:23:32 PM

明日媽 發表於 2012-6-1 11:29 AM
櫻主,我好明白你嘅心情。
我今年年頭同四月尾都走咗兩個女,一個六歲,另一個就七歲半。
兩個女都係受癌魔 ...

有無 desex 呢?!
作者: 明日媽    時間: 2012-6-1 10:08:30 PM

Dylan 發表於 2012-6-1 05:23 PM
有無 desex 呢?!

嗰時細個,所以咩都唔知
作者: poorguy22    時間: 2012-6-4 02:35:18 AM

雖然養小動物係人人唔同動機. 但都係出於一定有既責任心同愛心.
無左係會唔開心. 怪責自己唔夠盡責多於傷心. 係內疚. 問題主要係動物唔識講野.
我地要估. 所以比自己既責任同壓力會相對湊一個小朋友反而更大.
寵物既體積越大. 比例上係會令對主人既感覺大. 同狗.貓一個.
有機會既. 搵個男仔陪下自己. 分享下呢d野. 你付出比佢地. 佢地都會多謝你. 兔仔會明白的.
不過佢地只能夠接受. 因為佢地跟本比唔到咩野你.
呢點你要明白.
佢地響你人生中陪到你既日子, 就係佢地對你既回報. 相對你已經努力去養佢. 佢地已經係好幸福.
可能無左你既出現. 佢地會更慘. 你要咁諗.

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2